Dobreni :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Dobreni
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Dobreni
Comună:Vărăști
Județ:Giurgiu
Adresa:nr. 1
Cod poștal:087246
Telefon :0726... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiagiurgiului.ro, www.cjGiurgiu.ro, www.prefecturagiurGiu.ro
Preot:Dima Adrian, Dima Tănase
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Detalii:Ctitoria lui Constantin Serban Cârnul din anul 1646, înainte de a deveni domn, biserica are turla peste pronaos. În interior se păstrează o valoroasă pictură murală.
Alte informații:Biserica satului este cel mai important monument istoric al localitatii, aflandu-se in patrimoniul national.
Ctitorie a lui Constantin Serban Basarab, Sf. lacas al satului Dobreni a fost construit intre anii 1642+1646 , a fost inaugurat in data de 15 august 1645 si are hramul „Adormirii Maicii Domnului ”.
Constantin Serban Basarab, numit si Carnul ( a avut nasul taiat) , a fost domnitor al Tarii Romanesti in perioada 19 aprilie 1654 - 26 ianuarie 1658. A mai avut o scurta domnie tot in Tara romaneasca in
mai-iunie 1660 si una in periada 31 ianuarie 1661 - februarie 1661in Moldova. Deci Biserica din Dobreni este ctitorie domneasca si a avut in planurile ambitiosului ctitor rolul de adeveni necropola de familie . Constantin Serban , copil din flori al voievodului Radu Serban si al Elinei, fata preotului Constantin din Bucuresti a avut parte de o educatie aleasa si de un orizont cultural vast crescind in preajma curtii domnesti
Asezata pe malul drept al Cociocului, Biserica construita in forma de nava este o constructie impunatoare cu lungimea de 19 m, latimea de 9 m si inaltimea de 17 m.
Este construita in stil traditional, cu latura de la rasarit dispusa in semicerc, cu o singura turla, asezata pe pronaos, ce a servit initial drept clopotnita la care se avea acces printr-o usa aflata in pronaos si o scara de lemn in spirala.
Decoratiunile exterioare constau in modele, arcade executate in tencuiala, dispuse pe doua randuri si delimitate de un brau. Ferestrele si usa de la intrare sunt incasdrate in rame de piatra cu modele geometrice sculptate si cu grilaje de fier forjat, iar usa este din lemn masiv.
Deoarece structura de rezistenta a vechii clopotnite nu mai putea sustine clopotul bisericii, a fost construita o noua clopotnita in anul 1935 la intrarea in curtea bisericii, clopotnita impodobita cu frumoase picturi.
Turla bisericii se compune din doua trepte, prima treapta este de forma patrata, se continua cu o a doua treapta de forma octogonala, al carei acoperis are forma de cupola. Aceasta din urma a fost construita initial din caramida, dar pentru ca s-a daramat in urma unui cutremur, a fost refacuta din lemn acoperit cu tabla.
Deasupra intrarii in biserica se afla pisania scrisa in piatra cu caractere slave si pe care este scris : „ Cu bunavointa Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsitul sfant Duh, ridicatu-sau aceasta sfanta si dumnezeiasca biserica pre hramul prea cinstitei si sfintei Uspenii bogorodite in zilele prea luminatului Io Matei Voievod Basarab si au facut din temelie jupan Constantin Vel serdar iara Io Serban Voievod si jupanita Balasa. Scris la anul 7151 august 15 Ispravnic Vladulu Logofat. ”
Pardoseala bisericii este realizata din piatra, iar in pronaos se afla o parte din pictura originala distingandu-se pe peretele nordic tabloul votiv reprezentandu-l pe Constantin Serban si alaturi de sotia si fiica sa sustinand pe maini o imagine a bisericii. Tot in pronaos pe pardoseala de langa peretele rasaritean se afla mormantul Ilincai mama lui Constantin, mormant deasupra caruia este asezata o placa funerara cu urmatorul inscris : „ Din mila lui Dumnezeu cu ajutorul Precistii crestinul si luminatul Domn, Io Constantin Serban Voievod pus-am aceasta cinstita piatra pe cinstita groapa pe oasele maicii mele Elena ce s-a pristavit in zilele lui Io Matei Voievod august 7 valeat 7150 si am pus aceasta piatra in zilele lui Io Constantin Voievod valeat 7164 ”.
In perioada 1982-1984 s-au efectuat lucrari de consolidarea a bisericii afectata grav de cutremurul din anul 1977, realizindu-se trei centuri din beton armat unite cu 14 stilpi de sutinere, iar in interior montindu-se tiranti.
Naosul este separat de pronaos prin doua coloane masive din caramida care sustin turla principala.
In naos si altar nu se mai pastreaza pictura originala, actuala datind din anul 1899. Ea a fost repictata intre anii 1989-1996
Incepand cu anul 1998 s-a trecut la procesul de restaurare a picturii originale din pronaos, o pictura de o frumusete rara asemenea renumitelor manastiri din N Moldovei, proces ce s-a incheiat in anul 2009
De-a lungul timpului Biserica a cunoscut ample lucrari de impodobire si infrumusetare ceea ce o face sa fie o marturie vie peste veacuri a frunusetii sufletelor dobrenarilor si de ce nu ale romanilor.
Cod Monument:GR-II-m-A-14982.02
Nr. vizualizări:4841
Data ultimei vizualizări:2022-07-05 20:35:44
Data ultimei actualizări:2015-05-26 10:11:24
Data încărcării pe sit:2006-05-25 13:32:14
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2016-10-18
Contor: 45

Releveu
Foto: uauim.ro