Iasi :: Biserica Banu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Banu
Iași
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Iași
Județ:Iași
Adresa:strada Banu nr. 93
Cod poștal:700127
Telefon :0232... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adresa web Biserica:www.BisericaBanu.ro
Adrese utile:www.MMB.ro, www.primaria-iasi.ro, www.icc.ro, www.prefecturaIasi.ro
Preot:Dumitru Merticariu
Hram:Duminica Tuturor Sfinților
Stil arhitectonic:Neoclasic
Detalii:In anul 1705, la marginea targului Iasilor, Savin Zmucila banul ridica o biserica din barne de stejar, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului". Pentru ca in anul 1800 lemnul acestei biserici se deteriorase credinciosii, indemnati de Mitropolitul Moldovei Iacob Stamate, zidesc actuala biserica cu hramul "Dumnica Tuturor Sfintilor", dupa planurile arhitectului austriac Her Leopol. In amintirea celei dintai biserici si a ctitorului sau, noul sfant locas, terminat în 1803, s-a numit de atunci si pana in prezent "Biserica Banului".
Pusă la grele încercări pe parcursul anilor, Biserica “Duminica Tuturor Sfinților" Banu Iași a reusit să fie readusă la viață odată cu implementarea proiectului “Reabilitarea și dezvoltarea turistică a monumentului istoric Biserica Banu Iași” demarat din luna iulie 2010, proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Regional 2007-2013.
În data de 7 octombrie 2012, a avut Sfințirea Bisericii “Duminica Tuturor Sfinților”- Banu Iași. Slujba de Sfințire a fost săvârșită de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și Episcopul-Vicar Patriarhal Varlaam Ploieșteanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Pentru a fi încadrată în o adevarată capodopera, nu rămâne decăt să se realizeze lucrările de pictura murală și amenajarea muzeului de artă religioasă la subsolul bisericii, care va cuprinde, printre altele, obiecte legate de istoria Parohiei Banu.
Astăzi, Biserica Banu își are deschise porțile pentru fiecare pelerin, creștin și simplu vizitator în ai fi dezvăluite tainele și misterele trecutului.
Cu această ocazie, facem un APEL către Dvs, în a include acest monument istoric în circuitele turistice existente destinale vizitării municipiului Iași.
Vă transmitem mulțumirile noastre anticipate și vă stam în continuare la dispoziție pentru orice întrebări sau clarificări suplimentare.
Alte informații:Catapeteasma este sculptata in lemn de tei, icoanele fiind pictate de Eustatie Altini, cel dintai pictor din Moldova care face trecerea de la stilul bizantin la cel neoclasic. Biserica pastreaza, in calota altarului, singura pictura murala semnata de Altini. Dintre obiectele liturgice valoroase pe care le poseda biserica amintim discosul de argint, din anul 1709, ramas de la vechea biserica din lemn, chivotul de argint din anul 1802, icoana Maicii Domnului adusa din anul 1705 din insula Cipru de catre Savin Banu si imbracata in argint de catre Iacob Stamate. Biserica este construita in stil neoclasic, avand plan treflat, cu absidele laterale ale nosului si pronausului in interior si cea de la altar semicirculare.
Cod Monument:IS-II-m-B-03945
Informații conexe:FACEBOOK.COM: Pagina de FaceBook (Articol)
Știri despre biserică:

»  IPS Teofan și PS Varlaam au sfințit pictura Bisericii Banu din Iași (2017-07-03)

 Închide 

IPS Teofan și PS Varlaam au sfințit pictura Bisericii Banu din Iași

[2017-07-03]
de Sorin Ionițe

IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, au oficiat duminica aceasta slujba de sfințire a picturii Bisericii Duminica Tuturor Sfinților – Banu din Iași.
Biserica Banu a fost resfințită în anul 2012, în urma unor ample lucrări de restaurare efectuate. La sfințirea picturii și la ceremonialul liturgic au participat numeroși clerici din Eparhie, dar și din Republica Moldova, informează doxologia.ro.
De asemenea, la evenimentul din 2 iulie 2017 au fost prezenți numeroși credincioși, autorități locale și reprezentanți ai armatei.
În cuvântul rostit după citirea textului evanghelic Părintele Mitropolit a vorbit despre virtutea smereniei:
Unul dintre cele mai grele lucruri de dobândit în viață, indiferent de scara ierarhică pe care ne aflăm, este smerenia. Poate este cel mai frumos, dar și cel mai dificil lucru de dobândit în lume.
Taina smereniei este taina lui Hristos-Dumnezeu și fiecare participare la Dumnezeiasca Liturghie este participarea noastră la taina smereniei lui Dumnezeu. La Sfânta Liturghie, Dumnezeu coboară pe pământ printr-un act suprem de smerenie, pentru ca omul, preluând aceeași stare de smerenie și har, să urce spre înălțimea Împărăției Cerurilor, a explicat Înaltpreasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, PS Varlaam Ploieșteanul a vorbit despre sfântul prăznuit: domnitorul Ștefan al Moldovei – marele ctitor de biserici și apărător al creștinătății. Ierarhul a subliniat faptul că Ștefan cel Mare ar trebui să fie model pentru conducătorii din toate timpurile.
Sfântul Ștefan nu a fost numai un apărător al Moldovei, ci și un mare cruciat și apărător al creștinătății întregi. De aceea, pomenirea Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt astăzi, după mai bine de cinci veacuri, este de o actualitate extraordinară, a subliniat Preasfinția Sa.
Pentru aceste vremuri tulburi, a spus ierarhul, Sfântul Ștefan cel Mare este icoana ideală a unui adevărat bărbat de stat. Deși a condus o țară mică, Ștefan cel Mare a știut să o transforme pe aceasta într-o mare putere europeană, admirată de Papa de la Roma și de marile puteri occidentale, a adăugat PS Varlaam.
În continuare, pentru activitatea derulată în decursul anilor în slujba Bisericii, pentru jertfelnicia și implicarea de care a dat dovadă, părintelui Dumitru Merticariu, parohul Bisericii Duminica Tuturor Sfinților, i-a fost acordată distincția Crucea Patriarhală. De asemenea, părintele paroh a primit distincții și din partea Armatei Române dar și a Republicii Moldova.
La final, a fost prezentat un moment artistic ce l-a avut în centru pe Voievodul Ștefan cel Mare: scurtă scenetă din piesa de teatru Apus de soare de Barbu Ștefănescu Delavrancea.
***
Biserica Banu este unul dintre cele mai frumoase locașuri de cult din orașul Iași, fiind un monument arhitectural și istoric foarte important. Numele său provine de la faptul că primul ctitor a fost un mare ban (dregător domnesc) – Savin Banu (1705).
În anii 2011-2012 au fost realizate cu fonduri europene lucrări de restaurare și conservare, în urma cărora altarul bisericii a fost sfințit. Lucrările de pictură ale bisericii au fost făcute tot cu finanțare europeană, sub coordonarea pictorului Grigore Negrescu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5679, Ultimul acces: 2020-08-12 12:15:58

