Slava Rusa :: Manastirea Vovidenia - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mânăstirea Vovidenia
Slava Rusă
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox de rit vechi
Localitate:Slava Rusă
Comună:Slava Cercheză
Județ:Tulcea
Cod poștal:827201
Persoană de contact :stareța Anatolia (Ana Ivanov)
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.psse.ro, www.primariaSlavaCercheza.paginadestart.com, www.cjTulcea.ro, www.prefecturaTulcea.ro
Hram:Intrarea Maicii Domnului în Biserică, Icoana Maicii Domnului din Kazan
Detalii:Manastire de maici cu viata de obste. Se afla in loc. Slava Rusa, com. Slava Cercheza, jud. Tulcea. Se ajunge aici din E 87, spre V dupa localitatea Baia, pe DN 22D, sau de pe DN 22A spre E de Ciucurova, sau spre Vpe drum local din Babadag. Schit ridicat de calugari rusi in sec XVII dupa ruptura produsa in biserica rusa in timpul patriarhului Nicon. Pe acest loc, o vaduva bogata din Rusia a pus bazele unei manastiri de maici in anul 1835-1838. In 1850 este afectata de inundatii, maicutele aduc ajutoare de la Moscova si zidesc biserica mare. Este inchisa in 1878, apoi redeschisa intre 1938-1939. Paraclis cu multe obiecte cu valoare de patrimoniu. Este reinfiintata in 1993. Serviciul divin în limba rusă.
Este unica mănăstire de maici dupa rit vechi.
Alte informații:Situata la cca 50 km departare de Tulcea, în comuna Slava Cercheza, a fost construita în secolul XVII, fiind unica mânastire de maici de rit vechi din lume.
Mănăstirea Vovidenia își are istoricul încă din secolul XVII-lea, când în acest loc au venit călugări ruși care au înfăptuit un mic schit cu chilii de lemn. Neavând locaș de închinare, au despădurit un loc pe care au construit o biserică mică de lemn. Starețul întorcându-se în Rusia a adus Icoana Maicii Domnului din Kazan, de unde își trage și numele biserica mică actuală. Nu după mult timp pe acest loc au venit credincioși ruși de rit vechi (lipoveni) care au înfiripat în jurul acestei vetre satul Slava Rusă. Călugării s-au retras în zona împădurită, unde au construit o altă biserică, tot din lemn, pe locul unde se află acum Mănăstirea Uspenia.
Mai târziu, o văduvă bogată din Rusia a vizitat schitul care era părăsit și după revenirea ei din Moscova împreună cu slujnica sa și câteva maici au pus bazele unei mănăstiri de maici construind chilii și ducând o viață de sine. În urma inundației din 1850 care a distrus chiliile și rămânând numai biserica care le-a dat speranță și punând încrederea în Dumnezeu, au plecat în Moscova și primind ajutoare au revenit și au construit alte chilii pe un loc mai înalt, unde se află acum mănăstirea.
În prezent în mănăstire sunt două biserici : o biserică mare cu hramul Intrarea Maicii Domnului, prăznuit la data de 21 noiembrie pe stil vechi și 4 decembrie pe stil nou, și o biserică mică (de iarnă) cu hramul Icoana Maicii Domnului din Kazani, prăznuit de două ori pe an odată vara pe data de 8 iulie (st. v. ) 21 iulie (st. n. ) și toamna pe data de 22 octombrie (st. v. ) 4 noiembrie (st. n. )
Știri despre biserică:

»  Iadul s-a dezlănțuit la mănăstirea Vovidenia din Tulcea (Puterea.ro) (2014-11-24)

 Închide 

Iadul s-a dezlănțuit la mănăstirea Vovidenia din Tulcea (Puterea.ro)

[2014-11-24]
În noaptea de duminică spre luni s-a produs un incendiu puternic la mai multe chilii ale mănăstirii de rit vechi Vovidenia, din satul Slava Rusă, județul Tulcea. Nu s-au înregistrat victime umane, dar pagubele s-au ridicat la 100.000 de lei.
'În timpul incendiului, provocat cel mai probabil de un coș de fum deteriorat, au ars bunuri în valoare de 100.000 de lei, dar nu au fost victime', a menționat reprezentanta ISU Tulcea, Angela Tulceanu.
Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Delta Tulcea, patru autospeciale de stingere a incendiilor din Tulcea și Babadag au intervenit timp de opt ore, luptându-se cu focul.
Acest lăcaș își are originea în secolul al XVII-lea, când călugării ruși veniți în Dobrogea după ruptura produsă în biserica rusă în timpul patriarhului Nikon au ridicat un mic schit și o biserică mică din lemn. Ulterior aceștia s-au retras într-o pădure din apropiere.
Mănăstirea de maici Vovidenia din satul Slava Rusă este una dintre cele patru așezăminte monahale de rit vechi din România și datează de la finele secolului al XVIII-lea.
C.P.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 4192, Ultimul acces: 2020-09-25 20:18:18


Nr. vizualizări:7279
Data ultimei vizualizări:2020-09-25 20:18:18
Data actualizare:2014-09-09 06:35:15
Data încărcării:2006-03-17 00:39:11
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:3
Fotografi:Emil Șerban: 3

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-08-14
Contor: 813

Biserica manastirii Vovidenia
Foto: Emil Șerban

Data: 2008-08-14
Contor: 285

Intrarea in biserica
Foto: Emil Șerban

Data: 2008-08-14
Contor: 195

Turnurile
Foto: Emil Șerban