Cristolt :: Biserica Sf. Arhangheli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Arhangheli
Cristolț
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Cristolț
Comună:Cristolț
Județ:Sălaj
Adresa:nr. 79
Cod poștal:457100
Persoană de contact :pr. Lucian Chis
Telefon :0260... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.episcopiasalajului.ro
www.cjSJ.ro
www.prefecturaSalaj.ro
Preot:Sabin-Gabriel-Lucian Chiș
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril,
Detalii:Biserica Ortodoxa din Cristolt situata in satul cu acelasi nume este o splendida si impunatoare constructie ce dateaza din anul 1910, construita in stil gotic. Asezarea ei este favorizata si de pozitionarea pe o colina in centrul satului, de unde vegheaza ca o mama iubitoare pe toti fii sai, pe care ii asteapta sa vina sa-si gaseasca liniste si alinare sub streasina ei.
Satul este inconjurat de livezi cu pomi fructiferi si terenuri agricole lucrate cu vrednicie de localnici, iar putin mai departe este protejat de o perdea densa de padure, care asigura un aer curat zonei. Fiind o zona de deal, asezarile omenesti sunt situate in cea mai mare parte de o parte si de alta a Vaii Cristoltului, care brazdeaza hotarele satului de la nord la sud. Exista si locuinte razlete, situate pe dealuri sau podisuri.
Alte informații:In prezent, de la 01. 11. 2008 preot paroh la Biserica din Cristolt este Lucian Chis (n. 10. 05. 1980) , absolvent al Facultatii de Teologie din Oradea, sectia Pastorala.
Biserica este inzestrata in interior cu o frumoasa pictura bisericeasca, adevarata "capodopera" realizata in tehnica fresco de catre pictorul Tudor Costica din Bucuresti, in anii 1979-1982, lucrare care se pastreaza si astazi vie si neschimbata; iar la exterior a fost "cadorisita" in anul 2010, cu ocazia serbarii centenarului bisericii, de catre fiii satului la initiativa preotului paroh, cu o icoana de mozaic a Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, hramul bisericii, avand o dimensiune de aprox. 8 m patrati, icoana realizata de profesorul de arte plastice Ungureanu Pompeiu din Cluj-Napoca, si aplicata pe fatada principala, deasupra usii de la intrare.
In fiecare duminica si sarbatoare religioasa, de la ora 9, 30 se savarseste Slujba Utreniei, iar de la ora 10, 15 SFANTA LITURGHIE, urmand ca dupaamiaza de la ora 17 (vara) si 16 (iarna) sa se oficieze Slujba Vecerniei, iar in timpul saptamanii, cu precadere in zilele de miercuri si vineri se savarsesc in sfanta biserica slujbele religioase randuite pentru fiecare zi.
Asteptam pe toti fii parohiei (satului) noastre, fie ca sunt in sat, fie ca sunt peregrini prin alte locuri, sa vina cand au posibilitatea, sa se impartaseasca de izvorul harului revarsat prin sfintele slujbe oficiate in biserica noastra, peste fiecare din cei prezenti.
Deasemenea, ii poftim pe toti iubitorii "frumusetii dumnezeiesti", fie ca au sau nu legatura cu satul nostru, sa vina intr-o duminica la biserica noastra la SFANTA LITURGHIE si se vor intoarce la casele si la familiile lor mult mai imbogatiti spiritual, acest lucru fiind favorizat pe langa maretia sfintelor slujbe si de ospitalitatea localnicilor si splendoarea acestor locuri binecuvantate de Dumnezeu.
Știri despre biserică:

»  Duminica a VII-a după Rusalii la parohia Cristolț (2013-08-11)