»  Schimbarea la față a Bisericii Duminica tuturor sfinților - Banu din Iași (2012-10-08)

 Închide 

Schimbarea la față a Bisericii Duminica tuturor sfinților - Banu din Iași

[2012-10-08]
Resfințirea Bisericii 'Duminica tuturor sfinților'- Banu din Iași, moment așteptat de credincioșii ieșeni de mai bine de 2 ani, a avut loc duminică, 7 octombrie 2012, în prezența Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a Preasfințitului Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar Patriarhal, după cum informeaz㠄Ziarul Lumina”. Încă de la primele ore ale dimineții, mii de credincioși au așteptat ore în șir să se închine în sfântul altar al lăcașului resfințit, participând apoi la Sfânta Liturghie oficiată de cei doi ierarhi, alături de un sobor numeros de preoți și diaconi.
Cu exact o săptămână înainte de marele hram al Sfintei Cuvioase Parascheva, urbea Iașilor a îmbrăcat haine de sărbătoare. După ce, în urmă cu doar câțiva ani, din cauza degradării, Biserica 'Duminica tuturor sfinților'- Banu din Iași risca să se prăbușească, prin grija și munca neobosită a pr. paroh Dumitru Merticaru, lăcașul de cult situat pe strada Lăpușneanu a prins din nou viață, ieri primind veșmântul resfințirii de către IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar Patriarhal. La emoționantul eveniment a fost prezent un numeros sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte arhim. Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, pr. Toma Gradinaciuc, protopopul Protoieriei Iași 1, și pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă 'Dumitru Stăniloae' din Iași. Câteva mii de credincioși ieșeni au ținut să fie prezenți la manifestarea religioasă, de la slujbe nelipsind nici autoritățile locale.
După slujba de resfințire prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și prin stropire cu apă sfințită, atât la exteriorul, cât și la interiorul bisericii, soborul slujitor, condus de cei doi ierarhi, a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în curtea lăcașului de închinăciune. Înainte de începerea dumnezeieștii slujbe, IPS Teofan a adresat câteva cuvinte credincioșilor și oficialităților prezente: 'Mare este Dumnezeu întru Sfinții Săi, și rugăciunile acestor sfinți, care sunt și ocrotitorii acestui lăcaș, au făcut ca Dumnezeu să Se milostivească și, dintr-o biserică care acum câțiva ani era aproape părăsită, să devină biserică preafrumoasă și mireasa mult-împodobită a lui Hristos Domnul. Văzând astăzi frumusețea acestei biserici, și știind cât de greu le-a fost enoriașilor și preotului paroh de-a lungul timpului să ducă o viață parohială cât de cât normală, nu pot să cred decât că Dumnezeu a împlinit rugăciunea și lacrima părintelui Dumitru Merticaru, cât și dorul credincioșilor pe care-i păstorește. Bucuria părintelui paroh este cu atât mai mare cu cât fratele după trup al Sfinției Sale, PS Varlaam Merticaru, este și el prezent astăzi la sărbătoarea noastră'.
Spre finalul Sfintei Liturghii, în timpul împărtășirii preoților, PS Varlaam a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat pericopa evanghelică a zilei, care a relatat învierea fiului văduvei din Nain de către Mântuitorul Hristos. 'Mesajul esențial al Evangheliei de astăzi, pe lângă cel al revelării puterii dumnezeiești a Mântuitorului Iisus Hristos, Care învie morții și Care face minuni nemaîntâlnite în istoria umanității, este cel al chemării noastre la redeșteptare duhovnicească prin cuvintele: 'Tinere, ție îți zic, scoală-te!', pentru ca fiecare dintre noi să reaprindem harul pe care l-am primit la Sfântul Botez. Dacă trăim departe de Dumnezeu și străini de Biserică, încălcând poruncile lui Dumnezeu, astăzi trebuie să spălăm haina Botezului de toate petele întunecate, știind că Iisus Hristos, asemenea tatălui din Evanghelia fiului risipitor, ne așteaptă privind în zare, pentru ca, întâlnindu-ne, să ne zică și nouă: fiii mei, morți ați fost, dar ați înviat, pierduți ați fost, dar ați fost aflați. Iubiți credincioși, noi am fost creați de Dumnezeu după Chipul Său cel veșnic, iar Fiul Său trimis în lume ne-a lăsat Evanghelia pe care noi, urmând-o și împlinind-o în viața noastră, trebuie să ne facem vrednici de viața veșnică. De aceea, să împlinim în fiecare clipă a vieții noastre poruncile evanghelice, pentru a fi cu adevărat creștini vii, mărturisitori. Altfel, vom fi vii biologic, dar morți sufletește, după cum afirmă Sfântul Evanghelist Ioan în Apocalipsă', a spus Preasfinția Sa.
'Să ne ferim în primul rând de moartea cea dintru noi, fiindcă orice păcat este moarte'
În continuarea cuvântului Preasfințitului Varlaam Ploieșteanu, IPS Teofan a subliniat că 'toți suntem muritori și, de aceea, moartea ne pândește la tot locul. Trebuie însă să ne ferim în primul rând de moartea cea dintru noi, fiindcă orice păcat este moarte. Dacă în Evanghelia de astăzi Mântuitorul Hristos a întâmpinat cortegiul și a scos din moarte pe tânărul văduvei, astăzi Domnul Hristos Se arată în bisericile Sale prin dumnezeiasca Liturghie, prin Trupul și Sângele Său, chemând pe toți oamenii la înviere. Ne-a binecuvântat Dumnezeu de-a lungul și de-a latul țării cu multe biserici, care au un singur rost: să fie precum Domnul Hristos la întâlnirea cortegiului funerar. Orice biserică pe lângă care trecem ne grăiește: 'Nu plângeți!' Chiar dacă plânsul și tristețea, lacrima și suferința ne definesc existența, întâlnirea noastră cu o biserică înseamnă întâlnirea cu Hristos, Care ne spune 'Tinere, ție îți zic, scoală-te!''.
Pr. Dumitru Merticaru a primit distincția 'Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei'
A urmat apoi citirea hrisovului de resfințire de către pr. Toma Gradinaciuc, protopopul Protoieriei Iași 1, după care pr. paroh Dumitru Merticaru a făcut un scurt istoric al Bisericii Banu, biserică-monument de o mare însemnătate culturală și spirituală, la final mulțumind Înalt Preasfințitului Teofan pentru grija și ajutorul acordat în timpul restaurării acesteia. Drept recunoștință din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru munca depusă în ultimii ani, pr. Dumitru Merticaru a primit distincția 'Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei'. De asemenea, au fost evidențiate persoanele care au ajutat la reconsolidarea bisericii, acestea primind diplome și distincții de vrednicie.
Doi ani de lucrări
Aproape doi ani s-a lucrat la refacerea Bisericii Banu. Pe lângă consolidarea și reabilitarea lăcașului de cult, în jurul bisericii s-a executat un tunel de control, prin care se asigură aerisirea naturală a clădirii. Totodată, în timpul săpăturilor au fost descoperite 146 de morminte din cimitirul fostei biserici, iar rămășițele pământești au fost puse într-un mic mausoleu. Ceea ce aduce nou refacerea monumentului de patrimoniu este amenajarea sub biserică a unui spațiu expozițional de 360 de metri pătrați, care va găzdui un muzeu cu obiecte de cult bisericești vechi.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 11368, Ultimul acces: 2020-08-12 12:15:58

»  Resfințirea Bisericii Banu din Iași (2012-10-07)

 Închide 

Resfințirea Bisericii Banu din Iași

[2012-10-07]
Sute de credincioși din toată Moldova au participat, astăzi, la resfințirea Bisericii ”Banu” din Iași. Slujba a fost oficiată de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Teofan, împreună cu Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar Patriarhal și înconjurați de un numeros sobor de preoți și diaconi, după cum informează Radio TRINITAS.
La finalul slujbei de sfințire, părintele mitropolit Teofan a subliniat, în fața celor prezenți, importanța momentului despre importanta acestui moment
A urmat Sfânta Liturghie, oficiată pe un podium special amenajat lângă biserica nou-sfințită.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Episcop-vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul, care a subliniat faptul că a fi buni creștini înseamnă, în principal, să împlinim cuvintele Evangheliei în viața noastră.
După Sfânta Liturghie, credincioșii prezenți au putut intra să se închine în sfântul altar, potrivit tradiției. Biserica Banu va rămâne deschisă, spre închinare, și în cursul acestei nopți, până când toți cei care așteaptă la rând vor reuși să ajungă în sfântul altar.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 11396, Ultimul acces: 2020-08-12 12:15:58

»  Biserica Banu din Iași a fost reconsolidată (2012-09-14)

