Ceptura de Sus :: Biserica Sf. Dimitrie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Dimitrie
Ceptura de Sus
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Ceptura de Sus
Comună:Ceptura
Județ:Prahova
Adresa:în cimitir
Cod poștal:107130
Persoană de contact :pr. Sendroiu Nicolae
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.comunaCeptura.ro, www.cjPH.ro, ph.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Sendroiu Nicolae
Hram:Sf. M. Mc. Dimitrie
Detalii:Satul Ceptura de Sus, vatra de istorie bimilenara, a fost si un puternic centru spiritual.
Sihastriile "Sfanta Treime" si "Intrarea in biserica a Maicii Domnului" aveau sa devina parohii inca din secolul al XVII-lea. Credinciosii din Valea Manastirii se bucurau la 1835 de o biseica noua.
Din biserica cu hramul Sfintii Imparati ce a fost construita la 1835 de catre postelnicul Dragulinescu nu se mai pastreaza astazi decat sfantul altar care se afla in curtea bisericii noi.
In timpul pastoririi preotului Ghita Gherghiteanu, la 20 iulie 1914, in prezenta oficialitatilor locale si a prefectului judetului Prahova, un sobor de preoti punea temelia actualei biserici.
Lucrarile sunt continuate de catre preotii Nicolae Brezeanu si Iordache Stoicescu si apoi, din iulie 1927 de catre preotul Ghita Radulescu, sprijinit de cel dintai ctitor, Dumitru Grigoriu-Cojanu.
Biserica, abia pictata in 1931, in ulei, in stil realist, de catre pictorul Stelian Iliescu (cu fiii sai Toma si Gheorghe) si sfintita in noiembrie 1932, sufera stricaciuni de pe urma cutremurului din anul 1940.
Datorita sprijinului enoriasilor, prin osardia aceluiasi preot Gheorghe (Ghita) Radulescu, biserica este restaurata.
In seara de 23 mai 1946, biserica, frumos impodobita, ca o "catedrala", isi deschidea usile sa primeasca moastele Sfintei Filofteia, pentru care evlaviosii crestini au facut priveghere toata noaptea.
Scurta pastorire a Preotului Jean Popescu n-a impiedicat mentinerea in bune conditii a bisericii.
Din 1952 tanarul preot Valerian Gadiuta a dorit sa desavedeasca opera inceputa de bunicul sau, preotul Gheorghe Gherghiteanu. De Florii, la 10 aprilie 1955, biserica Sf. Dumitru, Ceptura de Sus era prima institutie, dupa Sfatul Popular, care primea lumina elecrtica si a doua biserica pe raion, dupa Urlati.
Seismul din 4 martie 1977 a produs stricaciuni care n-au mai putut fi remediate decat dupa o consolidare temeinica, care a inceput in anul 1994, prin staruinta preotului Ioan Sendroiu care suplinea parohia, cu sprijinul material al familiei ing. Gheorghe Dancescu, dar si cu ajutorul dat de inginerul Dan Gadiuta si de enoriasi.
Lucrarea a fost binecuvantata printr-o slujba arhiereasca la 17 iulie 1994.
Munca este preluata din noiembrie 1997 de parintele calugar Ilarion Pojoga.
Lucrarile de pictura sunt finalizate in anul 2007 data cand sfanta biserica se resfinteste de catre PS Sebastian Ilfoveanul in timpul pastoririi preotului Sendroiu Nicolae.
Nr. vizualizări:9086
Data ultimei vizualizări:2025-03-27 05:16:23
Data ultimei actualizări:2015-03-05 05:25:17
Data încărcării pe sit:2006-05-17 14:52:11
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2022-06-23
Contor: 190

Vedere din față
Foto: Ivan Mircea Gabriel