Baile Olanesti :: Schitul Pahomie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker

Biserici

Schitul Pahomie
Băile Olănești
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Băile Olănești
Județ:Vâlcea
Cod poștal:245300
Persoană de contact :Stareț protosinghel Ieronim Tamaș
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.arhiram.ro/manastiri/schitul-pahomie
Adrese utile:www.arhiepiscopiaramnicului.ro, www.primariaBaileOlanesti.ro, www.cjValcea.ro, www.prefecturaValcea.ro
Hram:Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Fiind situat pe teritoriul localitatii Baile Olanesti (comuna Barbatesti) , judetul Valcea, la aproximativ 30 km de Rm. Valcea, sub crestele Muntilor Capatanii, accesul la aceasta asezare monahala se face pe DN 64A, Ramnicu Valcea - Baile Olanesti, trecand prin Pausesti-Maglasi, virand la stanga spre satul Cheia, apoi pe Valea Cheii, pe un drum forestier practicabil si accesibil si cu mijloace auto, pana la Izvorul Frumos, care tasneste de sub steiul de stanca lung de aproape 50 de metri, pe care este cladita biserica schitului, avand hramul ”Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul”.
Din pisania actuala a schitului rezulta ca intemeietori sunt Pahomie monahul si Sava Haiducul, in anul 1520, justificandu-se numele de Schitul Pahomie de la Izvorul Frumos.
Dupa o alta pisanie, acest Pahomie nu ar fi altul decat marele ban Barbu Craiovescu, ctitorul Manastirii Bistrita, care in anii 1519-1520, cand recladeste Bistrita, daramata de tunul lui Mihnea cel Rau in anul 1509, zideste si Schitul Pahomie, in amintirea faptului ca la Izvorul Frumos, in pustietatea masivului Buila, in drumul pe care-l cauta prin padure ca sa ajunga la Sibiu, spre a scapa de urgia lui Mihnea, isi gaseste salvarea vietii sale si a celor care il insoteau in pribegie. Printre prietenii sai se afla capitanul de oaste Sava, devenit Sava Haiducul, pentru faptul ca, zabovind stapanul sau de mai multa vreme aici, deseori a facut incursiuni prin localitatile invecinate, pentru a face rost de hrana.
Data de 1684 din pisania de astazi a schitului este presupusa a fi anul in care a avut loc repararea schitului, in acelasi an fiind renovata si Manastirea Bistrita de Constantin Brancoveanu, in calitate de descendent al familiei Craiovestilor.
Din 17 decembie 1824, avem date scrise despre starea schitului ”Izvorul Frumos” - metocul manastirii Iezer: ”Biserica se afla spre daramare cu totul”. Din anul 1880, schitul a fost parasit. Abia in 1952 s-a recladit biserica in forma ei initiala, dupa trasaturile zidurilor ramase, cu zidari din Costesti si tamplari din Barbatesti, pictura fiind executata de Stan Hermeanu, in 1956. cu timpul pictura s-a deteriorat, fiind refacuta in 1997, de catre ierodiaconul Popa Nicolae din Perisani.
Sfintirea schitului s-a facut la 30 septembrie 1956, de catre episcopul Iosif al Ramnicului, si a fost incredintat spre indrumare parintelui Veniamin de la Schitul Patrunsa.
Primul vietuitor al schitului reinnoit a fost calugarul Ioasaf Ionescu, venit de la Arnota. El moare in 1980 si este inmormantat langa zidul bisericutei schitului. Dupa aceasta data, schitul este pastorit de tanarul monah Galaction Zelig, format duhovniceste de parintele Lavrentie Sovrea de la Manastirea Frasinei, insufletind schitul cu vietuitori si scotandu-l astfel din anonimat. Simtindu-se obosit, parintele Galaction cere Prea Sfintitului Gherasim, pe parintele ieromonah Ieronim Tamas, de la manastirea Nicula, fiul duhovnicesc al Inalt Prea Sfintitului Bartolomeu Anania, Arhiepiscopul Clujului, pentru a prelua conducerea schitului. Cererea este aprobata incepand cu data de 1 ianuarie 2002.
Biserica, construita sub o mare stanca (pe care se afla chipul Domnului) , avand in apropiere o cascada cu apa de munte, rece ca gheata, isi asteapta in liniste si rugaciune vizitatorii.
Cod Monument:VL-II-m-B-09716
Știri despre biserică:

