Cristoltel :: Biserica Sf. Nicolae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Nicolae
Cristolțel
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Cristolțel
Comună:Surduc
Județ:Sălaj
Adresa:nr. 129
Cod poștal:457317
Telefon :0260... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.parohia-cristoltel.episcopiasalajului.ro
Adrese utile:www.episcopiasalajului.ro
www.primariaSurduc.ro
www.cjSJ.ro
www.prefecturaSalaj.ro
Preot:Ionuț-Ciprian Papiță
Hram:Sf. Nicolae,
Detalii:Construită între 1993-1934.
Știri despre biserică:

»  Liturghie arhierească la Parohia Cristolțel, Protopopiatul Jibou (2015-09-20)

 Închide 

Liturghie arhierească la Parohia Cristolțel, Protopopiatul Jibou

[2015-09-20]
În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, 20 septembrie 2015, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Cristolțel, Protopopiatul Jibou. Alături de Preasfinția Sa au slujit un sobor de peste zece preoți și diaconi, din care au făcut parte Părintele Dan Dregan, protopopul Jiboului, Părintele paroh Ionuț-Ciprian Papiță precum și alți preoți apropiați ai Parohiei Cristolțel, după cum a precizat Arhid. Adrian Onica.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu, alături de preoții și credincioșii satului, s-a deplasat spre casa parohială unde a săvârșit o slujbă de binecuvântare a lucrărilor efectuate la acest edificiu.
Din puținele surse care se cunosc, satul Cristolțel este atestat documentar înainte de anul 1500, când se numea „Cristolțul Mic”. Prima biserică a satului a fost una din lemn, însă nu se cunosc date despre construirea ei, nepăstrându-se nici un act doveditor sau altă sursă în ceea ce privește atestarea documentară, respectiv anul ridicării ei. Această biserică ar fi fost construită totuși înainte de anul 1700. În jurul aceluiași an, localitatea avea 198 de suflete, fiind o parohie săracă, iar locuitorii se ocupau cu agricultura și creșterea animalelor.
Biserica actuală a fost ridicată între anii 1930-1934 și a fost pusă sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae. Biserica a fost împodobită cu o pictură executată în tehnica frescă de către profesorul Cornel Cenan ajutat de Vasile Sabadâș din Cluj Napoca. Între anii 1977-1982, datorită învechirii și degradării picturii interioare și a iconostasului, s-a executat o nouă pictură în stil neobizantin, de către maestrul Andrei Răileanu din București.
Casa parohială a fost ridicată în anul 1964, fiind amplasată în imediata vecinătate a bisericii.
Părintele Ionuț Papiță păstorește această comunitate încă de la începutul primirii darului preoției, eveniment care a avut loc în 7 decembrie 2008, când a fost hirotonit preot de către Preasfințitul Părinte Petroniu. Pentru bogata activitate pastoral misionară și administrativ-gospodărească desfășurată, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru iconom pe părintele paroh Ionuț-Ciprian Papiță.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1389, Ultimul acces: 2019-07-19 10:00:13


