Arad :: Catedrala Sf. Ioan Botezatorul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Sf. Ioan Botezătorul
Arad
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Arad
Județ:Arad
Adresa:strada Mețianu nr. 16
Cod poștal:310086
Telefon :0756... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiaaradului.ro/organizare/protopopiate/protopopiatul-arad, www.episcopiaaradului.ro, www.primariaArad.ro, www.cjArad.ro, www.prefecturaArad.ro
Preot:Traian Micoroi, Ioan Tulcan, Axente-Flavius Petcuț, Cristinel Ioja, Teodor Pavel, Eugen Crișan
Hram:Nașterea Sf. Ioan Botezătorul
Stil arhitectonic:Baroc
Detalii:Construită prin colecta 1862 și 1865 din inițiativa și sub pastoria Episcopului Procopie Ivacicovici . Arhitectura in stil baroc , cu turnuri inalte si ornamentate, picturi in firidee de la intrare; interioare deosebit de bogate in picturi murale realizate de pictorul Ioan Zaicu , renovate in anii 1912 si 1939; sculpturi aurite (opera lui Iosif Basioc) ; biserica de lemn in parcul rezidential , stramutata din Muntii Zarandului.
Alte informații:In urma demolarii bisericii vechi din zona adiacenta Muresului, incepe edificarea unei biserici noi, cu hramul nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, la initiativa episcopului Procopie Ivascovici, in asa numita "gradina - Techelia". Lucrarile de constructie realizate intre 1862-65 au fost sprijinite in principal de familia Mocsoni si bancherul vienez Gheorge Sina. Proiectul a fost intocmit de arhitectul aradean Anton Czigler, originar din Jula, unele detalii ale fatadei (precum frontonul dintre turnuri) au fost realizate abia cu ocazia lucrarilor de restaurare din 1905-1906. In 1966 fatada principala a fost decorata cu trei mozaicuri. Clopotul datat 1764 a fost adus din biserica veche demolata. In cladirile anexate bisericii o vreme a functioant teologia ortodoxa, astazi gazduiesc unele dintre birourile episcopiei, respectiv spatii locative.
Cladirea din piata denumita dupa insasi catedrala, cuprinde naosul de plan dreptunghiular, urmat de un segment ingust aducand a transept din care, prin ziduri arcuite, se articuleaza altarul ce inchide constructia intr-o absida pe trei laturi ale octogonului. Absida altarului este delimitata de strada Romanului. Fatada principala spre piata poarta doua turnuri, este o compozitie regulata, simpla, cu elemente stilistice ale barocului tarziu si clasicism. Intre turnuri se desfasoara segmentul central al fatadei sub forma unui modest rezalit delimitat de pilastrii decorati cu ghirlande si capiteluri ionice. Colturile turnurilor, pe inaltimea parterului, sunt marcate cu acelasi tip de pilastrii, care pornesc toti de la nivelul soclului inalt. Fatada divizata astfel in trei pe verticala, fiecare dintre segmente este decorat cu cate un mozaic incadrat in ferestre oarbe cu inchidere semicirculara. Mozaicul segmentului central il reprezinta pe Hristos intronat, de o parte si alta cu figurile Maicii Domnului si a lui Sfantu Ioan Botezatorul. Poarta bisericii din axa centrala cu inchidere laterala este accentuata de un timpan in segment de cerc din tencuiala. Registrul inferior al fatadei se incheie cu un brau median prezentand muluri multiple, iar rezalitul central este incoronat de un timpan triunghiular. Deasupra acestuia, intre etajul turnurilor, se ridica frontonul de factura baroca, pornind cu volute inferioare si incheindu-se in segment de cerc, penetrat de un gol circular. De o parte si alta, turnurile zvelte au colturile marcate de pilastrii cu capiteluri corintice, iar pe fiecare latura sunt ferestre cu inchidere semicirculara, protezate de jaluzele. Deasupra pilastrilor, braul cornisei se arcuieste peste cadranul orologiului. Coifurile rosiatice elegante ale turnurilor se ridica deasupra unor parapete accentuate de cate o fereastra oarba cu inchidere semicirculara, iar pilastrii scunzi de la colturi poarta cate o urna poleita.
