Bradu :: Biserica Buna Vestire - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Buna Vestire
Bradu
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Bradu
Comună:Bradu
Județ:Argeș
Cod poștal:117140
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.eparhiaargesului.ro, www.cjArges.ro, ag.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Buna Vestire
Detalii:Așezată în centrul satului Bradu de Sus, de-a lungul vremii Biserica Buna Vestire a ținut totdeauna aproape brădenii din acest sat, fiind oglinda unei comunități care a rămas unita în ciuda vicisitudinilor care au încercat-o. Fără fast, însp de o simplitate care impune oricui respect, imaginea bisericii din Bradu de Sus scoate în evidențp iubirea oamenilor fațp de Dumnezeu și fațp de cei care aduc aici Cuvântul Domnului.
Pe locul actualei biserici a existat mai întâi o bisericuță din lemn tare ce avea același hram Buna Vestire ca și astăzi, ridicată pe la 1753 de comunitatea rurală de aici.
Construcția amplasată in catunul Glavani avea dimensiuni mici, era netencuită și nepictată, cu ferestre mici și fără turle, la fel ca multe alte bisericuțe rurale din principatele acelor vremuri. Biserica era proprietatea comunității moșnenilor brădeni de aici.
In 1879, în timpul Episcopului Ghenadie Petrescu și al preotului Marin Dumitrescu, s-a obținut aprobarea construirii unei biserici noi, mai mari și din zidărie concomitent cu permisiunea demolarii vechii bisericuțe din lemn. În ziua de 8 aprilie 1880 s-a început sfânta zidire a noului lăcaș, însă din cauza lipsei de bani finalizarea a stagnat. Cu aprobarea protopopului s-au strâns fonduri timp de 2-3 ani prin mila credincioșilor spre a veni în ajutorul zidirii bisericii, iar in 1885, deși încă în lucru, era terminată pictura noii biserici de pictorul Gheorghe Stoenescu din Pitești, unul din elevii mult mai celebrului Gheorghe Tăttărescu.
Noua biserică din cătunul Glăvani cu același hram, Buna Vestire, era sfințită în ziua de 20 septembrie 1885, era acoperită cu tablă și avea o singură turlă.
Cam în aceeași perioada, mai exact dupa 1874, se renunță la bisericuța din cătunul Vătășești, mult mai veche, cu hramul Sfantului Matei Evanghelistul din cauza stării de degradare dar și din cauza faptului ca dezvoltarea satului luase o alta direcție, iar aici este mutat cimitirul din sat. Cateva cruci vechi de piatra din curtea Bisericii Buna Vestire amintesc de cimitirul de odinioara.
În 1929 Biserica Buna Vestire este renovată, se reface pictura, se construiește din zid catapeteasma și se ridică o a două turla care va servi de clopotnița a bisericii.
Dupa 1945 o data cu instaurarea regimului comunist biserica este marginalizată din viața comuntății brădene, cunoscută fiind politica comuniștilor de represiune, supraveghere și control asupra bisericii. Cu toate acestea, însă, între 1962 și 1964 se reușește refacerea pardoselii din biserică cu mozaic și acoperirea cu tablă
galvanizată iar in 1968 este începută construirea in cimitir a unei capele, amintind de vechea bisericuță din Vătășești.
În anul 1971 este restaurată din nou pictura veche a bisericii și este construită o nouă casă parohială. Se ordonează curtea bisericii, care începea cu o padure de cruci memoriale, așezate în neorânduială de oameni. Aceste cruci sunt mutate în locul vechiului cimitir, în curtea din spatele bisericii. Curtea devine o oaza de verdeață, un parc în toată puterea cuvântului, plantându-se flori și gard viu, plopi și binențeles brazi – simbol al satului.
În 1989 este înlocuită vechea catapeteasca din zid a bisericii cu una din lemn sculptat de stejar.
Lucrările de reparație și consolidare a bisericii au continuat și dupa 1990, în prezent biserica având un standard de civilizație pe care poate nici ctitorii ei nu și l-au visat.
Nr. vizualizări:5679
Data ultimei vizualizări:2024-03-29 07:18:55
Data ultimei actualizări:2017-08-05 09:27:22
Data încărcării pe sit:2006-05-08 04:15:18
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2017-04-30
Contor: 316

Vedere din față
Foto: Cătălin Ionel Marinescu