Malaestii de Jos :: Manastirea Sf. Antonie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Sf. Antonie
Mălăeștii de Jos
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Mălăeștii de Jos
Comună:Dumbrăvești
Județ:Prahova
Cod poștal:107232
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, primariadumbravesti.ro, www.cjPH.ro, ph.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Antonie cel Mare, Sf. Mc. Fanurie, Nașterea Sf. Ioan Botezătorul
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:In padurea de la Malaiesti a existat, cu multi timp inainte - 250 de ani - un schit de calugari care apartinea de Manastirea Vulcanesti. Despre acest schit nu se stiu prea multe informatii, un lucru cert fiind faptul ca ultimul monah cunoscut al sau a fost calugarul Vlad.
Inceputurile Manastirii Sfantul Antonie cel Mare se datoreaza Ieromonahului Antonie Lita, de la Manastirea Crasna Prahova. Un ajutor deosebit a venit din partea lui Guiu Ioan, din Ploiesti, care a donat parintelui o parcela de teren semnificativa.
Calugarului Antonie i se arata in vis cladirea unei manastiri si locul exact unde trebuie construita, precum si harul ce o va inconjura. Cu o credinta nezdruncinata, calugarul Antonie porneste pe drumul vazut in vis. Gaseste la Malaiesti locul indicat si incepe seria miracololelor: donatii de teren, materiale de constructii, bunuri, ajutoare de tot felul pica precum mana din cer.
Cu binecuvantarea Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist a fost infiintata actuala manastire de monahi cu hramul Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul si a fost instalat staret al noii manastiri ieromonahul Antonie Lita de la Manastirea Crasna - Prahova.
Locul a fost sfintit la data de 17 septembrie 1995, iar piatra de temelie a bisericii a fost sfintita in luna octombrie a anului urmator. In jurul parintelui Antonie s-a adunat o mica obste de frati ravnitori impreuna cu care au inceput randuiala slujbelor dupa tipicul manastiresc intr-o incapere improvizata cu acest scop. Orientarea manastirii a fost dintru inceput una misionara; a inceput sa se savarseasca in mod regulat Sfantul Maslu pentru credinciosi.
Cu ajutorul crestinilor din imprejurimi s-a inceput ridicarea bisericii manastirii. Aceasta nu a putut fi terminata de catre Parintele Staret Antonie din pricina ca parintelui i s-a randuit ca ascultare intemeierea unei alte noi manastiri in Eparhia Alexandriei si Teleormanului. Manastirea Sfantul Pantelimon este situata langa comuna Silistea Gumesti.
In anul 1998 in locul Parintelui Antonie a fost randuit in ascultarea de staret Parintele Ieromonah Lazar Nan de la Manastirea Runc din Arhiepiscopia Iasilor. Noul staret a terminat de construit si de pictat biserica, a ridicat din temelie un aghiazmatar si a inceput un corp de chilii.
Biserica a fost terminata si sfintita la data de 24 iunie 2004 de catre Prea Sfintitul Varsanufie Prahoveanul cu un impresionant sobor preotesc. Biserica are trei hramuri: Sfantul Antonie cel Mare, Sfantul Mucenic Fanurie si Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Sfintii ocrotitori ai bisericii sunt reprezentati pe usa bisericii, alaturi de Sfantul Vasile cel Mare.
Alte informații:Usa de intrare, din lemn masiv, este sculptata de mesterul Atomi Gheorghe Constantin din comuna Vanatori, judetul Neamt. Biserica este o cladire de zid in forma de cruce. Altarul, luminat de cate o fereastra spre nord si spre sud, este separat de naos printr-o tampla de stejar sculptata de mesterii populari din Humulesti. Naosul bisericii este si luminat de ferestre, ca si pronaosul, de care este despartit prin stalpi de beton marginali, incadrati ziduri.
Pe naos se ridica o turla octogonala, mare, deschisa, asezata pe un soclu patrat. Pe pronaos exista doua turle mai mici oarbe, si alte doua, si mai mici, tot oarbe, sunt asezate deasupra pridvorului; toate sunt luminate de ferestre.
Pictura in ulei a fost realizata de Ade si Nicoleta Voicu. Sunt pictati portretele ctitorilor: Cucu Vasile din Bucuresti si Blebea Traian din Boldesti - Prahova. Alaturi de acestia se afla si portretele Prea Fericitului Patriarh Teoctist si al Prea Sfintitului Teodosie Snagoveanul.
In partea opusa, spre sud-vest, se afla inaltat corpul de chilii.
Manastire de calugari.
Nr. vizualizări:5519
Data ultimei vizualizări:2024-06-13 11:50:39
Data ultimei actualizări:2015-03-11 03:48:31
Data încărcării pe sit:2005-08-31 09:26:50
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-05-23
Aparat: SONY DSC-W15 SONY DSC-W15
Contor: 82

Vedere de ansamblu
Foto: Voluntar