Cheia :: Manastirea Iezer - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Iezer
Cheia
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Cheia
Comună:Băile Olănești
Județ:Vâlcea
Adresa:strada Cheia nr. 212
Cod poștal:245301
Persoană de contact :Stareța Maria Popa
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.arhiram.ro/manastiri/manastirea-iezer
Adrese utile:www.arhiepiscopiaramnicului.ro, www.primariaBaileOlanesti.ro, www.cjValcea.ro, www.prefecturaValcea.ro
Hram:Intrarea Maicii Domnului în Biserică
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Situat la nord de satul Cheia, pe valea cu acelasi nume, in apropiere de orasul Baile Olanesti din judetul Valcea, Schitul Iezer este una dintre cele mai izolate sihastrii din nordul Olteniei.
Primii ctitori ai acestui sfant lacas, pomeniti in pomelnic, sunt Radu cel Mare (1377-1383) si fiul sau Mircea cel Batran (1386-1418) . Cu trecerea timpului, acest schit s-a degradat, dar a fost refacut, in anul 1559, la 500 m distanta de cel vechi, de voievodul Mircea Ciobanu impreuna cu sotia sa, doamna Chiajna, fiica voievodului Petru Rares (1527-1546) .
Dupa refacerea schitului Iezer, aici s-a adapostit o mare obste monahala cu peste trei sute de calugari. O parte dintre acestia traiau viata de obste in manastire, iar alti calugari se nevoiau in sihastrie, prin pesteri sau prin chilii, venind doar duminica si in zilele de sarbatori sa asiste la slujbele savarsite in biserica.
In pisania din 1720 se mentioneaza ca schitul a fost terminat in 1567-1568, dupa moartea ctitorului si ca in 1700 schitul era pustiu si surpat.
Biserica actuala a fost zidita de episcopul Ilarion si schimonahul Antonie, care a donat toate economiile, dar a si muncit personal, pentru ca in 1720 sa fie pictata de ieromonahul Nicolae. Mai tarziu, schimonahul Antonie, a fost canonizat sub numele de Sfantul Cuvios Antonie de la Iezeru.
El vine in Tara Romaneasca in anul 1648 si se stabileste la Rm. Valcea, ocupandu-se de comert. Ajuns la varsta de 64 de ani, binecuvantatul Antonie s-a hotarat sa aleaga calea monahala. Dupa ce renunta la ideea de a merge la Muntele Athos, la indemnul episcopului Ilarion, se stabileste la schitul Iezer.
Chiliile zidite de Cuviosul Antonie se pastreaza si astazi, in partea de apus a bisericii, avand un subsol spatios pentru depozitarea celor necesare intretinerii vietii monahale.
Din anul 1998, sfantul lacas s-a imbogatit cu o noua biserica.
Astazi, Schitul Iezer cuprinde o obste de maici, care se ostenesc sa duca mai departe traditia monahala existenta aici de mai multe secole
Alte informații:Schitul Iezer se afla la o distanta de 5 kilometri nord de satul Cheia si la aproximativ 13 kilometri de soseaua Ramnicu Valcea - Baile Olanesti. Schitul este situat la nord de satul Cheia, pe valea cu acelasi nume, in apropiere de orasul Baile Olanesti. Din orasul Ramnicu Valcea si pana in satul Cheia se poate lua autobuzul ce face curse regulate pe aceasta ruta.
Cont in lei nr. 251110003901000340218
Banca Internationala a Religiilor - Ramnicu Valcea, pe numele Popa Marioara
Cod Monument:VL-II-a-A-09718
Știri despre biserică:

»  Hram la Mănăstirea Iezer: „Dumnezeu Se odihnește în sfinți, iar sfinții îi odihnesc pe cei din jurul lor” (2018-11-24)

 Închide 

Hram la Mănăstirea Iezer: „Dumnezeu Se odihnește în sfinți, iar sfinții îi odihnesc pe cei din jurul lor”

[2018-11-24]
de Sorin Ionițe

Vineri, de sărbătoarea Sfântului Antonie de la Iezerul Vâlcii, Arhiepiscopul Varsanufie a slujit la hramul Mănăstirii în care a viețuit cuviosul cinstit în data de 23 noiembrie. Cu acest prilej ierarhul a vorbit despre faptul c㠄Dumnezeu Se odihnește în sfinți, iar sfinții îi odihnesc pe cei din jurul lor”.
„Prezența sfinților în lume este de mare preț atât în timpul vieții acestora, cât și după trecerea lor în Împărăția lui Dumnezeu. Dumnezeu Se odihnește în sfinți, iar sfinții îi odihnesc pe cei din jurul lor prin încărcătura harică, pe care o aduc în lume prin viața lor”, a explicat Arhiepiscopul Râmnicului.
Chiriarhul Râmnicului a vorbit la Mănăstirea Iezer despre minunata viețuire a Sfântului Antonie în post și rugăciune: „nu dormea niciodată în pat, purta un brâu din lanțuri de fier, iar hrana sa era puțină, căci numai după ceasul al nouălea consuma pâine și apă”.
Ierarhul a subliniat că după trecerea din viața aceasta, Sfântul Cuvios Antonie s-a arătat și mai de folos celor ce îi cereau ajutorul:
„Cinstitele sale moaște, așezate în această mănăstire, sunt semne văzute ale prezenței lui în lume. Harul lui Dumnezeu sălășluit în trupul acestuia în viața pământească a rămas nedespărțit și după despărțirea sufletului de trup, exprimând, parcă, așteptarea cu nerăbdare a Învierii, și dându-ne dovadă de viața întru Duhul Sfânt, pe care acesta a dus-o”, a încheiat Înaltpreasfinția Sa.
Mai multe detalii despre eveniment puteți afla pe site-ul oficial al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1421, Ultimul acces: 2020-07-11 15:08:40

»  Sfântul Cuvios Antonie a fost cinstit la Mănăstirea Iezer. Sf. Liturghie a fost oficiată de IPS Teodosie și IPS Varsanufie (2017-11-24)

 Închide 

Sfântul Cuvios Antonie a fost cinstit la Mănăstirea Iezer. Sf. Liturghie a fost oficiată de IPS Teodosie și IPS Varsanufie

[2017-11-24]
de Andrei Pau

În ziua de cinstire a Sfântului Cuvios Antonie, Mănăstirea Iezer din județul Vâlcea și-a sărbătorit ocrotitorul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.
După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Teodosie a rostit o omilie în care a vorbit despre sfinți ca fiind luminători și modele de trăire creștină pentru oameni, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Sfinții sunt, pentru noi, luminătorii cei mari ai credinței noastre. De aceea, Biserica îi are pe sfinți ca pe mărgăritarele cele mai de preț. Biserica îi cinstește pe sfinți, pentru că Biserica se sprijină pe sfinți. Sfinții sunt, pentru noi, acele daruri pe care Dumnezeu ni le-a oferit ca pe niște repere pe care să le urmăm, a spus Arhiepiscopul Tomisului.
Oferind un exemplu concret, Părintele Arhiepiscop a mai amintit de Sfântul Antonie, sărbătorit în fiecare an în data de 23 noiembrie. În cadrul predicii rostite, IPS Teodosie a vorbit despre exemplul de viață pilduitoare a ocrotitorului așezământului de la Iezer.
Viața aspră, postul, ostenelile sihăstrești și rugăciunea continuă au lucrat minunat asupra Sfântului Antonie. Viața sa de sihăstrie s-a asemănat cu cea a Sfântului Antonie cel Mare, din pustiul Egiptului, și cu cea a Sfântului Ioan Gură de Aur, nevoindu-se în privegheri, iar rugăciunea era însoțită întotdeauna cu lacrimi de pocăință, a evidențiat ierarhul.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a mulțumit Înaltpeasfințitului Părinte Teodosie pentru prezența la sărbătoarea lăcașului de cult monahal.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2288, Ultimul acces: 2020-07-11 15:08:40

»  Viața și Acatistul Sfântului Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii (2017-10-06)

 Închide 

Viața și Acatistul Sfântului Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii

[2017-10-06]
de Andrei Pau

La Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă a fost publicată Viața și Acatistul Sfântului Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii. Sfântul este cinstit în fiecare an la data de 23 noiembrie.
Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii era român de neam, născut în anul 1628 la Ianina, în Munții Pindului. A crescut în dreapta credință mergând de mic la biserică. La vârsta de 20 de ani, îndeletnicindu-se cu negoțul, a venit în Țara Românească și s-a stabilit la Râmnicu Vâlcea unde și-a întemeiat familie. Pe fiul său Mihail l-a încredințat slujirii preoțești.
La vârsta de 64 de ani s-a retras la Mănăstirea Sărăcinești. Dorind să plece în Muntele Athos, episcopul locului nu i-a dat binecuvântare, recomandându-i să se retragă la Schitul Iezeru, aflat în paragină. A restaurat schitul și a adunat în jurul său mulți ucenici. Mai târziu s-a retras într-o peșteră unde s-a nevoit în rugăciune, post și lacrimi pentru păcatele sale. La 23 noiembrie 1720 a adormit cu pace în Domnul.
Condac 1
Râvnitor al iubirii de Dumnezeu și învăpăiat de dumnezeiescul dor, te-ai arătat un Nou Antonie cu nevoințele și luptele duhovnicești. Împodobitor al chipului monahicesc, te-ai făcut părinte al multora și grabnic ajutător, pentru care și noi cu cinstire îți cântăm: Bucură-te, Sfinte Preacuvioase Părinte Noule Antonie!
Lucrarea poate fi cumpărată de la de la Librăria Cărților Bisericești (Intr. Miron Cristea nr. 6), Magazinul Ortodoxia (Calea Victoriei nr. 45, lângă biserica Krețulescu), Magazinul Daruri pentru pelerini (Piața Gării de Nord, nr. 1-3, ieșire Calea Griviței), Magazinul Librăria Ortodoxă (B-dul Regina Maria, Nr. 1).

