Bordesti :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Bordești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Bordești
Comună:Bordești
Județ:Vrancea
Cod poștal:627045
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabzvn.ro, www.cjVrancea.ro, vn.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Detalii:Biserica din Bordesti, zidita initial ca manastire, a fost ctitorita intre anii 1698-1699, de catre capitanul Manaila, dregator al Sfantului Constantin Brancoveanu. Biserica manastirii, pastrata pana astazi, avand hramul "Adormirea Maicii Domnului", iese in evidenta atat prin arhitectura brancoveneasca, cat si prin pictura in fresca de pe peretii interiori, care poarta semnatura renumitului zugrav bisericesc Parvu Mutu.
Manastirea din Bordesti a avut o situatie foarte buna pentru o vreme, insa in anul 1742 aceasta este inchinata ca metoc Episcopiei Buzaului, pana spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, cand este inchinata Manastirii Babeni. Mai apoi, dupa secularizarea averilor manastiresti si retragerea calugarilor greci care populau manastirea, biserica manastirii devine biserica de mir pentru credinciosii din Bordesti.
Degradarea bisericii, determinata de cutremure si alunecari de teren, face ca biserica sa fie parasita definitiv in anul 1911. Mai apoi. biserica este declarata monument istoric prin decret regal, la 10 martie 1915, ca urmare a recomandarilor reprezentantilor Comisiei Monumentelor Istorice.
Ansamblul monahal din Bordesti este alcatuit dintr-o incinta poligonala cu o suprafata de aproximativ 1. 200 de metri patrati, imprejmuita de un zid de caramida, si doua corpuri de cladiri: unul pe latura vestica si unul in zona sudica a incintei. In mijlocul curtii se afla ridicata modesta biserica. Biserica si staretia, aceasta din urma aflata in zona sudica a curtii, alcatuiesc complexul monahai initial, construit in epoca brancoveneasca.
Cele doua corpuri de cladiri monahale au fost delimitate planimetric in urma cercetarilor arheologice efectuate in campanii de sapaturi, in anii 1998, 1999, 2000 si 2004. Cladirea staretiei este construita pe o pivnita, boltita, cu mai multe compartimentari. La randul sau, zidul de incinta este in stare de ruina.
Incepand din anul 1994, biserica brancoveneasca din Bordesti a fost integrata in programul national de restaurare. De atunci, a fost realizata consolidarea generala, a fost reconstruita turla bisericii si au fost curatate elementele de pietrarie. Biserica este zidita pe o fundatie de plan treflat, cu pridvor deschis pe latuta vestica. Sunt de remarcat coloanele sculptate dintre pronaos si naos, precum si fragmentale de pictura originala, realizate de Parvu Mutu, pe la inceputul secolului al XVIII-lea. Autoportretul lui Parvu Mutu, realizat de acesta in canatul intrarii in pronaos, a fost extras dupa anul 1960, ca si tabloul votiv, aflandu-se astazi la Muzeul de Arta al Romaniei.
Parvu Mutu a trait intre anii 1657-1735, fiind unul dintre reprezentantii cei mai de seama ai stilului brancovenesc. Zugrav bisericesc si pictor de icoane, Parvu Mutu s-a nascut la data de 12 octombrie 1657, in localitatea Campulung, in familia preotului Ion Parvulescu. Dupa moartea mamei sale si a fratilor sai, tanarul este luat de parintele Ion impreuna cu sine, la Manastirea Negru Voda. In decursul vietii sale, el va zugravi minunat biserici precum cele din Filipestii de Padura, Bordesti, Magureni, Lespezi, Robaia, Sinaia si Ramnicu Sarat. Adevarat creator de scoala artistica, in epoca domnitorilor Serban Cantacuzino si Constantin Brancoveanu, zugravul Parvu Mutu se impune prin desenul sau remarcabil, coloritul variat si realismul compozitiei.
Cod Monument:VN-II-m-A-06499
Nr. vizualizări:4538
Data ultimei vizualizări:2024-03-27 11:08:45
Data ultimei actualizări:2014-07-14 12:02:32
Data încărcării pe sit:2006-05-03 16:02:49
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2015-03-18
Contor: 18

Vedere de ansamblu
Foto: Tudor Duică