Bucuresti :: Biserica Domnita Balasa - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Domnița Bălașa
București
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:strada Sfinții Apostoli nr. 1
Cod poștal:040021
Telefon :021 ... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/
www.primariaSector1.ro
www.PMB.ro
www.prefecturaBucuresti.ro
www.cjIlfov.ro
www.prefecturaIlfov.ro
Hram:Înălțarea Domnului, Sf. Dumitru Basarabov, Sf. Sf. Martiri romani Constantin Brancoveanu si cei patru fii ai sai
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:Biserica Domnita Balasa, constructie in stil neoromantic si neobizantin, de dimensiuni mari, are planul in forma de cruce, la care se adauga absida poligonala a altarului. Din exterior, absidele laterale sunt incadrate de patru scari, deasupra carora se inalta patru turle octogonale. Turla mare a Pantocratorului se ridica deasupra centrului naosului.
Pictura interioara, in ulei, stil neorenascentist, a fost realizata de pictorii vienezi Kott si Rihofsky. Pe peretele vestic sunt infatisati Banul Manolache, Zoe Brancoveanu, Constantin Brancoveanu cu chivotul bisericii in mana, Domnita Balasa si mama acesteia, Marica Brancoveanu – ctitorii si familia acestora. Portretele noilor ctitori sunt pictate de Grigore Stoenescu. Pe peretele sudic sunt infatisati Justinian, Patriarhul Romaniei si Sf. Calinic de la Cernica (canonizat in timpul Patriarhului Justinian) , iar pe peretele nordic Mitropolitul Primat Calinic Miclescu si Sf. Dimitrie Basarabov, hram nou alaturi de cel initial, Inaltarea Domnului. In interiorul lacasului se afla, in doua nise laterale, mormintele Domnitei Balasa (1693-1752) , a sasea fiica a domnitorului Constantin Brancoveanu si al Domnitei Zoe Brancoveanu (1800-1892) , sotia domnitorului Gheorghe Bibescu. “Intristarea”, monumentul funerar al Domnitei Balasa, este opera sculptorului I. Georgescu, iar monumentul Domnitei Zoe Brancoveanu a fost sculptat de Julles Roulleau. Usile de la intrare, catapeteasma si mobilierul sunt realizate de Petre si Mihai Babic. Vitraliile sunt executate la Munchen, iar policandrul, piesa de exceptie, este lucrat la Viena.
In perioada 1881-1885, in timpul domniei Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta a fost zidita actuala biserica „Domnita Balasa”, a patra pe aceste locuri. Efor a fost IPS Mitropolitul Primat Calinic Miclescu, epitropi fiind N. Bibescu si T. Vacarescu.
Prima biserica ridicata pe aceste locuri, in anii 1743-1744, a fost ctitorita de Domnita Balasa si sotul ei marele ban Manolache Rangabe, zis Lambrino. A fost daramata in 1871, iar pe locul altarului s-a pus o piatra comemorativa in 1883. In 1750, Domnita Balasa zideste alaturi de prima ctitorie, folosita apoi ca paraclis, pe locul bisericii de astazi, un al doilea lacas, cu hramul Inaltarea Domnului. In jurul bisericii s-a infiintat o scoala si un azil de batrani. Dupa cutremurul din 1838, acest lacas este daramat si se construieste o a treia biserica, cu acelasi hram, ctitorita de Safta Brancoveanu, fiica lui Th. Bals si a Profirei Rosetti, vaduva marelui ban Grigore Brancoveanu, fondatoarea Spitalului si a “Asezamintelor Brancovenesti”.
Cod Monument:B-II-m-A-19682
Știri despre biserică:
Setul de evenimente 1

»  Racla cu moaștele Sf. Grigorie de Nyssa de la Biserica Domnița Bălașa va fi așezată la Biserica Sf. Ecaterina (2018-10-19)

 Închide 

Racla cu moaștele Sf. Grigorie de Nyssa de la Biserica Domnița Bălașa va fi așezată la Biserica Sf. Ecaterina

[2018-10-19]
de Iulian Dumitrașcu

Racla cu moaștele Sfântului Grigorie de Nyssa de la Biserica Domnița Bălașa din Capitală va fi așezată în curând la Biserica Sfânta Ecaterina, pentru o perioadă de 24 luni.
Decizia a fost luată urmare a faptului că din 10 octombrie în lăcașul de cult au loc lucrări de restaurare, pe o perioadă de doi ani, în cadrul proiectului „Restaurarea, conservarea și punerea în valoare a monumentului istoric „Așezămintele Brâncovenești Biserica Domnița Bălașa”.
În acest interval de timp, la Biserica Domnița Bălașa vor fi oficiate slujbe doar în duminici și sărbători, a declarat pentru basilica.ro Pr. paroh Ștefan Ababei, Consilier patriarhal, coordonator al Sectorului Stavropighii patriarhale și centre sociale al Patriarhiei Române.
Biserica Domnița Bălașa a fost ridicată în anul 1885, în stil bizantin, dar cu multe elemente occidentale, în special vitraliile cu stemele Brâncovenilor și ale Țării Românești, cu mici ancadramente gotice și statuile funerare din interior.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 302, Ultimul acces: 2018-12-13 10:50:18