»  Destinații de pelerinaj: Schitul Vâlcean Pahomie (2013-03-31)

 Închide 

Destinații de pelerinaj: Schitul Vâlcean Pahomie

[2013-03-31]
Schitul vâlcean Pahomie este una dintre cele mai izolate așezări sihăstrești ale țării noastre. Aflat pe raza localității Băile Olănești, la aproximativ 30 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, schitul lui Pahomie se ascunde în pădurile dese pe la poalele Muntelui Buila, informează TRINITAS TV.
Schitul datează din secolul al XVI-lea. În anul 1880, schitul a fost părăsit. Abia în 1952 s-a reclădit biserica în forma ei inițială.
La schitul din Buila se ajunge mergând pe drumul național 64A, pănă în localitatea Băile Olănești, trecând prin Păușești Măglași, apoi cotind la stânga, spre satul Cheia; de aici se pornește, pe un drum forestier destul de bun, până la "Izvorul Frumos".

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4255, Ultimul acces: 2020-03-30 15:02:51

»  Hramul Schitului Pahomie din Arhiepiscopia Râmnicului (2011-07-20)

 Închide 

Hramul Schitului Pahomie din Arhiepiscopia Râmnicului

[2011-07-20]
În ziua prăznuirii „Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul Mănăstirilor din Eparhia Râmnicului și starețul Mănăstirii Cozia, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Schitul Pahomie din localitatea Băile Olănești, sat Cheia, județul Vâlcea, care și-a serbat Ocrotitorul, potrivit Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.
Sărbătoarea a început astăzi, 20 iulie 2011, cu slujba Acatistului „Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul”, și a continuat cu Sfânta Liturghie.
La eveniment a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, care a rostit un cuvânt de învățătură și i-a binecuvântat pe credincioși, mulțumind lui Dumnezeu pentru această deosebită și sfântă zi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către Grupul psaltic al bisericii „Sfântul Nicolae” din Militari – București condus de Claudiu Morteanu.
La sfârșitul slujbei, Părintele Exarh Vartolomeu a rostit un cuvânt de învățătură în care a elogiat viața și activitatea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, îndemnându-i pe credincioși să-i urmeze exemplul în credință și rugăciune, sfătuindu-i să trăiască în ascultare, smerenie și curățenie sufletească pentru mântuirea sufletelor lor.
La această sărbătoare a creștinătății ortodoxe prăznuită la Schitul Pahomie au participat preoți și sute de credincioși din județ și din țară.
Schitul Pahomie
Fiind situat pe teritoriul localității Băile Olănești, județul Vâlcea, la aproximativ 35 km de Râmnicu Vâlcea, sub crestele Munților Căpățânii, accesul la această așezare monahală se face pe DN 64A, Râmnicu Vâlcea - Băile Olănești, trecând prin Păușești-Măglași, virând la stânga spre satul Cheia, apoi pe Valea Cheii, pe un drum forestier practicabil și accesibil și cu mijloace auto, până la Izvorul Frumos, care țâșnește de sub steiul de stâncă lung de aproape 50 de metri, pe care este clădită biserica schitului, având hramul ”Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”.
Din pisania actuala a schitului rezultă că întemeietorii sunt Pahomie monahul și Sava Haiducul, în anul 1520, justificându-se numele de Schitul Pahomie de la Izvorul Frumos.
