Calimanesti :: Manastirea Ostrov - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mânăstirea Ostrov
Călimănești
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Călimănești
Județ:Vâlcea
Adresa:Pe insula din Lacul de acumulare
Cod poștal:245600
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.arhiram.ro/manastiri/manastirea-ostrov
Adrese utile:www.arhiepiscopiaramnicului.ro, www.primaria-calimanesti.ro, www.cjValcea.ro, www.prefecturaValcea.ro
Hram:Nașterea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Este un schit de calugari, cu hramul ”Nasterea Maicii Domnului” si se afla amplasat pe o insula a lacului de acumulare al hidrocentralei Calimanesti de pe raul Olt, fiind legat de statiunea balneo-climaterica Calimanesti-Caciulata printr-un pod, la o distanta de 5 km de la halta C. F. R. Calimanesti-Jiblea.
Biserica este rezidita pe locul unei biserici mai vechi din secolul al XIV-lea sau inceputul secolului al XV-lea, intre anii 1520-1521, fiind ctitorita de Neagoe Basarab si sotia sa, doamna Despina.
S-a sfintit nezugravita, pentru cult folosindu-se in prima faza icoane pictate, aflate astazi in Muzeul de Arta al Romaniei. Altarul a fost pictat in 1752, restul bisericii fiind in stil fresca, de o remarcabila valoare artistica si a fost terminat in anul 1760. Tot atunci i s-a inlocuit si inscriptia din pisania veche cu un text romanesc, scris cu litere chirilice.
O mare podoaba de arhitectura interioara, care a infruntat vremurile, este ”tampla aurita”, din lemn de tei care dateaza exact de la zidirea bisericii. Icoanele imparatesti sunt foarte vechi, unele ipoteze sustinand ca ar fi chiar cele originare. Icoana Maicii Domnului a fost restaurata in 1791 de Ioan Zugravul.
La 22 decembrie 1838 chiliile si cladirile existente au fost distruse de un incendiu, fiind rezidite pe temeliile vechi in anul 1940. Principalele restaurari s-au facut in anii 1940, 1956-1957, 1962-1963.
Din timpul lui Neagoe Basarab au ramas trei icoane: Sfantul Nicolae, Coborarea de pe cruce si Sfantul Sava, toate de o mare valoare artistica, in prezent aflate in custodia Muzeului de Arta al Romaniei.
Incepand cu secolul al XVI-lea pana in 1890, Schitul Ostrov a fost schit de calugarite. In acest schit s-au calugarit sotia lui Neagoe Basarab, Doamna Despina, cu numele de Platonida, si mama lui Mihai Viteazul, care si-a luat numele de Teofana.
Alte informații:Constructia hidrocentralei Calimanesti a impus ca biserica, impreuna cu insula, sa fie ridicate cu circa 6 m, pentru a nu fi inundate, si reconstruita casa staretiei. Intregul ansamblu insular este un frumos parc de agrement pentru vizitatorii statiunii Calimanesti-Caciulata care, pe langa alte ”dotari”, reuneste un numar de 47 de specii de arbori, arbusti si trandafiri.
Cod Monument:VL-II-m-A-09698
Informații conexe:FORMULA-AS.RO: Mănăstrirea dintre ape (Articol)
YOUTUBE.COM: Film despre mănăstirea Sf. Mina Călimănești (Video)
Știri despre biserică:

»  Icoana Maicii Domnului Îndrumătoarea a fost cinstită la cea mai veche mănăstire de maici din România (2019-07-31)

 Închide 

Icoana Maicii Domnului Îndrumătoarea a fost cinstită la cea mai veche mănăstire de maici din România

[2019-07-31]
de Mihail Mere-Albe

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Îndrumătoarea” a fost cinstită duminică la Mănăstirea vâlceană Ostrov, cea mai veche mănăstire de maici din țară.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a oficiat Sfânta Liturghie la așezământul monahal, informează Arhiepiscopia Râmnicului.
În cadrul omiliei sale, ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre Maica Domnului și le-a spus că este „model pentru trăirea virtuților și împlinirea lor”.
Totodată, Arhiepiscopul Râmnicului a evidențiat că Fecioara Maria este „exemplu de propovăduire a lui Hristos spre o deplină cunoaștere a Lui în lume”.
Icoana Maicii Domnului, considerată o capodoperă artistică a acelor timpuri, este printre puținele din cele donate de Sfântul Neagoe Basarab despre existența cărora se mai cunoaște astăzi.
Poartă numele de „Îndrumătoarea” pentru că Maica Domnului Îl poartă pe Iisus pe brațul stâng, iar cu mâna Îl arată întregii lumi ca Mântuitor.
Mănăstirea Ostrov este ctitoria Sfântului Voievod Neagoe Basarab și a soției sale Despina.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 756, Ultimul acces: 2020-08-08 21:19:53

»  Vizită arhierească la Mănăstirea Ostrov (2014-02-16)

