Ploscuteni :: Manastirea Sihastru - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker

Biserici

Mănăstirea Sihastru
Ploscuțeni
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Ploscuțeni
Comună:Ploscuțeni
Județ:Vrancea
Cod poștal:627179
Telefon :0237... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabzvn.ro, www.comunaPloscuteni.ro, www.cjVrancea.ro, www.prefecturaVrancea.ro
Hram:Sf. Ap. Petru și Pavel
Stil arhitectonic:Tradițional
Detalii:Mănăstirea Sihastru a fost ridicată la jumătatea sec. XVIII pe urmele unei biserici din bârne de stejar. În 1983 mănăstirea a fost reparată, iar în 1994 i-au fost adăugate un paraclis și un corp de chilii. Mănăstirea are și un muzeuce cuprinde între altele: 10 volume de carte veche, 5 veșminte, 40 de icoane și tablouri, o tâmplă, 4 obiecte din metal prețios.
Alte informații:Manastire de maici
Manastirea are o colectie muzeala: icoane, carte veche si obiecte de cult.
Cod Monument:VN-II-m-B-06553
Știri despre biserică:

»  Arhiepiscopul Ciprian: scopul vieții unui creștin este împărtășirea de slava dumnezeiască (2018-08-08)

 Închide 

Arhiepiscopul Ciprian: scopul vieții unui creștin este împărtășirea de slava dumnezeiască

[2018-08-08]
de Florin Nicolaie

În omilia din 6 august, de la mănăstirea Sihastru, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a atras atenția credincioșilor c㠄scopul vieții unui creștin este sfințenia, adică împărtășirea de slava dumnezeiască, iar slava dumnezeiască înseamnă lumină”
Ierarhul a subliniat c㠄am fi foarte nefericiți să trăim în întuneric, înțeles ca lipsă a luminii”.
Prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian de praznicul Schimbării la Față a Domnului la Mănăstirea Sihastru din județul Vrancea a fost prilejuită de oficierea Sfintei Liturghii în lăcașul de cult al așezământului monahal.
Înaltpreasfinția Sa a evidențiat în predică faptul c㠄întunericul necunoștinței de Dumnezeu înseamnă a trăi fără credință și iubire, cu nepăsare, indolență, nesimțire duhovnicească, în egoism, complăcându-ne în tot felul de păcate care ne întunecă viața”.
„Lumina pe care au văzut-o Apostolii Petru, Iacob și Ioan pe Muntele Taborului este slava lui Dumnezeu și spre această lumină trebuie să tindem cu toții” a îndemnat Arhiepiscopul Ciprian.
Ierarhul a subliniat că însuși troparul praznicului se încheie astfel: pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Dătătorule de lumină, slavă Ție.
După Sfânta Liturghie Arhiepiscopul Ciprian a binecuvântat așezămîntul monahal „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și obștea de maici, condusă de stavrofora Teoctista Dănilă.
Mănăstirea Sihastru se află pe teritoriul comunei vrâncene Homocea, în apropierea confluenței râurilor Siret și Trotuș, la numai 2 km de granița cu județul Galați.
A fost ctitorită, în anul 1748, de către boierul Sandu Șendrea și călugărul sihastru Sebastian, de unde provine numele mănăstirii
A fost mănăstire de călugări de la întemeiere și până în 1955, când a devenit mănăstire de maici, așa cum este și astăzi. Actuala biserică, având hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, datează din anii 1882-1891, fiind zidită pe locul celei vechi, din lemn, de la 1748.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 489, Ultimul acces: 2020-03-28 14:10:16

»  IPS Ciprian: Să avem respect față de toate darurile care ne asigură existența biologică, pentru că vin de la Dumnezeu (2017-08-02)

 Închide 

IPS Ciprian: Să avem respect față de toate darurile care ne asigură existența biologică, pentru că vin de la Dumnezeu