»  Tot ceea ce este folosit în mod excesiv ne desparte de Dumnezeu, spune Episcopul Timotei Prahoveanul (2018-06-19)

 Închide 

Tot ceea ce este folosit în mod excesiv ne desparte de Dumnezeu, spune Episcopul Timotei Prahoveanul

[2018-06-19]
de Sorin Ionițe

În omilia rostită duminică la Biserica Domnița Bălașa din Capitală, Episcopul Timotei Prahoveanul a remarcat faptul că în Predica de pe Munte Iisus Hristos vrea să ne spună de fapt c㠄Tot ceea ce este folosit în mod excesiv ne desparte de El”.
„Biserica ne atrage atenția să fim întotdeauna preocupați de lucrurile cu adevărat importante, adică să dăm prioritate celor care țin de Dumnezeu și apoi să fim preocupați, fără a exagera, de lucrurile cuviincioase acestei vieți pământești”.
Citând din cuvintele Mitropolitului Bartolomeu Anania, Preasfinția Sa a atras atenția c㠄suntem mai puțin preocupați noi astăzi de Împărăția cerurilor, decât era tâlharul de pe cruce în urmă cu două mii de ani”.
„El știa câte ceva despre această împărăție, dar mulți dintre noi nu știm, de aceea nu putem afirma că o căutăm sau că ne pregătim să o moștenim într-o zi, așa cum ne îndeamnă mereu Mântuitorul Hristos”, a spus ierarhul.
Concluzia Evangheliei din Duminica a treia după Rusalii este foarte clară, a precizat Episcopul Timotei: „Căutați Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate celelalte se vor adăuga”.
Făcând referire la felul în care trăiește omul astăzi, aglomerat de griji și de probleme, ierarhul a amintit modul de viață simplu al celor care „de dimineață până seara trudeau pe ogoare, câștigându-și din greu pâinea, dar erau foarte fericiți și recunoscători față de Dumnezeu”.
„Uitați-vă acum cât de mult alergăm pentru a fi la birou dimineața, pentru a rezolva probleme înscrise cu zile înainte pe agendă și de multe ori ajungem obosiți, nu avem bucuria aceea a lucrurilor simple pe care le aveau și le mai au și acum unii oameni care trăiesc frumos și înțeleg că viața lor se așază sub binecuvântarea lui Dumnezeu”.
„Chemarea Evangheliei de a căuta Împărăția lui Dumnezeu trebuie să fie o preocupare constantă și prioritară a vieții noastre”, a concluzionat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 904, Ultimul acces: 2018-12-13 10:50:18

»  PS Ieronim: Intrăm într-o perioadă pe care Sfinții Părinți au numit-o „zeciuiala anului” (2018-02-19)

 Închide 

PS Ieronim: Intrăm într-o perioadă pe care Sfinții Părinți au numit-o „zeciuiala anului”

