Botosani :: Manastirea Sf. Nicolae Popauti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Sf. Nicolae Popăuți
Botoșani
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Botoșani
Județ:Botoșani
Adresa:strada Stefan cel Mare, Nr. 41
Cod poștal:710022
Persoană de contact :Arhim. Ioan Harpa
Telefon :0231... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:popauti.mmb.ro
Adrese utile:www.mmb.ro, www.primariaBT.ro, www.cjBotosani.ro, www.prefecturaBotosani.ro
Hram:Sf. Nicolae
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Biserica ctitorie din piatra a lui Stefan cel Mare si Sfant in 1496; transformata in asezamant manastiresc la 1750 o data cu adaugarea zidurilor de incinta; arhitectonic sinteza bisericeasca mai reusita "din perioada de maxima inflorire a stilului de epoca" in zona moldoveneasca nordica; pictura originara interioara de o inalta calitate; la sfarsitul sec. XV, partial conservata in altar, naos si pronaos; refacuta in sec. XIX in stil moldovenesc in rest; turn-clopotnita din 1496 din piatra bruta, cu plan octogonal la primul etaj, inalt si elegant (V. Dragut, 1976) .
Alte informații:Biserica din Popăuți este construită în stilul moldovenesc, acest lucru fiind vizibil atât în planul și dispunerea încăperilor bisericii, cât și în sistemul de construcție a turlei naosului și a decorațiunilor exterioare.
Biserica este zidită din piatră, în formă de cruce. Zidurile sale au grosime de peste un metru. Intrarea în biserică se face acum prin ușa cu ancadramente gotice aflată pe partea de sud a pronaosului. Inițial mai era și o ușă pe latura nordică a pronaosului, dar aceasta a fost zidită la începutul secolului al XX-lea. Biserica are patru ferestre.
Pe exterior, biserica are fațada din cărămidă roșie netencuită. Partea inferioară a fațadei este acoperită cu piatră fasonată dispusă geometric, iar colțurile clădirii și contraforturile sunt executate din blocuri masive de piatră. Biserica are două rânduri de ocnițe în dreptul pronaosului, cele din partea inferioară fiind mai mari decât cele din partea superioară, iar pe abside sunt situate firide alungite, având deasupra un rând de ocnițe mici asemănătoare cu cele de pe fațada pronaosului. Deasupra ocnițelor mari de pe pronaos și a firidelor alungite de pe abside sunt mici ochiuri unde au fost amplasate discuri de ceramică smălțuită. De asemenea, și sub cornișă se află un brâu de discuri ceramice colorate.
Turla bisericii are o formă poligonală pe exterior și cilindrică pe interior. Ea se sprijină pe acoperișul naosului prin două baze stelate. Are patru ferestre dispuse în punctele cardinale și mici contraforturi pe diagonale. Pe laturile turlei se află un rând de firide alungite, două rânduri de ocnițe și un brâu de discuri de ceramică smălțuită.
Pronaosul este supralărgit, fiind iluminat de o ferestră în stil gotic dispusă pe latura de vest. Între pronaos și naos era un zid care a fost demolat în secolul al XIX-lea, astăzi intrarea făcându-se pe sub o arcadă sprijinită pe doi stâlpi marginali mari, fixați în ziduri. Naosul are două ferestre mici cu ancadramente gotice pe absidele laterale semicirculare. Deasupra naosului se află o turlă înaltă, cilindrică pe interior și poligonală pe exterior. De asemenea, altarul are o fereastră în arc frânt dispusă către răsărit. Catapeteasma este din lemn și datează din epoca lui Constantin Racoviță.
Pictura interioară a bisericii datează din secolul al XV-lea, ea păstrându-se numai parțial până în zilele noastre. Singurele picturi originale păstrate sunt capetele lui Iisus și al îngerului din altar, scene din Ciclul patimilor pictate pe absidele naosului și bustul unui profet de pe peretele nordic al pronaosului. Celelalte picturi au fost refăcute în secolul al XIX-lea. Tabloul votiv, aflat pe peretele despărțitor dintre pronaos și naos, a dispărut în secolul al XVIII-lea.
Săpăturile arheologice efectuate în interiorul bisericii au dus la descoperirea în anul 2003 a unei necropole boierești, aici fiind înmormântați, pe trei niveluri, peste 25 de oameni. După cum a declarat starețul Luca Diaconu al Mănăstirii Popăuți, "cele mai importante sunt persoanele din primul nivel. Este vorba despre un vornic din Botoșani, care a fost adus acasă din Țara de Jos, unde fusese mare vornic". Pe piatra funerară a marelui vornic, identificat de către prof. Sorin Ulea ca fiind Dragoș Boul, sunt inscripționate următoarele cuvinte: Acesta este mormântul vornicului nebun pentru Hristos din Botoșani. Veșnica lui pomenire, văleat 1492
MANASTIREA POPAUTI de calugari, obste in formare, cu hramul "Sfantul Nicolae" (6 decembrie) ; Municipiul Botosani, jud. Botosani, 5-6 km NE de Botosani;
Din pisanie: „Io Ștefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al țării Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, a zidit această casă întru numele celui între sfinți Părintelui nostru Arhierarhul și făcătorul de minuni Nicolae, în anul 7004 (1496) , iar al domniei sale anul al patruzecilea curgător, luna septembrie, 30. ”
Cod Monument:BT-II-a-A-01929
Nr. vizualizări:15380
Data ultimei vizualizări:2023-01-30 20:04:48
Data ultimei actualizări:2016-07-26 11:49:50
Data încărcării pe sit:2006-03-17 05:39:09
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2016-08-12
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 173

Vedere de ansmblu
Foto: Alexandru Losonczy