Bucuresti :: Biserica Sf. Nicolae Selari - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Nicolae Șelari
București
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:strada Blanari nr. 16, Intr. Selari
Cod poștal:030062
Telefon :021 ... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.SfNicolaeSelari.ro
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, b.prefectura.mai.gov.ro, www.cjIlfov.ro, if.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Andronescu Grigore, Burnichi Costel
Hram:Sf. Nicolae
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Biserica “din Selari” este amplasata in Centrul Istoric al Bucurestiului, nu departe de Hanul cu Tei.
O prima biserica (probabil din lemn) a existat inca din secolele XVI-XVII, poate pe locul celei actuale; cea mai veche constructie este pomenita in documente cu numele de “Sf. Nicolae din mahalaua selarilor” la 1664 aprilie 27, la 1676 martie 4 si 1678 noiembrie 26. Se pare ca biserica din Selari este totuna cu „biserica Doamnii Ilincai, ce sa chiama Sfete Nicolae” (dupa actul din 1691 iunie 20) , aratata ca fiind langa mahalaua Zlatarilor. Doamna Ilinca, a doua sotie a lui Antonie din Popesti, pare, astfel, sa fie printre ctitorii vechi ai bisericii.
Vechea biserica a fost reconstruita pe la 1699-1700 de catre Serban (II) Cantacuzino, marele paharnic, impreuna cu marii negustori din enorie. Pisania spunea ca “Aceasta sfanta si dumnezeiasca biserica, intru care se praznuieste Sf (intul) Mare si de Minuni Nicolae, este facuta de Serban Cantacuzino biv vel paharnic, sin Draghici Cantacuzino vel spatar, impreuna cu Iorgu Staroste si Apostol Lazar, spre slava lui Dumnezeu, pentru vecinica lui pomenire, a parintilor, mosilor si stramosilor, in zilele luminatului domnului nostru io Constandin Basarab, la anul de la zidirea lumei 7208 (1700) m (e) s (e) ta august”. Pisania aceasta a fost zidita in temelia bisericii de azi, iar cuprinsul ei îl cunoastem din calendarul antic al lui Musceleanu.
Asa, principalul ctitor al bisericii Sf. Nicolae Selari este Paharnicul Serban Cantacuzino, piosul restaurator al Mânastirii Comana si înnoitor al multor biserici si mânastiri din tara.
Vornicul Serban Cantacuzino neavând urmasi care sa îngrijeasca de biserica si nici bresla selarilor mijloace suficiente ca sa o întretina bine, biserica având nevoie de reparatii, Domnul Constantin Voda Mavrocordat a fost acela care a reparat radical în a doua jumatate a secolului al XVIII- lea, scriindu-se numele lor în pomelnicul ctitorilor la proscomidie. Tot între ctitori se pretinde a fi pe la anul 1750 Anita Stirbeanca, fiica raposatului Radu Golescu.
În anul 1802 în timpul marelui cutremur de la Sf. Paraschiva (14 octombrie) biserica Sf. Nicolae Selari a cazut la pamânt din temelie.
Doi ani mai târziu, la 1804, ea a fost rezidita pentru a doua oara cu ajutorul obstesc prin osârdia lui Hagi Gheorghe Polizu, Nicolae Zaharia si Gheorghe Dumitriu, în timpul Domnului Constantin Alexandru Ipsilante, fiind Mitropolit Dositei Ionico (dupa cum atesta pisania) . Acum i se adauga absidele laterale si se ridica nivelul de calcare in exterior si in interior.
In 1816, in casele facute imprejur, a functionat o scoala de muzica bisericeasca si apoi prima tipografie de muzica bisericeasca din lumea ortodoxa orientala.
Pictura lacasului apartine lui Nicolae Polcovnicul, dupa cum se poate citi pe inscriptia de pe tampla bisericii: „Mana lui Nicolae Polc (ovnic) , zugrav; 823, iulie”.
La mijlocul veacului al XIX-lea, era biserica breslei lumanararilor, bumbacarilor si barbierilor. Bumbacarii au daruit bisericii icoana patronului breslei, Sf. Andrei, icoana cunoscuta ca facatoare de minuni.
Distrusa de Focul cel Mare, biserica este daramata in 1860 si reconstruita. In 1867, cand printul Carol I viziteaza lacasul cu gandul de a cunoaste viata spirituala a supusilor romani, lucrarile nu erau inca finalizate. Donatia principelui il transforma in ctitor, dupa cum aflam din actuala pisanie: „La anul 1868, Domnitorul Romaniei Carol I, prin intermedierea D-lui Ion C. Bratianu, ministru de interne si ad-interim la finante depuse 10. 000 de galbeni din caseta sa (…) , fiind curatorii bisericei, ajutatori cu bani si ostenitorii Domnii Vasile Constantin, Stamate Atanasiu, Stefan Boscu si Petrache Sachelarie. Cand mai venira intr’ajutorul unei ast-fel de nobile si tot-d’auna laudabile operatiuni, personele aici notate: Domnii Costache Stoeanovici, Ion Constantin, Petre Enciulescu si Ghita Radulian”.
Pictura interioara a fost realizata de Gheorghe Tattarescu si renovata de pictorul Traian Dancus in 1971. Consolidari au fost facute si in 1866-68 (cu elemente decorative de tip neoclasic si neogotic) , dupa cutremurul din 1977 (dupa proiectul arh. Gh. Naumescu si ing. Luigi Cora) si intre 1995-1998 (cand pictorul restaurator a fost Ioan Grigorescu) .
Braul vechii biserici este pe alocuri inglobat in zidaria soclului actualei constructii. Ea are o turla poligonala peste naos si un turn-clopotinta la care se ajunge pe scari semicirculare inchise in doua turnulete. Decoratia turlei-Pantocrator a fost inlocuita in 1996 cu o imitatie din beton armat.
Absida Sfantului Altar are noua laturi la exterior si este semicirculara la interior. Fatadele, incoronate de o cornisa specifica arhitecturii de inspiratie clasice si gotice, sunt impartite in doua de un brau.
Pridvorul de la intrare, ridicat pe patru trepte, are o arcada frontala sprijinita pe doua coloane din marmura.
Acest sfânt lacas de închinaciune a ramas neclintit pâna astazi, dar trecerea anilor a facut ca aceasta biserica sa-si piarda din rezistenta de consolidare, fapt ce a necesitat interventia altor lucrari.
Cod Monument:B-II-m-B-18174
Nr. vizualizări:24497
Data ultimei vizualizări:2024-05-19 20:37:37
Data ultimei actualizări:2018-10-04 12:51:53
Data încărcării pe sit:2006-01-01 10:52:33
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-12-03
Contor: 391

Vedere din față
Foto: Mihai Ven