[2018-02-19]
de Sorin Ionițe

În predica rostită duminică în Biserica Domnița Bălașa din Capitală, PS Ieronim Sinaitul a făcut o expunere a îndemnurilor pe care Sfintele Evanghelii din ultimele trei duminici ni le fac pentru perioada Postului Mare, o perioadă pe care Sfinții Părinți au numit-o „zeciuiala anului”.
„Dacă în Legea veche poporul ales dăruia la Templul din Ierusalim din tot ceea ce câștiga a zecea parte, în Legea creștină se rânduiește ca omul să dea din virtuțile sale, din faptele sale cele bune, să postească, să se roage mai mult în această perioadă premergătoare Sfintelor Paști care preînchipuie așa-numita zeciuială a anului”, a explicat Episcopul vicar patriarhal.
Ierarhul a spus că în această perioadă trebuie să oferim mai mult decât de obicei: „mai multă atenție, mai multă dragoste și faptă bună și de asemenea, postire”.
„Fiecare dintre Evangheliile din aceste duminici pregătitoare a perioadei patruzecimii, a Postului celui Mare, ne-au îndreptat la smerenie și neosândire, la dragoste, ne-au îndemnat să ne întoarcem înapoi la Dumnezeu și să-i cerem iertare și, de asemenea, ne-au adus aminte că prin săvârșirea faptelor bune, cum spune Sf. Ap. Iacov, putem să dobândim acoperirea a mulțime de păcate”.
PS Ieronim a spus că este important ca în această perioadă de urcuș duhovnicesc să ne apropiem mai mult de Hristos și să ne împărtășim cu Sfintele Taine.
„Vocația omului unit cu Hristos prin credință, prin Botez, prin fapte bune și prin Sfintele Taine este un drum ceresc care prin Dumnezeu nu se sfârșește. Ca ființă noi suntem limitați și muritori, dar prin această unitate pe care o realizăm prin apropierea de Mântuitorul și împărtășirea Sfintelor Sale Taine noi căpătăm putința de a fi ca Hristos. Să ne bucurăm de viața și de lumina Lui în vecii vecilor!”, a concluzionat Preasfinția Sa.
Numele bisericii bucureștene Domnița Bălașa, Paraclis patriarhal, provine de la prima biserică ridicată pe acest loc, în anii 1743-1744, ctitorită fiind de Domnița Bălașa și de soțul ei, marele ban Manolache Rangabe, zis Lambrino.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1477, Ultimul acces: 2018-12-13 10:50:18

»  „Biserici ale Bucureștiului” | Fascinanta poveste a Bisericii Domnița Bălașa (2018-02-09)

 Închide 

„Biserici ale Bucureștiului” | Fascinanta poveste a Bisericii Domnița Bălașa

[2018-02-09]
de Sorin Ionițe

Biserica Domnița Bălașa este ultimul obiectiv evidențiat în cadrul proiectului dedicat Centenarului Marii Uniri, intitulat: „Biserici ale Bucureștiului”. Proiectul este realizat, prin Programul Cultural București – Centenar, de televiziunea B1 cu sprijinul Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic – Primăria Capitalei.
„Biserica Domnița Bălașa, vechi lăcaș ortodox de o frumusețe aparte, se înalță strălucitoare printre mulțimea de blocuri terne”, relatează articolul publicat pe b1.ro.
Materialul evocă de la ctitorii inițiali – „cea de-a șasea fiică a voievodului Constantin Brâncoveanu, Domnița Bălașa, împreună cu soțul său, marele ban Manolache Rangabe” – până la actualul epitrop: Constantin Bălăceanu Stolnici.
Constantin Bălăceanu Stolnici vorbește în reportaj despre arhitectura și istoria recentă a actualului locaș de cult.
Actuala clădire în stil neoromânesc a fost construită între anii 1881 și 1885 după proiectul arhitectului Alexandru Orăscu, în timpul domniei lui Carol I al României și a Reginei Elisabeta, fiind al patrulea așezământ ridicat de-a lungul secolelor pe acest loc.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1533, Ultimul acces: 2018-12-13 10:50:18

»  Biserica Domnița Bălașa | Concert caritabil de colinde susținut de cinci Grupuri corale (2017-12-07)

 Închide 

Biserica Domnița Bălașa | Concert caritabil de colinde susținut de cinci Grupuri corale

[2017-12-07]
de Iulian Dumitrascu

Biserica Domnița Bălașa – Paraclis Patriarhal din Capitală a organizat miercuri seară un concert caritabil de colinde, susținut de cinci Grupuri corale. La eveniment a fost prezent PS Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal.
Spectacolul a fost moderat de Adriana Ene, realizatoarea emisiunii Bucuria Poveștilor difuzată la Radio Trinitas.
Corurile participante la eveniment au fost:
Corul Sfânta Elisabeta al Școlii Anastasia Popescu,
Corul Colegiului Național Mihai Viteazul,
Ceata de colindători Vestitorii Bucuriei,
Corul Melos al Școlii Copil Dorit,
Grupul Psaltic Ascensio al Bisericii Domnița Bălașa.
În cuvântul său, Episcopul Ieronim a spus că o misiune care trece dincolo de zidurile Bisericii este aceea pe care o fac în fiecare an, în apropierea Crăciunului, colindele. Acestea aduc în sufletele noastre multă credință, sensibilitate și speranță, a adăugat Preasfinția Sa.
La final, participanții au avut posibilitatea de a efectua donații pentru susținerea activității Căminului de bătrâni al Mănăstirii Pasărea din județul Ilfov.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2063, Ultimul acces: 2018-12-13 10:50:18

»  PS Ieronim Sinaitul: Sfântul Ierarh Nicolae este un simbol al bunătății și dărniciei (2017-12-06)