 Închide 

Duminica a VII-a după Rusalii la parohia Cristolț

[2013-08-11]
În Duminica a VII-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohiei Cristolț, protopopiatul Jibou, parohie păstorită de către Preacucernicul Părinte Lucian Chiș. Alături de Preasfinția sa au mai făcut parte din sobor Preacucernicul Părinte Vasile Rus, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului și fiu al satului, Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopop al Protopopiatului Jibou și alți preoți slujitori din parohiile învecinate, informează episcopiasalajului.ro
Tot cu această ocazie Preasfinția sa a binecuvântat și lucrările efectuate la casa parohială din localitate.
În cuvântul de învățătură Preasfințitul Părinte Petroniu vorbind despre venirea celor doi orbi la Mântuitorul a subliniat faptul că în aproape toate minunile săvârșite, Domnul Hristos solicita credința celui care apela la tămăduire, în sensul că deși Mântuitorul săvârșea minunea respectivă, prin credință, omul își împropria sau făcea lucrătoare minunea lui Dumnezeu.
Dacă uneori Mântuitorul nu întreba pe cel vindecat dacă are credință, se datora faptului că El constata credința acestuia așa cum a fost în cazul sutașului Corneliu sau a femeii cananeence căreia Mântuitorul i-a vindecat fiica.
Credința are un rol foarte mare. Vorbind despre vindecarea femeii cu scurgere de sânge, Preasfințitul Părinte Petroniu a arătat faptul că deși lumea î-L îmbulzea pe Mântuitorul, doar acea femeie a avut credință și numai ea a luat tămăduire.
Credința înseamnă în primul rând acceptarea lui Dumnezeu și a învățăturilor Sale ca adevărate. În al doilea rând, noi, ca oameni, trebuie să ne punem această credință în mișcare, pentru că spune Sfântul Apostol Iacov: „Credința fără de fapte este moartă”.
Vorbind în continuare despre minunea vindecării celui mut, relatată în Evanghelia de astăzi, Preasfinția sa a subliniat faptul că păcatele vin în viața noastră fiindcă noi le îngăduim. Vrăjmașul vine și ne ispitește și dacă noi acceptăm pune stăpânire pe noi prin fiecare păcat. Dacă păcatele se repetă mai des, acestea devin patimi sau vicii și ne stăpânesc. Multe neputințe cum ar fi bolile se datorează păcatelor.
De aceea este important să fim buni creștini împlinind poruncile lui Dumnezeu, fiindcă înaintea Dreptului Judecător vom da seama pentru gândurile, faptele, dar și pentru așanumitele păcate prin omisiune, adică datoriile pe care ar fi trebuit să le împlinim, dar nu am făcut acest lucru.
Situată în partea de nord-est a județului Sălaj, localitatea Cristolț exista înainte de anul 1500, dat fiind faptul că în 1554 satul avea denumirea de Cristolțul Mare, nume datorat atât întinderii teritoriale, cât și pentru populația numeroasă existentă la acea vreme în localitate.
Amplasată pe o colină în mijlocul satului, poziție care îi conferă grandoare și splendoare, astfel încât să poată fi cu ușurință observată din aproape tot satul, biserica din Cristolț a fost construită între anii 1905-1910.
De la instalarea sa ca preot în această parohie în anul 2008, Preacucernicul Părinte Lucian Chiș a desfășurat o bogată activitate pastoral misionară, dar și administrativ-gospodărească continuând activitatea predecesorilor săi, dintre care amintim pe Preacucernicul Părinte Vasile Rus, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului.
Din activitatea pastoral-misionară desfășurată în parohie amintim închegarea unui grup vocal format din tineri, efectuarea de pelerinaje la mănăstiri precum și efectuarea de vizite pastorale la bolnavii și la persoanele vârstnice din parohie.
Pentru desfășurarea în cele mai bune condiții a activităților derulate cu tinerii, în curtea casei parohiale a fost amenajată o clădire utilată cu toate cele necesare acestor activități și care servește și la organizarea hramului bisericii și a altor activități parohiale sau pentru cazarea temporară a unor cazuri sociale.
Pentru susținerea activităților social-filantropice derulate la nivel parohial a fost alocat din bugetul parohiei un fond special destinat acestor cazuri.
Din punct de vedere administrativ-gospodăresc activitatea Preacucerniciei sale s-a concentrat atât asupra reparațiilor la locașul de cult cât și la renovarea casei parohiale și la îngrădirea și îngrijirea cimitirului parohial.
Pentru întreaga activitate Preacucernicul Părinte paroh Lucian Chiș a fost hirotesit sachelar.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1126, Ultimul acces: 2019-06-15 22:37:32


Nr. vizualizări:1559
Data ultimei vizualizări:2019-06-07 06:02:25
Data actualizare:2014-02-25 03:59:42
Data încărcării:2006-05-24 06:18:34
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0