 Închide 

Biserica Banu din Iași a fost reconsolidată

[2012-09-14]
Constantin Ciofu
La Biserica „Duminica Tuturor Sfinților“ - Banu din Iași a avut loc astăzi recepția lucrărilor de reconsolidare și reabilitare ale acestui sfânt lăcaș. La eveniment au participat partenerii proiectului, reprezentanți ai Bisericii și ai autorităților. Proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axă prioritara 5: Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului, perioadă de implementare a proiectului fiind iunie 2010-ianuarie 2013. În perioada următoare vor începe lucrările de pictură.
Biserica Banu a fost restaurată și reabilitată la exterior și interior
Unul dintre cele mai frumoase și mai importante obiective religioase din centrul Iașului, Biserica Banu, și-a recăpătat în 20 de luni frumusețea de altădată. Lăcașul de închinăciune a fost reconsolidat și restaurat atât la exterior, cât și la interior. De asemenea, a fost amenajat un subsol unde va funcționa un muzeu.
Recepția lucrărilor a avut loc astăzi în sfântul lăcaș recent reabilitat. Partenerii proiectului au vizitat biserica, subsolul și curtea, iar la final s-a întocmit un raport.
Delegatul Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la acest eveniment a fost pr. Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iași 1. Părintele Toma Gradinaciuc a transmis binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, amintind că a avut prilejul de a vizita șantierul alături de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. „Astăzi (n.r. ieri) m-am minunat de ceea ce s-a putut realiza aici, la această frumoasă biserică. Ne exprimăm aprecierea pentru părintele paroh Dumitru Merticaru, cel care a pus suflet în reabilitarea acestui monument, dar și față de toți cei care l-au ajutat pe părintele. Aici mă refer la fondurile necesare pentru întocmirea documentației. Părintele Dumitru Merticaru a avut în jur oameni cu o responsabilitate deosebită, iar acest lucru se vede în tot ceea ce s-a realizat. Primul lucru pe care l-am observat e faptul că s-a pus mult suflet. Am credința că Mântuitorul Hristos va răsplăti tuturor celor care au pus suflet pentru această frumoasă biserică. Am întâlnit un grup de credincioși care s-au bucurat pentru că s-au terminat lucrările de reconsolidare și reabilitare pentru că astfel vor putea participa la sfintele slujbe“, a apreciat pr. protopop Toma Gradinaciuc.
Pregătiri pentru târnosirea sfântului altar
A urmat cuvântul arhitectului Ioan Sasu, șeful de proiect, care a vorbit despre efortul de a realiza lucrările de reconsolidare și reabilitare la Biserica Banu, amintind că investiția este compusă din: biserică, lumânărar, împrejmuire, sistematizare verticală, mobilier urban, iluminat arhitectural, paratrăsnet, lucrări de cercetare arheologică, lucrări de restaurare a catapetesmei. „Oamenii de la SC Construcții Grup SRL Iași nu sunt constructori, ci ziditori. Din punctul meu de vedere, ziditorul este mult mai mult decât un constructor obișnuit. Eforturile au fost încununate de succes într-un timp foarte scurt (20 de luni). În zona fundației s-au găsit 136 de schelete, care au fost așezate într-un osuar în latura de vest a curții. Sperăm că într-un an să fie finalizată pictura pentru a avea bucuria de a intra într-un spațiu deosebit în mijlocul Iașului. Mă bucur pentru că s-a realizat subsolul, care va fi folosit ca muzeu și ca spațiu pentru activitățile parohiei“, a spus arhitectul Ioan Sasu.
Părintele paroh Dumitru Merticaru a mulțumit Înalt Preasfințitului Teofan pentru că, timp de doi ani, a binecuvântat ca sfintele slujbe să se oficieze în Biserica „Sf. Mc. Gheorghe“, vechea Catedrală mitropolitană din Iași. „IPS Teofan, după ce a fost înscăunat la Iași, s-a interesat de zonele dureroase ale bisericilor din oraș. Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vizitat de mai multe ori biserica noastră. Raportul întocmit astăzi va fi înaintat Înalt Preasfințitului Teofan. Cu acest prilej îl vom invita pe Mitropolitul Moldovei și Bucovinei să ne sfințească sfânta masă din sfântul altar pentru a putea sluji Sfânta Liturghie. Mulțumim tuturor invitaților și specialiștilor pentru că au fost alături de noi“, s-a exprimat pr. paroh Dumitru Merticaru.
Lucrările de reconsolidare și reabilitare ale Bisericii Banu din Iași au fost demarate la începtul anului trecut, sfântul lăcaș fiind la acea vreme în pericol de prăbușire. Părintele paroh Dumitru Merticaru ne-a explicat că s-au găsit soluții de consolidare astfel încât biserica să reziste la orice cutremur. „Mulțumim domnului Cezar Moraru, reprezentantul SC Construcții Grup SRL Iași, pentru că a lucrat anticipat, chiar dacă noi am avut întârzieri de plată. Am observat calitatea și estetica muncii angajaților acestei firme. S-au realizat lucrări de subzidire, betonare, armare, injectări cu betoane. În jurul bisericii este un tunel subteran care creează ventilație naturală, astfel încât nu este afectată structură lacașului de închinăciune. La subsol va funcționa un muzeu cu diferite secțiuni“, a amintit pr. paroh Dumitru Merticaru.

Sursa: corneliucalin.wordpress.com


Contor Accesări: 11473, Ultimul acces: 2020-08-12 12:15:58

»  Refacerea placilor de pardoseala Biserica Banu, Iasi (2012-09-14)