 Închide 

PS Ieronim Sinaitul: Sfântul Ierarh Nicolae este un simbol al bunătății și dărniciei

[2017-12-06]
de Andrei Pau

Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, a oficiat miercuri Sfânta Liturghie în Biserica Domnița Bălașa din Capitală. În cadrul slujbei, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt în care a arătat că Sfântul Nicolae, cinstit astăzi în Biserica Ortodoxă, este „un simbol al bunătății și al dărniciei”.
Sfântul Nicolae a fost un chip al blândeții prin multele fapte frumoase pe care le-a săvârșit. Sfântul este un simbol al bunătății și al dărniciei. Acest fapt este dovedit și de inițiativa sa de împărți averea săracilor, a spus PS Ieronim.
Continuând predica, ierarhul a amintit credincioșilor de participarea Sfântului Nicolae la Sinodul I Ecumenic de la Niceea. La acest Sinod au fost combătute ereziile vremii, printre care și învățătură greșită a lui Arie care se raporta cu o înțelegere pur omenească la Taina Întrupării Mântuitorului, știrbindu-I Acestuia calitatea dumnezeirii Sale.
În finalul predicii, Preasfinția Sa a îndemnat credincioșii să aibă ca model de dreaptă credință și trăire creștină pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2046, Ultimul acces: 2018-12-13 10:50:18

»  București | Sfinții Martiri Brâncoveni cinstiți la ctitoria Domniței Bălașa (2017-08-17)

 Închide 

București | Sfinții Martiri Brâncoveni cinstiți la ctitoria Domniței Bălașa

[2017-08-17]
de Gheorghe Anghel

Hram Domnița Bălașa
Sfinții Martiri Brâncoveni au fost cinstiți ieri la Biserica Domnița Bălașa din București. Credincioșii care au participat la slujbă în biserica ctitorită de fiica Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu au putut aduce cinstire unui fragment din moaștele sfântului, informează Ziarul Lumina. Fragmentul este încastrat în icoana domnitorului martir aflată în biserica bucureșteană.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de slujitori. Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul psaltic al Bisericii Domnița Bălașa. La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii locașului de cult.
Biserica Domnița Bălașa, unul dintre cele mai mari și impunătoare lo­cașuri de cult din Capitală, este o construcție care îmbină stilurile neoromantic și neobizantin. Are formă de cruce la care se adaugă absida poligonală a Altarului. Prima biserică a fost ridicată în anii 1743-1744, fiind ctitoria Domniței Bălașa și a soțului ei, marele ban Manolache Rangabe – Lambrino.
Actuala biserică a fost ridicată pe locul celei vechi între anii 1881 și 1885. Biserica Domnița Bălașa figurează, ca monument de arhitectură, pe lista oficială a monumentelor istorice din țară.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2740, Ultimul acces: 2018-12-13 10:50:18

»  PS Ieronim Sinaitul a liturghisit la Biserica „Domnița Bălașa” din Capitală (2017-07-09)

 Închide 

PS Ieronim Sinaitul a liturghisit la Biserica „Domnița Bălașa” din Capitală

[2017-07-09]
de Iulian Dumitrascu

PS Ieronim Sinaitul a săvârșit în 9 iulie 2017 Sfânta Liturghie la Biserica Domnița Bălașa – Paraclis Patriarhal din București. Preasfinția Sa a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori la această Biserică.
În cuvântul său, ierarhul a vorbit pe marginea textului biblic citit astăzi în toate lăcașurile de cult din Patriarhia Română.
La eveniment au participat numeroși credincioși care au audiat cuvântul Episcopului vicar patriarhal.
Numele bisericii provine de la prima biserică ridicată pe acest loc, în anii 1743-1744, ctitorită fiind de Domnița Bălașa și de soțul ei, marele ban Manolache Rangabe, zis Lambrino. Această primă biserică fost demolată în 1871. Pe locul altarului, în 1883 s-a pus o piatră comemorativă. În 1750, Domnița Bălașa a înălțat alături de prima ctitorie, pe locul bisericii actuale, o a doua biserică, cu hramul Înălțarea Domnului, lângă care a înființat o școală și un azil de bătrâni. Clădirea bisericii, șubrezită de cutremurul 1838, a fost demolată. Între 1838-1842, pe același loc, s-a construit o a treia biserică cu același hram. Ctitor a fost Safta Brâncoveanu, fiica lui Teodor Balș și a Profirei Rosetti, văduva marelui ban Grigore Brâncoveanu, fondatoarea Spitalului Brâncovenesc. Deoarece terenul pe care a fost clădită era expus inundațiilor Dâmboviței, această biserică s-a degradat repede, astfel că, după numai 40 de ani, a trebuit sa fie demolată în 1881. S-a păstrat doar pisania acestui lăcaș, prinsă în zisul actualei biserici. Biserica existentă în prezent a fost zidită în perioada 1881-1885, în timpul domniei Regelui Carol I al României și a Reginei Elisabeta fiind a patra pe aceste locuri. Efor a fost Mitropolitul Calinic Miclescu, epitropi fiind N. Bibescu și T. Văcărescu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2573, Ultimul acces: 2018-12-13 10:50:18

»  Duminica Tuturor Sfinților | PS Ieronim Sinaitul în rugăciune cu credincioșii Bisericii „Domnița Bălașa” din Capitală (2017-06-11)

 Închide 

Duminica Tuturor Sfinților | PS Ieronim Sinaitul în rugăciune cu credincioșii Bisericii „Domnița Bălașa” din Capitală

[2017-06-11]
de Iulian Dumitrascu

Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcop vicar patriarhal, a săvârșit duminică, 11 iunie 2017, Sfânta Liturghie la Biserica Domnița Bălașa din București. Preasfinția Sa a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori la această Biserică.
În cuvântul său, ierarhul a vorbit despre Duminica Tuturor Sfinților în care ne aflăm și a evocat viața Sf. Ier. Luca, Arhiepiscopul Crimeei.
Numele bisericii provine de la prima biserică ridicată pe acest loc, în anii 1743-1744, ctitorită fiind de Domnița Bălașa și de soțul ei, marele ban Manolache Rangabe, zis Lambrino. Această primă biserică fost demolată în 1871. Pe locul altarului, în 1883 s-a pus o piatră comemorativă. În 1750, Domnița Bălașa a înălțat alături de prima ctitorie, pe locul bisericii actuale, o a doua biserică, cu hramul Înălțarea Domnului, lângă care a înființat o școală și un azil de bătrâni. Clădirea bisericii, șubrezită de cutremurul 1838, a fost demolată. Între 1838-1842, pe același loc, s-a construit o a treia biserică cu același hram.
Ctitor a fost Safta Brâncoveanu, fiica lui Teodor Balș și a Profirei Rosetti, văduva marelui ban Grigore Brâncoveanu, fondatoarea Spitalului Brâncovenesc. Deoarece terenul pe care a fost clădită era expus inundațiilor Dâmboviței, această biserică s-a degradat repede, astfel că, după numai 40 de ani, a trebuit sa fie demolată în 1881. S-a păstrat doar pisania acestui lăcaș, prinsă în zisul actualei biserici. Biserica existentă în prezent a fost zidită în perioada 1881-1885, în timpul domniei Regelui Carol I al României și a Reginei Elisabeta fiind a patra pe aceste locuri. Efor a fost Mitropolitul Calinic Miclescu, epitropi fiind N. Bibescu și T. Văcărescu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2836, Ultimul acces: 2018-12-13 10:50:18

»  Hramul Bisericii bucureștene Domnița Bălașa. PF Daniel a sfințit catapeteasma locașului de cult (2017-05-25)

 Închide 

Hramul Bisericii bucureștene Domnița Bălașa. PF Daniel a sfințit catapeteasma locașului de cult

[2017-05-25]
de Sorin Ionițe

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a slujit astăzi în Biserica Domnița Bălașa din București, Paraclis patriarhal, cu prilejul hramului.
În Joia Înălțării Domnului, 25 mai 2017, Patriarhul Daniel a resfințit catapeteasma, tronul arhieresc și Sfânta Cruce din Altarul bisericii, în urma lucrărilor de restaurare care au fost efectuate.
Preafericirea Sa a oferit lăcașului de cult o icoană cu un fragment din moaștele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu.
Din soborul slujitor au făcut parte: Arhimandriții Paisie Teodorescu, vicar patriarhal și Ciprian Grădinaru, duhovnic la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, Pr. Ștefan Ababei, parohul comunității și Consilier patriarhal coordonator în cadrul Sectorului Stavropighii patriarhale și centre sociale, și alți clerici.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Parohiei Înălțarea Domnului – Domnița Bălașa.
În cuvântul rostit, Patriarhul României a vorbit despre importanța Înălțării Domnului în viața creștinilor și despre cinstirea eroilor neamului.
După Sfânta Liturghie, Patriarhul României împreună cu soborul slujitor a oficiat o slujbă de pomenire pentru eroii neamului.
La final, Întâistătătorul Bisericii noastre a acordat distincții pictorilor bisericești care s-au ocupat de restaurarea catapetesmei ce a fost resfințită și de alte lucrări de înfrumusețare la acest sfânt locaș.
Ordinul Maria Brâncoveanu a fost acordat post mortem Doamnei Teodora Ianculescu – Spătaru, cunoscut pictor și expert restaurator de monumente istorice și bisericești. Aceeași distincție i-a fost oferită Doamnei Dana Postolache, pictor restaurator. De asemenea, pictorul Darida Ion a fost decorat cu Ordinul Sanctus Stephanus Magnus pentru mireni.
Actuala Biserică Domnița Bălașa a fost ridicată în anul 1885, în stil bizantin, dar cu multe elemente occidentale, în special vitraliile cu stemele Brâncovenilor și ale Țării Românești, cu mici ancadramente gotice și statuile funerare din interior.
Catapeteasma Bisericii bucureștene Domnița Bălașa este o adevărată operă de artă, o dantelărie în lemn, lucrată de sculptorii Petre și Mihail Babici în secolul al nouăsprezecelea.
Osemintele Domniței Bălașa, ctitorul primului locaș de cult construit în aceste locuri, se află în interiorul bisericii, într-un ansamblu numit Întristarea, realizat de sculptorul Ion Georgescu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2836, Ultimul acces: 2018-12-13 10:50:18

»  Sfântul Grigorie de Nyssa sărbătorit la Biserica „Domnița Bălașa” din Capitală. Credincioșii s-au închinat sfintelor sale moaște (2017-01-10)

 Închide 

Sfântul Grigorie de Nyssa sărbătorit la Biserica „Domnița Bălașa” din Capitală. Credincioșii s-au închinat sfintelor sale moaște

[2017-01-10]
de Iulian Dumitrascu

Numeroși bucureșteni au participat marți, 10 ianuarie 2016, la Sfânta Liturghie oficiată la Biserica Domnița Bălașa – Paraclis Patriarhal din București. Slujba a fost săvârșită de un sobor de preoți, condus de Arhim. Ciprian Grădinaru de la Paraclisul Catedralei Naționale. Ceremonialul liturgic s-a desfășurat cu prilejul cinstirii ocrotitorului spiritual al lăcașului de cult: Sfântul Grigorie de Nyssa.
Cuvântul a fost rostit de Pr. Asist. Dr. Nicolae Giolu de la Facultatea de Teologie din București. El a subliniat că scrierile Sfântului aduc lumină învățăturii despre Sfânta Treime. De asemenea, opera sa e foarte vastă și profundă. Sfinții Părinți de după el s-au inspirat din opera lui.
Deși a avut o viață relativ scurtă, viața lui a fost una profundă, trăită intens așa cum Mântuitorul Iisus Hristos ne îndeamnă pe toți. Cuvintele rostite de el în Biserica în care slujea și așternute pe hârtie spre mărturie generațiilor viitoare sunt nemuritoare. Fragmente din sfintele sale moaște se păstrează în câteva locuri din lume: în Serbia, Grecia. De asemenea, Dumnezeu a binecuvântat și această biserică unde slujim astăzi cu un fragment din sfintele sale moaște, a mai spus Pr. Nicolae Giolu.
Părintele Zaharia Matei, slujitor la această biserică, a mai adăugat că Sfântul Ierarh Grigorie de Nyssa este cel care ne-a învățat școala rugăciunii. Sfântul a avut o trăire aleasă și ne-a învățat despre rugăciune, contemplare, despre cunoașterea dumnezeiască atât cea naturală, cât și cea mai presus de fire, potrivit Radio Trinitas
Credincioșii participanți s-au închinat la sfintele moaște și s-au rugat Sfântului pentru ajutor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3473, Ultimul acces: 2018-12-13 10:50:18

»  PS Ieronim Sinaitul a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Domnița Bălașa” din Capitală (2016-12-04)

 Închide 

PS Ieronim Sinaitul a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Domnița Bălașa” din Capitală

[2016-12-04]
de Andrei Pau

biserica-domnita-balasa-ps-ieronim-sinaitul-2
În duminica a 27-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica Domnița Bălașa -paraclis patriarhal din București. Din sobor au făcut parte părinții slujitori ai parohiei bucureștene.
În cuvântul rostit, Preasfinția Sa a explicat întelesurile duhovnicești ale pericopei evanghelice citite la Sfânta Liturghie.
La final, ierarhul a binecuvântat credincioșii prezenți la slujbă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3565, Ultimul acces: 2018-12-13 10:50:18

»  PS Ieronim Sinaitul a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica Domnița Bălașa din București (2016-11-20)

 Închide 

PS Ieronim Sinaitul a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica Domnița Bălașa din București

