Panciu :: Manastirea Brazi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Brazi
Panciu
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Panciu
Județ:Vrancea
Adresa:strada Brazi
Cod poștal:625400
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabzvn.ro, www.primaria-panciu.ro, www.cjVrancea.ro, www.prefecturaVrancea.ro
Hram:Sf. Mc. Gheorghe
Detalii:Traditia locala, nesprijinita insa pe documente istorice, spune ca, inca din vremea Sfantului Voievod Stefan cel Mare (1457-1504) , aici, era un schit sihastresc in care vietuia pustnicul Gheorghe. Dar cel mai sigur, probat de documente, este faptul ca inceputul acestui sfant lacas se poate plasa in secolul al XVII-lea.
Manastirea Brazi dateaza din timpul Sfantului Stefan cel Mare, legenda legata de aceasta ascunzand o poveste interesanta si plina de mister. Se spune ca intr-o zi Sfantul Stefan, inconjurat de un grup de sfetnici, a pornit sa-si viziteze podgoriile din zona Vrancei. Printre ei se afla insa si un sfetnic ranit, care a fost lasat in grija pustnicului Gheorghe, cunoscut drept un tamaduitor al acelor meleaguri. La intoarcere, domnitorul isi gaseste omul sanatos si, drept multumire, ii promite binefacatorului ca va ridica o biserica, Schitul Brazi, despre care se spune ca poarta hramul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe.
Pe la mijlocul acestui veac, doi calugari pustnici, Sava si Teofilact, au intemeiat, la Brazi, primul lacas: o bisericuta subterana, care se pastreaza pana astazi, si un bordei pentru adapost si loc de odihna.
In a doua jumatate a veacului al XVII-lea, in Schitul Brazi, s-a asezat fostul mitropolit Teodosie al II-lea al Moldovei. Venerabilul ierarh, nascut probabil pe aceste meleaguri, fusese mai intai frate in asezamantul calugaresc de langa Panciu, apoi tuns in monahism la Manastirea Bogdana, din tinutul Bacaului, avea sa ajunga egumen.
Ales, in anul 1670, episcop al Radautilor, iar in 1672 episcop al Romanului, Teodosie va fi randuit, in anul 1674, in scaunul de mitropolit al Moldovei, cu sprijinul domnitorului Dumitrascu Cantacuzino care spera ca noul arhipastor de la Iasi sa-i fie sprijin in multimea de abuzuri si faradelegi pe care le planuia si pe care, in mare parte, le-a si pus in practica, bazandu-se pe ostile turcesti si tataresti aduse de el in tara spre a-i apara tronul si a-i fi de ajutor in jafurile prin care a saracit tara si poporul.
Dupa anul 1676 biserica a fost refacuta pe partea de mosie a fostului mitropolit Teodosie al II-lea cu cheltuiala sa, egumen fiind atunci Zaharia, bun prieten si poate ruda cu mitropolitul. Egumenul Zaharia a cumparat la 1 octombrie 1681 sase pogoane de teren in valea luncii. Prin diatele sale (prima din 14 octombrie 1691) Teodosie a lasat averea si mosiile sale Schitului Brazi.
Negasind in Mitropolitul Teodosie un sprijinitor al faptelor sale urate inaintea lui Dumnezeu si a oamenilor, ci, dimpotriva, lovindu-se de criticile arhipastorului Moldovei, Dumitrascu Voda Cantacuzino, in 1675, l-a inlaturat pe acesta din scaunul de mitropolit si l-a surghiunit in Manastirea Sfantul Sava din Iasi, inlocuindu-l cu marele carturar, Sfantul Mitropolit Dosoftei - autorul Psaltirii in versuri (1673) .
Eliberat din surghiun, Mitropolitul Teodosie s-a retras la schitul tineretii sale, Schitul Brazi. Aici fiind, el a adunat cele necesare pentru a repara si inzestra Schitul Brazi si pentru a ctitori si alte asezaminte monahale in acele locuri: Trotusanu, Musinoaele si Scanteia, primele existand si astazi, iar al treilea desfiintat si disparut in prima jumatate a secolului al XIX-lea.
In anul 1694, o ceata de tatari pradalnici, ajunsa la portile Panciului si calauzita anume de un localnic din satul Neicu spre schit, l-a prins pe vrednicul mitropolit pentru a-l jefui. Cerandu-i odoarele sfinte, din argint, pregatite pentru chinoviile abia ctitorite de el, dar refuzand sa le dea paganilor, acestia i-au taiat capul; era toamna, in preajma praznicului Inaltarii Sfintei Cruci (14 septembrie) . Trupul Sfantului Mucenic Teodosie de la Brazi a fost inmormantat in Schitul Brazi, de catre calugarii de acolo.
In anul 1807, ieroschimonahul Dimitrie din Manastirea Bogdana devine egumen al Schitului Brazi. Evlavios, harnic si cinstitor al inaintasului sau - Mitropolitul Mucenic Teodosie de la Brazi -, egumenul Dimitrie a ridicat din nou asezamantul monahal aproape din temelie, intrucat fusese distrus in urma unui incendiu.
Pana in 1815, el a construit, la Schitul Brazi, mai multe chilii, anexe gospodaresti si zidul imprejmuitor al schitului. Biserica din lemn, facuta de Mitropolitul Teodosie si pastrata inca la vremea aceea, a mutat-o mai la deal de Brazi, intre vii, dandu-i un hram nou - "Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul" - si facand aici un schit pentru maici batrane si bolnave, construindu-le chilii, clopotnita si alte anexe necesare, toate pe temelii de piatra. Acesta este Schitul Sfantul Ioan - Panciu de astazi, cu biserica noua zidita din temelii.