După o altă pisanie, acest Pahomie nu ar fi altul decât marele ban Barbu Craiovescu, ctitorul Mânăstirii Bistrița, care în anii 1519-1520, când reclădește Bistrița, dărâmată de tunul lui Mihnea cel Rău în anul 1509, zidește și Schitul Pahomie, în amintirea faptului că la Izvorul Frumos, în pustietatea masivului Buila, în drumul pe care-l caută prin pădure ca sa ajungă la Sibiu, spre a scăpa de urgia lui Mihnea, își găsește salvarea vieții sale și a celor care îl însoțeau în pribegie. Printre prietenii săi se afla căpitanul de oaste Sava, devenit Sava Haiducul, pentru faptul că, zăbovind stăpânul său de mai multă vreme aici, deseori a făcut incursiuni prin localitățile învecinate, pentru a face rost de hrană.
Data de 1684 din pisania de astăzi a schitului este presupusă a fi anul în care a avut loc repararea schitului, în același an fiind renovată și Mânăstirea Bistrița de Constantin Brâncoveanu, în calitate de descendent al familiei Craioveștilor.
Din 17 decembrie 1824, avem date scrise despre starea schitului ”Izvorul Frumos” - metocul mânăstirii Iezer: ”Biserica se află spre dărâmare cu totul”. Din anul 1880, schitul a fost părăsit. Abia în 1952 s-a reclădit biserica în forma ei inițială, după trăsăturile zidurilor rămase, cu zidari din Costești și tâmplari din Bărbătești, pictura fiind executată de Stan Hermeanu, în 1956. Cu timpul pictura s-a deteriorat, fiind refăcută în 1997, de către ierodiaconul Popa Nicolae din Perișani.
Sfințirea schitului s-a făcut la 30 septembrie 1956, de către episcopul Iosif al Râmnicului, și a fost încredințat spre îndrumare părintelui Veniamin de la Schitul Pătrunsa.
Primul viețuitor al schitului reînnoit a fost călugărul Ioasaf Ionescu, venit de la Arnota.
Biserica, construită sub o mare stâncă (pe care se află chipul Domnului), având în apropiere o cascadă cu apă de munte, rece ca gheața, își așteaptă în liniște și rugăciune pelerinii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4990, Ultimul acces: 2020-03-30 15:02:51


Nr. vizualizări:5660
Data ultimei vizualizări:2020-03-30 15:02:52
Data actualizare:2006-03-17 05:34:48
Data încărcării:2006-03-17 05:34:48
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:13
Fotografi:Gabriel Avramovici: 9, FaceBook.com: 2, internet: 1, Basilica.ro: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-04-26
Aparat: Canon Canon PowerShot SX10 IS
Contor: 167

Vedere de ansamblu
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2009-09-16
Contor: 179

Vedere de ansamblu
Foto: internet

Data: 2009-04-26
Aparat: Canon Canon PowerShot SX10 IS
Contor: 80

Vedere din lateral
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2016-11-10
Contor: 17

Vedere din lateral
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2016-11-10
Contor: 14

Vedere din lateral
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2016-11-10
Contor: 13

Vedere din lateral
Foto: FaceBook.com

Data: 2016-11-10
Contor: 11

Vedere din lateral
Foto: FaceBook.com

Data: 2009-04-26
Aparat: Canon Canon PowerShot SX10 IS
Contor: 83

Vedere panoramică
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2009-04-26
Aparat: Canon Canon PowerShot SX10 IS
Contor: 65

Vedere de ansamblu
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2009-04-26
Aparat: Canon Canon PowerShot SX10 IS
Contor: 62

Turnul
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2009-04-26
Aparat: Canon Canon PowerShot SX10 IS
Contor: 80

Chilii
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2009-04-26
Aparat: Canon Canon PowerShot SX10 IS
Contor: 75

Chilii
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2011-07-22
Contor: 168

La hram
Foto: Basilica.ro