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2395, Ultimul acces: 2020-07-11 15:08:40

»  Hramul mănăstirii Iezer din județul Vâlcea (2015-11-18)

 Închide 

Hramul mănăstirii Iezer din județul Vâlcea

[2015-11-18]
Mănăstire Iezer din județul Vâlcea își va serba luni, 23 noiembrie 2015, ocrotitorul, pe Sfântul Cuvios Antonie, ctitor și viețuitor al acestui vechi locaș monahal. Cu prilejul hramului, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, informează site-ul oficial al Arhiepiscopiei.
***
Mănăstirea Iezer se află în satul Cheia, din Băile Olănești, la 20 de kilometri vest de municipiul Râmnicu Vâlcea. Primii ctitori ai acestui sfânt locaș sunt Radu cel Mare (1377-1383) și fiul său Mircea cel Bătrân (1386-1418). În anul 1559, schitul a fost refăcut de voievodul Mircea Ciobanu, împreună cu soția sa, doamna Chiajna, fiica voievodului Petru Rareș (1527-1546). Biserica actuală a fost zidită de Episcopul Ilarion și de Schimonahul Antonie. În anul 1720 biserica a fost pictată de ieromonahul Nicolae. Mai târziu, schimonahul Antonie, ctitorul schitului, a fost canonizat, sub numele de Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcii. Vechea biserică a mănăstirii este închinată Intrării în Biserică a Maicii Domnului. Mănăstirea are obște de maici.
Cuviosul Antonie a trăit în vremea domnitorului Matei Basarab și a Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu. Urmând sfatul duhovnicului său, starețul de la Schitul Iezeru-Vâlcea, a renunțat la plecarea în Sfântul Munte Athos și a îmbrățișat viața monahală în acest schit izolat. În anul 1690, luând binecuvântare, Sfântul Antonie s-a retras în pădurea de lângă schit, unde a săpat în piatră o peșteră, pe post de chilie și paraclis. În anul 1700, Schitul Iezeru era în parte ruinat, iar biserica de piatră se afla în paragină. Prin urmare, între anii 1700-1705, episcopul Ilarion al Râmnicului, împreună cu o parte din credincioșii satului Cheia, la îndemnul Pustnicului Antonie, a refăcut biserica de piatră și chiliile. Sfântul Antonie de la Iezer s-a nevoit în sihastrie vreme de 28 ani și a trecut la cele veșnice la vârsta de 92 ani, înainte de anul 1714.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4670, Ultimul acces: 2020-07-11 15:08:40

»  Pomenirea Sfântului Antonie de la Iezer (2013-11-23)

 Închide 

Pomenirea Sfântului Antonie de la Iezer

[2013-11-23]
Biserica Ortodoxă Română l-a pomenit sâmbăta aceasta pe Sfântul Antonie de la Iezerul Vâlcii.
Mănăstirea vâlceană unde se află moaștele Cuviosului și-a sărbătorit cu acest prilej hramul. La sărbătoarea așezământului monahal a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Gherasim.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
Sărbătoarea de la Mănăstirea Iezer a reunit stareți și starețe de la mănăstirile din eparhie și sute de pelerini din parohiile vâlcene, dar și din țară, informează TRINITAS TV.
Situată la nord de satul Cheia, pe valea cu același nume, în apropiere de orașul Băile Olănești din județul Vâlcea, Mănăstirea Iezer este una dintre cele mai izolate sihăstrii din nordul Olteniei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7360, Ultimul acces: 2020-07-11 15:08:40

»  Prăznuirea Sfântului Cuvios Antonie de la Iezerul-Vâlcea (2010-11-23)