[2016-11-20]
de Andrei Pau

8331e8fb-0fb9-4e07-a4c2-194f57344cd7
În duminica a 26-a după Rusalii, 20 noiembrie 2016, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica Domnița Bălașa – Paraclis Patriarhal, din București. Din sobor au făcut parte părinții slujitori ai locașului de cult.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a evidențiat importanța faptei celei bune în viața creștinului.
La final, ierarhul a binecuvântat credincioșii prezenți la slujbă.
68e68296-0132-4560-82d2-2f5b4749080c
1134e9ab-dea9-499c-a705-08193fcaf39b
8331e8fb-0fb9-4e07-a4c2-194f57344cd7
e4e26dcb-60aa-4c75-9cd4-3e50ce8af833
***
Numele bisericii provine de la prima biserică ridicată pe acest loc, în anii 1743-1744, ctitorită fiind de Domnița Bălașa și de soțul ei, marele ban Manolache Rangabe, zis Lambrino. Această primă biserică fost demolată în 1871. Pe locul altarului, în 1883 s-a pus o piatră comemorativă. În 1750, Domnița Bălașa a înălțat alături de prima ctitorie, pe locul bisericii actuale, o a doua biserică, cu hramul Înălțarea Domnului, lângă care a înființat o școală și un azil de bătrâni. Clădirea bisericii, șubrezită de cutremurul 1838, a fost demolată. Între 1838-1842, pe același loc, s-a construit o a treia biserică cu același hram. Ctitor a fost Safta Brâncoveanu, fiica lui Teodor Balș și a Profirei Rosetti, văduva marelui ban Grigore Brâncoveanu, fondatoarea Spitalului Brâncovenesc. Deoarece terenul pe care a fost clădită era expus inundațiilor Dâmboviței, această biserică s-a degradat repede, astfel că, după numai 40 de ani, a trebuit sa fie demolată în 1881. S-a păstrat doar pisania acestui lăcaș, prinsă în zisul actualei biserici. Biserica existentă în prezent a fost zidită în perioada 1881-1885, în timpul domniei Regelui Carol I al României și a Reginei Elisabeta fiind a patra pe aceste locuri. Efor a fost Mitropolitul Calinic Miclescu, epitropi fiind N. Bibescu și T. Văcărescu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3480, Ultimul acces: 2018-12-13 10:50:18

»  PS Ieronim a slujit la Biserica „Domnița Bălașa” din Capitală (2016-10-23)

 Închide 

PS Ieronim a slujit la Biserica „Domnița Bălașa” din Capitală

[2016-10-23]
de Iulian Dumitrascu

ps-ieronim-a-slujit-la-biserica-domnita-balasa-din-capitala
Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcop vicar patriarhal, a săvârșit duminică, 23 octombrie 2016, Sfânta Liturghie la Biserica Domnița Bălașa din București. Preasfinția Sa a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori la această Biserică.
În cuvântul său, ierarhul a subliniat faptul că trebuie să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru toate darurile primite de la El.
***
Numele bisericii provine de la prima biserică ridicată pe acest loc, în anii 1743-1744, ctitorită fiind de Domnița Bălașa și de soțul ei, marele ban Manolache Rangabe, zis Lambrino. Această primă biserică fost demolată în 1871. Pe locul altarului, în 1883 s-a pus o piatră comemorativă. În 1750, Domnița Bălașa a înălțat alături de prima ctitorie, pe locul bisericii actuale, o a doua biserică, cu hramul Înălțarea Domnului, lângă care a înființat o școală și un azil de bătrâni. Clădirea bisericii, șubrezită de cutremurul 1838, a fost demolată. Între 1838-1842, pe același loc, s-a construit o a treia biserică cu același hram. Ctitor a fost Safta Brâncoveanu, fiica lui Teodor Balș și a Profirei Rosetti, văduva marelui ban Grigore Brâncoveanu, fondatoarea Spitalului Brâncovenesc. Deoarece terenul pe care a fost clădită era expus inundațiilor Dâmboviței, această biserică s-a degradat repede, astfel că, după numai 40 de ani, a trebuit sa fie demolată în 1881. S-a păstrat doar pisania acestui lăcaș, prinsă în zisul actualei biserici. Biserica existentă în prezent a fost zidită în perioada 1881-1885, în timpul domniei Regelui Carol I al României și a Reginei Elisabeta fiind a patra pe aceste locuri. Efor a fost Mitropolitul Calinic Miclescu, epitropi fiind N. Bibescu și T. Văcărescu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3523, Ultimul acces: 2018-12-13 10:50:18

»  PS Ieronim Sinaitul: Biserica Mântuitorului Hristos este corabia mântuirii noastre (2016-09-25)

