Caciulata :: Manastirea Cozia - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Cozia
Căciulata
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Căciulata
Comună:Călimănești
Județ:Vâlcea
Adresa:Calea lui Traian nr. 816
Cod poștal:245601
Persoană de contact :Arhim. Dr. Vartolomeu Androni
Telefon :0250... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.manastireacozia.ro
Adrese utile:www.arhiepiscopiaramnicului.ro, www.primaria-calimanesti.ro, www.cjValcea.ro, www.prefecturaValcea.ro
Hram:Sf. Treime
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Mănăstirea a fost înălțat㠓la locul numit Nucet, pe Olt, adică Cozia” și i s-a spus și “Mănăstirea de la Nucet”, fiind clădită într-o regiune foarte prielnică pentru creșterea nucilor. Numele Cozia vine de la cuvântul pecenego-cuman koz care înseamnă nucă și nu trebuie confundat cu slavul koza care înseamnă capră.
Mănăstirea Cozia, una dintre cele mai importante ctitorii ale Voievodului Mircea cel Mare, a fost zidită între anii 1386-1388 și 1393.
În biserica mănăstirii și-a ales locul de odihnă veșnică, precum și loc pentru portretul votiv de “mare voievod și domn” pictat în partea dreaptă a naosului. Într-un document din 20 mai 1388 Voievodul Mircea spune: “De aceia, am binevoit domnia mea să ridic din temelie o mânăstire în numele sfintei și de viață începătoarei și nedespărțite Troițe, dumnezeire nezidită… la locul numit Nucet pe Olt, adică Cozia…” Cel care l-a sfătuit pe Mircea să ridice ctitoria de la Cozia pe locul unde se află astăzi, a fost călugărul cărturar Nicodim de la Tismana “sfetnicul lui Mircea întru cele dumnezeiești”. Se știe din izvoare certe c㠓Nicodim sfințitul” a fost duhovnicul lui Mircea încă din tinerețe și că mai târziu, când Mircea a ajuns domn, “îl lua adesea pe Nicodim cu dânsul”. Mănăstirea Cozia a fost târnosită de însuși Nicodim al cărui chip este zugrăvit în partea de sud a pronaosului. Ca mănăstire, Cozia s-a organizat sub directa supraveghere a lui Nicodim de la Tismana. El numește cel dintâi stareț cunoscut din documente, Ieromonahul Chir Gavriil, fără îndoială un ucenic al său. Popa Gavriil, egumenul de la Mănăstirea din Călimănești, împreună cu toată conducerea și cu o parte din călugării mai vârstnici, trece la Cozia încă din primul an.
Vechile fresce au păstrat chipul lui Mircea cel Mare zugrăvit în naos, pe zidul din dreapta, în înfățișarea sa de ctitor, îmbrăcat în costum de mare cavaler medieval apusean, alături de fiul său Mihail. În hrisovul dat de Mircea cel Mare Mănăstirii Cozia în anul 1406, se pot vedea titulatura voievodului român și granițele stăpânite de el: “Eu cel în Hristos Dumnezeu, binecredinciosul și binecinstitorul și de Hristos iubitorul și singur stăpânitorul, Io Mircea, Mare voievod și domn, din mila lui Dumnezeu și cu darul lui Dumnezeu, stăpânind și domnind peste toată țara Ungrovlahiei și a părților de peste munți, încă și către părțile tătărești și Herțeg al Almașului și Făgărașului și domn al Banatului Severinului și pe amândouă părțile, pe toată Podunavia, încă și până la Marea cea Mare și stăpânitor al cetății Dîrstorului. . . ”.
Bolnița "Sfinții Apostoli" construită între 1542-1543.
Paraclisul "Adormirea Maicii Domnului" de SE construit în 1583.
Paraclisul "Duminica Tuturor Sfinților" de NE construit în 1711 .
Cele două biserici, biserica mare și biserica bolniță au fost restaurate în 1985 respectiv 1986.
Cod Monument:VL-II-a-A-09697
Informații conexe:FORMULA-AS.RO: Vartolomeu Andronie (Articol)
YOUTUBE.COM: Film despre Mănăstirea Cozia (Video)
Știri despre biserică:

»  Sărbătoarea Preasfintei Treimi ne cheamă la împlinirea poruncilor lui Dumnezeu – Arhiepiscopul Varsanufie (2019-06-18)

 Închide 

Sărbătoarea Preasfintei Treimi ne cheamă la împlinirea poruncilor lui Dumnezeu – Arhiepiscopul Varsanufie