 Închide 

Prăznuirea Sfântului Cuvios Antonie de la Iezerul-Vâlcea

[2010-11-23]
A fost astăzi, 23 noiembrie, zi de hram la Schitul „Iezer” din Arhiepiscopia Râmnicului. Sfânta Liturghie din ziua prăznuirii Sfântului Cuvios Antonie de Iezerul-Vâlcea a fost oficiată de către Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Gherasim, Chiriarhul eparhiei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, informează TRINITAS TV.
„Sfântul Antonie a fost un mare nevoitor și rugător la Dumnezeu și în același timp a fost un om care a iubit oamenii”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
După Sfânta Liturghie a fost oficiată Slujba Parastasului pentru ctitorii, binefăcătorii și ostenitorii acestui sfânt locaș. La sărbătoarea de astăzi au luat parte monahi, preoți, autorități locale, dar și foarte mulți pelerini din țară care au dorit să se închine la cinstitele moaște ale Sfântului Cuvios Antonie, aflate în biserica nouă a mănăstirii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8896, Ultimul acces: 2020-07-11 15:08:40

»  Schitul Iezer-Vâlcea își sărbătorește mâine Ocrotitorul (2010-11-22)

 Închide 

Schitul Iezer-Vâlcea își sărbătorește mâine Ocrotitorul

[2010-11-22]
Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește mâine, 23 noiembrie, pe Sfântul Cuvios Antonie de la Iezer-Vâlcea. El a trăit în timpul domniei lui Matei Basarab și a lui Constantin Brâncoveanu, după care, s-a retras la Schitul „Iezer”, din județul Vâlcea, pe care l-a reconstruit în anul 1700.
A trecut la Domnul la 23 noiembrie 1719, la vârsta de 92 de ani, iar cinstitele sale moaște au fost descoperite în anul 1950. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea Sfântului Antonie în 1992. Moaștele Sfântului Antonie se află în prezent la schitul Iezer.
Mai multe detalii a oferit pentru Radio TRINITAS, părintele arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului: „Pentru nevoința Sfântului Cuvios Antonie, pentru posturile, privegherile, rugăciunile și multele sale osteneli, a primit de la Dumnezeu darul mai-înainte-vederii și al tămăduirii. După 28 de ani de aspră nevoință și sihăstrie, Cuviosul Antonie Sihastrul bine-plăcând lui Dumnezeu și-a dat sufletul în brațele Lui, înainte de anul 1714”.
Schitul „Iezer” se află la o distanță de 5 kilometri de satul Cheia și la aproximativ 13 kilometri de șoseaua Râmnicu Vâlcea - Băile Olănești, informează TRINITAS TV.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8923, Ultimul acces: 2020-07-11 15:08:40


Nr. vizualizări:9556
Data ultimei vizualizări:2020-07-11 15:08:40
Data actualizare:2006-03-17 05:34:47
Data încărcării:2006-03-17 05:34:47
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:21
Fotografi:Gabriel Avramovici: 8, Constantin Banciu: 5, Pr. Cristian Vasile Niță: 5, Cristian Laubach: 2, internet: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2012-06-24
Aparat: NIKON E8800
Contor: 169

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Banciu

Data: 2013-06-01
Contor: 92

Biserica
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2012-06-24
Aparat: NIKON E8800
Contor: 89

Vedere din față
Foto: Constantin Banciu

Data: 2009-03-21
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D80
Contor: 72

Vedere din față
Foto: Cristian Laubach

Data: 2013-06-01
Contor: 98

Vedere panoramica
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2012-06-26
Contor: 217

Vedere de ansamblu
Foto: internet

Data: 2013-06-01
Contor: 95

Paraclisul Sf. Antonie
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2013-06-01
Contor: 76

Paraclisul Sf. Antonie
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2013-06-01
Contor: 74

Paraclisul Sf. Antonie
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2004-08-24
Contor: 145

Chilii
Foto: Pr. Cristian Vasile Niță

Data: 2012-06-24
Aparat: NIKON E8800
Contor: 85

Chilii
Foto: Constantin Banciu

Data: 2012-06-24
Aparat: NIKON E8800
Contor: 104

Chilii
Foto: Constantin Banciu

Data: 2013-06-01
Contor: 70

Chilie
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2004-08-24
Contor: 148

Pe cărarea Sfântului Antonie
Foto: Pr. Cristian Vasile Niță

Data: 2004-08-24
Contor: 131

Istorie și Artă
Foto: Pr. Cristian Vasile Niță

Data: 2009-03-21
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D80
Contor: 75

Sihăstria
Foto: Cristian Laubach


Setul de Fotografii 2