La 11 aprilie 1834, egumenul Dimitrie incepe o noua biserica la Brazi, cu hramul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, ridicata in 70 de zile, odata cu partea de apus a platformei intregului complex, ca sa nu alunece terenul, zidul intaritor pastrandu-se si astazi. Noua biserica din zid (a patra cronologic) , ipostaza a Bisericii Sfantul Gheorghe, a fost zugravita de N. Teodorescu intre anii 1837-1838. In timp ce se construia, la 6 iunie 1835, Schitul Brazi a fost vizitat de domnul Mihai Grigore Sturza (1834-1839) . Biserica a fost sfintita cu binecuvantarea episcopului de Roman la 5 februarie 1836.
In anul 1836 aici s-au mai construit patru chilii, o casa pentru musafiri - arhondaric, cu etaj si cerdacuri. Schitul fost impodobit cu toate cele trebuincioase atat inauntru cat si afara, cu vii si livezi si astfel, Dimitrie fu considerat al treilea ctitor, dupa Teodosie de la Brazi.
Paraclisul subteran din piatra, construit sub clopotnita, cu hramul "Invierea Domnului" starnea curiozitatea vizitatorilor. Catapeteasma din lemn era sculptata, zugravita si poleita de Ion zugravul. Pe peretele paraclisului erau portretele lui Sava, Teofilact si Dimitrie. Din paraclis se putea iesi pe un "gang" si se ajungea in valea paraului Susita, la 1, 5 kilometri. Acest culoar secret fusese construit in vremuri de persecutie.
Cutremurul foarte puternic din anul 1838 a lovit greu si Schitul Brazi, de refacerea lui ocupandu-se acelasi harnic egumen, care a reparat si paraclisul subteran, ctitorie a schimnicilor Sava si Teofilact, pictandu-l si facandu-i strane, iar langa paraclis, a amenajat cateva chilii, tot subterane, pentru refugiul si adapostirea calugarilor in timpuri grele.
La 15 august 1842, staretul Dimitrie moare, in varsta de 66 ani (din care 46 de monahism si 35 ani petrecuti la Brazi) . Paharnicul Serban Bontas a sigilat cu pecetea lui ascunzatoarea din paraclisul de la subsol unde era mormanul cel nou al lui Teodosie, multe odoare, 12. 139 lei de argint si aur si o banita cu parale marunte. Au fost toate desigilate si incredintate noului staret Teofilact cu catagrafie.
Dupa moartea staretului Dimitrie, Schitul Brazi intra intr-o faza de treptata decadere, culminand cu secularizarea lui Cuza din 1864. Dupa secularizarea averilor manastiresti situatia se agraveaza, schitul se desfiinteaza, ramanand numai 10 vietuitori. Ca acestia sa nu fie muritori de foame li s-a dat in 1867 ceva teren si livada in jurul schitului.
La Manastirea Brazi, disciplina monahala a inceput sa scada, cu urmari in comportari necuviincioase si instabilitatea staretilor. Intre anii 1842-1882 s-au perindat la conducerea Manastirii Brazi zece stareti, asa ca incepe degradarea cladirilor. La 9 noiembrie 1856, staretul Irodion (numit la 19 mai 1854) raporta ca desi se facusera devize de reconstruire si restaurare, nu s-a realizat nimic, iar peste alti doi ani (1858) arata ca biserica, chiliile, un arhondaric si un hambar erau dezvelite, clopotnita era cazuta de 5 ani.
In 1883 protosinghelul Irodion Ciocarlan a ridicat in curtea schitului o cruce de piatra care avea textul: "Odihneste trupul parintelui ieroshimonah Dimitrie care a facut aceasta monastire Brazi si a adormit la anul 1843. " Crucea a disparut dupa anul 1950.
In anul 1890, biserica asezamantului monahal, cu hramul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, a fost reparata de ieromonahul Irinarh Borsescu si tot acesta, in locul vechii biserici din lemn a Mitropolitului Teodosie, ruinata complet, a ridicat, la Schitul Sfantul Ioan, o biserica noua, de zid, tarnosita in 1894.
Razboiul din 1916-1918 face ca populatia din zona sa fuga si odata cu aceasta calugarii si calugaritele de la Brazi. Nemtii ocupa schitul doi ani si in acest timp tot ce-a fost lemn a ars. Abia in 1919 schitul a fost redeschis si primii stareti ieromonahul Glicherie Tibireac cu protosinghelul Evghenie Branzescu, ajutati de epitropul Adolf Capatana si familia Filip au intreprins primele reparatii.
Preotul Teodor Antohi, parohul Bisericii Sfantul Nicolae - Selari (nascut in satul Neicu) , a ridicat la Sfantul Ioan (pe locul unde a fost mormantul mamei sale calugarita aici) o frumoasa biserica (sub zidul din stanga al intrarii in biserica s-a si inmormantat ca ctitor) tarnosita abia in 1936. Dar a venit cutremurul din 10 noiembrie 1940 care a facut ca biserica sa se prabuseasca la fel si cea a schitului Brazi, chiliile si temelia podului de Haulita.
Cele doua schituri au avut mult de suferit din partea nemtilor intre anii 1916-1918 ai Primului Razboi Mondial. Ele s-au refacut si chiar au prosperat dupa anul 1918, dar cutremurul din anul 1940 le-a ruinat bisericile din temelie. La Schitul Brazi, lacasul de cult si chiliile daramate de cutremur au fost reparate de noul staret - ieromonahul Teodosie Filimon.