[2017-08-02]
de Andrei Pau

Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat în data de 30 iulie 2017, Sfânta Liturghie în biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel a Mănăstirii Sihastru, comuna Ploscuțeni, județul Vrancea. Răspunsurile la slujbă au fost oferite de Grupul psaltic misionar al Eparhiei, Sfântul Roman Melodul.
La slujbă au participat un mare număr de credincioși, reprezentanți ai autorităților locale, precum și pelerini sosiți din alte colțuri ale țării pentru a participa la acest moment solemn de rugăciune, informează Dragoș Olteanu, Consilier Mass Media al Eparhiei.
În cuvântul rostit, vorbind despre înmulțirea miraculoasă a pâinilor, de către Domnul Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a precizat că este fundamental să prețuim darurile primite de la Dumnezeu.
Să avem respect față de toate darurile care ne asigură existența biologică, pentru că vin de la Dumnezeu. Să respectăm și să oferim și celor lipsiți. Spunea un părinte, despre cei care au prea multă pâine și nu o prețuiesc, o aruncă la gunoi, ceea ce este un mare păcat: «Doamne, dă pâine celor care flămânzesc și foame de Tine celor care au prea multă pâine!», a spus Înaltpreasfinția Sa.
Părintele arhiepiscop a mai precizat și că în vremurile pe care le trăim trebuie să existe o mai mare unitate între creștini.
În vremurile grele pe care le trăim, avem nevoie de mai multă unitate între creștini, mai multă foame și sete de Dumnezeu. Cei care, cu adevărat, simt apartenența lor la Biserica lui Hristos, fără a se considera că sunt mai buni decât ceilalți, trebuie să fie prezenți la sfintele slujbe, a subliniat IPS Ciprian.
Cu prilejul slujbei arhierești, stareța Mănăstirii Sihastru, monahia Teoctista Dănilă, a fost hirotesită întru stavroforă și a primit bastonul monahal, ca semn de apreciere pentru deosebita activitate administrativ-gospodărească și duhovnicească desfășurată, de-a lungul timpului, la așezământul de pe meleaguri vrâncene.
La finalul Sfintei Liturghii, a fost oficiat un parastas pentru vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, la 10 ani de la trecerea sa la cele veșnice.
Mănăstirea Sihastru a fost ctitorită, în anul 1748, de către boierul Sandu Șendrea și cel dintâi stareț al obștii, călugărul sihastru Sebastian – care a dat și numele așezământului monahal. Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel datează din anii 1882-1891, fiind zidită în spațiul unde s-a aflat un locaș de cult mai vechi. Între anii 1996-1997, a fost construit și un paraclis, cu hramul Adormirea Maicii Domnului.
Lăcașul de cult monahal are o colecție muzeală de icoane, cărți de cult, veșminte și obiecte bisericești cu valoare de patrimoniu. În apropierea așezământului monahal de la Sihastru se află Schitul Oancea, care a fost întemeiat în anul 1932.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 756, Ultimul acces: 2020-03-28 14:10:16

»  Praznicul Întâmpinării Domnului la Mănăstirea Sihastru, județul Vrancea (2016-02-03)

 Închide 

Praznicul Întâmpinării Domnului la Mănăstirea Sihastru, județul Vrancea

[2016-02-03]
De praznicul Întâmpinării Domnului, marți, 02 februarie 2016, Mănăstirea Sihastru din județul Vrancea s-a aflat în sărbătoare. Bucuria duhovnicească a obștii monahale a fost sporită de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în biserica mănăstirii, aflată sub ocrotirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, a precizat Dragoș Olteanu. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a explicat înțelesurile duhovnicești ale sărbătorii și i-a îndemnat pe toți cei prezenți să urmeze exemplul bătrânului Simeon și al prorociței Ana, care au fost oameni drepți și credincioși.
„Se cuvine ca fiecare dintre frățiile voastre să vă străduiți a fi un Simeon sau o prorociță Ana, ca să-L primiți, nu în brațe, ci în suflet, pe Mântuitorul Iisus Hristos, din a Cărui viață pământească prăznuim, astăzi, momentul aducerii Sale la Templul din Ierusalim, unde a fost întâmpinat de către bătrânul Simeon. Pentru ca Hristos să intre în sufletele noastre, trebuie să ne străduim mai mult decât am făcut-o până acum, să fim oameni buni, iubitori, cu adevărat credincioși; să ne ajutăm unii pe alții și să nu ne depărtăm niciodată de Ierusalim, adică de Biserică, pentru că, aici, găsim alinarea sufletelor noastre, ajutorul și mila lui Dumnezeu. Pentru rugăciunile dreptului Simeon și ale prorociței Ana, nădăjduim că Mântuitorul Hristos ne va ocroti și pe noi de toată reaua întâmplare și ne va ajuta să ne purtăm crucea vieții cu aceeași hotărâre, cu aceeași bucurie și, mai ales, cu credință și iubire unii față de alții“, a spus Întâistătătorul Eparhiei de la Curbura Carpaților.
Totodată, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat importanța participării la sfintele slujbe ale Bisericii pentru dobândirea mântuirii.
„Scopul prezenței dumneavoastră în biserică, motivul pentru care cercetați o mănăstire, atunci când mergeți în pelerinaj, este acela de a vă ruga stăruitor lui Dumnezeu, ca să vă ajute să biruiți ispitele ce vin din afară sau din interior, să vă sfințiți viața, cu nădejdea moștenirii Împărăției cerurilor. Dacă nu gândim astfel, nu suntem creștini, pentru că nu este suficient să te rogi în biserică doar pentru aici și acum, făcând abstracție de dimensiunea eternă a existenței umane. Dacă avem o asemenea gândire, suntem mai de plâns decât toți păgânii, după cum spune Sfântul Apostol Pavel. Vocația noastră, în calitate de creștini, este aceea de a ne trăi viața pământească frumos, în perspectiva dobândirii vieții veșnice“, a precizat Chiriarhul Buzăului și Vrancei.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian l-a hirotonit în treapta de diacon pe teologul Daniel Lemnaru-Argatu. De asemenea, ieromonahul Isidor Iacob, duhovnicul așezământului monahal, a fost hirotesit protosinghel, un rang bisericesc ce îi conferă dreptul de a purta cruce și bederniță.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 1379, Ultimul acces: 2020-03-29 12:19:32


Nr. vizualizări:2886
Data ultimei vizualizări:2020-03-28 14:10:16
Data actualizare:2014-07-14 12:28:05
Data încărcării:2006-03-18 14:47:20
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0