 Închide 

Refacerea placilor de pardoseala Biserica Banu, Iasi

[2012-09-14]
Una dintre lucrarile din aria restaurarilor pe care am executat-o a avut ca obiectiv refacerea placilor de pardoseala ale Bisericii Banu din Iasi.
Cladirea actualului lacas a fost zidita in anul 1800 de catre mitropolitul Iacob Stamati pe locul unei biserici din lemn ridicata in 1709 de catre boierul Savin Banul. Monument istoric situat in centrul Iasilor, Biserica Banu, cu hramul ‘Duminica Tuturor Sfinților’ va fi restaurata in intregime, lucrarile fiind programate sa dureze trei ani. Detalii despre acest lacas de cult puteti afla si la:
http://www.basilica.ro/ro/stiri/biserica_banu_din_iasi_va_fi_restaurata_3710.html
http://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_Banu
http://www.culturainiasi.ro/institutii/3/41/+Biserica+Banu.html
Mai e un an pana in 2013, cand veti putea pasi cu smerenia cuvenita Casei Domnului pe pardoseala innoita.
Lipsa rabdarii pana atunci si dorinta de a transmite cateva informatii celor interesati de mai mult decat de imaginea unei biserici acoperita de schele au condus la aceasta postare.
Una dintre partile puternic afectate ale constructiei a fost pardoseala constituita din circa 1000 placi din beton colorat ornamental asezate pe o sapa “compozita”. Placile, cu o vechime de circa 100 ani, au suportat cu greu rigorile timpului, supravietuind intregi doar 175 dintre acestea. Pe langa o suprafata ce va fi acoperita cu vechile placi recuperate, va exista si portiunea restaurata a pardoselii unde vor fi dispuse noile placi (circa 900).
Provocarea pentru mine, ca simplu trecator pe strada Lapusneanu, a aparut la inceputul lunii aprilie 2011, cand am vazut pentru prima data o placa si am fost intrebat de constructor daca mai pot fi obtinute 900 de piese similare. Dupa circa o luna am putut raspunde intrebarii in cel mai simplu si potrivit mod pe care il cunosc – cu o placa mostra proaspat elaborata.
Ce a presupus acest raspuns?…..
Dupa o intensa munca de documentare privind abordarea practica a acestui subiect, in cursul timpului a rezultat o cantitate mare de informatii efectiv fascinante.
Denumirea curenta pentru acest tip de placi este “cement tile” insa o traducere, mot a mot, in limba romana ar induce in eroare. Corect ar putea fi – placa ornamentala/decorativa din microbeton colorat.
O descriere eficienta dar partiala ca tip o puteti gasi aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Cement_tile.
De regula, placile din beton de acest tip fabricate de-a lungul timpului, in diverse tari (vezi in cele doua fotografii de mai jos) au 2-5 culori, iar in mod exceptional se ajunge la 6 culori. Cele din Biserica Banu au insa 7 culori!
Exemplu de pardoseala placata cu placi decorative din ciment - vezi numarul mic de culori, dimensiunile mici si finetea redusa a detaliilor
Exemplu de placi decorative din ciment - vezi dimensiunile mici si finetea redusa a detaliilor
Toate placile de la Biserica Banu au fost fabricate la dimensiuni cu mult in afara standardului curent, 200x200x20 mm, si anume la 400x400x40 mm, cu o finete a detaliului greu de obtinut si astazi.
Detaliile grafice de 1,5 mm grosime sugereaza folosirea unei metode combinate si extrem de costisitoare de fabricatie chiar si in trecut.
O copie la mica rezolutie a fisierului rezultat in urma scanarii unei placi originale poate fi vazuta mai jos:
Placa originala de pardoseala - Biserica Banu Iasi
La placile originale, intr-o prima etapa s-a uzat de metoda clasica a turnarii de microbeton pigmentat in 7 nuante diferite, pe portiuni separate de o forma artizanala din tabla de alama, urmata de presare in aceeasi matrita impreuna cu un amestec de beton semiumed la o presa inertiala sau hidraulica manuala. Metoda putea conduce (ca si astazi!) in cel mai bun caz la obtinerea unor detalii curbilinii corect reproductibile de minim 4 mm.
Analizand structura in spartura, a iesit in evidenta a doua etapa folosita in fabricatie – obtinerea detaliilor fine prin zgarierea, ghidata dupa sablon din tabla si pe o adancime medie de 3 mm, a suprafetei stratului colorat neintarit. Ulterior portiunile adancite rezultate au fost umplute cu mase de spaclu in culorile cerute.
Intarirea completa a liantului cimentos a fost apoi favorizata de imersarea in apa a placilor semiintarite, urmata de maturare si uscare pe parcursul a minim 2 saptamani.
Trebuie mentionat ca presele timpului erau dimensionate pentru obtinerea unor placi uzuale cu suprafata de 200Ś200 mm (dimensiuni valabile si astazi). Dimensiunile foarte mari ale placilor produse pentru Biserica Banu (400Ś400 mm) au condus probabil la obtinerea unor presiuni modeste la presare (de patru ori mai mici decat presiunea ceruta de procedeu) si implicit este explicabila uriasa diferenta constatata dintre caracterul compact al stratului turnat (colorat) si porozitatea excesiva a stratului de baza depus semiumed. Rezistenta redusa a stratului suport nearmat, precum si faptul ca placile au fost dispuse pe o sapa slaba, au condus probabil la fisurarea excesiva de-a lungul timpului a unui mare numar de placi.
Au urmat in mod firesc analize specifice facute pe cateva piese sparte:
•Granulometrie pe straturi;
•Natura sorturilor folosite in cele doua straturi (reactivitate in acizi);
•Densitate;
•Porozitate;
•Structura si dispunerea in adancime a stratului colorat;
•Adancimea si natura impregnarii stratului colorat.
Ulterior au urmat scanarea placii, vectorializarea fisierului bitmap si analiza dispunerii culorilor.
In elaborarea metodei de obtinere a noilor placi mi-am propus ca obiective:
•Identitate dimensionala;
•Lianti similari – ciment portland alb pentru stratul colorat si ciment portland gri pentru stratul de baza;
•Culori cat mai apropiate de mediile celor originale;
•Folosirea pentru colorare doar a pigmentilor anorganici stabili;
•Granulometrii apropiate de cele din placa originala;
•Compactitate maxima fizic in stratul colorat si marita mult in cel de baza;
•Duritate superficiala peste pragul maxim al masinii de incercat la abraziune cu nisip de cuart;
•Armare dispersa a stratului de baza;