Fatadele laterale se continua cu segmentele proeminente ale transeptului, marcate de ferestre semicirculare. Transeptul este articulat de altar prin ziduri arcuite convexe, urmand traseul frant al absidei altarului pe trei laturi ale octogonului, fatadele fiind decorate conform celor descrise la fatadele laterale. Fatadele laterale ale bisericii sunt ritmati de pilastrii decorati cu ghirlande si capiteluri ionice, determinand trei segmente. Laturile absidei altarului au cate un gol cu inchidere semicirculara, iar la colturi sunt pilastrii cu capiteluri ionice, la partea superioara si aici se continua cornisa anterior prezentata. Pe ambele laturi ale cladirii, in fata zonei convexe este atasata cate o anexa scunda, de dimensiuni reduse, acoperita in pupitru, servind ca vestimentar.
In interior, vizitatorul este intampinat de o atmosfera semiobscura, caracteristica bisericilor ortodoxe. Deasupra zonei intrarii principale, in segmentul central se afla o galerie sustinuta de doi pilastrii si doi stalpi, farmand o arcatura cu trei travee semicirculare. Corespunzator acestora, spatiul de sub galerie este acoperit cu trei bolti a vela. Galeria este delimitata spre spatiul naosului de un parapet de balustrii, prezentand pe portiunea mediana o proeminenta sustinuta de console precum un balcon.
Naosul, impreuna cu transeptul formeaza patru travee, acoperita fiecare de bolta a vela, pe arce dublou sustinute de perechi de pilastrii finisati cu marmura artificiala. Capitelurile corintice ale pilastrilor sunt poleite, deasupra carora se intinde antablamentul zugravit in alb. In alveolele transeptului sunt amplasate stranele preotesti, deasupra carora sunt mici galerii sustinute de cate doi pilastrii cu capiteluri profilate legati cu un arc in segment de cerc.
La intersectia transeptului cu altarul se afla iconostasul cu riguroasele registre de icoane. Golurile iconostasului sunt flancate de coloane canelate cu capiteluri corintice poleite, icoanele sunt pictate in campuri cu inchidere semicirculara. Usile imparatesti sunt accentuate de un timpan triunghiular. Iconostasul a fost pictat de acelasi Nicola Alexici, a carei opera este si iconostasul actual al bisericii sarbesti din oras. Piesele de mobilier ale bisericii sunt conforme cu arhitectura si decoratiile albe si poleite ale iconastasului.
Suprafata peretilor din interiorul bisericii sunt tratate in marmura artificiala pana la un nivel, unde se intinde un brau decorat cu ornamente vegetale, deasupra caruia se desfasoara cicluri de icoane, reprezentand sfinti ortodocsi. Ferestrele bisericii au geamuri colorate moderne, fara reprezentari, asigurand lumuna interioara semiobscura, prielnica meditatiei si rugaciunii.
Cladirea bisericii este cuprinsa intre doua aripi de cladire cu planuri in forma de "U", ce se deschid spre curte pe ambele niveluri prin siruri de arcade in segment de cerc.
Catedrala este un frumos exemplu de neobaroc clasicizant, care se incadreaza mai degraba in arhitectura bisericeasca de rit occidental din secolul al XIX-lea, decat in arhitectura bisericilor ortodoxe contemporane atat de raspandite. In decursul transformarii structurii urbane a orasului, amplasamentul a devenit mai putin central, din acest motiv s-a mai construit o catedrala noua, la capatul arterei principale a Aradului.

Parohia Arad – Centru
Cod Monument:AR-II-m-B-00491
Știri despre biserică: Setul de evenimente 1 -
Setul de evenimente 2

»  A doua zi de Crăciun la Arad (2015-12-30)

 Închide 

A doua zi de Crăciun la Arad

[2015-12-30]
În a doua zi de Crăciun, sâmbătă, 26 decembrie 2015, de sărbătoarea Soborul Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” a Parohiei Arad - Centru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi și în prezența a sute de credincioși, a precizat Protos. Iustin Popovici.
Înaltpreasfinția Sa, în cuvântul de învățătură cu titlul „Umanitarism creștin” (pe baza citirilor scripturistice: Matei 2; Evr. 2), a evidențiat momentele din istoria biblică și universală în care se reflectă, în contextul sărbătorii, năzuințele de bine ale oamenilor, legate de venirea lui Mesia și care peste piedicile din vremuri și locuri, au reprezentat biruința planului divin. Întru toate domină bună voirea, întrajutorarea și omenia.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul Parohiei Arad - Centru.
La ceas de seară, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a participat la Slujba Vecerniei cu Litie, la biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, de lângă Reședința Arhiepiscopală, biserică aparținătoare Parohiei Arad - Centru. La finalul acesteia, credincioșii prezenți au cântat colinde.
În cea de-a treia zi de Crăciun, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei va săvârși Sfânta Liturghie arhierească în biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Săvârșin, iar la Slujba Vecerniei va sluji în biserica din Cartierul Traian din Orașul Ineu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1787, Ultimul acces: 2019-10-20 02:48:57

»  Slujire arhierească la Catedrala Veche din Arad (2015-10-12)

 Închide 

Slujire arhierească la Catedrala Veche din Arad

[2015-10-12]
În Duminica a 21-a după Rusalii, 11 octombrie 2015, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Veche a Aradului, cu prilejul manifestărilor organizate cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la târnosirea acesteia. Din soborul slujitor au făcut parte și părintele arhim. Nestor Iovan de la Mănăstirea Hodoș-Bodrog și părintele arhim. Ilarion Tăucean, starețul Mănăstirii Feredeu.
Rodirea cuvântului dumnezeiesc
„În cuvântul de învățătură cu titlul «Rodirea cuvântului dumnezeiesc», Chiriarhul a explicat Pilda semănătorului, arătând că Semănătorul este Dumnezeu, sămânța este cuvântul Său, iar locul în care cade, sufletul omului. După cum Semănătorul este Bun și sămânța la fel, doar calitatea pământului devine cea precumpănitoare. Omul însuși este aparținător pământului, dar trebuie să încerce să-l îmbunătățească potrivit și ziceri că omul sfințește locul. El primește cuvântul lui Dumnezeu spre a se strădui la rândul său să-l semene mai departe spre bogată roadă duhovnicească, a subliniat Înaltpreasfinția Sa”, după cum aflăm de la protos. Iustin Popovici, Consilier Cultural.
O cetate a credinței, culturii și unității românești
După aceasta, Părintele Traian-Ioan Micoroi a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul aniversării a 150 de ani de la târnosirea Catedralei Vechi a Aradului (Parohia Arad-Centru), intitulat O cetate a credinței, culturii și unității românești.
„Preafericirea Sa subliniază faptul că «de la începutul existenței ei și până astăzi, Catedrala Veche a Aradului a fost locul de manifestare, slujire și osteneală misionară în această parte a țării a unor ierarhi vrednici, păstrători ai dreptei credințe, luminători ai poporului și sprijinitori ai celor aflați în nevoi». De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel transmite felicitări și părintești binecuvântări Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, clerului și credincioșilor Parohiei Arad-Centru, precum și tuturor celor care au contribuit la organizarea manifestărilor prilejuite de aniversarea a 150 de ani de la târnosirea Catedralei Vechi a Aradului, dorindu-le sănătate și mântuire, pace și bucurie întru mulți și binecuvântați ani!”, a mai precizat Protos. Iustin Popovici.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, înconjurat de soborul slujitor, săvârșește Slujba Parastasului pentru toți ctitorii, slujitorii, ostenitorii și susținătorii Catedralei Vechi, trecuți la cele veșnice.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 2029, Ultimul acces: 2019-10-20 02:48:57

»  A doua zi a manifestărilor dedicate împlinirii a 150 de ani de la târnosirea Catedralei Vechi din Arad (2015-10-12)

 Închide 

A doua zi a manifestărilor dedicate împlinirii a 150 de ani de la târnosirea Catedralei Vechi din Arad

[2015-10-12]
Sâmbătă, 10 octombrie 2015, în cea de-a doua zi din seria manifestărilor organizate cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la târnosirea Vechii Catedrale arădene, începând cu orele 17:00, în sala de festivități a parohiei, a fost prezentat un program artistic de către copiii Școlii de duminică ce activează în cadrul Parohiei Arad-Centru, după cum ne-a precizat Protos. Iustin Popovici.
Aceștia au prezentat un cântece și poezii cu caracter religios. La această acțiune a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, însoțit de ostenitori de la Centrul Eparhial. La finalul programului, Înaltpreasfinția Sa a felicitat pe copilași pentru dragostea lor față de această biserică, precum și pe părinții și îndrumătorii lor.
După aceasta, în Catedrala Veche a urmat slujba vecerniei oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, înconjurat de preoții și diaconii acestei parohii și în prezența a numeroși credincioși.
În finalul manifestărilor de sâmbătă, a avut loc, în sala de festivități a parohiei, o expoziție de obiecte de cult, carte bisericească și laică și odăjdii liturgice, cu valoare de patrimoniu, aparținătoare acestei catedrale. Organizarea și prezentarea acestei expoziții a fost făcută de către domnul prof.dr. Marcel Tang, care este și cântăreț bisericesc al catedralei, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, a consilierilor eparhiali, a slujitorilor și credincioșilor arădeni.
Expoziția a fost organizată pe șase secțiuni:
Prima secțiune a fost dedicată obiectelor de cult, dintre care amintim Chivotul lui Bosioc, din anul 1899. La acesta se adaugă un litier de argint din anul 1790, donație a episcopului de atunci, Pavel Avacumovici; potire din argint; cruci și sfeșnice din argint; Evanghelii ferecate în argint etc.
A doua secțiune a fost dedicată cărții vechi, atât laice cât și de cult. Cel mai vechi exponat din această secțiune este datat cu anul 1618, un Comentariu la Cartea profetului Isaia, autor fiind Abraham Sculeti, teolog protestant de la Facultatea de Teologie din Heildelberg.
Documente referitoare la construcția catedralei, dintre care amintim un document privind bilanțul cheltuielilor făcute pentru zidirea catedralei (1859), precum și un deviz al lucrărilor din decembrie 1858.
Antimise – un antimis din vremea episcopului Pavel Nenadovici (prima jumătate a sec. XVIII).
Veșminte – un sacos arhieresc, precum și o mitră aparținând episcopului Andrei Magieru.
Ultima secțiune a fost dedicată icoanelor din patrimoniul catedralei, remarcabilă fiind icoana Sfântului Ioan Botezătorul, din argint (1864).
La sfârșitul prezentării, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a felicitat pe prezentatorul acestei expoziții și pe părintele paroh pentru grija arătată față de păstrarea în bune condiții a patrimoniului și tradiței locale.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 1834, Ultimul acces: 2019-10-20 02:48:57

»  O cetate a credinței, culturii și unității românești (2015-10-11)

 Închide 

O cetate a credinței, culturii și unității românești

[2015-10-11]
Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul aniversării a 150 de ani de la târnosirea Catedralei Vechi a Aradului (Parohia Arad-Centru), duminică, 11 octombrie 2015:
Catedrala Veche a Aradului, cu hramul Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, aniversează anul acesta (2015) 150 de ani de la târnosire.
Această catedrală, care ilustrează un veac și jumătate din viața eparhiei Aradului, a fost construită între anii 1857-1861, în vremea arhipăstoririi Episcopului Procopie Ivașcovici și sub coordonarea arhitectului Antoniu Zigler. Ea a fost zidită în stilul baroc, adoptat în secolul 19 de majoritatea bisericilor din Transilvania, înscriind nume cunoscute de meșteri, între care amintim pe pictorii Nicolae Alexici, Ioan Zaicu și Anastasia Demian și sculptorul Iosiv Bosioc.
De la începutul existenței ei și până astăzi, Catedrala Veche a Aradului a fost locul de manifestare, slujire și osteneală misionară în această parte a țării a unor ierarhi vrednici, păstrători ai dreptei credințe, luminători ai poporului și sprijinitori ai celor aflați în nevoi.
Astfel, în lista marilor ierarhi români din Arad, care au slujit în această Catedrală se remarcă în mod deosebit: episcopul Ioan Mețianu, ajuns mai târziu Mitropolit al Ardealului și de numele căruia se leagă zidirea impunătoarei Catedrale mitropolitane din Sibiu, episcopul Ioan Ignatie Papp, care și-a legat numele, între multe alte realizări, de înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, eruditul vlădică Grigorie Comșa, vrednicul de pomenire Nicolae Corneanu, fostul Mitropolit al Banatului, și, de asemenea, Patriarhul Teoctist Arăpașu, care a păstorit la Arad mai mult de 10 ani (1962-1973). Din anul 1984 până azi, episcop și arhiepiscop al Aradului este Înaltpreasfințitul Părinte Timotei Seviciu, care împlinește anul acesta (2015) 31 de ani de arhipăstorire.
Totodată, Catedrala Veche a Aradului a fost și loc de promovare a teologiei și culturii românești, prin activitatea rodnică a unui număr impresionant de preoți, unii profesori la Institutul Pedagogic-Teologic din Arad, iar mai târziu la Academia Teologică din Arad și în prezent la Facultatea de Teologie a Universității Aurel-Vlaicu. Dintre aceștia amintim pe: protopopul Traian Vățian, preotul martir Ilarion V. Felea, preotul Florea Codreanu, preotul dr. Simion Șiclovan, preotul dr. Petre Deheleanu, la care se adaugă șirul unor personalități marcante ale Aradului, cum au fost: Av. Ioan Arcoși, prof. Alexandru Gavra, Av. Mircea V. Stănescu, Dr. Atanasie Șandor, Av. Ioan Popovici-Desseanu, Demetriu Bonciu, Dr. Nicolae Oncu, Sava Raicu, Iosif Moldovan, Prof. Ascaniu Crișan.
De asemenea, Catedrala Veche din Arad a fost spațiu-simbol al multor evenimente de seamă din istoria românilor din această parte a țării.
Astăzi, Catedrala Veche, cu denumirea oficială de biserica Parohiei Arad-Centru, desfășoară o intensă activitate pastorală, misionară, filantropică și culturală prin programul de slujbe care se desfășoară zilnic în biserică, prin cele două coruri: Corul „Armonia” cu o activitate neîntreruptă din anul 1919 și Corul de Tineret înființat în anul 1990; prin cele două asociații: Asociația femeilor creștine „Cuvioasa Paraschiva”, înființată în anul 1997 și Asociația „Calea Mântuirii”, înființată în anul 2008. La acestea se adăugă și activitățile educative pentru copiii și tinerii parohiei, desfășurate în cadrul Școlii de duminică.
Acum, la ceas aniversar, adresăm felicitări și părintești binecuvântări Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, clerului și credincioșilor Parohiei Arad-Centru, precum și tuturor celor care au contribuit la organizarea manifestărilor prilejuite de aniversarea a 150 de ani de la târnosirea Catedralei Vechi a Aradului, dorindu-le sănătate și mântuire, pace și bucurie întru mulți și binecuvântați ani!
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1792, Ultimul acces: 2019-10-20 02:48:57

»  Manifestări dedicate împlinirii a 150 de ani de la târnosirea Catedralei Vechi din Arad (2015-10-10)

 Închide 

Manifestări dedicate împlinirii a 150 de ani de la târnosirea Catedralei Vechi din Arad

