Slobozia Bradului :: Manastirea Rogozu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker

Biserici

Mănăstirea Rogozu
Slobozia Bradului
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Slobozia Bradului
Comună:Slobozia Bradului
Județ:Vrancea
Cod poștal:627305
Persoană de contact :stavrofora Serafima Pricop
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabzvn.ro, www.slobozia-bradului.primarievrancea.ro, www.cjVrancea.ro, www.prefecturaVrancea.ro
Hram:Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, Nașterea Maicii Domnului
Detalii:Biserica din zid a fost construită în anul 1820 și a cunoscut de-a lungul timpului mai multe consolidări și îmbunătățiri. Are formă de navă, cu Altar, naos si pronaos. Intrarea în biserică se face printr-un pidvor care nu a făcut parte din construcția inițială a bisericii ci a fost adăugat cu prilejul lucrărilor de reparații din 1958. Biserica este luminată prin ferestre mari, duble, două în naos, două în pronaos. Altarul este și el luminat de o fereastră mare spre răsărit. Ușa din lemn masiv de la intrarea în pronaos se spune ca a aparținut vechii biserici de lemn . Podeaua bisericii este din lemn masiv. Turla bisericii, înalțată deasupra pronaosului, are forma octogonală, pe o baza pătrată și este acoperită cu tablă . Pe patru din cele opt laturi , pe direcția ­punctelor cardinale, are ferestre dreptunghiulare. În exterior biserica este decorată în partea superioară cu firide în care sunt pictați cei 12 Apostoli. Pictura originală , datând din anul 1867 si executată de Ghiță Stoenescu, se mai păstrează doar în altar. În restul bisericii pictura actuală a fost executată de Adolf Cantini în 1958.
Alte informații:Manastire de maici
Are posibilitati de cazare.
Acces din drumul E85 Focșani- Râmnicu Sărat , la 32km de Focșani spre Slobozia Bradului înca 6 km după satele Slobozia Bradului și Liești.
Cod Monument:VN-II-m-B-06557
Știri despre biserică:

»  Vrancea | Mănăstirea Rogozu și-a sărbătorit ocrotitorul (2017-06-25)

 Închide 

Vrancea | Mănăstirea Rogozu și-a sărbătorit ocrotitorul

[2017-06-25]
de Andrei Pau

În ziua praznicului Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, numeroși pelerini buzoieni și vrânceni, dar și din alte zone ale țării, au participat la hramul Mănăstirii Rogozu din localitatea Slobozia Bradului, județul Vrancea, a transmis Dragoș Olteanu, consilier mass-media.
Sfânta Liturghie a fost oficiată, în curtea așezământului monahal, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu părintele arhimandrit Teoctist Basarab – exarhul mănăstirilor din Eparhie, și alți slujitori ai sfintelor altare.
Potrivit tradiției, ierarhul a oficiat și slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii, mutați la Domnul. Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a hirotesit întru protosinghel pe ieromonahii: Pimen Mihalea (Mănăstirea Rogozu, județul Vrancea), Gavriil Mușat (Mănăstirea Vărzărești, județul Vrancea) și Dionisie Constantinescu (Mănăstirea Poiana Mărului, județul Buzău).
În cuvântul rostit în data de 24 iunie 2017, chiriarhul locului a vorbit despre viața și activitatea Sfântului Ioan Botezătorul, cel mai mare dintre prorocii Vechiului Testament și cel mai mare om născut din femeie, cum l-a definit Însuși Mântuitorul Iisus Hristos. Totodată, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a felicitat obștea de monahii pentru lucrarea pe care o desfășoară în această vatră de spiritualitate.
Maica stareță, stavrofora Serafima Pricop, i-a mulțumit ierarhului pentru slujirea la hramul așezământului monahal din acest an și i-a oferit în dar o icoană a Sfântului Ioan Botezătorul.
Mănăstirea Rogozu a fost întemeiată pe vremea domnitorului Matei Basarab, în anul 1647. Primul nume cunoscut al așezământului monahal a fost acela de Schitul Poiana Rusului, deoarece aici se nevoiau călugări ruși, printre care și Sfântul Cuvios Paisie Velicicovschi.
În timpul epidemiei de ciumă din anul 1812, schitul a ars, fiind distrus din temelie. În 1820, boierul Constantin Robescu, împreună cu soția sa, a rectitorit sfântul așezământ călugăresc, păstrându-i hramul Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, dar i-a schimbat numele în Schitul Rogozu. În această mănăstire, și-a petrecut ultimii patru ani din viață cunoscutul monah scriitor Paulin Lecca.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 815, Ultimul acces: 2020-04-07 18:06:44


Nr. vizualizări:2873
Data ultimei vizualizări:2020-04-07 18:06:44
Data actualizare:2014-07-14 07:47:56
Data încărcării:2006-03-18 14:47:19
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1
Fotografi:CIMeC: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-08-29
Contor: 149

Vedere de ansamblu
Foto: CIMeC