Odata cu plecarea lui Teodosie Filimon la Cernica, calugarii au fost mutati din schitul Brazi si au fost aduse in locul lor calugarite. In anul 1949 schitul devine cu destinatie pentru maici si are ca duhovnic pe ieroschimonahul Clement Cucu, fost duhovnic al Manastirii Sihastru, dornic sa reinvie schitul din ruina, reconstruindu-l cu mijloace proprii asa cum il informase mai inainte prin mai multe scrisori pe preotul Gr. Popescu. Sub indrumarea si prin ravna protosinghelului Clement Cucu, este rezidit intregul asezamant monahal.
Anul 1959 a dus la desfiintarea Schitului Brazi de catre fostul regim, dupa care, in anul 1980, unii locuitori de la marginea Panciului au distrus pana-n temelie tot asezamantul manastirii, insusindu-si abuziv materialele de constructie. In locul schitului, ramasesera un maidan de moloz si multi maracini.
In ziua de 9 septembrie 1990, in prezenta maicilor Iustina Angheluta si Pavelina Cafagiu, care au revenit la aceste ruine si s-au asezat in "beciul" subteran, unde vietuisera si se rugasera, in secolul al XVII-lea, primii ctitori ai lacasului, schimnicii Sava si Teofilact, Preasfintitul Parinte Episcop Epifanie al Buzaului si Vrancei a savarsit slujba de resfintire a locului pe care cele doua calugarite curajoase hotarasera sa refaca, din nimic, Manastirea Brazi de altadata.
In primi 5 ani dupa 1990 s-au construit doua corpuri de bloc perpendicular unul pe altul pentru chilii, staretie, trapeza, bucatarie, un frumos paraclis lipit de cladirea chiliilor si in care se intra in pridvorul lui direct din veranda larga a cladirii chiliilor. Toate cladirile sunt din zid, acoperite cu tabla galvanizata. In anul 1996 s-a inceput constructia unei biserici mari din zid. Paraclisul a fost sfintit la 25 aprilie 1995.
Pisania paraclisului spune astfel: "Acest paraclis, cu hramul Nasterea Maicii Domnului, de la Manastirea Brazi, s-a zidit din temelie in anii 1993-1994, iar chiliile din jurul lui in anii 1991-1994, prin straduinta maicilor Justina Angheluta, stareta manastirii, si Paulinei Caifegiu, contabila manastirii, impreuna cu cateva surori, cu ajutorul dat de bunii credinciosi din imprejurimi si alte localitati ale tarii. In cursul anilor 1990-1991, cele doua maici au locuit intr-un bordei cu pamant. "
Pictura paraclisului s-a executat de catre pictorul preot Petre Brasoveanu (Sfantul Altar) si a diaconului Sibiescu Gabriel (naosul si pronaosul) , intre anii 1994-1995. Aceasta pictura a fost platita de familia Fanica Panciu din orasul Panciu, care au contribuit si la alte lucrari din manastire. Culorile au fost donate de o familie din Elvetia.
Paraclisul are spatiul repartizat in Altar, naos si pronaos. Altarul este luminat in fata de doua ferestre mari, naosul luminat de cate o fereastra pe flecare parte. Pronaosul nu are ferestre. Catapeteasma este din lemn, cu o sculptura foarte frumoasa, de asemenea stranele. Are o turla mare deschisa pe naos, in forma octogonala, acoperita cu tabla in solzi; in interior turla are forma circulara. Pardoseala este de scandura si acoperisul din tabla galvanizata.
Cu rugaciuni si cu mari stradanii, cele doua maici si ucenicele care, treptat, s-au adunat in jurul lor, au reusit sa ridice Manastirea Brazi, asa cum este ea in prezent, cu sprijinul Episcopiei Buzaului si Vrancei, si sub indrumarea permanenta a Preasfintitului Parinte Epifanie, care a poposit in manastire de nenumarate ori.
Cea dintai stareta, maica stavrofora Iustina Angheluta, s-a stins din viata in 2003, dupa 13 ani de staretie foarte rodnica. Acesteia i-a urmat cea care fusese econoama manastirii pana atunci, Maica stavrofora Pavelina Cafagiu, cu aceeasi rabdare si cu impliniri insemnate.
In anul 2003, ca urmare a initiativei si interventiilor repetate ale Preasfintitului Parinte Episcop Epifanie, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat canonizarea Sfantului Ierarh Mucenic Teodosie de la Manastirea Brazi, dimpreuna cu cea a Sfantului Cuvios Vasile de la Manastirea Poiana Marului.
Proclamarea solemna a canonizarii lor a avut loc in ziua de 5 octombrie 2003, printr-o slujba oficiata in incinta asezamantului monahal de la Manastirea Brazi, la care au luat parte 20 de ierarhi, membri ai Sfantului Sinod, sub conducerea fericitului intru adormire patriarhul Teoctist.
De atunci, moastele Sfantului Ierarh Mucenic Teodosie de la Brazi, redescoperite in anul 2000, in vechiul paraclis subteran de la Manastirea Brazi, se afla asezate spre inchinare in noul paraclis zidit deasupra celui vechi din initiativa maicilor si sub indrumarea intaistatatorului Eparhiei Buzaului si Vrancei, Preasfintitul Parinte Episcop Epifanie. Pictura in fresca din interiorul si exteriorul noului paraclis a fost platita de Preasfintitul Parinte Epifanie din salariul personal.
Alte informații:Manastire de maci
Știri despre biserică:

»  Episcopul Visarion: Sf. Ier. Teodosie de la Brazi ne cheamă la sfințenie, dreptate și adevăr (2018-09-22)

 Închide 

Episcopul Visarion: Sf. Ier. Teodosie de la Brazi ne cheamă la sfințenie, dreptate și adevăr

[2018-09-22]
de Iulian Dumitrașcu

Episcopul Visarion al Tulcii le-a spus celor peste două mii de credincioși care au participat la hramul Mănăstirii Brazi din jud. Vrancea c㠄Sf. Ier. Teodosie de la Brazi ne cheamă la sfințenie, dreptate și adevăr”.
„Ne cheamă ca, luându-ne crucea, să-L urmăm și noi pe Mântuitorul Hristos, așa cum el și-a luat crucea și l-a urmat pe drumul acestei vieți pe Domnul Iisus. Sfântul Teodosie și-a luat crucea lui, dar a pus umărul, ca Simon Cirineul, și la crucea păstoriților săi”, a spus Preasfinția Sa.
În omilia rostită în timpul Sfintei Liturghii, Episcopul i-a îndemnat pe cei prezenți să se roage cu credință Sfântului Teodosie de la Mănăstirea Brazi.
„Să-l rugăm să ne ocrotească prin sfintele lui rugăciuni, să-și plece smerit genunchii în fața tronului Preasfintei Treimi și, de acolo, să ne pogoare în suflet picătură de lumină, de har, de binecuvântare, care să ne înmiresmeze și să ne înroureze sufletele, ca să putem lucra toată fapta cea bună, cea bineplăcută lui Dumnezeu și semenilor, pentru a putea dobândi și noi veșnica împărăție”.
După Sfânta Liturghie, ierarhul a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii lăcașului monahal, trecuți la cele veșnice.
Ca și în anii precedenți, racla cu moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie a fost așezată spre închinarea credincioșilor în baldachinul din apropierea altarului de vară.
Mănăstirea Brazi a fost ctitorită de sfântul român, care a suferit moarte martirică în anul 1694.
Sărbătoarea Sfântului Teodosie a început în seara zilei de vineri cu slujba Privegherii, oficiată de Preasfințitul Părinte Visarion în altarul de vară al mănăstirii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1591, Ultimul acces: 2020-07-12 18:23:47

»  IPS Ciprian la hramul Mănăstirii Brazi: Sfântul Teodosie a fost un om smerit și rugător (2017-09-22)

 Închide 

IPS Ciprian la hramul Mănăstirii Brazi: Sfântul Teodosie a fost un om smerit și rugător

[2017-09-22]
de Andrei Pau

Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie a fost un om smerit, rugător și isihast. În același timp, sfântul a fost și un om al dreptății. I-a mustrat pe cei care săvârșeau nedreptate oamenilor din acea vreme și, prin aceasta, și-a asumat cu mult curaj purtarea crucii personale, a spus IPS Ciprian în omilia rostită în data de 22 septembrie 2017.
Peste 2000 de pelerini au participat la hramul Mănăstirii Brazi din județul Vrancea. Așezământul monahal și-a sărbătorit ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie, informează Dragoș Olteanu, Consilier mass-media.
Cei prezenți au avut ocazia să aducă cinstire moaștelor Sfântului Teodosie. Acestea au fost așezate spre închinarea credincioșilor, vineri dimineață, în baldachinul din apropierea altarului de vară.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Din sobor au făcut parte: Arhim. Teoctist Basarab, exarhul mănăstirilor din Eparhie, Pr. Vasile Dabija, protoiereu al Protopopiatului Panciu, Pr. Eduard-Daniel Bran, protoiereu al Protopopiatului Focșani I, și Pr. Oscar Frunză, protoiereu al Protopopiatului Focșani II.
După slujbă, a fost oficiat Parastasul pentru ctitorii și binefăcătorii așezământului mănăstiresc, trecuți la Domnul. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a binecuvântat o casă de prăznuire construită în incinta Mănăstirii Brazi de obștea monahală, condusă de stavrofora Eusebia Tașcă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2115, Ultimul acces: 2020-07-12 18:23:47

»  Mănăstirea Brazi (jud. Vrancea) și-a cinstit ocrotitorul (2016-09-22)

 Închide 

Mănăstirea Brazi (jud. Vrancea) și-a cinstit ocrotitorul

[2016-09-22]
de Andrei Pau

ips
În ziua sărbătorii Sfântului Mucenic Teodosie, Mănăstirea Brazi și-a cinstit ocrotitorul. Programul liturgic a debutat miercuri, 21 septembrie 2016, de la ora 18:00, cu slujba Privegherii.
02În data de 22 septembrie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta Liturghie.
Credincioșii prezenți la eveniment au avut ocazia să aducă cinstire moaștelor Sfântului Teodosie de la Brazi. De asemenea, în baldachinul amenajat în curtea bisericii au fost așezate spre închinare și moștele Sfântului Mărturisitor Ioan Rusu.
La final, Maica Stareță Eusebia Tașcă a dăruit Arhiepiscopului Romanului și Bacăului o icoană reprezentând pe Sfântul Mucenic Teodosie de la Brazi.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2724, Ultimul acces: 2020-07-12 18:23:47

»  Hramul Mănăstirii Brazi. IPS Ioachim va oficia Sfânta Liturghie (2016-09-21)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Brazi. IPS Ioachim va oficia Sfânta Liturghie

[2016-09-21]
de Andrei Pau

manastire
În ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Teodosie de la Brazi, joi, 22 septembrie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Brazi din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, notează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
***
Un fragment din moștele Sfântului Ierarh Mucenic Teodosie de la Brazi se află la Catedrala Arhiepiscopală Sfânta Cuvioasă Parascheva din Roman. Acesta a fost încredințat eparhiei în anul 2008 de Înaltpreasfințitul Părinte Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei cu ocazia împlinirii a 600 de ani de la atestarea documentară a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2593, Ultimul acces: 2020-07-12 18:23:47

»  Mănăstirea Brazi și-a cinstit ocrotitorul (2015-09-23)

 Închide 

Mănăstirea Brazi și-a cinstit ocrotitorul

[2015-09-23]
Mănăstirea Brazi s-a aflat, marți, 22 septembrie, în sărbătoare. Cu prilejul hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în biserica mare a mănăstirii, cu hramurile Pogorârea Sfântului Duh și Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie. Din soborul de preoți și diaconi a făcut parte și arhimandritul Nikodimos Kabarnos, iar monahia Mariam Skorda a cântat la strană, alături de Grupul psaltic Sfântul Roman Melodul. În continuare, s-a săvârșit slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii locașului monahal.
La sfintele slujbe au participat numeroși credincioși, care s-au închinat la moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie, așezate spre cinstire în baldachinul din apropierea bisericii.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a evocat viața și activitatea Sfântului Teodosie, care și-a dedicat întreaga viață Bisericii și apărării dreptei credințe, îndemnându-i pe cei prezenți să-i urmeze exemplul.
„Moaștele Sfântului Teodosie îi așteaptă pe toți bunii creștini să se închine și să-și aducă prinosul lor de cinstire, fiind convinși că el mijlocește înaintea Tronului ceresc, împreună cu Maica Domnului, stareța oricărei mănăstiri, fie de călugărițe, fie de călugări. Nu este puțin lucru să vă aflați sub ocrotirea unui sfânt, ale cărui moaște au fost proslăvite și rânduite spre închinare și spre cinstire. Nu toate bisericile și mănăstirile dețin astfel de odoare de mare preț, cum sunt moaștele unui sfânt sau icoanele făcătoare de minuni. Acestea sunt lucruri importante și foarte folositoare pentru viața noastră duhovnicească. Ce așteaptă, însă, sfinții de la noi este să conștientizăm identitatea de creștini, să cunoaștem în ce constă credința strămoșească, pe care ei au propovăduit-o și au apărat-o cu prețul vieții, pe care au lăsat-o moștenire și față de care noi avem datorii imense înaintea lui Dumnezeu, a poporului român și a urmașilor. Este nevoie să ne rugăm mai mult și să conștientizăm pericolul care ne paște în vremurile acestea grele“, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
Stavrofora Eusebia Tașcă, stareța Mănăstirii Brazi, a oferit chiriarhului locului și arhimandritului Nikodimos Kabarnos câte o icoană reprezentând pe Sfântul Ioan Gură de Aur, iar monahiei Mariam Skorda și primarului orașului Panciu, Iulian Nica, o icoană cu chipul Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie.
***
Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie a trăit în secolul al XVII-lea, fiind pentru scurt timp Episcopul Rădăuților, apoi al Romanului, precum și Mitropolit al Moldovei. Proclamarea oficială a canonizarii sale s-a făcut în data de 5 octombrie 2003. Legendele spun că pe locul Mănăstirii Brazi a fost schitul unui sihastru, călugărul Gheorghe, încă de pe vremea domnitorului Ștefan cel Mare, respectiv la sfârșitul anilor 1400, începutul anilor 1500. Documentele nu atestă, însă, această localitate decât în secolul al XVII-lea.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 3034, Ultimul acces: 2020-07-12 18:23:47

»  Sobor de ierarhi la hramul Mănăstirii Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie de la Brazi (2014-09-24)

 Închide 

Sobor de ierarhi la hramul Mănăstirii Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie de la Brazi

[2014-09-24]
Luni, 22 septembrie, în ziua pomenirii Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie, mănăstirea vrânceană Brazi și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu mai mulți ierarhi, a sfințit biserica mare a așezământului monahal, cu hramurile „Pogorârea Sfântului Duh“ și „Sfântul Mucenic Teodosie de la Brazi“, informează Ziarul Lumina.
Din soborul de ierarhi au făcut parte: IPS Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei; IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos; PS Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor: PS Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților; PS Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, PS Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal; PS Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului; PS Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. La sărbătoarea Mănăstirii Brazi au participat sute de credincioși vrânceni care au cinstit, cu această ocazie, moaștele Sfântului Teodosie adăpostite de Mănăstirea Brazi, moaștele Sfântului Constantin Brâncoveanu aduse de la București în procesiune și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Dălhăuți din Vrancea.
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Teofan a vorbit despre viața Sfântului Teodosie care este ocrotitorul eparhiei de la curbura Carpaților, dar și al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei al cărei arhipăstor a fost. „Astăzi, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește pe Sfântul Mare Mitropolit al Moldovei Teodosie. A avut în viață un pelerinaj plin de bucurii duhovnicești și plin de ispite venite din partea celor de aproape și a celor de departe. A fost alungat, închis, batjocorit și, în cele din urmă, a fost decapitat. A fost ucis pentru că nu a dorit să ofere pe mâna păgânilor, care invadaseră țara și jefuiau de-a lungul și de-a latul ei odoarele sfinte ale Bisericii. A socotit că este mai bine să își verse sângele decât să fie pângărite și distruse lucrurile sacre ale Bisericii lui Hristos. Pentru aceasta a suferit moarte martirică“, a spus IPS Teofan.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, l-a hirotesit întru protosinghel pe ieromonahul Arsenie Țicău, duhovnicul Mănăstirii Brazi, și i-a oferit stavroforei Eusebia Tașcă bastonul de stareță a așezământului monahal. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a dăruit ierarhilor prezenți, oaspeților din țară și din străinătate câte o cruce de binecuvântare și o icoană cu chipul Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie, ne-a transmis Dragoș Olteanu, consilier media eparhial.
Noua biserică a Mănăstirii Brazi a fost ridicată în perioada 2010-2014, piatra de temelie fiind pusă pe 21 septembrie 2010. Locașul de rugăciune urmează să fie împodobit și cu pictură.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 3713, Ultimul acces: 2020-07-12 18:23:47

»  Sărbătoarea Mănăstirii vrâncene Brazi (2014-09-22)