[2015-10-10]
La Catedrala Veche din Arad, au început vineri, 09 octombrie 2015, de la orele 16:00, manifestările prilejuite de împlinirea a 150 de ani de la târnosirea ei. Acțiunile cultural-bisericești dedicate acestui eveniment, au debutat prin oficierea unui Te Deum de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai acestei parohii, a precizat Protos. Iustin Popovici.
Evenimentul a continuat cu un Simpozion aniversar 150 de ani de istorie, spiritualitate și cultură ecleziastică, în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă Ilarion V. Felea, începând cu orele 17:00.
În prima parte a acestui simpozion a avut loc deschiderea festivă sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. În alocuțiunea rostită, Înaltpreasfinția Sa a punctat contribuția slujitorilor Catedralei Vechi și a întregului cler arădean la Mare Unire de la 1 decembrie 1918. Fiind într-un an omagial dedicat misiunii parohiei astăzi și a marilor duhovnici din eparhii, Chiriarhul a evidențiat portretele unor duhovnici, slujitori ai catedralei vechi. În continuarea discursului său, ierarhul arădean a subliniat legătura de continuitate dintre catedrala istorică și noua catedrală arhiepiscopală. Alte alocuțiuni au fost rostite de parohul Catedralei Vechi, preotul Traian-Ioan Micoroi care a făcut o incursiune în istoria de un secol și jumătate a acestui edificiu ecleziastic; de domnul ing. dr. Gheorghe Falcă, Primarul Aradului; doamna deputat Claudia Boghicevici; doamna Florentina Horgea, subprefectul Județului Arad; Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, Președintele Consiliului Academic al Universității Vasile Goldiș din Arad; și Pr. Prof. univ. dr. Cristinel Ioja, Președintele Senatului Universității Aurel Vlaicu din Arad.
În continuare, corul Seminarului Teologic din Arad, condus de arhid. drd. Tiberiu Ardelean, a susținut un miniconcert.
Partea a doua a simpozionului a continuat cu o Sesiune de comunicări cu referință specială asupra vieții și istoriei Catedralei Vechi:
Moderatorii sesiunii au fost: Pr. Traian Micoroi și Pr. Prof. univ. dr. Cristinel Ioja.
În cadrul acesteia au fost susținute următoarele referate:
Pr. Prof. dr. Ioan Tulcan, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă Ilarion V. Felea, Arad: Priorități misionare în viziunea lui Petru Deheleanu și a lui Ilarion V. Felea
Pr. Flavius Petcuț, Protopopul Aradului: Catedrala Veche – loc de slujire și manifestare a protopopilor Aradului pe parcursul istoriei
Pr. Prof. dr. Cristinel Ioja, Președintele Senatului Universității Aurel Vlaicu, Arad: Pr. Prof. Dr. Ilarion V. Felea - viziunea unitară asupra teologiei și metoda apologetică în exprimarea unei culturi teonome
Conf. dr. Mircea Buta, Facultatea de Teologie Ortodoxă Ilarion V. Felea, Arad: Pr. Ioan Șerb – animator al vieții muzicale bisericești în Eparhia Aradului
Pr. Teodor Pavel, Catedrala Veche, Arad: Cântarea de strană din Vestul țării
Prof. dr. Doru Bogdan, Colegiul Național Preparandia – Dimitrie Țichindeal, Arad: Istoricul, cărturarul și dascălul patriot Eduard I. Găvănescu: Însemnări triste pentru cei ce vor urma (Memorii)
Arhid. Asist. drd. Ardelean Tiberiu, Facultatea de Teologie Ortodoxă Ilarion V. Felea, Arad: Cântarea bisericească corală în Catedrala istorică a Eparhiei Aradului
Prof. dr. Marcel Tang, Colegiul Național Preparandia – Dimitrie Țichindeal, Arad: Despre o revistă necunoscută editată de Parohia Arad-Centru: „Glasul Domnului”
La finalul comunicărilor au avut loc discuții pe marginea temelor prezentate, după care părintele paroh a mulțumit tuturor pentru implicare și participare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1646, Ultimul acces: 2019-10-20 02:48:57

»  Catedrala Veche a Aradului – 150 de ani de la târnosire (2015-10-07)

 Închide 

Catedrala Veche a Aradului – 150 de ani de la târnosire

[2015-10-07]
În zilele de 9-11 octombrie 2015, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, se vor desfășura manifestările prilejuite de împlinirea a 150 de ani de la târnosirea Vechii Catedrale a Aradului, după cum ne-a mărturisit Pr. Traian Micoroi, Parohul Catedralei Vechi.
În acest context, Parohia Ortodoxă Română Arad-Centru, a organizat o serie de acțiuni cultural-bisericești sub genericul Catedrala Veche Ortodoxă a Aradului. Tradiție și actualitate – 150 ani de istorie, spiritualitate și cultură ecleziastică și care se vor derula după următorul program:
Vineri, 09.10.2015
16.00 – Te Deum (Catedrala Veche)
17.00 – Simpozion aniversar (Aula Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad)
Sâmbătă, 10.10.2015
17.00 – Program religios-artistic (Școala de duminic㠖 Sala de festivități a parohiei)
18.00 – Slujba Vecerniei (Catedrala Veche)
19.00 – Expoziție de obiecte de cult și carte veche aparținătoare patrimoniului cultural-bisericesc al Parohiei Arad-Centru (Sala de festivități a parohiei)
Duminică, 11.10.2015
9.30 – Liturghia arhierească (Catedrala Veche)
12.00 – Parastas pentru ctitorii Catedralei istorice a Aradului
18.00 – Lansare de carte (Teatrul de Stat din Arad)
Spiritualitate ortodoxă arădeană. Istoricul Parohiei Ortodoxe Române Arad-Centru
Autor: Pr. dr. Pavel Vesa († 2013)
PrezintăÎnaltpreasfințitul Părinte Timotei
19.00 – Concert coral susținut de corurile Catedralei Vechi din Arad
Corul de tineret – dirijor Conf. dr. Mircea Buta
Corul „Armonia” – dirijor Prof. Ovidiu Boar
Prezintă: Pr. paroh Traian Micoroi
Sărbătorirea marelui moment al împlinirii celor 150 de ani de la ctitorirea Catedralei Vechi, reprezintă un omagiu față de ierarhii Aradului, în frunte cu episcopul Procopie Ivașcovici, față de slujitorii acestui sfânt locaș, fată de marile personalități consemnate de istoria acestei catedrale și nu în ultimul rând, față de ctitorii știuți și neștiuți, care au susținut acest proiect ecleziastic și cultural românesc.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1540, Ultimul acces: 2019-10-20 02:48:57

