Iasi :: Biserica Banu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Banu
Iași
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Iași
Județ:Iași
Adresa:strada Banu nr. 93
Cod poștal:700127
Telefon :0232... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adresa web Biserica:duminicatuturorsfintilor.mmb.ro
Adrese utile:www.MMB.ro, www.primaria-iasi.ro, www.icc.ro, is.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Duminica Tuturor Sfinților
Stil arhitectonic:Neoclasic
Detalii:In anul 1705, la marginea targului Iasilor, Savin Zmucila banul ridica o biserica din barne de stejar, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului". Pentru ca in anul 1800 lemnul acestei biserici se deteriorase credinciosii, indemnati de Mitropolitul Moldovei Iacob Stamate, zidesc actuala biserica cu hramul "Dumnica Tuturor Sfintilor", dupa planurile arhitectului austriac Her Leopol. In amintirea celei dintai biserici si a ctitorului sau, noul sfant locas, terminat în 1803, s-a numit de atunci si pana in prezent "Biserica Banului".
Pusă la grele încercări pe parcursul anilor, Biserica “Duminica Tuturor Sfinților" Banu Iași a reusit să fie readusă la viață odată cu implementarea proiectului “Reabilitarea și dezvoltarea turistică a monumentului istoric Biserica Banu Iași” demarat din luna iulie 2010, proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Regional 2007-2013.
În data de 7 octombrie 2012, a avut Sfințirea Bisericii “Duminica Tuturor Sfinților”- Banu Iași. Slujba de Sfințire a fost săvârșită de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și Episcopul-Vicar Patriarhal Varlaam Ploieșteanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Pentru a fi încadrată în o adevarată capodopera, nu rămâne decăt să se realizeze lucrările de pictura murală și amenajarea muzeului de artă religioasă la subsolul bisericii, care va cuprinde, printre altele, obiecte legate de istoria Parohiei Banu.
Astăzi, Biserica Banu își are deschise porțile pentru fiecare pelerin, creștin și simplu vizitator în ai fi dezvăluite tainele și misterele trecutului.
Cu această ocazie, facem un APEL către Dvs, în a include acest monument istoric în circuitele turistice existente destinale vizitării municipiului Iași.
Vă transmitem mulțumirile noastre anticipate și vă stam în continuare la dispoziție pentru orice întrebări sau clarificări suplimentare.
Alte informații:Catapeteasma este sculptata in lemn de tei, icoanele fiind pictate de Eustatie Altini, cel dintai pictor din Moldova care face trecerea de la stilul bizantin la cel neoclasic. Biserica pastreaza, in calota altarului, singura pictura murala semnata de Altini. Dintre obiectele liturgice valoroase pe care le poseda biserica amintim discosul de argint, din anul 1709, ramas de la vechea biserica din lemn, chivotul de argint din anul 1802, icoana Maicii Domnului adusa din anul 1705 din insula Cipru de catre Savin Banu si imbracata in argint de catre Iacob Stamate. Biserica este construita in stil neoclasic, avand plan treflat, cu absidele laterale ale nosului si pronausului in interior si cea de la altar semicirculare.
Cod Monument:IS-II-m-B-03945
Nr. vizualizări:26189
Data ultimei vizualizări:2024-04-18 08:49:56
Data ultimei actualizări:2023-04-27 14:34:31
Data încărcării pe sit:2005-11-24 00:35:52
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!


Setul de Fotografii 1
Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6
Setul de Fotografii 7
Setul de Fotografii 8
Data: 2012-09-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 297

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy