Faraoani :: Biserica Catolica Valea Mare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Catolică Valea Mare
Faraoani
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Faraoani (maghiara: Forrófalva)
Comună:Faraoani
Județ:Bacău
Adresa:strada Principală, 954, Valea Mare
Cod poștal:607170
Telefon :0234... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.co.uk @yahoo.com @yahoo.com
Adresa web Biserica:www.parohiavaleamare.ro
Adrese utile:www.ercis.ro, www.comunaFaraoani.ro, www.primariaFaraoani.judetBacau.ro, www.csjBacau.ro, www.prefecturaBacau.ro
Preot:Dămătăr Iosif, Galațanu Anton
Hram:sf. Mihail
Detalii:La sfârșitul secolului al XVII-lea locuitorii catolici din Faraoani părăsesc vatra veche a așezării (datorită vitregiilor acelor vremuri) și se stabilesc pe teritoriul actual, pe vatra actuală a satelor Faraoani și Valea Mare.
În aceste condiții, biserica de lemn, din cimitir, închinată Sfântului Martin, va rămâne în afara așezării, cimitirul continuând a fi folosit deopotrivă de locuitorii catolici din Faraoani și Valea Mare. Între timp au loc demersuri vizând construirea unei alte biserici. Această biserică va fi construită pe colina despărțitoare dintre Faraoani și Valea Mare, numit㠓Costița”, urmărindu-se folosirea acesteia deopotrivă de locuitorii din cele două așezări. Construcția bisericii a început, conform cărților de administrație ale parohiei, la 18 octombrie 1820. Biserica a fost făcută din bârne pe temelie de piatră.
Eforturile privind ridicarea acestui edificiu de cult s-au întins pe mai mulți ani. Biserica clădită în 1820 a suferit în timp o serie de reparații până prin 1858-1860, când a fost dărâmată și împărțită între locuitorii din Faraoani și Valea Mare.
Dintr-o relatare din 8 martie 1833 a vizitatorului apostolic din Moldova, pr. Petru Rafael Arduini, aflăm c㠓pr. Zamoyski stătea […] un an la Valea Mare, unde a construit o nouă biserică”. Putem considera această știre ca fiind prima atestare a unei biserici în Valea Mare. Ținând seama de faptul că în aceeași perioadă exista încă biserica comună de pe Costița, credem că aceste biserici au fost folosite deopotrivă. În sprijinul existenței în 1832 a unei biserici în Valea Mare aducem și descrierea vizitatorului apostolic, pr. Giuseppe Tomassi, din anul 1858 care, printre altele spunea: „ . . . Valle Mare. Sat. Biserica parohială închinată Duhului Sfânt, construită din lemn în anul 1832. . . nu are nici o filială, numai o capelă /Cappellina / închinată Sfântului episcop Martin, înălțată în cimitir, care biserică este comună și satului vecin Faraoani. . . ”.
În ceea ce privește biserica din Valea Mare, din 1832, construită din bârne pe o temelie de piatră aceasta va fi dărâmată în vara anului 1920, iar la 15 septembrie 1922, monseniorul Cisar, episcop romano-catolic de Iași, pune piatra de temelie pentru noua biserică ce urma să se zidească din piatră și cărămidă.
Lucrările vor fi finalizate în anul 1926, această biserică ce există și astăzi, fiind construită în stil toscan, cu turnul – clopotniță separat de biserică. În timp a suferit de pe urma cutremurelor de pământ, mai ales a celor din 10 noiembrie 1940 și din 4 martie 1977, întotdeauna însă fiind refăcută prin grija și cu contribuția credincioșilor și a preoților, biserica purtând hramul Sfântului Mihail.
Alte informații:Parohia Valea Mare a fost redeschisă în anul 1953 prin dezmembrare de la parohia Faraoani. Primul paroh de Valea Mare a fost pr. Ioan Minuț între anii 1952 - 1975 (decedat la 7 ianuarie 1996 și înmormântat la Cleja) . Al doilea paroh a fost pr. Ciril Blaj, între anii 1975 - 1983. Al treilea paroh a fost pr. Luca Lucian între anii 1983 - 1999 (decedat la 6 decembrie 2000 și înmormântat la Valea Mare) . De la 1 mai 1999 este numit paroh de Valea Mare pr. Viorel Ababei.
Știri despre biserică:

»  Exerciții spirituale pentru surorile franciscane la Valea Mare (2018-04-13)

 Închide 

Exerciții spirituale pentru surorile franciscane la Valea Mare

[2018-04-13]
Exerciții spirituale
La Valea Mare, în comunitatea „Neprihănita Zămislire” a Surorilor Franciscane Misionare de Assisi, s-au desfășurat exerciții spirituale ținute de pr. Cristian Clopoțel OFMConv, în perioada 4-11 aprilie 2018, tema propusă celor 19 surori fiind „Partea cea mai bun㠖 discernământul în viața consacrată”. Surorile au fost ajutate să parcurgă împreună un drum în care să înțeleagă discernământul ca fiind capacitatea de a face alegeri bune, de a deosebi binele de rău, de a distinge între bun și mai bun. Părintele le-a explicat ce înseamn㠄discernământ” în Vechiul și în Noul Testament. Dacă în Vechiul Testament înseamnă: decizie, verdict, hotărâre, poruncă prin care se reglementau relațiile cu Dumnezeu și cu aproapele, în Noul Testament înseamnă cercetare, judecare a realității în funcție de criteriul iubirii.

Pașii unui bun discernământ sunt: ascultarea, conștiința limitelor, umilința, atenția față de aproapele, dialogul cu Dumnezeu, citim în materialul de pe Ercis.ro. În itinerariul lor surorile au fost „însoțite” de femeile din Sfintele Evanghelii care, prin experiența lor de viață trăită cu Domnul, au ajuns să fie vindecate, eliberate, iertate, renăscute la o viață nouă. Toate acestea pentru că s-au lăsat întâlnite de Cuvântul vieții, adică de persoana lui Cristos, dar și pentru că au perseverat în credință. Au înțeles că discernământul adevărat se face la lumina Cuvântului lui Dumnezeu sub inspirația Duhului Sfânt.
În viața de zi cu zi sunt chemate să facem alegeri, să deosebească esențialul de relativ, să caute ceea ce le unește și ce este prioritar în viața lor, spunând împreună cu Sfântul Paul: „Toate îmi sunt permise, dar nu toate îmi sunt de folos” (1Corinteni 10,23). În discernământ se pleacă mereu de la realitatea noastră în fața lui Dumnezeu, deci el nu este o abilitate; nu are ca valoare acțiunile noastre, ci relația cu o persoană; nu este o selecție ci o creștere. Drumul discernământului pornește de la singurătate și duce la comuniune, împlinire.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1400, Ultimul acces: 2020-07-10 15:33:07

»  Deschiderea oficială a Centrului de Îngrijire la Domiciliu din Valea Mare (2017-08-23)

 Închide 

Deschiderea oficială a Centrului de Îngrijire la Domiciliu din Valea Mare

[2017-08-23]
Centru de Îngrijire la Domiciliu Valea Mare
23.08.2017, Iași (Catholica) - Sâmbătă, 19 august 2017, a avut loc deschiderea oficială a Centrului de Îngrijire la Domiciliu Valea Mare, în comuna Faraoani. Ceremonia de deschidere a fost precedată de Sfânta Liturghie, celebrată de pr. Dumitru Farcaș, reprezentantul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, în biserica „Sfântul Mihail” din Valea Mare. Au concelebrat pr. Egidiu Condac, directorul Centrului Diecezan Caritas Iași, pr. Iosif Dămătăr, paroh de Valea Mare, pr. Felix Măriuț, paroh de Faraoani, și pr. Felix Roca. La cuvântul de învățătură pr. Egidiu Condac ne-a încurajat să nu uităm să cerem ajutorul și lumina lui Dumnezeu în tot ceea ce facem, punând în practică Cuvântul lui Dumnezeu, prin implicare și acțiune.
La acest eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale și județene. Cristina Pal, primar al comunei Faraoani, a adresat un salut și a mulțumit tuturor celor care au ales să participe la eveniment. „Prin intermediul acestui centru se vine în ajutorul persoanelor vârstnice și cu dizabilități. Cel mai important este să investim în oameni, în părinții și bunicii noștri, în cei care ne-au dat viață, ne-au educat, ne-au crescut și ne-au pregătit pentru viață. Ei merită tot sprijinul și respectul nostru.” Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău, i-a salutat pe cei prezenți și a menționat că, în Bacău, Consiliul Județean sprijină proiectele comunității și susține serviciile integrate în educație, sănătate și social. Parteneriatul public-privat dintre Centrul Diecezan Caritas Iași și Consiliul local Faraoani este un exemplu de colaborare și ajutor pentru cei aflați în nevoie.
Pr. Egidiu Condac a precizat: „Îmi doresc să facem un parteneriat cu celelalte asociații, congregații religioase care lucrează cu persoanele din comunitate care se află în situații dificile. Această muncă se face cu specialiști, dar și cu voluntari, de toate vârstele, pentru a contribui la îmbunătățirea serviciilor de îngrijire la domiciliu.” Pr. Dumitru Farcaș a transmis binecuvântarea Preasfințitului Petru Gherghel asupra celor care au gândit acest proiect, asupra celor care s-au străduit să-l pună în practică, asupra lucrătorilor centrului de îngrijire la domiciliu și asupra celor care vor beneficia de serviciile oferite de personal. Apoi, a urmat tăierea panglicii și sfințirea centrului.
Noul centru este un proiect integrat Domeniului Vârstnici și Persoane cu Dizabilități al Centrului Diecezan Caritas Iași, înființat în cadrul parteneriatului public-privat dintre Centrul Diecezan Caritas Iași și Consiliul Local Faraoani. Centrul de Îngrijire la Domiciliu Faraoani face parte din Programul „Servicii de Îngrijire la Domiciliu” al Domeniului Vârstnici și Persoane cu Dizabilități. Acest program mai este prezent în opt centre regionale: Huși – jud. Vaslui, Iași, Iugani (Hălăucești și Răchiteni), Oțeleni – jud. Iași, Pârgărești – jud. Bacău, Roman, Săbăoani – jud. Neamț și Suceava – jud. Suceava și deservește peste 30 localități din zona Moldovei. Scopul Programului „Servicii de Îngrijiri la Domiciliu” este acela de a acorda asistență socială și îngrijire medicală la domiciliu persoanelor care prin condiția lor fizică și/sau psihică sunt izolate la pat sau la domiciliu.
Mulțumim tuturor celor care au contribuit pentru înființarea Centrului de Îngrijire la Domiciliu Faraoani! Mulțumim Consiliului Local Faraoani pentru că finanțează acest serviciu adresat persoanelor vârstnice din comuna Faraoani și reprezentanților autorităților județene pentru că ne-au onorat cu prezența și pentru că înțeleg importanța asistării persoanelor vârstnice. Mulțumim preoților parohi de la Valea Mare și Faraoani, în special pr. Iosif Dămătăr pentru că a pus la dispoziție clădirea, dar și pentru că a mobilizat voluntari si colaboratori pentru renovarea și îmbunătățirea condițiilor din centru. De asemenea, mulțumim preoților participanți la eveniment: pr. Farcaș Dumitru – ca reprezentant din partea Episcopiei Romano-Catolice, care a subliniat rolul pe care-l avem în Biserică, urmând exemplul Sfântului Camil de Lelis, căruia îi plăcea să repete că este necesar să-i slujim pe toți bolnavii cu o dragoste deosebită, cu aceeași iubire pe care o mamă o are față de fiul ei, cu iubirea Mariei la picioarele Celui Răstignit. O mulțumire specială se adresează pr. Iulian Jitaru, care susține activitatea centrului prin donațiile personale, astfel încât să putem să ne îndeplinim activitatea conform cerințelor impuse de legislație și nu numai. Mulțumim tuturor persoanelor care au ales să fie împreună cu noi la acest eveniment! (Antonina Dogariu pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1845, Ultimul acces: 2020-07-10 15:33:08


Nr. vizualizări:5486
Data ultimei vizualizări:2020-07-10 15:33:08
Data actualizare:2017-11-28 12:39:07
Data încărcării:2005-04-19 08:57:51
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1
Fotografi:internet: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-09-27
Contor: 318

Fațada
Foto: internet