[2019-06-18]
de Iulian Dumitrașcu

„Sărbătoarea Preasfintei Treimi, care este sărbătoarea iubirii căci Dumnezeu este iubire, ne cheamă la împlinirea poruncilor lui Dumnezeu”, a spus luni Arhiepiscopul Varsanufie la hramul Mănăstirii Cozia.
„Mai întâi de toate la iubirea semenilor cu iubirea cu care Domnul Hristos ne iubește pe noi, iar iubirea lui Dumnezeu este o iubire sfântă, jertfelnică. Apoi, noi trebuie să fim fii ai păcii, să nu căutăm cearta sau să întoarcem răul cuiva”, a explicat Arhiepiscopul Râmnicului.
Părintele Episcop a mai spus că atunci când cineva ne face rău și noi îl vorbim de bine sau îl binecuvântăm „nu se poate ca acela să nu se smerească pentru dragostea pe care o avem”.
Cuvântul Înaltpreasfinției Sale a fost rostit în timpul Sfintei Liturghii de hram la care au participat numeroși pelerini din întreaga țară.
Ierarhul a oficiat slujba în altarul de vară al așezământului monahal, informează Arhiepiscopia Râmnicului.
Mănăstirea Cozia este ctitoria voievodului Mircea cel Mare din stațiunea vâlceană Călimănești-Căciulata.
Biserica Mare a Mănăstirii Cozia este una dintre cele mai frumoase mănăstiri din sud-estul Europei, care se remarcă prin lucrările originale, arhitecturală și artistică de mare valoare, ce integrează caracteristicile stilului bizantin cu cele ale arhitecturii balcanice și ale artei autohtone a zidirii bisericilor în secolele al XIII-lea și al XIV-lea.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3702, Ultimul acces: 2020-08-05 04:13:22

»  A fost instalat un nou stareț la Cozia: protos. Veniamin Luca (2018-11-05)

 Închide 

A fost instalat un nou stareț la Cozia: protos. Veniamin Luca

[2018-11-05]
de Gheorghe Anghel

Arhiepiscopul Râmnicului a instalat duminică un nou stareț la Mănăstirea Cozia în persoana părintelui protosinghel Veniamin Luca.
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie i-a încredințat noului stareț de la Cozia misiunea creșterii duhovnicești a vieții monahale „după tradiția păstrată de la Sfântul Nicodim de la Tismana”.
„Psaltirea va fi citită neîncetat, după rânduiala veche a monahilor de aici”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Slujba de hirotesie a celui de-al 85-lea stareț al mănăstirii a fost oficiată la finalul Sfintei Liturghii din data de 4 noiembrie, informează Arhiepiscopia Râmnicului.
Despre noul stareț, Arhiepiscopul Varsanufie a spus că încă de acum 25 de ani de când a intrat în obștea Mănăstirii Cozia, s-a așezat sub „povățuirea duhovnicească a părintelui stareț Gamaliil Vaida și apoi a părintelui stareț Vartolomeu Androni (fostul stareț al mănăstirii – n.r.).”
Părintele Arhiepiscop a evidențiat și lucrarea duhovnicească, administrativă și culturală a părintelui stareț Vartolomeu Androni, care-și va continua slujirea ca exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, „fiind cel care a redeschis și a înviat opt dintre mănăstirile din ținutul Olteniei de sub munte”.
La final, noul stareț a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie pentru încrederea acordată, spre a duce mai departe tradiția monahală în Mănăstirea Cozia.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5853, Ultimul acces: 2020-08-05 04:13:22

»  Patriarhul României a depus o coroană de flori la mormântul domnitorului Mircea cel Bătrân (2018-09-07)

 Închide 

Patriarhul României a depus o coroană de flori la mormântul domnitorului Mircea cel Bătrân

[2018-09-07]
de Gheorghe Anghel

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a vizitat vineri Mănăstirea Cozia unde a depus o coroană de flori la mormântul domnitorului Mircea cel Bătrân în contextul împlinirii a 600 ani de la trecerea sa la cele veșnice.
Mircea cel Bătrân a fost domnitor al Țării Românești între anii 1386-1418. A fost înmormântat în ctitoria sa, biserica Mănăstirii Cozia, în partea de sud a pronaosului.
La mănăstirea vâlceană, alături de Patriarhul României a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.
La Mănăstirea Cozia, Preafericirea Sa a vorbit despre rolul domnitorilor români în apărarea și consolidarea unității de credință și neam a poporului român, inclusiv prin construirea de biserici și mănăstiri.
„Domnitorii au construit nu doar cetăți laice, ci și cetăți spirituale pentru apărarea identității de credință”, a spus Părintele Patriarh Daniel evidențiind că au preferat să fie înmormântați în cetățile spirituale și nu în cele militare.
„Aceasta ne arată că domnitorii erau educați de Biserică în dreapta credință și aveau conștiința că ei apără creștinătatea întreagă, nu doar teritoriul Țării Românești”, a afirmat Preafericirea Sa.
Patriarhul Daniel a spus despre domnitorii români, precum Mircea cel Bătrân, Sfântul Ștefan Cel Mare, Mihai Viteazul, c㠄aveau conștiința de a fi cavaleri creștini ai credinței, apărători, atleți ai credinței creștine”.
El a apreciat conștiința puternică de neam care îi definea pe aceștia și a spus că nu „au fost niște simpli militari, ci au fost oameni foarte iubitori de evlavie și de frumusețe netrecătoare, veșnică. Erau oameni ai cultului și ai culturii, cultură izvorâtă din cult”.
Totodată, Preafericirea Sa a spus despre Mănăstirea Cozia c㠄are valoare de simbol” și a făcut o paralelă între zidul vechi al mănăstirii „care este în permanență izbit de valurile Oltului” și „greutățile dăinurii noastre pe aceste pământuri romnești”.
„Foarte multe valuri ale istoriei, învolburări ale istoriei, au lovit și lovesc în integritatea Bisericii, dar învățăm de la domnitorii luptători, credincioși, ctitori de lăcașuri sfinte și de artă că, de fapt, Hristos iubește mai mult pe creștinii luptători, nevoitori, pe cei care își arată dragostea față de Hristos nu numai în vremuri bune, ci și în vreme de ispită de persecuție sau de prigoană”.
În contextul vizitei, Părintele Patriarh Daniel a oferit părintelui stareț o cruce de binecuvântare și mai multe volume pentru biblioteca mănăstirii.
Citește și: Mircea cel Bătrân pomenit la 600 ani de la trecerea în veșnicie | IPS Varsanufie: Domnitorul ‘și-a pus toată priceperea și dragostea pentru Biserica și neamul său’

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5864, Ultimul acces: 2020-08-05 04:13:22

»  Comuniune liturgică la Mănăstirea Cozia. Arhiepiscopul Râmnicului s-a rugat împreună cu Episcopul Spaniei și Portugaliei în așezământul vâlcean (2017-08-14)

 Închide 

Comuniune liturgică la Mănăstirea Cozia. Arhiepiscopul Râmnicului s-a rugat împreună cu Episcopul Spaniei și Portugaliei în așezământul vâlcean

[2017-08-14]
de Sorin Ionițe

IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit duminica aceasta la Mănăstirea Cozia împreună cu PS Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei.
Ceremonialul liturgic a fost oficiat la altarul de vară al mănăstirii, în prezența obștii monahale și a numeroși credincioși din țară și din străinătate, informează site-ul Eparhiei Râmnicului.
În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, PS Timotei a explicat că Fecioara Maria este Mama Arhiereului Veșnic și de aceea a devenit și Mama duhovnicească a tuturor slujitorilor Mântuitorului Hristos: a monahilor și monahiilor, a familiilor creștine și a tuturor celor care îi urmează Preasfintei Născătoare de Dumnezeu în pilda sa de permanentă smerenie și ascultare.
Dovadă a preacinstirii Maicii Domnului în mănăstirile ortodoxe încă din vechime, rămâne „Imnul Acatist” pictat în pronaosul Mănăstirii Cozia în secolul al XIV-lea, dar și numeroasele biserici care i-au fost închinate în aceeași perioadă, a adăugat ierarhul.
Episcopul Spaniei și Portugaliei a mai spus că Săvârșirea sfintelor slujbe în mod neîntrerupt la Mănăstirea Cozia vreme de peste șase secole alcătuiește istoria nevoințelor viețuitorilor cu trăire sfântă. Aceștia au îndrumat duhovnicește viețuitori de mănăstiri și credincioși care veneau din toate spațiile locuite de români pentru a primi sfat sau pentru a se pregăti în școlile care au fost organizate aici.
Credincioșii prezenți au primit la final binecuvântarea celor doi arhierei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7180, Ultimul acces: 2020-08-05 04:13:22

»  Hramul Mănăstirii Cozia | Dumnezeu să ne ajute să păstrăm și să mărturisim credința cea adevărată, a spus IPS Varsanufie (2017-06-07)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Cozia | Dumnezeu să ne ajute să păstrăm și să mărturisim credința cea adevărată, a spus IPS Varsanufie

[2017-06-07]
de Sorin Ionițe

Mărturisirea Sfintei Treimi am primit-o ca mărturie de la Însuși Fiul lui Dumnezeu, de la proorocii Vechiului Testament, de la Sfinții Apostoli și de la Părinții de la sinoadele ecumenice, a spus Chiriarhul Râmnicului în ziua Praznicului Sfintei Treimi.
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a oficiat în 5 iunie 2017 Sfânta Liturghie la Mănăstirea Cozia, cu prilejul hramului așezământului monahal. Împreună cu Arhiepiscopul Râmnicului a slujit la altarul de vară al mănăstirii un sobor de clerici format din stareți și slujitori ai obștilor monahale și preoți parohi din zonă.
Conform site-ului oficial al Eparhiei, în cuvântul rostit cu acest prilej, ierarhul a precizat că în prima zi după Pogorârea Duhului Sfânt, Biserica ne pune înaintea ochilor sufletești învățătura despre Dumnezeu.
În continuare, IPS Varsanufie a expus modalitățile prin care ni s-a descoperit Dumnezeu Cel întreit în Persoane.
În Sfânta Scriptură, Dumnezeu Se descoperă omului încă din cartea Facerii, apoi prin profeții Vechiului Testament.
În mod desăvârșit însă, Dumnezeu Se descoperă omului în Noul Testament prin întruparea Fiului Său, Cel Unul născut. Acesta, prin Înviere, ne-a dat nădejdea că după viața cea trecătoare, vom gusta din Împărăția Veșnică pe care a vestit-o, încredințându-ne totodată că El este Calea, Adevărul și Viața.
Mărturisirea Lui Dumnezeu întreit în Persoane este asumată și de Sfinții Apostoli care își încheiau epistolele cu binecuvântarea în numele Sfintei Treimi, a explicat Înaltpreasfinția Sa.
Învățătura despre dumnezeirea cea întreită primită prin lucrarea lui Dumnezeu, a fost fixată și sistematizată la primele două sinoade ecumenice.
Sfinții Părinți de la Primul Sinod Ecumenic din anul 325 au stabilit că Dumnezeu Tatăl este necreat, din veșnicie și pentru veșnicie, iar Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, Care S-a întrupat, luând trup de la Duhul Sfânt și Fecioara Maria, S-a răstignit pentru noi, a înviat și S-a înălțat la ceruri, a amintit ierarhul.
Învățătura despre Duhul Sfânt a fost stabilită la Sinodul al doilea Ecumenic de la Constantinopol, din anul 381, în care s-a arătat că Duhul Sfânt purcede la Tatăl, a adăugat Chiriarhul Râmnicului.
Dumnezeu să ne binecuvinteze și să ne ajute să păstrăm și să mărturisim credința cea adevărată, s-a rugat Înaltpreasfinția Sa în finalul omiliei rostite.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7752, Ultimul acces: 2020-08-05 04:13:22

