Draganescu :: Biserica Sf. Nicolae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Nicolae
Drăgănescu
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Drăgănescu
Comună:Mihăilești
Județ:Giurgiu
Adresa:strada Abatorului nr. 28a
Cod poștal:085201
Telefon :0742... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiagiurgiului.ro, www.primariaMihailesti.ro, www.cjGiurgiu.ro, www.prefecturagiurGiu.ro
Preot:Petcu Razvan Lucian
Hram:Sf. Nicolae
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Pisania bisericii din Draganescu marturiseste urmatoarele: "Aceasta sfanta Biserica, cu hramul Sfantul Nicolae, din satul Draganescu, s-a zidit din temelie in anul 1870, de catre Petru Danescu si Ion Dumitrescu, biserica veche de lemn fiind luata de apele Argesului, cu cimitir cu tot, la o revarsare din anul 1866, cand a fost construit si podul peste noul curs al raului. "
"S-a restaurat din temelie prin subzidire, inaltarea zidului exterior, construirea boltii din pronaos si arhitectura acoperisului cu cele trei turle, toate din nou, prin osardia si grija preotului paroh Savian Bunescu care a pastorit biserica din anul 1937, avand sprijinul material al enoriasilor si al altor buni crestini care au cercetat Biserica"
"S-a zugravit in tempera de catre ieromonahul pictor Arsenie Boca, cu indelunga rabdare, in 15 ani, cu multa originalitate si documentatie - o smerita marturisire ortodoxa de credinta exprimata plastic - s-a inzestrat cu mobilier, catapeteasma, stranile si usa, sculptate in stejar de catre sculptorul in lemn Ion D. Circei din Grumazesti, judetul Neamt"
Alte informații:Biserica Sfantul Nicolae din Draganescu este o biserica de caramida, cu acoperis de tabla, avand pridvor, pronaos, naos si Sfant Altar. Pridvorul acesteia, deschis inspre lumina, este sustinut de sase coloane de piatra. Fatada superioara a bisericii pastreaza o icoana cu ocrotitorul ei, Sfantul Ierarh Nicolae, donata de Marcel Mihaiescu.
Doua turle mici strajuiesc pridvorul, in timp ce turla cea mare, centrala, este asezata peste naos. In capatul estic al bisericii, un micut turnulet se inalta timid peste Sfantul Altar. Ferestrele largi, ce permit lumii sa se reverse in valuri peste interiorul misterios, sunt dispuse cate patru pe fiecare latura, de miaza-zi si de miaza-noapte.
In curtea bisericii, pe marginea lacului, in partea vestica, se inalta o clopotnita. Acoperita cu tabla si avand etaj, clopotnita este varuita in alb si galben, la parter avand o camera de depozitat diverse, in timp ce etajul este inchinai clopotului si toacei de lemn. In partea de miaza-noapte a bisericii se afla o troita, frumos sculptata.
Pe crucea din curte stau asezate urmatoarele cuvinte:
"Aceasta Sfanta Cruce s-a ridicat intru vesnica pomenire Preacucernicului Preot Savian Bunescu, adormit in anul 2005, paroh al sfintei biserici, 62 de ani, si a Preacuviasului Parinte Arsenie Boca de la, adormit in Domnul la 1989, cel ce a realizat pictuta sfintei biserici, intre anii 1968-1988. Vesnica lor pomenire. "
"Biserica s-a sfintit in ziua de 2 octombrie 1983 de catre Prea Sfintitul Episcop vicar Roman Ialomiteanul, delegatul, cu un sobor de preoti, protoiereu fiind prea cucernicul parinte Sibianu Enache. Celor ce ne urmeaza le lasam rugamintea sa pastreze cu sfintenie ceea ce la daruim, realizat cu atata dragoste si truda. "
Timp de 20 de ani, aici a vietuit si lucrat, dupa ce a fost ma intai la Manastirea Prislop, din pricina vremurilor necrestine, Parintele Arsenie Boca.
In anul 1968 el a inceput pictarea bisericii parohoale din localitatea Draganescu, lucrand la aceasta pentru mai bine de 15 ani. Pe langa scenele tipice oricarui program iconografic, parintele a agaugat pe peretii interiori ai acestuia o multime de scene inedite, vizand viata si pacatele zilnice ale oamenilor. Un parinte spunea, odata: "Mica biserica de la Draganescu are zugravite, pe zidurile ei, predicile fierbinti pe care miile de oameni le ascultau la Manastirea de la Sambata de Sus. Este o pictura noua, ca si predica de atunci. "
Merita amintita aici una dintre multele reprezentari originale din aceasta biserica. In partea de rasarit a Sfantului Altar, parintele a asezat, iconar si el, o scena care nu este tipica acestui loc, in nici un registru iconografic. Prin urmare, o parte dintre ucenicii acestuia au vazut in acest detaliu o profetie a mortii sale. Aceasta se spune deoarece, atat Sfantul Stefan, cat si Parintele Arsenie Boca, au murit in aceeasi zi, 28 noiembrie.
Cod Monument:GR-II-m-B-14984
Nr. vizualizări:22667
Data ultimei vizualizări:2022-08-13 02:45:26
Data ultimei actualizări:2015-02-09 02:47:25
Data încărcării pe sit:2006-05-26 02:36:21
Nr. Mesaje:3
Întrebare:
(2017-08-25)
Buna seara.
As dori sa stiu daca Biserica este deschisa pentru vizite si in timpul saptamanii.
Multumesc frumos.
@yahoo.com
Rugăminte:
(2017-05-04)
va rog sa mi spuneti daca biserica din Draganescu este deschisa si in cursul saptamanii
multumesc frumos
@gmail.com
Întrebare:
(2012-11-13)
Este adevarat ca pe data de 02.12.2012 este vorba despre o resfintire la Draganescu?
@yahoo.com
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2015-04-14
Contor: 999

Vedere de ansamblu
Foto: Cristian Laubach