 Închide 

PS Ieronim Sinaitul: Biserica Mântuitorului Hristos este corabia mântuirii noastre

[2016-09-25]
de Andrei Pau

img-20160925-wa0007
Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a oficiat duminică, 25 septembrie 2016, Sfânta Liturghie la Biserica Domnița Bălașa din București.
În cuvântul rostit, Preasfinția Sa a evidențiat importanța Bisericii în viața creștinului. De asemenea, ierarhul a explicat și semnificația corabiei din Evanghelia Duminicii a 18-a după Rusalii.
Biserica Mântuitorului Hristos este corabia mântuirii noastre. Ori de câte ori suntem loviți de furtunile greutăților, ispitelor, necazurilor, venim cu grăbire și ne adăpostim în această corabie duhovnicească cerând ajutorul lui Dumnezeu. Atunci când prezența lui Dumnezeu se arată în viața noastră, simțim binecuvântarea Domnului, a spus Preafinția Sa.
La final, Preasfinția Sa a amintit credincioșilor de evenimentele legate de sărbătoarea Sfântului Antim Ivireanul ce vor debuta luni, 26 septembrie 2016.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3582, Ultimul acces: 2018-12-13 10:50:18

»  Biserica „Domnița Bălașa” din București: PS Ieronim Sinaitul a oficiat Sfânta Liturghie (2016-09-11)

 Închide 

Biserica „Domnița Bălașa” din București: PS Ieronim Sinaitul a oficiat Sfânta Liturghie

[2016-09-11]
de Iulian Dumitrascu

whatsapp-image-2016-09-11-at-10-43-45
În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, 11 septembrie 2016, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica Domnița Bălașa din Capitală. Preasfinția Sa a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori la această Biserică.
În cuvântul rostit, ierarhul a vorbit despre puterea Sfintei Cruci și a îndemnat credincioșii să se însemneze permanent cu Sfânta Cruce care este dătătoare de viață.
***
Numele bisericii provine de la prima biserică ridicată pe acest loc, în anii 1743-1744, ctitorită fiind de Domnița Bălașa și de soțul ei, marele ban Manolache Rangabe, zis Lambrino. Această primă biserică fost demolată în 1871. Pe locul altarului, în 1883 s-a pus o piatră comemorativă. În 1750, Domnița Bălașa a înălțat alături de prima ctitorie, pe locul bisericii actuale, o a doua biserică, cu hramul Înălțarea Domnului, lângă care a înființat o școală și un azil de bătrâni. Clădirea bisericii, șubrezită de cutermurul 1838, a fost demolată. Între 1838-1842, pe același loc, s-a construit o a treia biserică cu același hram. Ctitor a fost Safta Brâncoveanu, fiica lui Teodor Balș și a Profirei Rosetti, văduva marelui ban Grigore Brâncoveanu, fondatoarea Spitalului Brâncovenesc. Deoarece terenul pe care a fost clădită era expus inundațiilor Dâmboviței, această biserică s-a degradat repede, astfel că, după numai 40 de ani, a trebuit sa fie demolată în 1881. S-a păstrat doar pisania acestui lăcaș, prinsă în zisul actualei biserici. Biserica existentă în prezent a fost zidită în perioada 1881-1885, în timpul domniei Regelui Carol I al României și a Reginei Elisabeta fiind a patra pe aceste locuri. Efor a fost Mitropolitul Calinic Miclescu, epitropi fiind N. Bibescu și T. Văcărescu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3653, Ultimul acces: 2018-12-13 10:50:18


Setul de evenimente 2 - Setul de evenimente 3 -
Nr. vizualizări:10273
Data ultimei vizualizări:2018-12-13 10:58:42
Data actualizare:2018-10-04 14:08:16
Data încărcării:2005-12-13 22:50:27
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:68

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!


Setul de Fotografii 1
Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Data: 2014-11-07
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 5

Axionita
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2014-11-07
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 9

Cupola turnului
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2014-11-07
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 19

Iconostas
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2014-11-07
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 6

Tron arhieresc
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2014-11-07
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 2

Vitralii
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2014-11-07
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 9

Vitralii
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2014-11-07
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 7

Axionita
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2014-11-07
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 3

Tetrapod
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2014-11-07
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 6

Tron arhieresc
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2014-11-07
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 5

Tetrapod
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2014-11-07
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 10

Strană cântăreți
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2014-11-07
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 5

Interior
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2014-11-07
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 2

Ușă diaconească
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2014-11-07
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 10

Ușile împărătești
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2014-11-07
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 12

Ușă diaconească
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2014-11-07
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 6

Candelabru
Foto: Brudi Fürbacher


Setul de Fotografii 5