Nr. vizualizări:3278
Data ultimei vizualizări:2019-07-19 10:00:13
Data actualizare:2006-05-24 06:18:51
Data încărcării:2006-05-24 06:18:51
Nr. Mesaje:1
ADELINA MARIA BORZAN – debut discografic:
(2010-12-04)
Atat Salajul, cat si Maramuresul, sunt, de azi mai bogate!
Atat salajenii, cat si maramuresenii, sunt de azi mai bogati!
O spun, fara lauda (pentru a nu-l mania pe Dreptul Dumnezeu) si cu mandrie in suflet.
Daca, in istorie, sunt destule exemple demne de urmat – oameni si fapte – care au facut intre cele doua judete, vecine, o punte de suflet, iata ca si ADELINA MARIA BORZAN continua in acest spirit, unind inca o data (si, pentru a cata oara, oare?) cele doua judete, ocrotit fie-i pasul!
Nascuta si crescuta in Cristoltelul Salajului (sat. Cristoltel, com. Surduc, jud. Salaj), in familia lui Sandu si Veronica BORZAN, oameni cu mare frica si credinta in Dumnezeu, harnici si ostenitori parinti, iat-o pe ADELINA MARIA BORZAN, debutand in Maramures.
Aici, in Maramures, a gasit oameni de incredere, dar si de nadejde, care au ajutat-o si au sustinut ideea ca ADELINA MARIA BORZAN sa aleaga ,,calea” cantecului popular autentic.
Si, pentru ca nimic nu este intamplator, aici, in Maramures (pentru ca tot aminteam de oameni, de fapte, de locuri, de prieteni) ADELINA MARIA BORZAN, l-a intalnit pe LICA NEGREA, coborator din neamul si semintia regretatului ceteras, VICTOR NEGREA – fiul destoinic al acestui mare si ilustru OM.
S-au intalnit acolo unde traditia se intalneste cu ritualul, unde folclorul se intalneste cu ceremonialul, unde folclorul si traditia ,,sunt la ele acasa”, s-au intalnit la o nunta, laudat fie ceasul si cu noroc mirilor! Iata ca o data cu urarea de noroc adusa si rostita mirilor, destinul i-a suras si lui ADELINA MARIA BORZAN.
,,-Asa a fost sa fie!” veti zice si adevar grai-veti!
Noroc a avut si prea tanara, dar talentata, ADELINA, care de astazi, o data cu acest debut, poate fi inclusa la loc de cinstire si lauda, cu primul ei album muzical folcloric, parca prea frumos si sugestiv intitulat: ,,CETERAS MANDRU CU CLOP”.
Si, iarasi, cu noroc pentru tanara, frumoasa si timida noastra ADELINA MARIA BORZAN. Ceterasul ,,mandru” de-adevaratelea, dar mai presus de mandru, ceterasul talentat, adevarat maestru – Lica Negrea, este cel care a dus ,,greul”, dar si responsabilitatea, acestui debut discografic, pentru ca, el, Lica Negrea, semneaza intreaga ,,regie muzicala” a acestui CD. Cu vioara lui, Lica Negrea, a impodobit, CD-ul ADELINEI BORZAN in valoare, pretiozitate si autenticitate, asa cum doar in Chioar sau Codru ti se intampla sa mai asculti. Maestre, prieten drag, cuvintele de lauda, le bine-meriti si tu. Ti se cuvin in intregime, crede-ma, caci adevar rostesc!
Si vin iarasi spre vocea si talentul ADELINEI, cea care la cei 17 ani, isi face, si, ne face, noua, iubitorilor de muzica populara autentica, un cadou deosebit - aceste piese, cinsprezece la numar, din cuprinsul CD-ului. Prea frumoasa varsta – 17 ani, impliniti, exact in ziua de debut. Frumos talent! Felicitari, tanara domnisoara!
Noua, nu ne ramane de cat sa-i uram, deja, artistei, ADELINA MARIA BORZAN – traditionala urare – LA MULTI ANI, cu sanatate, si sa-i multumim ca o data cu tineretea ei, s-a gandit, in primul si-n primul rand, la noi, admiratorii si iubitorii de folclor, daruindu-ne acest prim album.
Dar, mai presus de aceste urari, sa-i uram, ADELINEI, bun venit in casa noastra. Sunt ferm convins ca va fi primita cu drag si cu placere, oricare ar fi ea, gazda, de suflet, intru cantec, a ADELINEI.
Cunoscand-o, mai mult sau mai putin, sunt convins, ca ADELINA MARIA BORZAN, va fi, in primul si-n primul rand, ,,sluga” cantecului popular autentic. Si mai cred, ca nimeni si nimic n-o va opri din drumul ce-l are de parcurs, in aceasta lume – scena si cantecul popular.
Alaturi de ea, in prag de frumoasa aniversare, ii stau, si-i vor sta mereu, cei care o ocrotesc, o sustin, o incurajeaza si-o iubesc – familia. Ea, ADELINA MARIA BORZAN, le va raspunde mereu cu dragoste, si mai presus de orice, le promite ca nu-i va dezamagi si ca nu vor purta rusine, dupa ea, niciodata.
Va fi mereu de cinste familiei in care a crescut cu credinta si cu frica in Dumnezeu.
Va fi mereu de cinste neamului si semintiei, tocmai pentru a transmite sentimentul dragostei fata de cel de langa tine.
Va fi mereu de cinste satului – si o data cu asta, tuturor, celor care, inca, il mai locuiesc, oriunde o vor purta pasii norocului.
Va fi mereu de cinste si-i va cinsti pe toti cei dragi.
Si, ca sa ma credeti, vin si cu un exemplu:
,,Tata bun si mama draga,
Voi iubi o viata-ntreaga,
Pentru tot ce ati facut,
Pentru ca voi m-ati crescut!” (piesa 10 – M-o crescut mama in poala) – spune atata de frumos, intr-un cantec, dedicat parintilor, nascatori si crescatori de copii. Felicitari, si dumneavoastra, Veronica si Sandu, pentru cum ati stiut sa va cresteti si educati fata. Doar parintele si Dumnezeu stie cata truda, lacrimi si transpiratie a curs pana in aceasta clipa, pe obrazul parintelui mereu ocrotitor.
ADELINA MARIA BORZAN - nu va inceta sa lupte pentru promovarea valorilor si-a autenticului prin tot ceea ce face, pentru ca acest cantec popular sa fie ridicat in rang de virtute. Va aseza cantecul popular autentic acolo unde isi merita locul. Il va respecta si-l va iubi mereu, caci, deja, face parte din viata ADELINEI.
Asa ne-a promis, iar noi, fanii ADELINEI, si nu numai, noi, toti cei care iubim muzica populara, suntem cu ochii pe tanara domnisoara! Doamne ajuta-I sa-si duca cu cinste promisiunea facuta!
Fiind prima ta lansare, nu-mi permit sa te critic - nici nu am ce, in acest moment! Ma bucur ca ai avut incredere in echipa maramureseana, iar albumul ,,CETERAS MANDRU CU CLOP” a iesit pe piata, bucurandu-ne si bucurandu-te, caci, si bucuria ta e mare! E doar inceputul unui drum lung, greu de dus, dar placut multora.
Iti recomand sa nu ocolesti spectacolele, festivalurile si conscursurile! Sa participi, este prima sansa de a te inscrie la un premiu. Tine minte ca pe drum, vei avea si spini, dar tu esti o luptatoare! Si trebuie sa te tii de promisiunea facuta. Orice ar fi, mereu sa fii cu fruntea sus! Esti talentata, frumoasa, si, deasupra acestor virtuti, Dumnezeu ti-a dat dar si har.
Sa nu uiti un singur lucru – singura rasplata, cu adevarat sincera, pentru un artist, sunt APLAUZELE. Sa te bucuri in fiecare clipa de aplauze, este urarea noastra finala. Atata timp cat iubitorii de folclor te vor aplauda, inseamna ca esti iubita.
Aplaudam cu toata sinceritatea aparitia ta si te vom incuraja si sustine mereu.
Felicitari, fruntea sus si la cat mai multe CD-uri. Asta inseamna mult efort si multa, multa munca. Dumnezeu sa-ti ocroteasca pasii, iar scena si aplauzele, sa fie pentru tine, fara de sfarsit!
In numele echipei si al colaboratorilor acestei reviste DIN VATRA SATULUI, semneaza, cu mare drag, redactorul sef, nimeni altul decat, textierul albumului tau – CETERAS MANDRU CU CLOP. De azi, o data cu tiparirea acestor randuri, te identifici cu noi. Noi vom fi alaturi de tine si tu sa ne fii colaboratoare, cat de curand! Desigur, ai inteles, ironia! Noi, vom fi mandri de tine!
Si tu sa fii mereu mandra, ca ziua asta ce ti-a daruit-o Bunul si Dreptul Dumnezeu!
Nu pot incheia, decat crestineste – DOAMNE-AJUTA-I!
Vasile Bele – redactor șef
@yahoo.com
Nr. Fotografii:0