Dersida :: Biserica Sf. Arhangheli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Arhangheli
Derșida
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Derșida
Comună:Bobota
Județ:Sălaj
Adresa:nr. 182
Cod poștal:457041
Telefon :0260... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiasalajului.ro, www.primariaBobota.ro, www.cjSJ.ro, sj.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Viorel Iancău
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica de lemn a fost ridicată în jur de 1700.
Exsista un document care datează ridicarea acestei biserici în anul 1600 (sau 1601) prin strădania locuitorilor din acele timpuri (și se mai crede ca Domnul Țării Românești, MIHAI VITEAZUL ar fi trecut pe acolo)
Alte informații:Forma pereților este dreptunghiulară, cu absida decroșată poligonală, cu cinci laturi. Pronaosul are tavanul drept, iar naosul și altarul câte o boltă semicilindrică, ultima terminându-se în timpanul de est. Acoperișul de șiță are clopotnița deasupra pronaosului, înconjurată de patru turnulețe. Se mai remarcă și brâul median în torsadă. Prispa este bogat ornamentată și este situată pe latura de sud. Chenarele șerpuitoare de pe arcade alunecă pe stâlpii de secțiune dreptunghiulară, pentru a însoți „frânghia", iar cuiele de lemn, cioplite în forma rozelor, se adaugă lalelelor singuratice. În ancadramentul ușii de intrare, alături de meandre și „frânghie", sunt dăltuite în partea superioară, lângă motivul crucii, două lalele și un șirag de inimi.
Pictura interiorului, executată în 1771, este în mare parte distrusă. Pereții bisericii au fost „grunduiți” inițial cu un strat de lapte de var și nisip fin, peste care s-au aplicat culorile în ulei. Picturile sunt asemănătoare cu ale altor biserici din zonă, ca urmare a implicării aceluiași autor în crearea acestora, pe nume Nichita. Interiorul încă mai conservă imagini reprezentând sfinți: Nicolae, Spiridon, Grigore, Vasile, Ioan. Elemente picturale complexe apar și în scena crucificării, în rânduirea apostolilor în jurul Mântuitorului, cât și în scenele ce prezintă copilăria lui Iisus. Picturile exterioare lipsesc aproape cu desăvârșire ca urmare a intemperiilor de peste ani.
Cod Monument:SJ-II-m-A-05047
Nr. vizualizări:9979
Data ultimei vizualizări:2025-01-25 22:23:57
Data ultimei actualizări:2016-03-16 09:22:31
Data încărcării pe sit:2006-05-25 15:44:49
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2016-03-16
Contor: 159

Vedere din lateral
Foto: Țetcu Mircea Rareș