»  Simpozionul Internațional „Sfântul Antim Ivireanul“ la Mănăstirea Cozia. IPS Varsanufie: „Activitatea sfântului ierarh se poate rezuma la lucrarea de rescriere a Cuvântului lui Dumnezeu în inimile credincioșilor“ (2016-09-19)

 Închide 

Simpozionul Internațional „Sfântul Antim Ivireanul“ la Mănăstirea Cozia. IPS Varsanufie: „Activitatea sfântului ierarh se poate rezuma la lucrarea de rescriere a Cuvântului lui Dumnezeu în inimile credincioșilor“

[2016-09-19]
de Andrei Pau

antim-1
Arhiepiscopia Râmnicului a organizat în perioada 15 -18 septembrie 2016 Simpozionul Internațional Sfântul Antim Ivireanul – Cultura și spiritualitatea europeană și caucaziană de la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea, notează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Râmnicului.
Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Arhiepiscopia Tomisului, Academia Oamenilor de Știință din România, Academia Națională de Știință din Georgia, Centrul de Studii si Cercetari Religioase și Juridico-Canonice al celor Trei Religii Monoteiste – afiliat Facultății de Teologie din Constanța și Universitatea din Silesia din Katowice din Polonia.
Prima parte a simpozionului s-a desfășurat la Constanța în ziua de 15 septembrie 2016, iar cea de-a doua parte a avut loc în zilele de 17 și 18 septembrie 2016, la Mănăstirea Cozia.
În cuvântul rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a subliniat importanța activității pastoral- misionare a Sfântului Antim Ivireanul.
Întreaga sa activitate ca ierarh al Bisericii Ortodoxe se poate rezuma la lucrarea de rescriere a Cuvântului lui Dumnezeu în inimile credincioșilor, străduindu-se, cu timp și fără timp, să-l înalțe pe om la Dumnezeu. Spre aceasta s-a folosit atât de cuvântul rostit în predicile sale insuflate de Dumnezeu, de cuvântul scris în cărțile sale, tipărite prin propriul efort, dar și de cuvântul zugrăvit în culoare, fiind un pictor de icoane iscusit, a spus Înaltpreasfinția Sa.
În cadrul evenimentului au susținut comunicări în limba engleză profesori de la universitățile și instituțiile de cercetare și culturale partenere.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8490, Ultimul acces: 2020-08-05 04:13:22

»  Tabără pentru 21 de elevi din Urziceni, la Mănăstirea Cozia (2015-07-28)

 Închide 

Tabără pentru 21 de elevi din Urziceni, la Mănăstirea Cozia

[2015-07-28]
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, în perioada 21-24 iulie 2015, Catedrala din Urziceni a organizat o tabără la Mănăstirea Cozia din județul Vâlcea, a precizat preot paroh Bogdan Ionuț Stancu, Protopopul Urzicenilor.
La eveniment au participat 21 de elevi de la Școala Gimnazială Ion Heliade Rădulescu din Urziceni însoțiți de două cadre didactice (prof. Anelia Banciu și prof. Gabriela Andrei) împreună cu părintele paroh Bogdan Ionuț Stancu, protopop de Urziceni.
Pentru rezultatele meritorii obținute la olimpiada de religie și la alte concursuri susținute în timpul anului școlar învățăceii au fost răsplătiți cu un itinerariu pe meleaguri vâlcene.
În cele patru zile elevii au participat la un program de cateheză și au vizitat câteva mănăstiri din Arhiepiscopia Râmnicului: Turnu, Cornetu, Bistrița, Arnota și Ostrov. De asemenea s-a vizitat și peștera Sfântului Grigorie Decapolitul.
Dorim ca astfel de evenimente să apropie mai mult tinerii de ora de religie și de biserică și să atragă an de an pe cât mai mulți să participe la concursuri, urmând a-i răsplăti cu tabere și excursii gratuite.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10510, Ultimul acces: 2020-08-05 04:13:22

»  Pomenirea lui Mircea cel Bâtrân la Mănăstirea Cozia (2014-01-31)

 Închide 

Pomenirea lui Mircea cel Bâtrân la Mănăstirea Cozia

[2014-01-31]
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, astăzi, 31 ianuarie 2014, la Mănăstirea Cozia, din orașul Călimănești, județul Vâlcea, Părintele Arhimandrit Laurențiu Popa Starețul Mănăstirii Stănișoara, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de pomenire a 596 de ani de la trecerea la Domnul a marelui voievod și domn Mircea cel Bătrân (31 ianuarie 1418 – 31 ianuarie 2014), informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.
După slujba de pomenire, grupul vocal psaltic „Axios” al Mănăstirii Cozia, dirijat de Ierodiaconul Efrem Boangher, a prezentat auditoriului un concert de muzică eclesiastică intitulat sugestiv: „Să știți c-a murit creștin, Brâncoveanu Constantin!”.
În continuare la Trapeza nouă a mănăstirii, s-a desfășurat colocviul cu titlul „Domnia lui Mircea cel Bătrân și a Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu – demnitate, responsabilitate și smerenie în conducerea Țării Românești”. Întrunirea a fost moderată de către Părintele Arhimandrit Laurențiu Popa.
În cadrul ședinței, au susținut prelegeri prin care au evocat viața și domnia celor doi iluștrii domnitori ai Ungrovlahiei părinții profesori: Pr. Prof. George Pomenește – „Relațiile diplomatice ale Sfântului Constantin Brâncoveanu cu Imperiul Habsburgic, Veneția și Polonia”, Pr. Prof. Dr. Laurențiu Rădoi – „Mircea cel Bătrân și Biserica neamului” și Arhim. Dr. Vartolomeu Androni – „Activitatea cultural-misionară a Mănăstirii Cozia”, temă citită de către Ierodiaconul Efrem Boangher. Au mai rostit alocuțiuni: Prof. Dr. Florin Epure, Directorul Direcției pentru Cultură Vâlcea și Ing. Dr. Mihail Sporiș, istoric și eseist.
Delegat din partea Centrului Eparhial la acest eveniment a fost Părintele Constantin Olariu Inspector eparhial, care a transmis mesajele de binecuvântare ale Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Gherasim și Preasfințitului Episcop Vicar Emilian Lovișteanul.
Manifestarea religios-culturală a reunit astăzi la străvechea chinovie coziană, stareți de la mănăstirile Turnu, Stănișoara și Troianu, Primarul Stațiunii Călimănești - Căciulata, Florinel Constantinescu, Prof. Univ. Dr. Ioan St Lazăr, Eugen Petrescu, președinte Asociația Național㠄Cultul Eroilor”- filiala Vâlcea, alte oficialități, preoți, profesori, personalități ale culturii vâlcene, istorici, jurnaliști, monahi și credincioși.
Evenimentul a fost organizat de către Mănăstirea Cozia sub patronajul Arhiepiscopiei Râmnicului și se înscrie în cadrul anului comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni în Eparhia Râmnicului.
Mircea cel Bătrân (n 1355 – 31 ianuarie 1418), voievod al Țării Românești (între 23 septembrie 1386 – noiembrie 1394 sau mai 1395; ianuarie 1397 – 31 ianuarie 1418), a fost unul dintre cei mai importanți conducători ai Ungrovlahiei. Fiul lui Radu I și fratele lui Dan I, pe numele de botez Dimitrie, din familia Basarabilor, apare în actele oficiale ca „În Hristos Dumnezeu, binecredinciosul și de Hristos iubitorul și singur stapânitorul, Io, Mircea mare voievod și domn ...”, dar și ca „Mircea cel Mare” în istoriografia română. Este recunoscut ca și ctitor a numeroase biserici și mănăstirii în țară dar și la Muntele Athos.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 18213, Ultimul acces: 2020-08-05 04:13:22

»  Liturghie arhierească și slujbă de pomenire pentru Voievodul Mircea cel Mare, la Mănăstirea Cozia (2013-02-03)

 Închide 

Liturghie arhierească și slujbă de pomenire pentru Voievodul Mircea cel Mare, la Mănăstirea Cozia