•Obtinerea desenului de baza prin scanare si vectorializare manuala si deci fara erori de paralaxa sau datorate aberatiilor optice ale obiectivelor foto;
•Detalii cu o finete identica celor vizibile pe placa originala;
•Adancime medie a stratului colorat de 4-5 mm;
•Coeziune superioara a stratului colorat in scopul obtinerii unei mari rezistente la dizlocare a granulelor;
•Impiedicarea aparitiei eflorescentei;
•Rezistenta chimica, UV si hidrolitica superioara celei originale;
•Folosirea de componente total netoxice si pe cat se poate naturale (pana si demulantul cofrajului este bazat pe ulei natural emulsionat de floarea soarelui)
•O excelenta reproductibilitate a preciziei desenului;
•Pastrarea caracterului si senzatiei de manufacturat al placilor originale.
Limitative pentru numarul de procedee aplicabile in productie au fost finetea detaliilor, duritatea superficiala si compactitatea straturilor. Chiar in conditiile de calitate autoimpuse prin obiectivele enumerate mai sus, manopera trebuia sa tinda spre un minim.
Implicit am elaborat un procedeu de dubla turnare:
•O prima turnare vibrata in trei straturi succesive (strat colorat, strat intermediar, strat de baza) in matrite rectangulare cu forme in relief din cauciuc siliconic dispuse pe placa de baza;
•A doua turnare executabila a doua zi, in golurile ramase in urma decofrarii si demularii placii crude rezultate din prima turnare.
Ulterior au fost stabilite compozitiile celor 3 straturi, rezultand in stratul colorat chiar si amestecuri de 10 componente. In conditiile limitarii raportului apa ciment la maxim 0,45, au trebuit obtinute o buna fluiditate, segregare limitata si posibilitatea de demulare a doua zi chiar si pe timp friguros. Dure conditii!!!
Formele in relief (20 piese) au fost turnate din cauciuc siliconic dupa o forma master negativa obtinuta pe un router ce a lucrat dupa fisiere vectoriale la o precizie de pozitionare de 0,01 mm si practica de 0,1 mm. Tot pe router au fost executate pentru precizie si reproductibilitate si piesele cele 20 cofraje care au dat grosimea si dimensiunile placii finale.
Ulterior am proiectat si o masa vibranta cu frecventa si amplitudine variabile, dedicata pentru turnare. Executia pieselor componente dupa desenele de executie furnizate cazand in sarcina constructorului, ajustajele, montajul si reglajele mi-au revenit spre finalizarea utilajului.
Productia placilor (pe care am supravegheat-o personal pana la impregnarea finala a placilor) s-a desfasurat in doua facilitati ale constructorului, cu un personal compus din 5 muncitori – 2 echipe de cate doi muncitori la turnare si unul la degrosarea diamantata pe o masina plana modificata a placilor intarite.
De asemenea, pe intreaga perioada a turnarii placilor, am livrat ritmic amestecurile concentrate necesare simplei amestecari de catre muncitori cu nisip, ciment si apa, dupa dozare pe santier cu o balanta la precizie de 1 g/ max. 30 kg.
Componentele solide au fost predozate la o precizie de 0,01 g in amestecuri uscate concentrate si ambalate corespunzator productiei a unui numar fix de placi. Amestecul lichid, dozat la o precizie de 1 ml, a fost portionat pentru productii similare.
Prima turnare in formele de cauciuc siliconic s-a efectuat pe masa vibranta de 2 muncitori. S-au turnat succesiv trei straturi, demularea facandu-se dupa circa 16 ore (a doua zi):
Prima etapa a turnarii microbetonului pigmentat in forme
Demularea formei de cauciuc siliconic la 16 ore dupa turnare
Turnarea a doua a presupus umplerea golurilor ramase in urma demularii cu amestecurile de microbeton pigmentat:
Detaliu al placii turnate si demulate dupa 16 ore. Tot relieful este constituit din microbeton
Placa umpluta cu microbeton pigmentat la turnarea in cavitati ramase in urma demularii
Finisarea placilor s-a executat placa cu placa,in inca doua treceri, cu abrazive uzuale cu masini de slefuit manuale. Am preferat slefuirea manuala datorita micilor neregularitati pe care le produce, facand fiecare placa unica si valoroasa. Implicit am cautat evitarea obtinerii senzatiei de produs de serie, (de plastic), culorile si suprafata fiind mai vibrante in jurul unei medii generale. Am cautat sa respect caracterul de manufacturat al placilor originale. De un real ajutor in acest sens a fost minima segregare aparuta la turnarea compozitiilor colorate, cu aparitia sa aleatorie.
Slefuirea diamantata pentru degrosare a placilor intarite
Slefuirea intermediara si finisarea a placilor de pardoseala
Ulterior finisarii a urmat impregnarea cu o rasina bicomponent aleasa in scopul atingerii a 6 obiective:
•O buna rezistenta la dizlocare a granulelor minerale;
•Scoaterea in evidenta a culorilor vii;
•O buna rezistenta la apa si la substante chimice;
•Obtinerea unui luciu in conditiile evitarii alunecarii datorita mentinerii unei rugozitati acceptabile a suprafetei;
•Reducerea la minim a capilaritatii suprafetei pentru evitarea murdaririi in adancime a placilor prin patare;
•Posibilitatea de ceruire a suprafetei dupa o matuire prin circulatie a pardoselii.
Placi proaspat impregnate
Uscarea in stiva a placilor impregnate
Trebuie sa mentionez macar cateva dintre numele celor care au facut posibil prin implicare si profesionalism ca Iasului sa-i fie redat un monument de o greu estimabila valoare:
Preot paroh – Dumitru Merticariu
Arhitectura – dr. arh. Ioan Sasu – Proganex S.R.L. Iasi
Arheologie – dr. Stela Cheptea, directorul Centrului de Istorie si Civilizatie Europeana din cadrul Academiei Romane – Filiala Iasi.
Constructii – S.C. Grup Constructii Est S.A. Iasi
10 martie 2012 © Corneliu Calin – corneliu.calin@gmail.com – Tel. 0722 30 70 80
Textul si imaginile de mai sus pot fi reproduse in oricare alt material doar fara modificare si doar cu indicarea integrala a sursei. Toate informatiile de mai sus au un caracter pur informativ si nu obliga sub nicio forma posesorul blog-ului in fata niciunei persoane fizice sau juridice. Autorul isi declina orice raspundere pentru continutul site-urilor la care aceasta pagina web face trimitere. Autorul isi declina orice raspundere pentru continutul site-urilor care fac trimitere spre aceasta pagina web.

Sursa: corneliucalin.wordpress.com


Contor Accesări: 11503, Ultimul acces: 2020-08-12 12:15:58

»  Biserica Banu din Iași va fi restaurată (2011-01-22)

 Închide 

Biserica Banu din Iași va fi restaurată

[2011-01-22]
Monument istoric de o mare însemnătate culturală și spirituală, situat în miezul Iașilor, Biserica Banu va fi restaurată în întregime: zidurile vor fi consolidate, pictura murală va fi refăcută, iar subsolul edificiului va fi amenajat astfel încât va putea găzdui, printre altele, un muzeu expozițional cu obiectele de cult aflate în patrimoniul lăcașului de cult. 'Începutul a fost greu și anevoios, drept dovadă că am parcurs șase ani de alergătură pentru obținerea tuturor documentelor necesare. Nădăjduim ca de aici încolo să dăm dovadă de solidaritate și să redăm Iașului acest important monument', a spus părintele paroh Dumitru Merticariu. Valoarea totală a proiectului de reabilitare și dezvoltare turistică a monumentului istoric Biserica Banu este de 11.053.788 de lei.
În trei ani de zile Biserica Banu cu hramul 'Duminica Tuturor Sfinților', important monument istoric și de arhitectură al Iașului, atestată documentar din anul 1638, în timpul domniei lui Vasile Lupu, își va recăpăta frumusețea de odinioară datorită efortului susținut al preotului paroh Dumitru Merticariu și al enoriașilor acestui lăcaș de închinăciune, informeaz㠄Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. După șase ani de zbucium pe la toate instituțiile în drept să ofere sprijin pentru consolidarea bisericii, după numeroase avize obținute și un proiect susținut de întreaga parohie atât financiar, cât și logistic, la Biserica Banu lucrările de consolidare au fost demarate prin accesarea fondurilor europene. 'Vicisitudinile istoriei și-au pus puternic amprenta asupra edificiului și, după ani îndelungați de osteneală, iată, am ajuns cu un proiect bine întocmit și apreciat, răsplătit cu o finanțare europeană prin Ministerul Dezvoltării și Turismului. Sperăm să punem în valoare atât spațiul exterior, cât și edificiul, să-l repunem în uzanța liturgică și pastorală, dar, totodată, să îl integrăm în circuitul turistic al capitalei culturii. În preajma bisericii sunt și alte edificii de valoare istorică, culturală, însă concluzia documentelor este că cea mai veche clădire din Piața Unirii și până în vârful Copoului este Biserica Banu', a declarat părintele Dumitru Merticariu, preotul paroh al Bisericii cu hramul 'Duminica Tuturor Sfinților'.
Valoarea totală a proiectului este de 11.053.788,93 lei, din care contribuția Uniunii Europene este de 7.342.877,56 lei, contribuția Guvernului României este de 1.123.028,33 lei, în timp ce contribuția proprie în buget este de 2.587.883,04 lei.
Proiectul este finanțat prin Programul Operațional regional 2007-2013, Axa prioritară 5: Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului, perioada de implementare a proiectului fiind iunie 2010-ianuarie 2013.
La subsolul bisericii vor fi amenajate o sală de expoziție și o bibliotecă
În aceste sume vor fi incluse lucrările de reabilitare a clădirii: 924,20 mp suprafață restaurată a obiectivului de patrimoniu, 559,85 mp amenajări peisagistice realizate, 1.460 mp zone de protecție amenajate și 1.560 mp pictură murală restaurată.
De asemenea, edificiul va fi dotat cu două echipamente de climatizare, 11 echipamente de protecție împotriva incendiilor și un sistem antiefracție.
Clădirea Bisericii Banu va fi iluminată arhitectural printr-un sistem special, în partea de vest va fi construit un parc de 559,85 mp, iar dinspre strada Lăpușneanu va fi amenajată o esplanadă ce va permite accesul vizitatorilor către monumentul istoric. Vor mai fi realizate alei pietonale și pavaje decorative cu scări de acces. 'Biserica are acum aproximativ 580 de metri pătrați, suma nivelurilor, și va avea 924, prin propunerea unui subsol util necesar, dacă ținem cont de piesele deosebit de valoroase pe care le are Biserica în patrimoniu. La subsol vor fi amenajate un birou parohial, o sală de expoziție, cu un mic muzeu, și vor putea să se desfășoare și anumite servicii religioase. Până se vor termina lucrările la edificiu sperăm ca biserica să redobândească și acei aproximativ 600 de metri pătrați din partea de vest a bisericii, pentru care există acte, acolo dorind să amenajăm 'o grădină a Maicii Domnului', o oază de liniște, o oază a Ortodoxiei în mijlocul Iașului, ce va fi deschisă oricui', a explicat arhitectul Ioan Sasu, șeful de proiect.
Va fi publicată și o monografie a Bisericii Banu
Tot la subsolul bisericii va fi amenajat un alt punct de interes pentru turiști și enoriași, o bibliotecă parohială, unde se va regăsi la loc de cinste o monografie a bisericii, după cum ne-a mărturisit părintele paroh Dumitru Merticariu: 'Repunând biserica în valoare, va înțelege toată lumea ce istorie concentrată se găsește în ea. La Arhivele Statului găsim toată arhiva bisericii, metri cubi întregi de documentație, s-au publicat parțial din ele, însă sperăm ca o dată cu realizarea lucrărilor de consolidare a bisericii să alcătuim și un volum monografic referitor la valoarea culturală, istorică și artistică a acestui edificiu al cărui prag a fost trecut de nenumărate personalități ale vremurilor. Viața acestei biserici este legată istoric de numele domnitorului Cuza, al primilor regi români, dar și al unor mari oameni de cultură, precum Ibrăileanu, Sadoveanu, Minulescu, Hariclea Darclée sau Barbu Ștefănescu Delavrancea, care au adăstat pe lângă biserica noastră. Pe măsură ce lucrările vor înainta, vom arăta lumii și însemnătatea acestei biserici, cu toate momentele ei, să se cunoască prezența edificiului sacru și documentar istoric în mijlocul urbei Iașilor'.
Enoriașii au sprijinit demersurile părintelui paroh
Nu s-ar fi putut vorbi în aceste zile, când lucrările de reabilitare a Bisericii Banu sunt în toi, de reușita unui proiect de o astfel de anvergură dacă enoriașii nu și-ar fi sprijinit în totalitate preotul. 'Am fost alături de părintele Merticariu în lungul, dar îmbucurătorul demers de a obține toate avizele necesare întocmirii proiectului. Șase ani de alergare maraton pentru obținerea acestor fonduri, iar atunci când nu am mai avut suflu, și-a făcut simțită din plin 'pila' noastră, mângâierea și ocrotirea lui Dumnezeu. Părintele nu a avut de nicăieri nici un ajutor, doar sprijinul enoriașilor care l-au ajutat cu toată dragostea. Împreună am alergat după avize și după tot ce a fost necesar pentru a convinge autoritățile care puneau la dispoziție aceste fonduri că proiectul este fezabil și poate fi implementat', a spus arhitectul Ioan Sasu.
De altfel, enoriașii prezenți la lansarea proiectului au subliniat emoția momentului ca fiind una aproape egală în însemnătate ca și aceea când părintele Merticariu a semnat contractul de finanțare. 'Acesta este al doilea moment ca importanță, după semnarea contractului de finanțare, și cu nerăbdare așteptăm să ne închinăm în lăcașul de cult consolidat. Din această parohie fac parte oameni de cultură, istorici, militari, care au posibilitatea, menirea și îndatorirea de a duce mai departe tradițiile frumoase ale Bisericii. Suntem bucuroși că în fruntea acestei biserici se află părintele Merticariu, care nu este doar un mare liturghisitor, ci și un prieten apropiat al tuturor enoriașilor, un duhovnic deosebit. Credem că Biserica Banu nu este doar o fereastră spre cer, ci este și o fereastră a Ortodoxiei ieșene către Europa creștină', a spus Grigore Radoslavescu, enoriaș al Bisericii Banu.
Primarul Iașului a promis sprijin financiar
Contribuția proprie a beneficiarului în proiect, respectiv a parohiei reprezentată de preotul paroh, este de aproximativ 25 miliarde lei. Prezent la lansare, primarul Iașului, Gheorghe Nichita, a promis că autoritatea locală își va aduce contribuția financiară pentru bunul mers al lucrărilor. 'Putem spune, fără falsă modestie, că astăzi este o zi de sărbătoare pentru ieșeni, este o zi care răsplătește efortul dumneavoastră, al celor care ați alergat după aceste fonduri. Părintele paroh, îndrumat de Dumnezeu, a reușit cu multă trudă să obțină acești bani de la UE, însă știu din proprie experiență că partea cea mai grea acum urmează, aceea de a veni cu partea de cofinanțare de 25 de miliarde lei. Și pentru că viața spirituală a Iașului înseamnă foarte mult pentru mine, vin în întâmpinarea părintelui Merticariu și sperăm ca în acești trei ani, împreună cu enoriașii și cu Primăria, să facem rost de aceste fonduri ca să finalizăm proiectul în timpul stabilit în proiect. Așa cum am alocat bani și altor biserici, putem ajuta și Biserica Banu', a declarat Gheorghe Nichita. De asemenea, primarul Iașului s-a arătat încântat de ideea amenajării acelei oaze de verdeață, 'care ar putea fi un loc potrivit și pentru Colegiul Național, care nu dispune de foarte mult spațiu în jur'.
Biserica Banu, cunoscută și sub numele de 'Biserica calicilor'
Biserica înălțată cu binecuvântarea marelui mitropolit Iacob Stamate, de origine ardeleană, are hramul 'Duminica Tuturor Sfinților' (a doua duminică după Rusalii).
Denumirea sub care este cunoscută, 'Banu', vine de la primul ctitor al unei biserici din lemn pe acest loc, 'Savin Smucilă mare ban', care a construit aici un lăcaș de cult în 1704. A fost zidită din nou în 1800, prin subscripție publică, de către mitropolitul Iacov al II-lea Stamati. Tot atunci i s-a pus și hramul actual, în locul celui vechi, 'Adormirea Maicii Domnului' (Uspenia, 15 august). Pare să fie cea mai veche biserică din Iași, unde s-a trecut în pisanie și numele arhitectului - 'Her. Leopold'. Stilul bisericii este cel 'clasic rus', care a influențat și alte construcții din Moldova. Biserica 'este în formă de plan treflat, cu absidele laterale în interior și cea de la altar semicirculară'. Deasupra nartexului are un turn clopotniță. Catapeteasma a fost realizată de Eustatie Altini, în 1802, iar turnul are o configurație barocă specifică epocii și foarte răspândită în Țările Române. Decorația exterioară trimite la expresia de 'rococo al clasicismului, aplicată cândva stilului Empire'. Mitropolitul Iacov al II-lea a înzestrat-o și cu obiectele de cult necesare. I se mai spunea cândva și 'Biserica Calicilor', căci aici se închina breasla lor. De altfel, zona din apropiere, cunoscută sub numele de Râpa Galbenă, fusese în trecut denumită 'Mahalaua Calicilor'. Între proprietățile bisericii s-au numărat, la începutul secolului XX, berăria 'Bragadiru' și o donație în boburi de valoare a logofătului Constantin Conachi. În partea de est a bisericii a existat, până spre sfârșitul secolului al XIX-lea, cimitir, pe al cărui teritoriu s-a construit actualul Colegiu Național și s-a tăiat strada Lăpușneanu.
Din 1800, nu a suferit modificări, ci doar unele reparații, cum au fost cele din 1965-1966. A fost serios afectată de cutremurul din 4 martie 1977, iar din 1999 au mai fost realizate lucrări de consolidare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 12930, Ultimul acces: 2020-08-12 12:15:58

