Garceiu :: Biserica Sf. Treime - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Treime
Gârceiu
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Gârceiu
Comună:Crișeni
Județ:Sălaj
Adresa:nr. 213
Cod poștal:457107
Telefon :0260... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiasalajului.ro, www.primariaCriseni.ro, www.cjSJ.ro, www.prefecturaSalaj.ro
Preot:Liviu Taloș
Hram:Sf. Treime
Detalii:Construită între 1908-1912.
Știri despre biserică:

»  Episcopul Petroniu a binecuvântat lucrările efectuate la Parohia Gârceiu (2018-05-06)

 Închide 

Episcopul Petroniu a binecuvântat lucrările efectuate la Parohia Gârceiu

[2018-05-06]
de Iulian Dumitrașcu

Episcopul Petroniu a vizitat duminică comunitatea din Gârceiu, Zalău, unde a binecuvântat lucrările efectuate la biserica parohială.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a sfințit iconostasul bisericii, în urma lucrărilor de restaurare și a hirotesit în iconom pe Părintele paroh Andrei Vlaicu, în semn de apreciere a eforturilor și activității rodnice desfășurate.
După slujbă, cei prezenți s-au deplasat către cimitirul satului, unde Preasfinția Sa a sfințit capela mortuară ridicată de comunitatea din Gârceiu.
Satul Gârceiu este așezat în partea centrală a Județului Sălaj, la o distanță de aproximativ 10 km față de Municipiul Zalău și aparține, din punct de vedere administrativ, de comuna Crișeni.
Prima atestare documentară a localității provine din anul 1405, când satul apare sub numele de Gercsen, Cherchyn sau Gerchen. Începând cu anul 1966 localitatea primește denumirea de Gârceiu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 417, Ultimul acces: 2020-05-26 08:18:10

»  Salaj: O femeie a fost ingropata de familie in curtea casei, dupa ce Biserica ortodoxa din localitate a cerut o taxa de 1.000 de lei pentru groapa de la cimitir (Hotnews.ro ) (2015-10-26)

 Închide 

Salaj: O femeie a fost ingropata de familie in curtea casei, dupa ce Biserica ortodoxa din localitate a cerut o taxa de 1.000 de lei pentru groapa de la cimitir (Hotnews.ro )

[2015-10-26]
O femeie in varsta de 93 de ani din localitatea Garceiu, judetul Salaj, a fost ingropata in curtea din spatele casei sale. Familia a ales aceasta varianta dupa ce biserica ortodoxa din localitate a pretins o taxa de 1.000 de lei pentru ca femeia sa fie inmormantata in cimitirul satului, scrie Adevarul.ro.
Marieta Chira, fiica femeii, a povestit ca sotul ei a luat legatura cu coratorul bisericii ortodoxe acum o saptamana, pe 20 octombrie, pentru a anunta decesul batranei.
Femeia in varsta de 93 de ani trecuse de cativa ani la cultul greco-catolic si nu mai achitase taxa la biserica ortodoxa, care este singura din sat.
"Osanu, ca asa i se spune in sat persoanei respective, i-a spus ginerelui meu ca daca vrem sa o ingropam pe mama in cimitir, trebuie sa platim o taxa de 10 milioane (1.000 de lei noi - n.red.), fiind inclusa in aceasta taxa si tragerea clopotelor. Mi-am spus ca mama n-ar fi fost niciodata de acord cu asa ceva, ca doar e cimitirul satului, nu cimitirul ortodox. As fi inteles daca era vorba despre o institutie care administreaza cimitirul, ca la oras. Atunci as fi fost de acord cu taxa. I-a spus sotului meu ca singura solutie pentru a putea intra in cimitir este sa platim taxa. Cand sotul meu l-a intrebat ce se intampla daca noi, totusi, mergem si facem groapa, preotul a zis ca este caz penal. Nu a fost vorba de bani, ci de nedreptate. Pentru ca s-au facut stapani pe cimitir si, mai ales, pe biserica, desi aceasta a fost construita de greco-catolici. Bunicul meu a facut multe donatii. Sa nu credeti ca le tin partea unora sau altora, pentru ca eu sunt neoprotestanta, dar a fost vorba despre o nedreptate", a povestit fiica femeii, pentru Adevarul.
Preotul Gabriel Gardan, purtatorul de cuvant al Episcopiei Salajului, sustine ca taxa nu este discriminatorie si ca, de-a lungul timpului, ea a fost aplicata, atunci cand a fost cazul, fara a se tine cont de confesiune. El a explicat ca scopul taxei este contributia la intretinerea cimitirului.
Intrebat daca este normal ca accesul in cimitir sa fie conditionat de o astfel de taxa, preotul Gabriel Gardan sustine ca totul este legitim: "Daca era conditionata savarsirea serviciului religios - in speta slujba de inmormantare - de achitarea taxei, era urat. Nici nu s-a pus, insa, problema, pentru ca batranica era greco-catolica. Dar aceasta taxa, aplicata pe zona de administrare a cimitirului, este in regula."
Joia trecuta, cu cateva ore inainte de inmormantare, preotul ortodox a sunat familia femeii, spunand ca permite inmormantarea in cimitir fara taxa.
Familia batranei a preferat sa o ingroape pe aceasta in curtea casei, iar slujba sa fie oficiata de un preot greco-catolic si de pastorul penticostal.
Marieta Chira, fiica femeii, spera ca amploarea pe care a luat-o cazul sa foloseasca la ceva: "Macar sa nu se mai intample de acum inainte. E cimitirul satului, e pe domeniul public si nu ar trebui sa se faca nimeni stapan pe el".
Autor: Alina Neagu

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 807, Ultimul acces: 2020-05-26 08:18:10


Nr. vizualizări:1441
Data ultimei vizualizări:2020-05-26 08:18:10
Data actualizare:2006-05-31 19:55:10
Data încărcării:2006-05-31 19:55:10
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:3
Fotografi:Țetcu Mircea Rareș: 2, Basilica.ro: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-10-19
Contor: 190

Vedere de ansamblu
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2005-11-01
Aparat: DSC
Contor: 30

Vedere de ansamblu
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2014-05-29
Contor: 19

Vedere de ansamblu
Foto: Basilica.ro