[2013-02-03]
În Duminica a XXXII-a după Rusalii, astăzi, 3 februarie 2013, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, la Sfânta Mănăstire Cozia, necropola marelui domnitor și ctitor de biserici Mircea cel Bătrân, din orașul Călimănești, județul Vâlcea.
După Sfânta Evanghelie, Preasfințitul Episcop Emilian Lovișteanul a rostit cuvântul de învățătură, în care a explicat pericopa evanghelică citită astăzi. „Din fragmentul acestei Sfinte Evanghelii înțelegem trei lucruri esențiale: în primul rând dorința puternică a lui Zaheu de a vedea, dincolo de curiozitatea lui de a-L cunoaște pe Mântuitorul Hristos, în al doilea rând observăm că judecata Domnului Hristos este alta decât judecata oamenilor din lumea aceasta și în al treilea rând vedem un lucru deosebit de important, că atunci când omul se judecă și se smerește pe sine, Dumnezeu nu îl mai judecă, ci îl iartă și îl mântuiește... Deci, după cum Zaheu a dorit să-și curețe și să-și înnoiască viața, tot la fel și noi creștinii, prin Taina Spovedaniei și a Sfintei Euharistii, să ne modelăm viața, cu ajutorul Harului lui Dumnezeu, pentru a deveni oameni sfinți, oamenii lui Dumnezeu.” , a evidențiat Preasfinția Sa.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Gherasim a vorbit despre personalitatea Marelui Voievod și Domn Mircea cel Bătrân. „Prin slujba săvârșită astăzi nu am făcut altceva decât să continuăm ceea ce moșii și strămoșii noștri au realizat aici de-a lungul timpului. Mănăstirea aceasta, așa cum o vedeți și dumneavoastră, a rezistat împotriva tuturor încercărilor și cotropitorilor. În timpul războaielor dușmanii țării au spart piatra funerară de pe mormântul fericitului ctitor, însă nu au putut sfărâma nădejdea pe care și-a pus-o el în Dumnezeu și care a făcut să înalțe această mândră și puternică fortăreață a rugăciunii, ea rămânând pentru veșnicie în grija Preasfintei Treimi. Fericitul ctitor Mircea cel Bătrân, după cum îl numim noi, nu a murit, ci trăiește în veșnicie, așa cum fiecare dintre noi ne naștem pentru a trăi veșnic, deoarece, pentru noi creștinii, moartea nu este altceva decât trecerea de la pământ la cer, de la viața aceasta pământească la cea cerească.”, a subliniat Chiriarhul Eparhiei Râmnicului.
După Sfânta Liturghie cei doi Ierarhi împreună cu soborul de slujitori au săvârșit slujba de pomenire a 593 de ani de la trecerea la Domnul a marelui voievod și domn Mircea cel Mare.
Momentul comemorativ a fost organizat de către Arhiepiscopia Râmnicului și Sfânta Mănăstire Cozia.
După slujba de pomenire, au fost rostite alocuțiuni de către Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarh Eparhial, Ion Câlea, Președintele Consiliului Județean Vâlcea și Florinel Constantinescu, Primarul orașului Călimănești.
Mulțumind tuturor pentru participare, Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarh Eparhial și Stareț al Mănăstirii Cozia, a subliniat: „Mircea cel Bătrân este simbol pentru românii de pretutindeni prin lupta dusă ca toți creștinii din timpul lui să nu fie robiți de jug străin, politic și religios, și privați de tradiția strămoșească. El este întemeietor de țară și argument pentru noi, cei de astăzi și pentru cei de mâine, că avem dreptul la existență liberă, politică și religioasă. Ne-a arătat că avem capacitatea să ne apărăm credința și neamul, lucruri esențiale în afirmarea unui popor de sine stătător.”
La eveniment au mai participat oficialități de stat, centrale și locale, stareți de la mănăstirile vâlcene preoți, oameni de cultură, personalități ale culturii vâlcene și numeroși credincioși din eparhie.
Moartea domnitorului Țării Românești, care a domnit în perioada 1386-1418, este evocată într-o veche cronică sârbească: „Anul 6926 [1418] s-a pristăvit marele voievod al Ungro-Vlahiei, Io Mircea, ianuarie 31” și cronica lui Axentie Uricariul, în care stă scris: “Murit-au Mircea Vodă în domnie și l-au îngropat la mănăstirea sa la Cozia”.
După o îndelungată și glorioasă domnie de 32 de ani, „principe între creștini, cel mai viteaz și cel mai ager” (după cronicarul Leunclavius), Mircea cel Bătrân a adormit întru Domnul, la 31 ianuarie 1418, iar trupul neînsuflețit a fost adus de la curtea voievodală de la Argeș la ctitoria sa de la Cozia.
Domnitorul muntean s-a remarcat prin înaltele virtuți: tăria credinței, vitejia și înțelepciunea cu care l-a înzestrat Dumnezeu pentru apărarea statalității și creștinătății în lupta cu oștile Imperiului Otoman. Țara Românească a cunoscut cea mai întinsă cuprindere teritorială din toată istoria medievală: de la Munții Carpați până la Dunăre și cu Banatul Severinului până la Marea Neagră, cu posesiunile transilvane și părțile tătărești și cu cetatea Dârstorului.
Voievodul a ctitorit sau a „preînnoit“ lăcașe de cult, importante valori arhitecturale ale patrimoniului românesc, cum este lavra Coziei, în al cărei naos se află tabloul votiv ce-l înfățișează în frumos costum de cavaler occidental și unde, sub lespedea de piatră, i se află mormântul. Biserica mănăstirii, cu hramul „Sfânta Treime“, a fost ridicată între anii 1386-1388 de meșteri de pe Valea Moravei. În pronaosul bisericii se mai poate vedea și astăzi pictura originală din anul 1391.
Mircea cel Bătrân a ctitorit și alte mănăstiri și schituri: Brădet, Vișina, Snagov, Cotmeana și la Sfântul Munte Athos.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 26214, Ultimul acces: 2020-08-05 04:13:22

»  Mircea cel Bătrân pomenit la Mănăstirea Cozia (2012-01-31)