 Închide 

Sărbătoarea Mănăstirii vrâncene Brazi

[2014-09-22]
Lunea aceasta, la 22 septembrie 2014, în ziua pomenirii Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie, Mănăstirea vrânceană Brazi și-a sărbătorit hramul, după cum ne-a transmis Dragoș Olteanu. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, a sfințit biserica mare a așezământului monahal, cu hramurile „Pogorârea Sfântului Duh“ și „Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie“. În continuare, soborul slujitorilor a oficiat Sfânta Liturghie în locașul de cult.
„Astăzi, Biserica noastră Ortodoxă în general, Biserica Ortodoxă Română în mod special îl cinstește pe Sfântul Mare mitropolit al Moldovei Teodosie. A avut în viață un pelerinaj plin de bucurii duhovnicești și plin de ispite venite din partea celor de aproape și a celor de departe. A fost alungat, a fost închis, a fost batjocorit și în cele din urmă a fost decapitat. A fost ucis pentru că nu a dorit să ofere pe mâna păgânilor, care invadaseră țara și jefuiau de-a lungul și de-a latul ei, odoarele sfinte ale Bisericii și pentru că a socotit mai bine să își verse sângele decât lucrurile sacre ale Bisericii lui Hristos să fie pângărite și distruse. Pentru aceasta a suferit moarte martirică”, a spus ÎPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
„Încă de anul trecut, într-o asemenea zi, vorbeam cu maica stareță și spuneam că trebuie să ducem la bun sfârșit lucrările de înfrumusețare în exterior și interior, atât cât este necesar, și de dotare cu cele absolut necesare pentru cultul divin astfel încât de ziua ocrotitorului acestei sfinte mănăstiri să putem săvârși slujba de târnosire. Acest lucru, iată, s-a întâmplat prin voia lui Dumnezeu, prin binecuvântare lui Dumnezeu și mulțumim înalților ierarhi din Biserica noastră Ortodoxă Română care și-au lăsat celelalte responsabilități și obligații din Eparhiile lor și au venit aici ca să ne rugăm împreună lui Dumnezeu, prin mijlocirea Sfântului Teodosie de la Brazi, ca să binecuvânteze poporul lui Dumnezeu din această parte centrală a țării, liantul dintre Moldova, Muntenia și chiar Transilvania”, a spus ÎPS Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
Noua biserică a Mănăstirii Brazi a fost ridicată în perioada 2010-2014, piatra de temelie fiind pusă pe 21 septembrie 2010.
La slujbe au participat mii de credincioși din întreaga Eparhie, dar și din alte zone ale țării, care s-au putut închina la moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie, ale Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu și la icoana Maicii Domnului Hodighitria de la Mănăstirea Dălhăuți.
După încheierea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a săvârșit hirotesia întru protosinghel a ieromonahului Arsenie Țicău, duhovnicul mănăstirii, și i-a oferit stavroforei Eusebia Tașcă bastonul de stareță. Totodată, Înaltpreasfinția Sa le-a dăruit ierarhilor prezenți, oaspeților din țară și din străinătate câte o cruce de binecuvântare și o icoană cu chipul Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3760, Ultimul acces: 2020-07-12 18:23:47

»  Mănăstirea "Sfântul Teodosie de la Brazi" din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei în sărbătoare (2010-09-22)

 Închide 

Mănăstirea "Sfântul Teodosie de la Brazi" din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei în sărbătoare

[2010-09-22]

