Caciulata :: Manastirea Cozia - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Cozia
Căciulata
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Căciulata
Comună:Călimănești
Județ:Vâlcea
Adresa:Calea lui Traian nr. 816
Cod poștal:245601
Persoană de contact :Arhim. Dr. Vartolomeu Androni
Telefon :0250... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiaramnicului.ro, www.primaria-calimanesti.ro, www.cjValcea.ro, vl.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Treime
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Mănăstirea a fost înălțat㠓la locul numit Nucet, pe Olt, adică Cozia” și i s-a spus și “Mănăstirea de la Nucet”, fiind clădită într-o regiune foarte prielnică pentru creșterea nucilor. Numele Cozia vine de la cuvântul pecenego-cuman koz care înseamnă nucă și nu trebuie confundat cu slavul koza care înseamnă capră.
Mănăstirea Cozia, una dintre cele mai importante ctitorii ale Voievodului Mircea cel Mare, a fost zidită între anii 1386-1388 și 1393.
În biserica mănăstirii și-a ales locul de odihnă veșnică, precum și loc pentru portretul votiv de “mare voievod și domn” pictat în partea dreaptă a naosului. Într-un document din 20 mai 1388 Voievodul Mircea spune: “De aceia, am binevoit domnia mea să ridic din temelie o mânăstire în numele sfintei și de viață începătoarei și nedespărțite Troițe, dumnezeire nezidită… la locul numit Nucet pe Olt, adică Cozia…” Cel care l-a sfătuit pe Mircea să ridice ctitoria de la Cozia pe locul unde se află astăzi, a fost călugărul cărturar Nicodim de la Tismana “sfetnicul lui Mircea întru cele dumnezeiești”. Se știe din izvoare certe c㠓Nicodim sfințitul” a fost duhovnicul lui Mircea încă din tinerețe și că mai târziu, când Mircea a ajuns domn, “îl lua adesea pe Nicodim cu dânsul”. Mănăstirea Cozia a fost târnosită de însuși Nicodim al cărui chip este zugrăvit în partea de sud a pronaosului. Ca mănăstire, Cozia s-a organizat sub directa supraveghere a lui Nicodim de la Tismana. El numește cel dintâi stareț cunoscut din documente, Ieromonahul Chir Gavriil, fără îndoială un ucenic al său. Popa Gavriil, egumenul de la Mănăstirea din Călimănești, împreună cu toată conducerea și cu o parte din călugării mai vârstnici, trece la Cozia încă din primul an.
Vechile fresce au păstrat chipul lui Mircea cel Mare zugrăvit în naos, pe zidul din dreapta, în înfățișarea sa de ctitor, îmbrăcat în costum de mare cavaler medieval apusean, alături de fiul său Mihail. În hrisovul dat de Mircea cel Mare Mănăstirii Cozia în anul 1406, se pot vedea titulatura voievodului român și granițele stăpânite de el: “Eu cel în Hristos Dumnezeu, binecredinciosul și binecinstitorul și de Hristos iubitorul și singur stăpânitorul, Io Mircea, Mare voievod și domn, din mila lui Dumnezeu și cu darul lui Dumnezeu, stăpânind și domnind peste toată țara Ungrovlahiei și a părților de peste munți, încă și către părțile tătărești și Herțeg al Almașului și Făgărașului și domn al Banatului Severinului și pe amândouă părțile, pe toată Podunavia, încă și până la Marea cea Mare și stăpânitor al cetății Dîrstorului. . . ”.
Bolnița "Sfinții Apostoli" construită între 1542-1543.
Paraclisul "Adormirea Maicii Domnului" de SE construit în 1583.
Paraclisul "Duminica Tuturor Sfinților" de NE construit în 1711 .
Cele două biserici, biserica mare și biserica bolniță au fost restaurate în 1985 respectiv 1986.
Cod Monument:VL-II-a-A-09697
Nr. vizualizări:53228
Data ultimei vizualizări:2024-04-20 09:16:15
Data ultimei actualizări:2024-01-19 21:35:48
Data încărcării pe sit:2005-12-10 09:45:14
Nr. Mesaje:1
Mesaj pentru Parintele PORFIRIE-Manastirea COZIA:
(2012-11-07)
LA MULTI ANI!
Suntem fam. PETRE MARIAN si VALENTINA.
In acest an am fost binecuvantati de catre Parintele PORFIRIE la cei 25 ani de casnicie.Am avut deosebita placere sa-l cunoastem pe parinte si ii multumim pe acesta cale pentru binecuvantare.
Dorim sa-i spunem \" LA MULTI ANI\" cu ocazia Sfantului PORFIRIE, multa sanatate si BUNUL DUMNEZEU sa-l ocroteasca si sa primim binecuvantarea si la 50 de ani de la casatorie tot de la dumnealui.
Inca odata \" LA MULTI ANI! Parinte si sa fiti sanatos.
Va rog daca puteti sa confirmati primirea acestui email.
Multumim
Marian si Valentina PETRE
@yahoo.com
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!


Setul de Fotografii 1
Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Data: 2009-09-16
Contor: 146

Biserica - Vedere de ansamblu
Foto: Wilhelm Scherz