 Închide 

Mircea cel Bătrân pomenit la Mănăstirea Cozia

[2012-01-31]
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, la 31 ianuarie 2012, la Sfânta Mănăstire Cozia, din județul Vâlcea, Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarh Eparhial și Stareț al Mănăstirii Cozia împreună cu un sobor de preoți și diaconi au oficiat slujba de pomenire a 594 de ani de la trecerea la Domnul a marelui voievod și domn Mircea cel Bătrân (31 ianuarie 1418 – 31 ianuarie 2012).
Momentul comemorativ a fost organizat de către Sfânta Mănăstire Cozia sub patronajul Arhiepiscopiei Râmnicului.
După cum ne informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului, după slujba de pomenire, au fost ținute câteva alocuțiuni de către Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, prof. dr. Ion Soare, istoric, prof. dr. Ioan St. Lazăr, președinte executiv al Fundației Culturale „Sfântul Antim Ivireanul” Rm. Vâlcea și ing dr. Mihai Sporiș, istoric și eseist.
Mulțumind tuturor pentru participare, Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarh Eparhial și Stareț al Mănăstirii Cozia a subliniat: „Mircea cel Bătrân este simbol pentru românii de pretudindeni prin lupta dusă ca toți creștinii din timpul lui să nu fie robiți de jug străin, politic și religios, și privați de tradiția strămoșească. El este întemeietor de țară și argument pentru noi cei de astăzi și pentru cei de mâine, că avem dreptul la existență liberă, politică și religioasă. Ne-a arătat că avem capacitatea să ne apărăm credința și neamul, lucruri esențiale în afirmarea unui popor de sine stătător.”
La acest eveniment au mai participat părinții stareți de la mănăstirile Cozia, Turnu, Stănișoara și Troianu precum și oficialități locale și centrale, personalități culturale, istorici de marcă și numeroși credincioși.
Mircea cel Bătrân (n 1355 – 31 ianuarie 1418), voievod al Țării Românești (între 23 septembrie 1386 – noiembrie 1394 sau mai 1395; ianuarie 1397 – 31 ianuarie 1418), a fost unul dintre cei mai importanți conducători ai Ungrovlahiei. Fiul lui Radu I și fratele lui Dan I, pe numele de botez Dimitrie, din familia Basarabilor, apare în actele oficiale ca „În Hristos Dumnezeu, binecredinciosul și de Hristos iubitorul și singur stapânitorul, Io, Mircea mare voievod și domn ...”, dar și ca „Mircea cel Mare” în istoriografia română. Este recunoscut ca și ctitor a numeroase biserici și mănăstirii în țară dar și la Muntele Athos.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 29489, Ultimul acces: 2020-08-05 04:13:22

»  Bucurie Arhierească la Mănăstirea Cozia (2011-02-28)

 Închide 

Bucurie Arhierească la Mănăstirea Cozia

[2011-02-28]
În cea de-a treia duminică din perioada Triodului Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Sfânta Mănăstire Cozia, din județul Vâlcea, informează arhiram.ro.
În timpul Sfintei Liturghii Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim a hirotonit întru ierodiacon pe monahul Iachint Ilie Paștiu și ca ieromonah pe părintele ierodiacon Porfirie Doru Vasile Mihai.
După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat credincioșilor prezenți principalele învățături desprinse din pericopa evanghelică, subliniind faptul că înfricoșătoarea judecată va fi un act de binecuvântare și de mulțumire, iar pentru alții va fi un act de osândă, fapt pentru care fiecare dintre noi trebuie să ne primenim viața spre a dobândi mântuirea sufletelor și prin aceasta viața de veci.
Răspunsurile la strană în timpul Sfintei Liturghii au fost date de către Corul „Axios” al Sfintei Mănăstirii Cozia.
La slujbă a participat și Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul mânăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului și Stareț al Mănăstirii Cozia, împreună cu părinții stareți de la Mânăstirile Turnu și Stănișoara, precum și numeroși credincioși din stațiunea Călimănești, dar și din țară.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 31370, Ultimul acces: 2020-08-05 04:13:22

»  Duminica a doua din perioada Triodului la Mănăstirea Cozia (2011-02-21)

 Închide 

Duminica a doua din perioada Triodului la Mănăstirea Cozia

[2011-02-21]
În Duminica a XXXIV-a după Rusalii „a Fiului Risipitor”, astăzi, 20 februarie, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Cozia din județul Vâlcea, informează arhiram.ro.
După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, a rostit un cuvânt de învățătură, în care a explicat pericopa evanghelică îndemnându-i pe credincioși să se împace cu Dumnezeu și cu oamenii prin mărturisirea păcatelor și împărtășirea cu Sfintele Taine pentru sănătatea trupului și mântuirea sufletului.
„Acasă înseamnă în sânul familiei, unde s-a întors fiul risipitor, acasă înseamnă Biserica în care ne-am botezat și ne-am cununat, unde am crescut și ne rugăm. Dacă oamenii ne dezamăgesc, dacă părinții uneori ne uită, dacă copii uită pe părinți, să nu uităm că Hristos Domnul nu ne uită niciodată, ne așteaptă în Biserică pentru că aici este acasă pentru fiecare dintre noi”, a mai spus Preasfinția Sa, după cum ne informează TRINITAS TV.
La finalul slujbei, la propunerea părintelui Arhimandrit Vartolomeu Androni, starețul Mănăstirii Cozia și exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul i-a acordat titlul onorific de protosinghel părintelui ieromonah Veniamin Vasile Luca, ca urmare a activității administrative desfășurate în obștea mănăstirii.
Răspunsurile la strană în timpul Sfintei Liturghii au fost date de către corala „Axios” a Sfintei Mănăstirii Cozia.
La eveniment au participat și părinții stareți de la mânăstirile Turnu și Stănișoara precum și numeroși credincioși din Călimănești, dar și din țară.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 31563, Ultimul acces: 2020-08-05 04:13:22

»  Domnitorul Mircea cel Bătrân, pomenit la Mănăstirea Cozia (2011-01-31)

 Închide 

Domnitorul Mircea cel Bătrân, pomenit la Mănăstirea Cozia

[2011-01-31]
La 31 ianuarie 1418 trecea la cele veșnice domnitorul Mircea cel Bătrân. La împlinirea a 593 de ani de la acest moment, la Mănăstirea Cozia din județul Vâlcea, lăcaș ce adăpostește mormântul marelui voievod, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al eparhiei, au oficiat împreună cu un sobor de preoți și diaconi slujba parastasului, informează TRINITAS TV.
„Voievozii noștri au ieșit învingători pentru că s-au rugat la Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului.
Momentul comemorativ a fost organizat de Direcția pentru Cultură și Patrimoniul Cultural Național Vâlcea, Mănăstirea Cozia și Societatea Cultural㠄Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, sub patronajul Arhiepiscopiei Râmnicului.
La slujba de pomenire au participat părinții stareți de la mânăstirile Turnu și Stânișoara, precum și reprezentanți ai autorităților locale și de stat, oameni de cultură, istorici și numeroși credincioși.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 31729, Ultimul acces: 2020-08-05 04:13:22


Nr. vizualizări:32573
Data ultimei vizualizări:2020-08-05 04:13:22
Data actualizare:2014-02-19 05:28:01
Data încărcării:2005-12-10 09:45:14
Nr. Mesaje:1
Mesaj pentru Parintele PORFIRIE-Manastirea COZIA:
(2012-11-07)
LA MULTI ANI!
Suntem fam. PETRE MARIAN si VALENTINA.
In acest an am fost binecuvantati de catre Parintele PORFIRIE la cei 25 ani de casnicie.Am avut deosebita placere sa-l cunoastem pe parinte si ii multumim pe acesta cale pentru binecuvantare.
Dorim sa-i spunem \" LA MULTI ANI\" cu ocazia Sfantului PORFIRIE, multa sanatate si BUNUL DUMNEZEU sa-l ocroteasca si sa primim binecuvantarea si la 50 de ani de la casatorie tot de la dumnealui.
Inca odata \" LA MULTI ANI! Parinte si sa fiti sanatos.
Va rog daca puteti sa confirmati primirea acestui email.
Multumim
Marian si Valentina PETRE
@yahoo.com
Nr. Fotografii:84
Fotografi:Laurențiu Lionte: 24, Horațiu Nacu: 18, Gabriel Avramovici: 6, ro.Wikipedia.org: 6, Costel Novac D-veni: 6, Wilhelm Scherz: 3, Sorin Cercea: 3, Medievistica: 3, Marius Dumitrescu: 3, Constantin Banciu: 2, Cristian Laubach: 2, Ilie Olar: 2, Alexandru C. Antoniu: 2, Albert Reich: 1, uauim.ro: 1, FaceBook.com: 1, Voluntar: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2009-09-16
Contor: 102

Biserica - Vedere de ansamblu
Foto: Wilhelm Scherz

Data: 2011-02-24
Contor: 39

Vedere de ansamblu
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2017-07-18
Contor: 15

Vedere de ansamblu
Foto: ro.Wikipedia.org

Data: 2011-02-24
Contor: 22

Vedere de ansamblu
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2007-10-13
Aparat: Canon PowerShot A550
Contor: 42

Vedere din spate
Foto: Horațiu Nacu

Data: 2011-05-16
Aparat: Canon Canon PowerShot S95
Contor: 9

Vedere din spate
Foto: Ilie Olar

Data: 2008-04-09
Aparat: NIKON COOLPIX L10
Contor: 24

Vedere din lateral
Foto: Laurențiu Lionte

Data: 2011-02-24
Contor: 25

Vedere din față
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2011-05-16
Aparat: Canon Canon PowerShot S95
Contor: 10

Vedere din față
Foto: Ilie Olar

Data: 2007-07-07
Aparat: SONY DSC-W5
Contor: 13

Vedere din față
Foto: Cristian Laubach

Data: 2011-02-24
Contor: 18

Vedere din spate
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2017-07-18
Contor: 10

Vedere din spate
Foto: ro.Wikipedia.org

Data: 2009-09-16
Contor: 44

Printre copaci
Foto: Wilhelm Scherz

Data: 2009-09-16
Contor: 32

Vedere panoramică
Foto: Sorin Cercea

Data: 2009-09-16
Contor: 28

Vedere panoramică
Foto: Sorin Cercea

Data: 2009-09-16
Contor: 35

Vedere panoramică
Foto: Sorin Cercea


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6