Mănăstirea "Sfântul Teodosie de la Brazi" din Panciu, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, este astăzi, 22 septembrie, în sărbătoare. A fost pusă piatra de temelie pentru o nouă biserică și se va desfășura și un festival creștin dedicat sfântului ale cărui moaște se află la mănăstirea vrânceană.
Sărbătoarea a început ieri seară, când a fost oficiată slujba de Priveghere, după care Înaltpreasfințitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, au pus piatra de temelie a unei noi biserici, informeaz㠄Ziarul Lumina”. Totodată, credincioșii se închină la moaștele Sfântului Teodosie, care au fost scoase în baldachinul din curtea așezământului monahal. "Biserica era absolut necesară deoarece Paraclisul "Nașterea Maicii Domnului" în care se slujește în prezent este neîncăpător. Această biserică va avea hramul "Pogorârea Duhului Sfânt și Sfântul Ierarh Teodosie"", a declarat maica stareță Eusebia Tașcă.
Sfântul Ierarh Teodosie să ne fie tuturor îndemn pentru sporirea în rugăciune, în răbdare și mai ales în dragostea față de Dumnezeu și de semeni. Sfântul Ierarh Teodosie să ne fie îndemn pentru ajutorarea celor care zidesc Casă lui Dumnezeu pe pământ”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, cu ocazia hramului, după cum ne informează TRINITAS TV.
Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a ținut, de asemenea, un cuvânt astăzi, 22 septembrie, și a spus c㠄Astăzi este împreună cu noi ierarhul atât de drag nouă, Sfântul Teodosie de la Brazi, cel care cu sufletul este în cer și slujește la Liturghie arhierească împreună cu îngerii și cu arhanghelii, iar cu trupul lui sfințit este în mijlocul nostru prin sfintele sale moaște”.
Festival religios dedicat Sfântului Teodosie
Cu ocazia hramului va avea loc și un festival religios dedicat Sfântului Ierarh Teodosie, la care vor participa elevi din ciclul gimnazial și liceal din județul Vrancea. Concursul cuprinde patru secțiuni. Una de creație literară și eseu și o secțiune de artă creștină, la care tinerii pictează icoane pe sticlă, pe lemn, pe pânză sau grafică. O altă secțiune este cea de cântec de toacă, în cadrul căreia tinerii își demonstrează abilitățile, și încă o secțiune de cântec religios.
Obiectivul secțiunii "Creație literară" îl reprezintă stimularea creativității copiilor în scop duhovnicesc, evaluarea stadiului de pregătire și promovare a performanțelor elevilor în spațiul cultural românesc și încurajarea elevilor cuprinși în alte proiecte și diferite cercuri sau cenacluri literare, cum ar fi și proiectul "Hristos împărtășit copiilor". Tema concursului la secțiunea "Creație literară" este "Sfinții romani - mărturisitori ai dreptei credințe".
"La secțiunea "Artă creștină", obiectivele sunt realizarea alternării educației plastice cu educația moral-religioasă la nivelul actului creativ, structurarea modalităților originale și tradiționale ale trăirii creștine rezultate în iconografie, precum și realizarea unei confruntări estetice și transfer de informații creative al tinerei generații", a explicat părintele consilier Adrian Ionescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.
Obiectivul secțiunii de toacă este însușirea unor deprinderi care sunt uitate în ultima vreme, iar obiectivul secțiunii "Cântec religios" este formarea de deprinderi practice ale muzicii bisericești, preluarea și cunoașterea tradiției românești în domeniu și dezvoltarea simțului religios față de cântarea omofonă în biserică.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5442, Ultimul acces: 2020-07-12 18:23:47

»  Punerea pietrei de temelie pentru noua Biserică a Mănăstirii Brazi din județul Vrancea (2010-09-21)

 Închide 

Punerea pietrei de temelie pentru noua Biserică a Mănăstirii Brazi din județul Vrancea

[2010-09-21]

La Mânăstirea Brazi din județul Vrancea a avut loc astăzi, 21 septembrie, punerea pietrei de temelie pentru noua Biserică a așezământului monahal, informează Radio TRINITAS. Evenimentul este prilejuit de sărbătorirea ocrotitorului spiritual al Mănăstirii, Sfântul Ierarh Teodosie, prăznuit mâine, 22 septembrie, de Biserica Ortodoxă Română.
Sărbătoarea continuă, în această seară, cu slujba de Priveghere, la care sunt prezenți Înaltpreasfințitul Părinte Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcei.
„Biserica era absolut necesară, deoarece Paraclisul ‘Nașterii Maicii Domnului’ în care se slujește în prezent este neîncăpător. Și această Biserică va avea hramurile ‘Pogorârea Duhului Sfânt’ și Sfântul Ierarh Teodosie. Se cuvine ca acest sfânt să fie cinstit după minunile pe care el le săvârșește cu noi în fiecare zi și să ridicăm o Biserică mai mare în cinstea lui”, a declarat maica stareță Eusebia Tașcă.
Sfântul Teodosie s-a născut în ținutul Vrancei, în prima jumătate a secolului al XVII-lea și a păstorit, în calitate de ierarh, întreaga Moldovă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5448, Ultimul acces: 2020-07-12 18:23:47


Nr. vizualizări:5615
Data ultimei vizualizări:2020-07-12 18:23:47
Data actualizare:2014-07-11 08:57:13
Data încărcării:2006-03-17 06:27:20
Nr. Mesaje:1
Rugăminte:
(2016-02-02)
Buna ziua .Numele meu este Andreea si as dori numarul de telefon al Manastirii Brazi Panciu Vrancea
@gmail.com
Nr. Fotografii:4
Fotografi:CrestinOrtodox.ro: 2, Basilica.ro: 2

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2014-09-30
Contor: 29

Biserica nouă
Foto: Basilica.ro

Data: 2010-09-24
Contor: 74

Vedere de ansamblu
Foto: CrestinOrtodox.ro

Data: 2010-09-24
Contor: 33

Vedere de ansamblu
Foto: Basilica.ro

Data: 2009-09-16
Contor: 42

Catapetesma - detaliu
Foto: CrestinOrtodox.ro