 Închide 

Vizită arhierească la Mănăstirea Ostrov

[2014-02-16]
În Duminica a XXXIV-a după Rusalii, „a întoarcerii Fiului risipitor” astăzi, 16 februarie 2014, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi la Mănăstirea Ostrov din stațiunea vâlceană Călimănești.
După cum informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Râmnicului, la începutul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a săvârșit slujba de tundere în rasofore a trei surori din obștea mănăstirii, acestea primind nume noi la intrarea în viața monahicească.
După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Episcop Emilian Lovișteanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat sensurile duhovnicești ce se desprind din Pilda Fiului risipitor redată în Evanghelia Sfântului Luca. „Această pildă reprezintă taina iubirii lui Dumnezeu față de oameni, precum și iubirea părinților față de proprii copii în mod egal. Atunci când împlinim poruncile lui Dumnezeu, să acceptăm pocăința și îndreptarea semenilor, care au nevoie și ei de iubirea și iertarea lui Dumnezeu. Nu este bună însingurarea, independența și rătăcirea fiului risipitor, dar nici autosuficiența, aroganța și lipsa de bunătate a fratelui mai mare. Este necesară o permanentă venire în sine și cultivare a iubirii atunci când credem că am împlinit învățătura Mântuitorului Iisus Hristos. Dragostea părintească a lui Dumnezeu ne așteaptă permanent să conștientizăm statutul nostru de fii ai Săi ”, a spus Preasfinția Sa.
Răspunsurile la strană au fost oferite de către un grup de maici din obștea mănăstirii.
La sărbătoare au luat parte Părintele Arhimandrit Laurențiu Popa, starețul Mănăstirii Stănișoara, Părintele Protosinghel Ioanichie Trifa, starețul Mănăstirii Turnu, părinți de la Mănăstirea Cozia și numeroși credincioși din stațiunea Călimănești și din eparhie.
Mănăstire de maici, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, Mănăstirea Ostrov, se află amplasată pe o insulă a lacului de acumulare al hidrocentralei Călimănești de pe râul Olt, fiind legată de stațiunea balneo-climaterică Călimănești-Căciulata printr-un pod, la o distanță de 5 km de la halta C.F.R. Călimănești-Jiblea.
Biserica ctitorită de domnitorul Neagoe Basarab și soția sa, doamna Despina, este rezidită pe locul unei biserici mai vechi din secolul al XIV-lea sau începutul secolului al XV-lea, între anii 1520-1521.
Din timpul lui Neagoe Basarab au rămas trei icoane: Sfântul Nicolae, Coborârea de pe cruce și Sfântul Sava, toate de o mare valoare artistică, în prezent aflate în custodia Muzeului de Arta al României.
Astăzi în biserica mănăstirii se află la loc de cinste spre închinare Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului - Hodighitria (Îndrumătoarea, Cea care arată calea). Icoana Maicii Domnului – Hodighitria de la Ostrov este una din capodoperele artistice din primul sfert al secolului al XVI-lea, pictată în tempera de un meșter anonim. Maica Domnului Îl poartă pe Domnul Iisus Hristos pe brațul stâng, iar cu mâna Îl arată (Îndrumătoarea) întregii lumi ca Mântuitor.
Începând cu secolul al XVI-lea până în 1890, Mănăstirea Ostrov a fost schit de călugărițe. În acest schit s-au călugărit soția lui Neagoe Basarab, Doamna Despina cu numele de Platonida, și mama lui Mihai Viteazul care și-a luat numele de Teofana.
Construcția hidrocentralei Călimănești a impus ca biserica împreună cu insula să fie ridicate cu circa 6 m, pentru a nu fi inundate, și reconstruită casa stăreției. Întregul ansamblu insular este un frumos parc de agrement pentru vizitatorii stațiunii Călimănești-Căciulata care, pe lângă alte „dotări”, reunește un numar de 47 de specii de arbori, arbuști și trandafiri. Mănăstirea are în prezent 16 viețuitoare conduse de stareța Mariami Tunza.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3478, Ultimul acces: 2020-08-08 21:19:53


Nr. vizualizări:4224
Data ultimei vizualizări:2020-08-08 21:19:54
Data actualizare:2006-03-23 04:27:42
Data încărcării:2006-03-23 04:27:42
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:37
Fotografi:vioreltdr: 13, CarpatBike: 7, Wilhelm Scherz: 5, Constantin Banciu: 5, Marius Dumitrescu: 3, Sorin Cercea: 2, internet: 1, uauim.ro: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2016-05-24
Aparat: NIKON E8800
Contor: 126

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Banciu

Data: 2010-09-04
Contor: 113

Vedere din față
Foto: Wilhelm Scherz

Data: 2013-08-22
Contor: 19

Vedere de ansamblu
Foto: CarpatBike

Data: 2015-05-09
Aparat: Canon Canon PowerShot SX600 HS
Contor: 22

Vedere din față
Foto: vioreltdr

Data: 2016-05-24
Aparat: NIKON E8800
Contor: 9

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Banciu

Data: 2015-05-09
Aparat: Canon Canon PowerShot SX600 HS
Contor: 18

Vedere generală
Foto: vioreltdr

Data: 2015-05-09
Aparat: Canon Canon PowerShot SX600 HS
Contor: 15

Vedere laterală
Foto: vioreltdr

Data: 2010-09-03
Contor: 42

Vedere de ansamblu
Foto: internet

Data: 2010-09-04
Contor: 36

Vedere de ansamblu
Foto: Sorin Cercea

Data: 2013-08-22
Contor: 13

Vedere de ansamblu
Foto: CarpatBike

Data: 2016-10-20
Contor: 5

Releveu
Foto: uauim.ro

Data: 2013-08-15
Aparat: Canon Canon PowerShot SX210 IS
Contor: 12

Pictură
Foto: CarpatBike

Data: 2015-05-09
Aparat: Canon Canon PowerShot SX600 HS
Contor: 11

Mozaic
Foto: vioreltdr

Data: 2015-05-09
Aparat: Canon Canon PowerShot SX600 HS
Contor: 11

Mozaic
Foto: vioreltdr

Data: 2015-05-09
Aparat: Canon Canon PowerShot SX600 HS
Contor: 11

Mozaic
Foto: vioreltdr

Data: 2013-08-22
Contor: 13

Turnul clopotniță
Foto: CarpatBike


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3