»  Lansarea lucrărilor de restaurare a Bisericii „Banu”, din Iași (2011-01-21)

 Închide 

Lansarea lucrărilor de restaurare a Bisericii „Banu”, din Iași

[2011-01-21]
La Clubul „Bursei” din Iași a avut loc astăzi, 21 ianuarie, o conferință de presă în cadrul căreia au fost lansate lucrările de construire, restaurare și conservare a Bisericii „Banu”, din Iași, informează TRINITAS TV. Lucrările fac parte din proiectul „Reabilitarea și dezvoltarea turistică a monumentului istoric ‘Biserica Banu’ Iași”, finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional de dezvoltare si promovare a turismului. Au participat oficialități locale, enoriași ai parohiei, precum și reprezentanți ai firmelor de construcții implicate în proiect.
Durata proiectului este de 24 de luni de la data începerii lucrărilor. Biserica Banu, cu hramul „Duminica tuturor sfinților” a fost zidită în anul 1800 de către vrednicul de pomenire mitropolit al Moldovei, Iacob Stamati.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 12977, Ultimul acces: 2020-08-12 12:15:58


Nr. vizualizări:13379
Data ultimei vizualizări:2020-08-12 12:15:58
Data actualizare:2005-11-24 00:35:52
Data încărcării:2005-11-24 00:35:52
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:157
Fotografi:Alexandru Losonczy: 151, Dan Deva: 5, Vitalie Danciu: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2012-09-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 261

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-04-25
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 85

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2014-01-17
Aparat: NIKON COOLPIX S2600
Contor: 78

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-09-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 75

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2014-12-24
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 74

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-04-25
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 86

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-11-25
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 105

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-03-06
Aparat: NIKON D40X
Contor: 194

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-04-25
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 69

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-03-10
Aparat: Fuji FinePix S5000
Contor: 216

În construcție
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-04-25
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 71

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-07-03
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 84

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2012-04-23
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 82

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2014-12-24
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 74

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-03-24
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 97

Sub schele
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-07-03
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 89

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6
Setul de Fotografii 7
Setul de Fotografii 8
Setul de Fotografii 9
Setul de Fotografii 10