»  Slujbă festivă în Catedrala Veche din Arad (2011-06-08)

 Închide 

Slujbă festivă în Catedrala Veche din Arad

[2011-06-08]
Absolvenții Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, împreună cu părinții lor și cu dascălii, au participat duminică, 5 iunie, la o slujbă festivă de Vecernie în Catedrala Veche din Arad, informeaz㠄Ziarul Lumina”, Ediția de Banat. Soborul slujitor a fost format din părinții profesori, în frunte cu pr. prof. dr. Ioan Tulcan, decanul instituției, răspunsurile la strană fiind interpretate în chip deosebit de către cei mai buni psalți dintre absolvenți.
O nouă promoție de absolvenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă 'Ilarion V. Felea' din cadrul Universității 'Aurel Vlaicu' din Arad, de la specializările de licență Teologie Ortodoxă Pastorală, Teologie Ortodoxă Didactică, Teologie Ortodoxă Socială, precum și de la cele de master - Teologie Sistematică, Teologie Practică și Studii Teologico-Lingvistice -, a încheiat un stadiu de pregătire profesională și duhovnicească.
La finalul slujbei, în cuvântul de învățătură, părintele decan a subliniat legătura dintre emoția momentului și contextul pomenirii Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic din această Duminică a șaptea după Paști, arătând importanța dreptei credințe în lucrarea mântuirii, cât și în viitoarea lucrare pastorală a absolvenților acestei promoții, ce sunt chemați să urmeze modelul acelora în mărturisirea învățăturii Bisericii în lumea secularizată de astăzi.
Ca răspuns, șeful de promoție, absolventul Ilota Sorin, a mulțumit părinților trupești și duhovnicești prezenți pentru suportul material și spiritual oferit în răstimpul studiilor. În continuarea celor afirmate de antevorbitorul său, acesta a subliniat, la rându-i, fericitul moment de prăznuire a Sfinților Părinți de la Niceea, la care se adaugă și pomenirea Sfântului Ilarion cel Nou, nume de care se leagă și patronajul spiritual și academic al Facultății din Arad, prin preotul profesor martir dr. Ilarion V. Felea, 'toți aceștia constituind pentru noi chipuri vrednice de urmat'.
Seara s-a încheiat cu un frumos banchet al absolvenților, la care au fost invitați dascălii și ostenitorii instituției academice arădene.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4013, Ultimul acces: 2019-10-20 02:48:57

»  Un nou slujitor în Eparhia Aradului (2011-04-28)

 Închide 

Un nou slujitor în Eparhia Aradului

[2011-04-28]
A doua zi de Sfintele Paști, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Timotei a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala 'Nașterea Sf. Ioan Botezătorul' din Arad, când a fost prăznuit și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. În cadrul acestei slujbe a hirotonit diacon, pe seama acestei biserici, pe tânărul Paul Sebastian Orădan, profesor de religie și cântăreț la acest lăcaș de cult de mai mulți ani. La timpul potrivit a ridicat în rangul de iconomi pe cucernicii preoți: Codin Ștefan Șimonca-Oprița, profesor și director al Seminarului Teologic din Arad, Dacian Emilian Nan, profesor la aceeași școală teologică, Filip George Albu, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă 'Ilarion V. Felea' din Arad, iar pe prof. de muzică al seminarului Paul Tiberiu Ardelean, în rangul de arhidiacon.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4038, Ultimul acces: 2019-10-20 02:48:57

»  Catedrala ortodoxa veche din Arad, sparta de hoti pentru cutia milei (2010-11-23)

 Închide 

Catedrala ortodoxa veche din Arad, sparta de hoti pentru cutia milei

[2010-11-23]
Catedrala ortodoxa veche din Arad a fost sparta , in cursul noptii de duminica spre luni, hotii furand banii din cele cinci cutii ale milei.
Persoana care a descoperit spargerea a fost femeia care se ocupa cu ingrijirea lacasului de cult. Aceasta a anuntat preotul paroh, care a alertat autoritatile. Anchetatorii au gasit de lemn de la intrarea laterala a bisericii taiata, iar cutiile milei erau sparte si smulse din suporturi.
"Au fost furati banii din cinci cutii. Pentru a sustrage banii, hotii au rupt lacatele sau au spart cutiile. Nu au fost sustrase alte bunuri din biserica. Se fac cercetari pentru identificarea autorilor furtului", a spus Ovidiu Liber, purtator de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei Arad .
De asemenea, pangarului era deschisa, ceea ce i-a determinat pe angajatii bisericii sa verifice si acel loc. Acestia au constatat ca hotii au luat si bani obtinuti din vanzarea lumanarilor si obiectelor de cult.
Din estimarile preotilor, din cutiile milei au fost furati 700 - 800 de lei. In sertarul pangarului erau doar cativa zeci de lei, pe care calugarita care vinde obiecte de cult i-a pastrat pentru a avea sa dea rest cumparatorilor.
Anchetatorii nu exclud ca hotii sa fie persoane fara adapost, care practica cersetoria in apropierea bisericii.
Preotii Catedralei ortodoxe vechi din Arad au spus ca se vor ruga pentru ca persoanele care au patruns si au furat din lacasul de cult sa fie prinse cat mai repede.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4144, Ultimul acces: 2019-10-20 12:34:46

»  Catedrala ortodoxă veche din Arad, spartă de hoți (2010-11-23)

 Închide 

Catedrala ortodoxă veche din Arad, spartă de hoți

[2010-11-23]
Scris de Cristian Georgescu
Catedrala ortodoxă veche din Arad a fost spartă , în cursul nopții de duminică spre luni, hoții furånd banii din cele cinci cutii ale milei.
Persoana care a descoperit spargerea a fost femeia care se ocupă cu îngrijirea lăcașului de cult. Aceasta a anunțat preotul paroh, care a alertat autoritățile. Anchetatorii au găsit de lemn de la intrarea laterală a bisericii tăiată, iar cutiile milei erau sparte și smulse din suporturi. „Au fost furați banii din cinci cutii. Pentru a sustrage banii, hoții au rupt lacătele sau au spart cutiile. Nu au fost sustrase alte bunuri din biserică. Se fac cercetări pentru identificarea autorilor furtului“, a spus Ovidiu Liber, purtător de cuvånt al Inspectoratului Județean al Poliției Arad .
Din estimările preoților, din cutiile milei au fost furați 700-800 de lei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4067, Ultimul acces: 2019-10-20 02:48:57


Nr. vizualizări:6401
Data ultimei vizualizări:2019-10-20 09:07:30
Data actualizare:2016-09-29 14:05:10
Data încărcării:2006-03-17 06:27:16
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:6
Fotografi:Nelu_Pozaru: 3, virtualarad.net: 1, ro.wikipedia.org: 1, Basilica.ro: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-12-01
Contor: 108

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2010-08-12
Contor: 44

Vedere de ansamblu
Foto: ro.wikipedia.org

Data: 2011-05-08
Contor: 69

Vedere de ansamblu
Foto: Basilica.ro

Data: 2012-11-30
Contor: 128

Vedere de ansamblu
Foto: virtualarad.net

Data: 2012-12-01
Contor: 27

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2012-12-01
Contor: 22

Vedere de noapte
Foto: Nelu_Pozaru