Lipova :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Lipova
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Lipova (maghiara: Lippa) (germana: Lippa)
Județ:Arad
Adresa:strada 9 Mai nr. 3
Cod poștal:315400
Telefon :0257... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiaaradului.ro/organizare/protopopiate/protopopiatul-lipova, www.arhiepiscopiaaradului.ro, www.primariaLipova.ro, www.cjArad.ro, ar.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Rus Ioan, Crinel-Ioan Onea
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Baroc
Detalii:Biserica ortodoxa "Adormirea Maicii Domnului" este o capodopera a artei feudale romanesti. Construita in trei etape, s-a imbogatit in secolul al XIV-lea (pe la 1338) cu pronaosul si aproximativ jumatate din actuala nava, in stil bizantin, dupa cat se stie pe cheltuiala cnejilor romani din valea Muresului si poate - potrivit traditiei - chiar a lui Basarab I, domnul Tarii Romanesti. Puternica comunitate romaneasca din Lipova, investind sume considerabile, in 1797 a prelungit biserica pana a luat forma actuala. In anul 1928 i s-au adaugat galeriile in interior. In exterior, bisericii, si in special turnului i s-au impregnat la sfarsitul secolului al XVIII-lea elemente ale stilului baroc si rococo.
Biserica dispune si de valori picturale deosebite, realizate in mai multe etape. Frescele din nava veche situate langa intrare au fost datate de catre Nicolae Iorga in jurul anului 1500, avand afinitate cu cele de la Manastirea Viforita (sec. XV) din Tara Romaneasca. In 1732 cea mai mare parte a zidurilor, atat in interior, cat si in exterior au fost acoperite de splendidele fresce ale pictorului Nedelcu, lucrate in stil bizantin. In exterior ele au fost acoperite cu tencuiala, fiind partial dezvelite incepand cu anul 1928, impreuna cu stravechea poarta a "Eternitatii". Dintre ele se remarca "Judecata din urma" si "Patriarhii Avram, Isac si Iacob". Dintre picturile ce se afla pe iconostas, unele apartin lui Pocroniu (sec. XVIII) ca de exemplu cei patru evanghelisti si Buna Vestire, de pe usile imparatesti. Cele mai insemnate sunt datorate lui Stefan Tenetchi-Ponerechiu, dintre care "Sf. Ioan Botezatorul" a fost pictata in 1785. Restul apartin unei etape mai tarzii a activitatii pictorului ca de exemplu: "Cina cea de taina", "Ierarhul Nicolae", etc. Un interes deosebit reprezinta tronul arhieresc, frumos sculptat, adus din Moldova. Biserica ortodoxa din Lipova a servit in sec. XV-XVII drept catedrala a unor ierarhi (1408, 1563, 1606, 1651, etc. ) . In ultima perioada, biserica a fost restaurata, iar picturile conservate.
Alte informații:Parohia Lipova I.
Cod Monument:AR-II-a-A-00620
Nr. vizualizări:10099
Data ultimei vizualizări:2025-04-25 04:03:37
Data ultimei actualizări:2016-11-15 12:34:39
Data încărcării pe sit:2006-03-19 09:03:48
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-10-31
Aparat: BenQ Corporation DC C125X series
Contor: 282

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru