Bucuresti :: Biserica Domnita Balasa - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Domnița Bălașa
București
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:strada Sfinții Apostoli nr. 1
Cod poștal:040021
Telefon :021 ... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/
www.primariaSector1.ro
www.PMB.ro
www.prefecturaBucuresti.ro
www.cjIlfov.ro
www.prefecturaIlfov.ro
Hram:Înălțarea Domnului, Sf. Dumitru Basarabov, Sf. Sf. Martiri romani Constantin Brancoveanu si cei patru fii ai sai
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:Biserica Domnita Balasa, constructie in stil neoromantic si neobizantin, de dimensiuni mari, are planul in forma de cruce, la care se adauga absida poligonala a altarului. Din exterior, absidele laterale sunt incadrate de patru scari, deasupra carora se inalta patru turle octogonale. Turla mare a Pantocratorului se ridica deasupra centrului naosului.
Pictura interioara, in ulei, stil neorenascentist, a fost realizata de pictorii vienezi Kott si Rihofsky. Pe peretele vestic sunt infatisati Banul Manolache, Zoe Brancoveanu, Constantin Brancoveanu cu chivotul bisericii in mana, Domnita Balasa si mama acesteia, Marica Brancoveanu – ctitorii si familia acestora. Portretele noilor ctitori sunt pictate de Grigore Stoenescu. Pe peretele sudic sunt infatisati Justinian, Patriarhul Romaniei si Sf. Calinic de la Cernica (canonizat in timpul Patriarhului Justinian) , iar pe peretele nordic Mitropolitul Primat Calinic Miclescu si Sf. Dimitrie Basarabov, hram nou alaturi de cel initial, Inaltarea Domnului. In interiorul lacasului se afla, in doua nise laterale, mormintele Domnitei Balasa (1693-1752) , a sasea fiica a domnitorului Constantin Brancoveanu si al Domnitei Zoe Brancoveanu (1800-1892) , sotia domnitorului Gheorghe Bibescu. “Intristarea”, monumentul funerar al Domnitei Balasa, este opera sculptorului I. Georgescu, iar monumentul Domnitei Zoe Brancoveanu a fost sculptat de Julles Roulleau. Usile de la intrare, catapeteasma si mobilierul sunt realizate de Petre si Mihai Babic. Vitraliile sunt executate la Munchen, iar policandrul, piesa de exceptie, este lucrat la Viena.
In perioada 1881-1885, in timpul domniei Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta a fost zidita actuala biserica „Domnita Balasa”, a patra pe aceste locuri. Efor a fost IPS Mitropolitul Primat Calinic Miclescu, epitropi fiind N. Bibescu si T. Vacarescu.
Prima biserica ridicata pe aceste locuri, in anii 1743-1744, a fost ctitorita de Domnita Balasa si sotul ei marele ban Manolache Rangabe, zis Lambrino. A fost daramata in 1871, iar pe locul altarului s-a pus o piatra comemorativa in 1883. In 1750, Domnita Balasa zideste alaturi de prima ctitorie, folosita apoi ca paraclis, pe locul bisericii de astazi, un al doilea lacas, cu hramul Inaltarea Domnului. In jurul bisericii s-a infiintat o scoala si un azil de batrani. Dupa cutremurul din 1838, acest lacas este daramat si se construieste o a treia biserica, cu acelasi hram, ctitorita de Safta Brancoveanu, fiica lui Th. Bals si a Profirei Rosetti, vaduva marelui ban Grigore Brancoveanu, fondatoarea Spitalului si a “Asezamintelor Brancovenesti”.
Cod Monument:B-II-m-A-19682
Știri despre biserică: Setul de evenimente 1 -
Setul de evenimente 2

»  Sărbătoare la ctitoria Domniței Bălașa. PS Ieronim Sinaitul a oficiat Sfânta Liturghie (2016-08-16)

 Închide 

Sărbătoare la ctitoria Domniței Bălașa. PS Ieronim Sinaitul a oficiat Sfânta Liturghie

[2016-08-16]
de Iulian Dumitrascu

WhatsApp Image 2016-08-16 at 11.04.08 (1)
Sfinții Martiri Brâncoveni sunt sărbătoriți marți, 16 august 2016, în Biserica Ortodoxă Română. La această sărbătoare Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar Patriarhal, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica Domnița Bălașa din București.
În cuvântul rostit, ierarhul a elogiat viața Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu care a acceptat moartea martirică, împreună cei patru fii și ginerele său.
***
Numele bisericii provine de la prima biserică ridicată pe acest loc, în anii 1743-1744, ctitorită fiind de Domnița Bălașa și de soțul ei, marele ban Manolache Rangabe, zis Lambrino. Această primă biserică fost demolată în 1871. Pe locul altarului, în 1883 s-a pus o piatră comemorativă. În 1750, Domnița Bălașa a înălțat alături de prima ctitorie, pe locul bisericii actuale, o a doua biserică, cu hramul Înălțarea Domnului, lângă care a înființat o școală și un azil de bătrâni. Clădirea bisericii, șubrezită de cutermurul 1838, a fost demolată. Între 1838-1842, pe același loc, s-a construit o a treia biserică cu același hram. Ctitor a fost Safta Brâncoveanu, fiica lui Teodor Balș și a Profirei Rosetti, văduva marelui ban Grigore Brâncoveanu, fondatoarea Spitalului Brâncovenesc. Deoarece terenul pe care a fost clădită era expus inundațiilor Dâmboviței, această biserică s-a degradat repede, astfel că, după numai 40 de ani, a trebuit sa fie demolată în 1881. S-a păstrat doar pisania acestui lăcaș, prinsă în zisul actualei biserici. Biserica existentă în prezent a fost zidită în perioada 1881-1885, în timpul domniei Regelui Carol I al României și a Reginei Elisabeta fiind a patra pe aceste locuri. Efor a fost Mitropolitul Calinic Miclescu, epitropi fiind N. Bibescu și T. Văcărescu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3446, Ultimul acces: 2018-12-13 10:07:05

»  Slujire arhierească la biserica Domnița Bălașa din București (2016-08-06)

 Închide 

Slujire arhierească la biserica Domnița Bălașa din București

[2016-08-06]
de Andrei Pau

f7b2d14a-4526-436f-8cee-64ae55fef9b4 (1)
În ziua praznicului Schimbării la Față a Mântuitorului Hristos( 06 august 2016), Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal, a oficiat Sfânta Liturghie la biserica Domnița Bălașa din București (Paraclis Patriarhal).
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre importanța acestei sărbători. Totodată, Preasfințitul Părinte a amintit și de alte evenimente din istorie asemănătoare cu minunea petrecută pe muntele Taborului. Preasfinția Sa a făcut referire la momentul în care Moise a coborât din Muntele Sinai, cu cele două table ale legii având „fața strălucitoare fiindcă grăise Dumnezeu cu el” (Ieșire cap 34, 29-35), arătând că lumina aceasta nu era din interior, ci de la Duhul Sfânt.
În cazul Mântuitorului Hristos lucrurile sunt diferite, Lumina era din interiorul ființei Sale această arătând calitatea Sa de Dumnezeu adevărat, care împreună cu Tatăl și Duhul Sfânt au creat Lumina, a spus Preasfinția Sa.
Biserica Ortodoxă sărbătorește, în fiecare an, la 06 august Schimbarea la Față a Domnului. Această sărbătoare este numită în popor și Preobrajenia sau Probojenia și rememorează momentul schimbării minunate la față a Domnului, în Muntele Taborului, în fața ucenicilor Săi, Petru, Ioan și Iacov.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3210, Ultimul acces: 2018-12-13 10:07:05

»  Hramul Bisericii „Domnița Bălașa” din București (2016-06-09)

 Închide 

Hramul Bisericii „Domnița Bălașa” din București

[2016-06-09]
de Gheorghe Anghel

Biserica Domnița Bălașa (Paraclis patriarhal) din București și-a sărbătorit astăzi, 09 iunie 2016, hramul istoric, în ziua sărbătorii Înălțării Domnului. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preafințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Preasfinția Sa a vorbit la final, despre istoria locașului și despre perspectivele reluării activităților socio-medicale care se desfășurau în fostele Așezăminte Brâcovenești care au existat acolo.
Este o ctitorie brâncovenească, o ctitorie mărturisitoare care a fost însoțită și de un așezământ de binefacere. De fapt, erau mai multe instituții cunoscute sub numele de Așezămintele Brâncovenești; aici a fost un spital, un cămin pentru fete, școală sanitară, a spus Preasfinția Sa potrivit Radio TRINITAS.
Audio Player
00:00
Use Up/Down Arrow keys to increase or decrease volume.
La final a fost oficiată Slujba Parastasului pentru eroii neamului.
dBiserica Domnița Bălașa este o construcție în stil neoromantic și neobizantin, de mari dimensiuni, în formă de cruce, la care se adaugă absida poligonală a altarului. A fost ridicată în anii 1743-1744, fiind ctitoria Domniței Bălașa și a soțului ei, marele ban Manolache Rangabe, zis Lambrino. Biserica Domnița Bălașa figurează, ca monument de arhitectură, pe lista oficială a monumentelor istorice din țară.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2761, Ultimul acces: 2018-12-13 10:07:05

»  Duminica a 5-a după Paști la Biserica „Domnița Bălașa” – Paraclis patriarhal (2016-05-29)

 Închide 

Duminica a 5-a după Paști la Biserica „Domnița Bălașa” – Paraclis patriarhal

[2016-05-29]
de Robert Nicolae

WhatsApp-Image-20160529(3)
În Duminica a 5-a după Paști, numită și a Samarinencei, la Biserica Domnița Bălașa – Paraclis Patriarhal din Capitală, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.
În cuvântul de învățătură rostit, Preasfinția Sa a explicat credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie contextul istoric al apariției samaritenilor și disensiunile apărute între acest popor și iudei.
Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a mai arătat că nu se întâmpla în mod obișnuit, la acea vreme, ca un bărbat să vorbească cu o femeie în public, mai ales ca un bărbat iudeu să vorbească cu o femeie samarineancă.
Mântuitorul a vrut să îndrepte și acest lucru și a arătat că există deplină egalitate. Precum cei ce cred în Dumnezeu și se integrează în Biserică sunt întreolaltă frați și surori, tot așa bărbatul și femeia înaintea lui Dumnezeu ca și creaturi sunt egali. Totodată, îndreptând răul, Iisus Hristos arată că Evanghelia Sa se adresează nu numai iudeilor și samarinenilor, ci tuturor neamurilor pământului, a explica Preasfinția Sa.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2657, Ultimul acces: 2018-12-13 10:07:05

»  Duminica a II-a după Paști la Biserica „Domnița Bălașa” (2016-05-08)

 Închide 

Duminica a II-a după Paști la Biserica „Domnița Bălașa”

[2016-05-08]
de Iulian Dumitrascu

WhatsApp-Image-20160508 (3)
Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a oficiat Sfânta Liturghie în Duminica a doua după Sfintele Paști, 08 mai 2016, la Biserica Domnița Bălașa – Paraclis Patriarhal din București.
În cuvântul său, ierarhul a evidențiat învățăturile desprinse din textul biblic citit astăzi. De asemenea, Preasfinția Sa le-a vorbit credincioșilor și despre viața și activitatea Sfântului Ioan Teologul sărbătorit astăzi.
Ctitorie a fiicei Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, Domnița Bălașa, locașul de cult este unul dintre cele mai frumoase și impunătoare din Capitală.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2385, Ultimul acces: 2018-12-13 10:07:05

»  Slujire Arhierească la Biserica „Domnița Bălașa” din București (2016-04-17)

 Închide 

Slujire Arhierească la Biserica „Domnița Bălașa” din București

[2016-04-17]
de Iulian Dumitrascu

d38c42c8-ee25-44ab-b6da-4da3611fca27
Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a oficiat Sfânta Liturghie în Duminica a V-a din Postul Mare, 17 aprilie 2016, la Biserica Domnița Bălașa – Paraclis Patriarhal din București.
În cuvântul de învățătură, ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre învățăturile desprinse din textele biblice citite astăzi. De asemenea, Preasfinția Sa a vorbit și despre Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca, sărbătorită astăzi, arătând că este pentru noi un model de pocăință.
Ctitorie a fiicei Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, Domnița Bălașa, locașul de cult este unul dintre cele mai frumoase și impunătoare din Capitală.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 2407, Ultimul acces: 2018-12-13 10:07:05

»  Duminica a II-a din Postul Mare la Biserica „Domnița Bălașa” din Capitală (2016-03-27)

 Închide 

Duminica a II-a din Postul Mare la Biserica „Domnița Bălașa” din Capitală

[2016-03-27]
de Iulian Dumitrascu

1d4b1ddc-49d4-4e20-9657-90f16e8cb377
Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a oficiat Sfânta Liturghie în Duminica a II-a din Postul Mare, 27 martie 2016, la Biserica Domnița Bălașa – Paraclis Patriarhal din București.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a transmis credincioșilor că textul evanghelic de astăzi ne atrage atenția asupra unor calități sufletești necesare fiecărui credincios, dar și cât de importantă este credința pentru mântuirea omului.
„Daca vom privi către cel paralizat pe de-o parte, dar și către cei patru prieteni ai săi, vom descoperi la ei câteva calități deosebite. Pe de-o parte, vom găsi ceva ce este esențial în viața omului. Vom găsi credința în Dumnezeul cel Veșnic, în Dumnezeul cel Milostiv și Atotputernic”, a mărturist Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul.
De asemenea, Preasfinția Sa a mai subliniat faptul că prin taina iertării păcatelor ne este dăruită vindecarea bolilor sufletești și trupești.
„Dincolo de această valoare deosebită a credinței care poate muta munții și care săvârșește minuni, Mântuitorul Iisus Hristos ne spune astăzi un adevăr care este grăitor prin sine însuși. Faptul că neputințele noastre trupești, păcatele pe care le săvârșim pot să aducă asupra noastră boală. Boală a trupului, dar și a sufletului care se vindecă mai greu. Dar orice boală se poate vindeca și vindecarea bolilor sufletești și trupești este dăruită nouă prin Taina iertării păcatelor, iar Iisus Hristos în calitate de Dumnezeu Adevărat ne iartă păcatele”, a arătat Episcopul-vicar patriarhal.
Ctitorie a fiicei Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, Domnița Bălașa, locașul de cult este unul dintre cele mai frumoase și impunătoare din Capitală.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1970, Ultimul acces: 2018-12-13 10:07:05

»  Liturghie Arhierească la Biserica „Domnița Bălașa” – Paraclis Patriarhal (2016-03-06)

 Închide 

Liturghie Arhierească la Biserica „Domnița Bălașa” – Paraclis Patriarhal

[2016-03-06]
La Biserica „Domnița Bălașa” – Paraclis Patriarhal din Capitală în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Preasfinția Sa a rostit și un cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți în care le-a evidențiat învățăturile ce se desprind din textul biblic citit astăzi.
„Suntem chemați ca în toată viața noastră să înmulțim iubirea, să înmulțim fapta cea bună. Domnul Iisus Hristos este Acela care la sfârșitul veacurilor va veni ca Judecător, Judecătorul cel Drept sau Judecătorul care nu va judeca după unul din codurile de legi omenești, ci după Evanghelia Sa care merge până la rădăcina tuturor faptelor rele. Va veni însă cu iubire și cu dragoste și toți cei ce vor fi săvârșit cât de multe fapte bune, se vor fi mărturisit de păcatele lor, vor primi iertare”, a spus Preasfinția Sa.
Ctitorie a fiicei Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, Domnița Bălașa, locașul de cult este unul dintre cele mai frumoase și impunătoare din Capitală.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1860, Ultimul acces: 2018-12-13 10:07:05

»  Slujire arhierească la Biserica „Domnița Bălașa” (2016-02-21)

 Închide 

Slujire arhierească la Biserica „Domnița Bălașa”

[2016-02-21]
Creștinii ortodocși se află în astăzi, 21 februarie 2016, în Duminica Vameșului și Fariseului, prima din Perioada Triodului. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal, a oficiat Sfânta Liturghie la biserica Domnița Bălașa din București - Paraclis Patriarhal.
În această duminică, Biserica a rânduit să se citească la Sfânta Liturghie pericopa evanghelică în care se relatează pilda Vameșului și Fariselui (Luca 18, 10‑14). În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a explicat celor prezenți învățăturile ce reies din pericopa evanghelică, dar a vorbit și despre păcatul mândriei și despre virtutea smereniei.
„Mândria este un păcat capital, iar smerenia este o virtute foarte importantă. Sfântul Ioan Gură de Aur numește smerenia «maica tuturor virtuților». Adevărat este că mândria naște invidie, răutate, răzbunare, înălțare asupra altora, tendința de a ajunge în locuri nemeritate prin mijloace nemeritate, comportamentul cu asprime nejustificată față de subalterni, aroganță și desconsiderarea altora. Iată câte păcate izvorăsc din mândrie. Din smerenie pot să izvorască toate faptele cele bune, pentru că smerenia așează omul pe axa cea dreaptă a relației directe cu Dumnezeu care îi pogoară asupra sufletului său harul cel Dumnezeiesc și îl ajută ca să se autodepășească pe sine, să înțeleagă ceea ce este ispită în viața sa, să lupte pas cu pas spre îndreptarea sufletească”, a spus Preasfinția Sa.
Următoarea Duminică din Perioada Triodului este Duminica Întoarcerii Fiului Risipitor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1868, Ultimul acces: 2018-12-13 10:07:05

»  Duminica a 17-a după Rusalii la Biserica Domnița Bălașa (2016-02-15)

 Închide 

Duminica a 17-a după Rusalii la Biserica Domnița Bălașa

[2016-02-15]
În Duminica a 17-a după Rusalii, 14 februarie 2016, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica Domnița Bălașa – Paraclis Patriarhal, din București.
După citirea Pericopei Evanghelice (n.r. de la Sf. Ev. Matei 15, 21 - 28), Preasfinția Sa a adresat cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți în care a vorbit despre învățăturile duhovnicești ce se desprind din Evanghelia femeii Cananeence.
„Frumoase învățături putem desprinde din această Evanghelie. În primul rând, perseverența credinței și a rugăciunii. Rugăciunea este foarte importantă pentru că în timp ce noi ne ridicăm la ceruri Îl pogărâm pe Dumnezeu prin rugăciune la noi pe pământ. Pe de o parte, noi, trebuie să fim rugători pentru dumneavoastră și părinți buni, iar pe de altă parte, dumneavoastră care sunteți părinți și aveți copii să vă rugați pentru aceștia, căci ei sunt nu numai viitorul Bisericii, ci și viitorul neamului nostru, lucru foarte important în vremurile acestea de răscruce. Trebuie să îi învățăm pe copiii noștri credința noastră strămoșească, istoria poporului nostru și să fie oameni buni și puternici în societate”, a spus Preasfinția Sa.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1820, Ultimul acces: 2018-12-13 10:07:05

»  Liturghie arhierească la Biserica Domnița Bălașa din București (2016-02-02)

 Închide 

Liturghie arhierească la Biserica Domnița Bălașa din București

[2016-02-02]
În ziua cinstirii Praznicului Întâmpinării Domnului, marți, 02 februarie 2016, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Biserica Domnița Bălașa – Paraclis Patriarhal din București.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfinția Sa a evidențiat învățăturile duhovnicești ce se desprind din Pericopa Evanghelică citită astăzi în toate locașurile de cult (n.r. de la Sf. Ev. Luca, capitolul 2, versetele de la 22 la 40): „Odată cu venirea la Templul din Ierusalim se prezintă acolo un om, care asemenea Sfântului Ioan Botezătorul este chemat de Duhul Sfânt. El este bătrân și drept, asemenea Dreptului Iosif, însă mult mai încărcat de ani. Este vorba despre Dreptul Simeon care era preot și cunoscător al Sfintelor Scripturi. Venind la ușa Templului Dreptul Simeon a primit pe Pruncul Iisus Hristos în brațele sale din mâinile protectorului și dreptului Iosif și ale Maicii Domnului, moment în care rostește cuvintele: «Acum, slobozește pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace; că au văzut ochii mei mântuirea Ta, pe care ai pregătit-o înaintea feței tuturor popoarelor; lumină spre descoperirea neamurilor și slavă poporului Tău Israel». În aceste cuvinte se descoperă vocația de profet a Dreptului Simeon, deoarece el mărturisește despre nașterea minunată care s-a făcut prin lucrarea Duhului Sfânt și despre pogorârea lui Dumnezeu în ființa Fecioarei Maria precum raza care trece prin sticlă și pătrunde mai departe nemodificată”.
Preasfinția Sa a mai arătat că în Pericopa Evanghelică de astăzi ni se descoperă lucrarea sfintei preoții pe care Dreptul Simeon o avea și pe care Fiul lui Dumnezeu, alături de Tatăl și de Duhul Sfânt, o respectă. De asemenea, Preasfinția Sa a îndemnat la urmarea exemplului Dreptului Simeon și să Îl purtăm pe Dumnezeu în sufletele noastre: „Să ne fie dragă această zidire care este Biserica lui Dumnezeu și care adună înlăuntrul zidurilor Biserica sufletelor celor care sunt purtători de Dumnezeu și se închină Lui în duh și în adevăr și care Îl preaslăvesc ca pe un Domn și un Stăpân și ca pe un adevărat Mântuitor al sufletelor”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1335, Ultimul acces: 2018-12-13 10:07:05

»  Hramul Bisericii „Domnița Bălașa” din București (2016-01-10)

 Închide 

Hramul Bisericii „Domnița Bălașa” din București

[2016-01-10]
Biserica Domnița Bălașa – Paraclis Patriarhal din București și-a sărbătorit duminică, 10 ianuarie 2016, cel de-al treilea hram, pe Sfântul Ierarh Grigorie, Episcopul Nyssei. În această zi, Sfânta Liturghie de hram a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Evenimentele liturgice dedicate hramului au început încă de sâmbătă, 09 ianuarie 2016, când au fost oficiate slujba Vecerniei și a Litiei, urmate de o procesiune cu moaștele Sfântului Ierarh Grigorie, Episcopul Nyssei.
În ziua hramului, după citirea Pericopei Evanghelie, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre virtuțile Sfântului Ierarh Grigorie: „Acest sfânt pomenit astăzi, considerat mare păstor, adică mare episcop al Bisericii din perioada ei de strălucire, a fost ucenic și frate al marelui Vasile, un sfânt capadocian la fel de cunoscut. În scrierile lui, Grigorie al Nyssei îl numește pe Sfântul Vasile «învățător și tată». Nu îi era tată, ci doar frate mai mare, dar l-a numit așa pentru că Sfântul Grigorie mărturisește că cele mai multe lucruri le-a învățat de la fratele lui. Sfântul Vasile a fost un strălucit teolog și mare lucrător al faptelor bune în Biserica din Cezareea Capadociei, acolo unde a păstorit ca ierarh vreme de nouă ani. Sfântul Grigorie al Nyssei a murit în jurul anului 395, dar a rămas în istoria Bisericii ca unul dintre cei mai mari ierarhi ai perioadei veacului de aur. Astfel de sfinți sunt rugătorii noștri înaintea Împăratului celui fără de moarte. Astfel de sfinți sunt slava Bisericii și ajutorul ei. Dacă el a luptat împotriva ereziilor vremii, împotriva unor curente care aveau duh împotrivitor, ne învață și pe noi că trebuie să fim la fel luptători și păstrători ai dreptei credinței, așa cum a făcut-o el și cu au făcut-o ceilalți mari ierarhi ai Bisericii”.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Emanuel Englert, pe seama capelei Liceului Tehnologic Special „Regina Elisabeta” din Protopopiatul Sector 2 Capitală. La final, Preasfinția Sa a săvârșit slujba Parastasului pentru ctitorii sfântului locaș trecuți la Domnul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1324, Ultimul acces: 2018-12-13 10:07:05

»  Biserica ”Domnița Bălașa” și-a cinstit ocrotitorii (2015-08-17)

 Închide 

Biserica ”Domnița Bălașa” și-a cinstit ocrotitorii

[2015-08-17]
În Duminica a XI-a după Rusalii, în ziua pomenirii Sfinților Martiri Brâncoveni, Biserica ,,Domnița Bălașa”, Paraclis Patriarhal din Capitală, și-a cinstit ocrotitorii. Ctitorie a celei de-a șasea fiice a Domnitorului martir, locașul de cult face parte din lista monumentelor istorice din București.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, care a rostit și un cuvânt de învățătură, informează TRINITAS TV.
La finalul Sfintei Liturghii s-a oficiat un parastas pentru ctitorii acestei biserici. De asemenea, toți credincioșii prezenți au primit câte o iconiță cu Sfinții Martiri Brâncoveni.
Biserica a primit ca ocrotitori și pe Sfinții Martiri Brâncoveni în anul 1994.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2192, Ultimul acces: 2018-12-13 10:07:05

»  Duminica a 8-a după Rusalii la Biserica Domnița Bălașa (2015-07-26)

 Închide 

Duminica a 8-a după Rusalii la Biserica Domnița Bălașa

[2015-07-26]
Credincioșii care au participat astăzi, 26 iulie 2015, la sfintele slujbe oficiate în biserica Domnița Bălașa (Paraclis Patriarhal) din București au avut bucuria prezenței în mijlocul lor a Preasfințitului Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal. Preasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat fiind de un sobor de preoți și diaconi și a adresat un cuvânt de învățătură, după cum ne-a transmis Bogdan Nedelcu.
În toate bisericile s-a citit astăzi, în Duminica a 8-a după Rusalii, pericopa Evanghelică de la Sf. Ev. Matei, cap. 14, vs. 14-22 în care se face referire la Înmulțirea pâinilor de către Mântuitorul Iisus Hristos: „În vremea aceea, Iisus a văzut mulțimea de oameni și I s-a făcut milă de ei și a vindecat pe bolnavii lor. Iar când s-a făcut seară, ucenicii au venit la El și I-au zis: Locul este pustiu și vremea, iată, a trecut; deci; dă drumul mulțimilor ca să se ducă în sate să-și cumpere mâncare. Iisus însă le-a răspuns: N-au trebuință să se ducă; dați-le voi să mănânce. Iar ei I-au zis: Nu avem aici decât cinci pâini și doi pești. Și El a zis: Aduceți-Mi-le aici. Și poruncind să se așeze mulțimile pe iarbă și luând cele cinci pâini și cei doi pești și privind la cer, a binecuvântat și, frângând, a dat ucenicilor pâinile, iar ucenicii, mulțimilor. Și au mâncat toți și s-au săturat și au strâns rămășițele de fărâmituri, douăsprezece coșuri pline. Iar cei ce mâncaseră erau ca la cinci mii de bărbați, afară de femei și de copii. Și îndată Iisus a silit pe ucenici să intre în corabie și să treacă înaintea Lui pe țărmul celălalt, până ce El va da drumul mulțimilor”.
În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți Preasfinția Sa a explicat învățăturile ce reies din această pericopă evanghelică.
Importanța hranei duhovnicești
Episcopul Vicar Patriarhal a vorbit și despre însemnătatea cuvintelor Mântuitorului „Dați-le voi să mănânce”: „Nimeni nu se aștepta ca poporul să stea nedezlipit de Iisus și timpul să zboare atât de repede ascultând cuvinte frumoase și învățăminte înalte. De aceea, Mântuitorul Hristos când vin Apostolii și Îi vestesc despre această situație le spune un cuvânt memorabil: „Dați-le voi să mănânce”. Acest cuvânt al Mântuitorului este ca un fel de testament predicatorial, căci Mântuitorul nu se referea neapărat la hrana trupească, ci la hrana duhovnicească pe care ei ca Apostoli și urmași ai Mântuitorului Hristos, cei ce aveau să organizeze Biserica, să ducă mai departe mesajul Său; ei aveau să împlinească prin propovăduirea lor, să dea poporului credincios hrană spirituală, învățătură pentru viață, lumină pentru călăuzirea pașilor fiecăruia pe cărările vieții”.
Eu sunt pâinea care s-a coborât din cer
„Însă de o altă hrană trebuie să avem noi grijă și anume de pâinea cea cerească, pâinea pe care o cerem noi în rugăciunea domnească, pe care o cerem ca pâine cea de toate zilele, înțelegându-se prin aceasta nu numai pâinea pentru hrana trupului, ci și pâinea cea duhovnicească, Cuvântului lui Dumnezeu, dar și Sfânta Împărtășanie pentru hrana cea sufletească și acest lucru îl vedem cu totul clar în Evanghelia Sântului Apostol și Evanghelist Ioan, Cuvântătorul de Dumnezeu. El reproduce cuvintele pe care le-a spus Hristos despre această pâine cerească. Eu sunt pâinea care s-a coborât din cer, spune Domul Iisus Hristos, pâinea din care, dacă va gusta cineva, nu va înfometa niciodată; această pâine cerească este aceea pâine pe care noi o primim transfigurată la cea mai înaltă slujbă a Sfintei noastre Biserici, care este Liturghia”, a mai spus Preasfinția Sa.
Biserica se va afla la 2 august 2015 în Duminica a 9-a după Rusalii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2057, Ultimul acces: 2018-12-13 10:07:05

»  Slujire arhierească la Biserica „Domnița Bălașa” din Capitală (2015-07-13)

 Închide 

Slujire arhierească la Biserica „Domnița Bălașa” din Capitală

[2015-07-13]
Creștinii ortodocși s-au aflat la 12 iulie 2015 în Duminica a VI-a după Rusalii. Biserica a rânduit ca în această duminică să se citească pericopa Evanghelică de la Matei cap. 9, vs. 1-8, pericopă care face referire la Vindecarea slăbănogului din Capernaum: „În vremea aceea, intrând în corabie, Iisus a trecut marea și a venit în cetatea Sa. Și, iată, I-au adus un slăbănog zăcând pe pat. Și Iisus, văzând credința lor, a zis slăbănogului: Îndrăznește, fiule! Iertate sunt păcatele tale! Dar unii dintre cărturari ziceau în sinea lor: Acesta hulește. Și Iisus, știind gândurile lor, le-a zis: Pentru ce cugetați rele în inimile voastre? Căci ce este mai lesne?, a zice: Iertate sunt păcatele tale, sau a zice: Ridică-te și umblă? Dar, ca să știți că putere are Fiul Omului pe pământ a ierta păcatele, a zis slăbănogului: Ridică-te, ia-ți patul și mergi la casa ta. Și ridicându-se, s-a dus la casa lui. Iar mulțimile, văzând acestea, s-au înspăimântat și au slăvit pe Dumnezeu, Care dă oamenilor asemenea putere”.
Slujire arhierească
În această Duminică, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Domnița Bălașa” - Paraclis patriarhal din Capitală, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a făcut o paralelă între pericopa de astăzi cu cea în care este relatată Vindecarea Slăbănogului din Ierusalim pentru a evidenția importanța aproapelui și importanța credinței celor din jurul nostru: „Spre deosebire de slăbănogul din Ierusalim, cel care așteptase timp de 38 de ani până să se întâlnească cu Mântuitorul Hristos ca Dumnezeu și ca Om, acest slăbănog din Capernaum este purtat de patru oameni, după cum spun evangheliștii Marcu și Luca în completarea Evangheliei pe care am rostit-o astăzi. De vor fi fost rude, de vor fi fost prieteni, de vor fi fost oameni milostivi, se evidențiază latura lor credincioasă. Ei aveau puternica crezare că Mântuitorul Iisus Hristos poate să îl vindece pe acest om care nu se putea purta pe picioarele sale”.
De asemenea Preasfinția Sa a evidențiat importanța celor din jurul nostru și faptul că cei apropiați pot fi promotorii credinței noastre în vremuri de rătăcire:
„Este nevoie de multe ori să se manifeste credința celor din jurul nostru atunci când mesajul dumnezeiesc nu este primit de noi. Se întâmplă adesea și în familii ca unul dintre soți să fie credincios, celălalt să fie mai puțin sau de loc. Atunci cel care este credincios se roagă și face tot ce-i posibil ca cel apropiat să se îmbunătățească sufletește. Asemenea sunt și rugăciunile părinților pentru copii lor, pentru ca aceștia să aibă în viața lor să aibă o lumină pe cărarea aceasta, de multe ori cu dificultăți, greutăți și suferințe, în care credința și ajutorul lui Dumnezeu să reprezinte esențialul întru ajutorarea lor”.
Totodată, Episcopul Vicar Patriarhal a subliniat importanța acestei pericope pentru societatea de astăzi:
„Vedem din această pericopă evanghelică faptul că trebuie să fim prietenoși unii cu alții, să ne manifestăm așa cu Sfântul Apostol Pavel le cerea romanilor –Fiți prieteni întru sfințenie și ajutați-vă unii pe alții, dăruindu-vă unii altora cinste. Iar în epistola către Filipeni spune că nimeni să nu caute numai cele ale sale, ci fiecare să caute si spre cele ale aproapelui. Este îndemnul de a cultiva sentimentul de solidaritate și de prietenie care trebuie să existe în orice societate obișnuită”.
Biserica se ve afla duminica viitoare, la 19 iulie 2015 în Duminica a 7 după Rusalii, a Sfinților Părinți de la Sinodul IV Ecumenic.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2240, Ultimul acces: 2018-12-13 10:07:05

»  Hramul Bisericii “Domnița Bălașa” (2015-05-21)

 Închide 

Hramul Bisericii “Domnița Bălașa”

[2015-05-21]
Biserica „Domnița Bălașa”, Paraclis patriarhal din Capitală, și-a sărbătorit joia aceasta hramul.
Construită în stil neoromantic și neobizantin, ctitoria fiicei Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu face parte din lista monumentelor istorice bucureștene, fiind una din cele mai frumoase biserici din Capitală.
La finalul Sfintei Liturghii, s-a oficiat și o slujbă de pomenire pentru ctitorii sfântului locaș, informează TRINITAS TV.
Sărbătoarea hramului este așteptată, în fiecare an, de foarte mulți bucureșteni, care umplu, de Înălțare, locașul de cult.
Cunoscuta ctitorie brâncovenească își mai sărbătorește hramul și pe 16 august, de sărbătoarea Sfinților Brâncoveni, precum și pe 10 ianuarie, în ziua de prăznuire a Sfântului Grigorie de Nyssa, ale cărui moaște se păstrează aici de mai bine de 40 de ani.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2397, Ultimul acces: 2018-12-13 10:07:05


Setul de evenimente 3 -
Nr. vizualizări:10272
Data ultimei vizualizări:2018-12-13 10:50:18
Data actualizare:2018-10-04 14:08:16
Data încărcării:2005-12-13 22:50:27
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:68

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2008-09-28
Aparat: FUJIFILM FinePix F47fd
Contor: 89

Vedere de ansamblu
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2014-11-07
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 21

Vedere de ansamblu
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2011-05-17
Contor: 43

Vedere de ansamblu
Foto: Mihai Ven

Data: 2014-11-07
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 19

Vedere de ansamblu
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2011-02-23
Contor: 224

Vedere din lateral
Foto: internet

Data: 2014-11-07
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 19

Vedere din față
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2009-09-06
Contor: 170

Fațada
Foto: internet

Data: 2008-09-28
Aparat: FUJIFILM FinePix F47fd
Contor: 37

Fațada
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2014-11-07
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 21

Printre crengi
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2014-11-07
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 18

Vedere laterală stânga
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2014-11-07
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 13

Vedere laterală stânga
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2009-09-06
Contor: 69

Fotografie Veche
Foto: internet

Data: 2014-11-07
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 18

Turnuri
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2017-01-06
Contor: 10

Fotografie veche
Foto: Kurt Hielscher

Data: 2014-11-07
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 7

Turn
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2014-11-07
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 10

Turnuri
Foto: Brudi Fürbacher


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5