Rohia :: Manastirea Sf. Ana - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Sf. Ana
Rohia
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Rohia
Comună:Târgu Lăpuș
Județ:Maramureș
Adresa:nr. 18
Cod poștal:435612
Persoană de contact :Arhim. Macarie Motogna
Telefon :0262... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @manastirea-rohia.ro
Adresa web Biserica:www.manastirea-rohia.ro
Adrese utile:www.protopopiatul-lapus.ro, www.episcopiammsm.ro, www.primariaTarguLapus.ro, www.cjMaramures.ro, www.prefecturaMaramures.ro
Hram:Sf. Ana, Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Tradițional
Înalțime maximă:48m
Detalii:Centru de viață monahală și spirituală a ortodoxiei românești.
Capelă din lemn, construită în stil maramureșan.
Ctitorie a preotului paroh Nicolae Gherman, din satul de la poalele "Dealului viei" - Rohia, deal pe care se afla asezata manastirea, sprijinit de localnici, între 1923-1927. Preotul ctitor a zidit manastirea in memoria fiicei sale, copila ANUTA, chemata la domnul la varsta de numai 10 ani. La inceput a fost ridicata o modesta bisericuta cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", tarnosita in 1926 de catre episcopul Nicolae Ivan al Clujului, fiind "primul asezamant de acest feliu" in Ardeal ridicat dupa 1918. In anul 1965 s-a introdus curentul electric si s-a amenajat drumul de acces. O noua etapa in viata manastirii Rohia incepe dupa 1990: obstea manastirii ajunge la 25 de vietuitori. Se simte din ce in ce mai mult nevoia de a construi o noua biserica, lucru care se va materializa in 1996 cand prima biserica este desfacuta de catre monahi si se construieste pe locul ei o noua si monumentala biserica, proiectata de arhitectul Dorel Cordos. Elementele definitorii ale noii constructii sunt preluate din toate cele trei provincii romanesti: biserica sub forma de cruce, cu pridvor brancovenesc in fata, cu un singur turn cupola ce contine elemente moldovenesti si pentru ca spatiul o cerea, inaltata pe verticala, se foloseste o inaltime de biserica maramureseana. Dimensiunile bisericii: inaltime de la baza - 48 m, lungimea - 22 m. Este interesant ca la subsolul bisericii este un paraclis-catacomba. In anul 2001 se ridica un colt maramuresean cu o biserica si o casa de lemn. La intrarea din sat se ridica o poarta monumentala. Tot aici exista si o cladire "Casa Poetului" in care a locuit si a scris opera sa Nicolae Steinhardt (1912-1989) , calugarit aici sub numele de monahul Nicolae. La poarta de la intrarea in manastire se afla un cimitir unde este inmormantat monahul Nicolae. Manastirea are un muzeu de icoane pe sticla si lemn din secolele XVIII-XX si o biblioteca cu 40000 de volume
Alte informații:La manastire se poate ajunge de la intersectia din orasul Targu Lapus, spre SUD, si se afla la 50 km de Baia Mare si 43 de orasul Dej.
Informații conexe:FORMULA-AS.RO: Justinian Chira (Articol)
FORMULA-AS.RO: Jurnalul fericirii de Nicolae Steinhardt (Articol)
YOUTUBE.COM: Film despre mănăstirea Rohia 1 (Video)
YOUTUBE.COM: Film despre mănăstirea Rohia 2 (Video)
Știri despre biserică:
Setul de evenimente 1

»  Mănăstirea Rohia își omagiază cel mai cunoscut monah: Părintele Nicolae Steinhardt (2019-07-25)

 Închide 

Mănăstirea Rohia își omagiază cel mai cunoscut monah: Părintele Nicolae Steinhardt

[2019-07-25]
de Mihail Mere-Albe

La Mănăstirea „Sfânta Ana” – Rohia din județul Maramureș se desfășoară în perioada 20 – 29 iulie cea de-a XXI ediție a zilelor culturale dedicate monahului Nicolae Steinhardt la împlinirea a 107 ani de la nașterea sa.
Cu ocazia acestui eveniment, la Mănăstirile Rohia și Rohița se desfășoară două tabere de pictură, la care participă peste 30 de tineri iconari.
Lucrările vor fi expuse în data de 29 iulie la Muzeul „Sfinții Martiri Brâncoveni” al Catedralei „Sfânta Treime” din Baia Mare.
Duminică, după Sfânta Liturghie, va fi oficiată Slujba Parastasului pentru părintele Nicolae Steinhardt.
Tot duminică, vor fi sfințite noile clopote care vor răsuna la Rohia, iar la Mănăstirea Rohița, va avea loc Masa rotundă cu tema „Civilizație și spiritualitate maramureșană în viziunea Monahului Nicolae Delarohia”.
Luni, 29 iulie 2019, în sala „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” din catedrala episcopală va fi lansat cel de-al optsprezecelea volum din Integrala N. Steinhardt „Varia Vol. I” și va avea loc o nouă Masă rotundă cu tema „Tânărul N. Steinhardt: afinități și polemici”.
Evenimentul este organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, Fundația N. Steinhardt și Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” Rohița.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3820, Ultimul acces: 2020-07-06 14:32:14

»  Iarnă la Rohia | Preasfințiții Părinți Iustin și Timotei au liturghisit în așezământul lor de metanie (2019-01-21)

 Închide 

Iarnă la Rohia | Preasfințiții Părinți Iustin și Timotei au liturghisit în așezământul lor de metanie

[2019-01-21]
de Sorin Ionițe

Episcopul Iustin al Maramureșului și Sătmarului împreună cu arhiereul vicar Timotei Sătmăreanul au liturghisit duminică în așezământul lor de metanie, Mănăstirea Rohia.
La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de Te Deum cu scopul de a mulțumi lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra așezământului și a viețuitorilor lui.
PS Iustin și PS Timotei Sătmăreanul la Mănăstirea Rohia. Foto: Episcopia Maramureșului și Sătmarului
De asemenea, au fost rostite rugăciuni pentru ca Dumnezeu și Maica Domnului să ajute ca să la finalizarea lucrărilor ce au loc la noua biserică.
Iarnă la Rohia
Cu prilejul slujirii celor doi ierarhi și al vizitei pastorale din 20 ianuarie 2019, Episcopia a publicat pe site-ul oficial o galerie foto care surprinde frumusețea Mănăstirii Rohia în timpul iernii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5922, Ultimul acces: 2020-07-06 14:32:14

»  Arhiepiscopul Justinian a fost pomenit la Rohia (2018-10-31)

 Închide 

Arhiepiscopul Justinian a fost pomenit la Rohia

[2018-10-31]
de Gheorghe Anghel

Arhiepiscopul Justinian Chira a fost pomenit marți la Rohia, cu prilejul împlinirii a doi ani de la trecerea sa la cele veșnice, informează Episcopia Maramureșului și Sătmarului.
Slujba Parastasului a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, după Sfânta Liturghie.
Prezent la slujbă, Preasfințitul Părinte Iustin a vorbit despre personalitatea deosebită a Arhiepiscopului Justinian, pe care l-a numit „icoana unei slujiri luminoase și pilduitoare”:
„Ziua de 30 octombrie rămâne o zi care consemnează această despărțire vremelnică a noastră de Înaltpreasfințitul Justinian ca un eveniment aparent trist, pentru că am pierdut un mare slujitor a lui Hristos și părinte al nostru, dar, în același timp, am câștigat în cer un mare părinte rugător, un mijlocitor către Dumnezeu pentru noi toți.”
Ca mare părinte duhovnic, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Justinian a răspândit multă lumină în jurul său, a evidențiat Preasfințitul Părinte Iustin:
„A fost o lumină. A luminat atât de mult, încât a rămas lumina Înaltpreasfinției Sale și după plecarea sa din lumea aceasta și ne hrănim din lucrarea, din cuvintele, din slujirea lui și suntem ocrotiți de rugăciunile pe care le face pentru noi”, a spus în încheiere Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.
Lansare de carte
În finalul evocării, a vorbit Pr. Dr. Cristian Ștefan, consilier eparhial cultural, care a prezentat volumul al VI-lea din ediția Reflecții, în care sunt adunate însemnările zilnice ale Arhiepiscopului Justinian.
Volumul „Reflecții VI”, ediție îngrijită de Mircea Crișan, a apărut în Editura Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, sub egida Fundației „Arhiepiscopul Justinin”, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Iustin.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6523, Ultimul acces: 2020-07-06 14:32:14

»  Arhiepiscopul Justinian va fi comemorat marți la Rohia (2018-10-25)

 Închide 

Arhiepiscopul Justinian va fi comemorat marți la Rohia

[2018-10-25]
de Sorin Ionițe

Arhiepiscopul Justinian va fi comemorat marți la Mănăstirea Rohia, la împlinirea a doi ani de la trecerea sa la cele veșnice.
Potrivit comunicatului transmis de Episcopia Maramureșului și Sătmarului, programul comemorativ din 30 octombrie 2018 va începe cu Sfânta Liturghie arhierească de la ora 09:00.
După liturghie va fi oficiată la mormântul ierarhului o slujbă de pomenire.
În aceeași zi la Rohia va fi lansat volumul Reflecții VI, ultimul din seria care cuprinde gânduri și cugetări ale Părintelui Arhiepiscop Justinian.
Arhiepiscopul Justinian
Arhiepiscopul Justinian Chira s-a născut la 28 mai 1921, în satul Plopiș din județul Maramureș, dintr-o familie de țărani evlavioși, la botez, primind numele de Ioan. A urmat școala primară în satul natal (1928-1934).
Între 1934-1941 a fost reținut acasă de părinți pentru sprijin în gospodărie, apoi a urmat doi ani cursurile Liceului ortodox de băieți „Simion Ștefan” din Cluj.
Mânat de dragostea de a-L sluji cât mai bine pe Dumnezeu, a mers la Mănăstirea „Sfânta Ana” din Rohia, ca frate de mănăstire în 12 martie 1941; a fost tuns în monahism cu numele de Justinian în 1942.
În data de 15 august 1942 a fost hirotonit diacon, iar la 17 aprilie 1943 preot la Mănăstirea Rohia de către Preasfințitul Nicolae Colan, Episcopul Vadului, Feleacului și Clujului.
Între 22 noiembrie 1942 și 10 martie 1943 a fost încorporat, în pofida statutului clerical în armata maghiară la Miscolt. În împrejurările istorice dramatice dintre 1940-1944, monahii din Mănăstirea Rohia trăiau într-o înfrigurată nădejde: eliberarea țării și a Transilvaniei.
Tânărul ieromonah, în vârstă de 23 de ani, a fost numit stareț la Rohia având să conducă acest așezământ, aproape 30 de ani – una din cele mai îndelungate și rodnice stăreții.
Pentru meritele sale în conducerea mănăstirii, la propunerea Preasfințitului Părinte Teofil al Clujului, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a conferit, în anul 1967, rangul de arhimandrit, iar în anul 1973 a fost ridicat la rangul de arhiereu, fiind ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
În septembrie 1990 a fost ales Episcop Ortodox Român al Maramureșului și Sătmarului, fiind instalat în 11 noiembrie 1990. În această calitate inițiază reorganizarea de curând reînființatei Episcopii a Maramureșului și Sătmarului.
În acest scop a cerut înființarea postului de Episcop vicar pe seama Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, post în care l-a propus pe arhimandritul Justin Hodea, starețul Mănăstirii „Sfânta Ana” – Rohia, care devine astfel Preasfințitul Justin Sigheteanul.
În data de 13 decembrie 2009 a fost ridicat la rang de Arhiepiscop onorific, de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în Catedrala Sfânta Treime din Baia Mare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6491, Ultimul acces: 2020-07-06 14:32:14

»  Au început „Zilele Rohiei” (2018-07-24)

 Închide 

Au început „Zilele Rohiei”

[2018-07-24]
de Gheorghe Anghel

În Episcopia Maramureșului și Sătmarului se desfășoară, în perioada 23 – 30 iulie, „Zilele Rohiei”.
Evenimentele de la Mănăstirile Rohia și Rohița sunt organizate în contextul anului omagial și comemorativ 2018.
Zilele Rohiei au debutat cu o tabără de pictură cu tema Sfinții români ocrotitorii noștri la care participă tineri seminariști și iconari consacrați din Transilvania.
Slujbă de pomenire pentru Nicolae Steinhardt
Duminică 29 iulie, de la ora 9:45, Liturghia de la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Iustin împreună cu Arhiereul vicar Timotei Sătmăreanul.
După Sfânta Liturghie va fi săvărșită o slujbă de pomenire pentru monahul Nicolae Steinhardt, la împlinirea a 106 de la nașterea sa, și pentru preotul ctitor Nicolae Gherman.
Luni 30 iulie, de la ora 9:30, va avea loc dezvelirea și sfințirea bustului preotului ctitor Nicoale Gherman în fața bisericii din localitatea Rohia. După o slujbă de pomenire, părintelui Nicolae Gherman îi va fi acordat post-mortem titlul de Cetățean de Onoare al Orașului Târgu Lăpuș.
Simpozion național la Rohia și Rohița
De la ora 10:30 la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia se va desfășura simpozionul: „Zilele spiritualității și culturii la Mănăstirea Rohia”, Lumini de Centenar – Preotul ctitor Nicolae Gherman și Monahul Nicolae Steinhardt.
În cadrul simpozionului vor lua cuvântul:
Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului
Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului;
Alexandru Pugna – Secretar de Stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale;
Vasile Moldovan – Prefectul Județului Maramureș;
Gabriel Valer Zetea – Președintele Consiliului Județean Maramureș;
Mitru Leșe – Primarul Orașului Târgu Lăpuș;
Conf. Univ. Șerban Turcuș și CS. I. Dr. Veronica Turcuș – România și contextul internațional al Marii Uniri din Anul 1918;
Arhim. Macarie Motogna – Preotul Nicolae Gherman, Ctitor de locașuri sfinte, om de cultură și patriot desăvârșit;
Scriitorul Horea Bădescu – Porțiile unui veac – exercițiu de memorie;
Viorica Aurelia Pop – Preotul Nicolae Gherman – model de preot și de părinte;
Prof. Marius Burzo – Jertfa lăpușenilor din 5 decembrie 1918;
Expoziție de icoane
La ora 13:00 va avea loc vernisarea expoziției de icoane, Sfinții români, ocrotirorii noștri, în spațiul terasa belvedere de la Centrul Cultural Monahal N. Steinhardt;
Zilele Rohiei sunt organizate de: Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, Fundația N. Steinhardt, Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” Rohița și Parohia Ortodoxă Rohia.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6991, Ultimul acces: 2020-07-06 14:32:14

»  IPS Justinian comemorat la Rohia | A fost omul dragostei și al îngăduinței, a spus IPS Andrei (2017-10-31)

 Închide 

IPS Justinian comemorat la Rohia | A fost omul dragostei și al îngăduinței, a spus IPS Andrei

[2017-10-31]
de Sorin Ionițe

A fost omul dragostei și al îngăduinței. Oricine îi trecea pragul, oricine îl aborda pleca cu sufletul mângâiat, chiar dacă suferința lui nu se termina pe loc, pleca cu sufletul împăcat. Și cu încrederea în Dumnezeu că până la urmă îl va ajuta degrabă. A fost un om în jurul căruia a radiat zefirul sfințeniei. Acestea au fost cuvintele rostite de IPS Andrei cu prilejul comemorării unui an de la trecerea la cele veșnice a IPS Justinian.
Trei ierarhi s-au rugat pentru sufletul fostului Arhiepiscop luni, la Mănăstirea Rohia. IPS Andrei, PS Iustin și PS Petroniu au oficiat Sfânta Liturghie și o slujbă de pomenire la mormântul IPS Arhiepiscop Justinian Chira al Maramureșului și Sătmarului.
Împreună cu cei trei ierarhi din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului au coliturghisit consilieri eparhiali, protoierei, stareți și clerici din parohii. Peste o mie cinci sute de credincioși au fost prezenți la slujbă conform site-ului oficial al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.
Părintele Mitropolit Andrei și-a intitulat cuvântul adresat cu acest prilej „Părintele spiritual al Maramureșului și al întregii Transilvanii”:
Din ce în ce ne este mai dor de el, a spus Părintele Mitropolit. Pentru că se împlinește cuvântul Sfântului Pavel care zice: De-ați avea zeci de mii de învățători, totuși nu aveți mulți părinți. Ne aducem aminte că, în mai multe rânduri, înainte de a pleca în lumea cealaltă, Părintele nostru, Arhiepiscopul Justinian, a repetat: Îmi va fi tare greu după ce voi muri, pentru că toată ziua mă voi certa cu Dumnezeu pentru voi, pentru fiecare.
Înaltpreasfinția Sa a surprins principalele calități duhovnicești ale celui care a fost unul dintre cei mai iubiți ierarhi ai Bisericii noastre:
E greu să cuprindem într-un cuvânt multe virtuți ce l-au caracterizat, dar subliniez câteva dintre ele. A fost un mărturisitor pentru Domnul Iisus Hristos. A fost omul dragostei și al îngăduinței. Oricine îi trecea pragul, oricine îl aborda pleca cu sufletul mângâiat, chiar dacă suferința lui nu se termina pe loc, pleca cu sufletul împăcat. Și cu încrederea în Dumnezeu că până la urmă îl va ajuta degrabă. A fost un om în jurul căruia a radiat zefirul sfințeniei.
După ce i-a primit pe toți, i-a iubit pe toți, s-a rugat pentru toți și le-a purtat sarcinile tuturor, pentru că acesta este părintele spiritual: îi primește pe toți, îi iubește pe toți și se roagă pentru toți. Arhiepiscopul Justinian a fost părintele duhovnicesc al nostru, al Maramureșului, dar și al întregii Transilvanii, a concluzionat IPS Andrei.
În continuare, PS Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, l-a evocat pe cel căruia i-a fost ucenic timp de câteva decenii ierarhului comemorat:
Parcă noi am fi dorit să mai rămână cu noi, a spus Preasfinția Sa. Atunci, în zilele în care l-am jelit n-a fost ochi care să nu verse o lacrimă, pentru că Părintele nostru, care a slujit Biserica noastră 75 de ani, fiind ctitor de suflete, ctitor de cultură, ctitor de așezăminte sfinte, și al multor zidiri de oameni și personalități, s-a mutat dintre noi.
Ca și IPS Andrei, PS Iustin a subliniat dorul pe care îl poartă fostului părinte duhovnicesc.
Datorită statorniciei Înaltpreasfinției Sale a înflorit această vatră monahală plină de sfințenie, care astăzi se rectitorește, pe temelia duhovnicească pe care a pus-o Părintele nostru Arhiepiscop Justinian. Ne-am adunat aici pentru că ne lipsește, ne lipsește din ce în ce mai mult, a mărturisit chiriarhul.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu PS Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, și PS Petroniu, Episcopul Sălajului, au oficiat o slujbă de pomenire la mormântul IPS Justinian.
Unul dintre cei mai iubiți ierarhi, renumit teolog și duhovnic, Părintele Arhiepiscop Justinian Chira al Maramureșului și Sătmarului, a trecut la cele veșnice în data de 30 octombrie 2016 la vârsta de 95 ani.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7758, Ultimul acces: 2020-07-06 14:32:14

»  30 octombrie 2017: IPS Justinian va fi comemorat la Mănăstirea Rohia, la un an de la plecarea la cele veșnice (2017-10-18)

 Închide 

30 octombrie 2017: IPS Justinian va fi comemorat la Mănăstirea Rohia, la un an de la plecarea la cele veșnice

[2017-10-18]
de Sorin Ionițe

Vrednicul de pomenire IPS Justinian Chira va fi comemorat luni, 30 octombrie 2017, la împlinirea unui an de la trecerea sa la cele veșnice, la Mănăstirea Rohia.
Programul liturgic va fi oficiat de IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu PS Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului.
Cu prilejul acestei comemorări, preoții și monahii sunt îndemnați ca în toate bisericile și mănăstirile eparhiei să săvârșească, duminică, 29 octombrie, slujba de pomenire și să fie trase clopotele, anunță Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului.
Ceremonialul liturgic de la Mănăstirea Rohia, locul unde este înmormântat Arhiepiscopul Justinian, va avea loc luni de la ora 9:00, iar la final va fi oficiată slujba de Parastas la mormântul ierarhului.
Un ierarh luptător, un păstor dinamic și un mare patriot – Arhiepiscopul Justinian Chira (1921-2016)
Unul dintre cei mai iubiți ierarhi, renumit teolog și duhovnic, Părintele Arhiepiscop Justinian Chira al Maramureșului și Sătmarului, a trecut la cele veșnice în data de 30 octombrie 2016 la vârsta de 95 ani.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7801, Ultimul acces: 2020-07-06 14:32:14

»  Zilele culturale Monahul Nicolae Delarohia. Masă rotundă cu temă de reflecție dedicată lui Nicolae Steinhardt (2017-07-25)

 Închide 

Zilele culturale Monahul Nicolae Delarohia. Masă rotundă cu temă de reflecție dedicată lui Nicolae Steinhardt

[2017-07-25]
de Iulian Dumitrascu

La Mănăstirea Sfânta Ana – Rohia se va întruni în 27 iulie 2017, de la ora 15:00, colectivul redacțional al Integralei N. Steinhardt cu redactorul șef al Editurii Polirom.
Întâlnirea face parte din programul evenimentului cultural Zilele culturale Monahul Nicolae Delarohia, aflat la a 19-a ediție, ne-a transmis Arhim. Macarie Motogna, Președintele executiv al Fundației N. Steinhardt.
Începând cu ora 17:00 va fi oficiată slujba Vecerniei, iar de la ora 17:30 slujba de pomenire pentru Părintele Nicolae, la împlinirea a 105 ani de la nașterea sa.
Mai departe, de la 19:00, în Mănăstirea Rohiița va avea loc Masa rotundă cu tema De la Jilava la Rohia: N. Steinhardt și mărturisirea credinței.
La această masă rotundă sunt invitați să participe membrii Fundației N. Steinhardt, preoți, monahi, oameni de cultură și tineri dornici de a cunoaște personalitatea Monahului Nicolae și modul lui de al mărturisi pe Hristos într-o perioadă represiv-atee.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7951, Ultimul acces: 2020-07-06 14:32:14

»  PS Iustin – 23 ani de slujire arhierească marcați prin rugăciune la Mănăstirea Rohia (2017-04-04)

 Închide 

PS Iustin – 23 ani de slujire arhierească marcați prin rugăciune la Mănăstirea Rohia

[2017-04-04]
de Sorin Ionițe

Duminica aceasta Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a participat la Sfânta Liturghie ce a fost oficiată la Mănăstirea Rohia.
Ierarhul a aniversat prin rugăciune 23 ani de la primirea arhieriei. Preasfinția Sa a fost hirotonit de Mitropolitul Antonie Plămădeală în Duminica Sfintei Maria Egipteanca, 17 aprilie 1994.
Slujba din 2 aprilie 2017 a fost oficiată Arhim. Timotei Bel, Exarhul mănăstirilor din Eparhie și stareț al Mănăstirii Scărișoara Nouă, împreună cu un sobor de clerici, informează site-ul oficial al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de un grup de teologi din Cluj-Napoca.
În cuvântul rostit la Chinonic, Preasfinția Sa a făcut referire la textul evanghelic duminical. Ierarhul a subliniat că la jertfa supremă a Mântuitorului trebuie să aducem mica noastră jertfă.
Acest lucru poate fi făcut de fiecare prin ajutarea aproapelui din orice poziție și demnitate lumească. De la Dumnezeu ne-a fost dată cârmuirea și trebuie să punem slujirea noastră în slujba oamenilor, a concluzionat PS Iustin.
În amintirea acelei zile, chiriarhul a primit în dar o icoană a Bunei Vestiri. Icoana, realizată de unul din pictorii care se ocupă cu înfrumusețarea noii biserici a Mănăstirii, urmează să fie așezată în Muzeul Episcopiei.
În cadrul aceleiași slujbe, ierarhul a hirotesit arhimandriți pe protosinghelii Ghelasie Maxim și Ioachim Tomoiagă, ca urmare a hotărârii luate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința din 10 februarie 2017.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8321, Ultimul acces: 2020-07-06 14:32:14

»  Duminica Ortodoxiei | Icoana făcătoare de minuni de la Rohia va fi adusă la Baia Mare (2017-03-01)

 Închide 

Duminica Ortodoxiei | Icoana făcătoare de minuni de la Rohia va fi adusă la Baia Mare

[2017-03-01]
de Gheorghe Anghel

Icoană Rohia
Cu prilejul Duminicii Ortodoxiei, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Rohia va fi adusă, în cursul zilei de vineri, 3 martie 2017, la Catedrala Episcopal㠄Sfânta Treime” din Baia Mare, informează Radio Renașterea.
Aceasta va rămâne spre închinare credincioșilor din municipiu până luni, 6 martie.
Anunțul a fost făcut marți, 28 februarie, de Preasfințitul Părinte Episcop Iustin al Maramureșului și Sătmarului, care a oficiat Slujba Canonului cel Mare la Catedrala Episcopală.
***
Icoana Maicii Domnului se află în Paraclisul „Sfântul Ierarh Nicolae”, de la demisolul bisericii noi a Mănăstirii „Sfânta Ana”- Rohia. Aceasta a fost pictată de călugărul Nicanor din Sfântul Munte Athos.
În deceniul al patrulea al secolului al XX-lea, icoana a scăpat dintr-un incendiu când, din cauza unei lumânări nesupravegheate, suportul de lemn al icoanei a luat foc, fiind mistuit în întregime. Printr-o minune icoana nu a ars și păstrează doar câteva urme ale flăcărilor.
În anul 2004, icoana a fost restaurată de profesorul universitar Teo Mureșan, din Cluj-Napoca.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8685, Ultimul acces: 2020-07-06 14:32:14

»  Baia Mare: PS Iustin s-a rugat pentru sufletul Arhim. Serafim de la Rohia (2017-02-13)

 Închide 

Baia Mare: PS Iustin s-a rugat pentru sufletul Arhim. Serafim de la Rohia

[2017-02-13]
de Sorin Ionițe

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat în Duminica întoarcerii Fiului Risipitor, Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Baia Mare.
În aceeași zi, 12 februarie 2017, ierarhul a oficiat o hirotonie în diacon și o slujbă de pomenire pentru Arhim. Serafim Man, fost stareț al Mănăstirii Rohia. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Doxologia al Catedralei, dirijat de prof. Alina Ureche, notează site-ul oficial al eparhiei.
În cuvântul rostit, Preasfinția Sa a spus că Parabola Fiului Risipitor ilustrează felul în care se raportează omul la Dumnezeu și Dumnezeu la om.
Mântuitorul arată lumii chipul iubirii milostive al Tatălui și faptul că Dumnezeu este îndelung răbdător, mult iubitor și lesne iertător. Dumnezeu a folosit această încercare ca pe o mustrare dumnezeiască pentru întoarcerea la normalitate a fiului rătăcit, a mai spus PS Iustin.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a oficiat o slujbă de pomenire pentru Arhim. Serafim Man, fost stareț al Mănăstirii Rohia, de la a cărui trecere la Domnul s-au împlinit patru ani.
***
Părintele Serafim a fost starețul Mănăstirii Rohia între anii 1973-1984. În timpul vieții era căutat de mulți credincioși, fiind și duhovnicul vrednicului de pomenire Justinian Arhiepiscopul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8458, Ultimul acces: 2020-07-06 14:32:14

»  PS Iustin a instalat un nou stareț la Mănăstiriea Rohia (2017-01-16)

 Închide 

PS Iustin a instalat un nou stareț la Mănăstiriea Rohia

[2017-01-16]
de Sorin Ionițe

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat duminică, 15 ianuarie 2017, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sfânta Ana Rohia. În aceeași zi a hirotesit și instalat pe Arhimanditul Macarie Motogna ca stareț al obștii monahale, informează site-ul oficial al eparhiei.
În cuvântul rostit, ierarhul a vorbit despre recunoștința pe care oamenii trebuie s-o aibă față de Dumnezeu și de semeni.
După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Iustin a hirotesit și instalat cel de-al doisprezecelea stareț al Mănăstirii Sfânta Ana din Rohia, în persoana Arhimandritului Macarie Motogna.
Preasfințitul Părinte Iustin, i-a înmânat Părintelui Macarie Motogna Decizia și toiagul de stareț și l-a prezentat obștii și credincioșilor ca întâistătător al Mănăstirii și părinte al lor. Pentru activitatea culturală desfășurată, Preasfințitul Părinte Iustin i-a conferit starețului mănăstirii distincția Crucea Sfântul Iosif Mărturisitorul.
La final a fost oficiată o slujbă de pomenire în cadrul căreia au fost pomeniți Arhiepiscopul Justinian, foștii stareți ai mănăstirii, dar și poetul Mihai Eminescu.
***
Arhimandritul Macarie Motogna s-a născut la 4 august 1974 în localitatea Breaza, județul Bistrița-Năsăud, într-o familie cu șapte copii. Este absolvent al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă din Oradea și doctor în istorie la Institutul George Barițiu din Cluj-Napoca.
La vârsta de 15 ani a intrat în obștea Mănăstirii Rohia, fiind primit de către ieromonahul Iustin Hodea, actualul Episcop al Maramureșului și Sătmarului. În data de 19 septembrie 1993 a fost hirotonit diacon, în 8 mai 1994 preot, iar în 28 iunie 1994 a fost tuns în monahism primind numele de Macarie. În 2001 a fost hirotesit Protosinghel, iar în 12 aprilie 2009 a primit rangul de Arhimandrit. A trecut prin toate ascultările monahale, iar în data de 11 ianuarie 2011 a fost numit egumen al Mănăstirii Sfânta Ana Rohia.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8888, Ultimul acces: 2020-07-06 14:32:14

»  Rohia: Vizita noului Episcop al Maramureșului și Sătmarului (2016-12-29)

 Închide 

Rohia: Vizita noului Episcop al Maramureșului și Sătmarului

[2016-12-29]
de Sorin Ionițe

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a efectuat, miercuri 28 decembrie 2016, prima vizită la Mănăstirea Sfânta Ana, Rohia, în calitate de păstor al eparhiei maramureșene.
Episcopul a fost însoțit de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, informează site-ul oficial al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.
Ierarhii au fost primiți de Părintele Arhimandrit Macarie Motogna, egumenul mănăstirii, împreună cu obștea. Preasfințitul Părinte Iustin a prezentat oaspeților biserica, chilia Arhiepiscopului Justinian Chira, biblioteca, chilia monahului Nicolae Steinhardt, și muzeul mănăstirii.
În aceeași zi, cei trei ierarhi au rostit o ectenie și s-au recules la mormântul Arhiepiscopului Justinian.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8857, Ultimul acces: 2020-07-06 14:32:14

»  Zi de hram la Rohia (2016-12-07)

 Închide 

Zi de hram la Rohia

[2016-12-07]
de Sorin Ionițe

Manastirea Rohia
În ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Nicolae, 6 decembrie 2016, Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie în noua biserică a Mănăstirii Rohia cu ocazia hramului Paraclisului de iarnă.
Din soborul slujitor au făcut parte Pr. Florin Stan, protoiereul protopopiatului Lăpuș, Arhim. Macarie Motogna, egumenul Mănăstirii și alți preoți din eparhie. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de Grupul de muzică psaltic㠄Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. În cadrul slujbei a fost pomenit Iustinian Arhiepiscopul, Episcopul Nicolae Ivan, împreună cu ctitorii și foștii viețuitori ai mănăstirii.
Cu ocazia hramului, Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul a rostit un cuvânt de învățătură despre viața și minunile Sfântului Ierarh Nicolae și despre lupta pentru păstrarea dreptei credințe la primul Sinod Ecumenic din anul 325 de la Niceea.
După Sfânta Liturghie a fost oficiată slujba parastasului pentru vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Iustinian, cel care a fost starețul acestui sfânt locaș timp de 39 de ani, și care a făcut ca numele Rohiei să fie cunoscut în toată țara și în străinătate.
La final, PS Iustin a primit din partea obștii mănăstirii o icoană reprezentând pe Sfântul Ierarh Nicolae, spre a fi dusă la Muzeul Episcopiei.
Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Iustinian a oficiat sfințirea Paraclisului de iarnă la 6 decembrie 1997 și de atunci a fost nelipsit în ziua Sfântului Nicolae de la Rohia. IPS Iustinian a trecut la cele veșnice în 30 octombrie 2016, iar joi va fi oficiat parastasul la 40 de zile de la trecerea sa la cele veșnice.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8773, Ultimul acces: 2020-07-06 14:32:14

»  8 decembrie: Slujbă de pomenire pentru IPS Justinian, la Rohia (2016-11-25)

 Închide 

8 decembrie: Slujbă de pomenire pentru IPS Justinian, la Rohia

[2016-11-25]
de Gheorghe Anghel

Archbishop Justinian passed away to the Lord
Parastasul de 40 de zile pentru vrednicul de pomenire Înaltpreasfințitul Părinte Justinian va avea loc în data de 8 decembrie 2016, la Mănăstirea Rohia. Hotărârea a fost luată în cadrul ședinței Permanenței Eparhiale a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului din data de 24 noiembrie 2016, informează Radio Renașterea.
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a prezidat joi 24 noiembrie, de la ora 10.30, ședința Permanenței Eparhiale a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului în calitate de locțiitor de episcop al acestei eparhii. În cadrul ședinței a fost hotărâtă organizarea parastasului de 40 de zile pentru vrednicul de pomenire Înaltpreasfințitul Părinte Justinian în data de 8 decembrie la mănăstirea Rohia.
De asemenea, pe ordinea de zi au mai fost: convocarea Adunarii Eparhiale care va avea loc în data de 9 decembrie la reședința mitropolitană din Cluj-Napoca, drepturile de autor privind moștenirea culturală a Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Justinian și clarificarea juridică a acestora, prezentarea ultimelor documente sinodale și semnarea unor documente care țin de competența Mitropolitului Andrei în calitate de locțiitor de Episcop al Maramureșului și Sătmarului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8752, Ultimul acces: 2020-07-06 14:32:14

»  Mănăstirea Rohia și-a sărbătorit cel de-al 90-lea hram (2016-08-16)

 Închide 

Mănăstirea Rohia și-a sărbătorit cel de-al 90-lea hram

[2016-08-16]
de Andrei Pau

IMG_2662
Mii de credincioși din toată țara au fost prezenți luni, 15 august 2016, la hramul Mănăstirii Rohia din județul Maramureș. Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Episcop Vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Altarul de vară al Mănăstirii Rohia. La slujbă a asistat și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, notează site-ul oficial al Eparhiei.
Din sobor au făcut parte preotul Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, arhimandritul Casian Filip, ecleziarhul Catedralei Episcopale Sfânta Treime din Baia Mare, preotul Ioan Pop, consilier eparhial, preotul Florin Stan, protopopul Lăpușului, arhimandritul Macarie Motogna, egumenul mănăstirii, precum și stareți de mănăstiri, monahi și preoți din parohiile învecinate.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de un grup de preoți și teologi din Țara Lăpușului, Baia Mare și Cluj-Napoca, iar la priceasnă a cântat Grupul ASCOR Baia Mare, condus de Vlad Verdeș.
În cuvântul rostit, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a recomandat credincioșilor să o cinstească pe Maica Domnului.
Maica Domnului nu a murit, Ea a adormit. Nu sărbătorim moartea Maicii Domnului, ci Adormirea Maicii Domnului, pentru că Maica Domnului, spre deosebire de toate celelalte femei, nu a gustat din paharul morții. Fiul ei, Domnul nostru Iisus Hristos, n-a părăsit-o pe Mama Lui nici când S-a Înălțat la Cer, nici când a Adormit. Cei ce nu o cinstesc pe Maica Domnului săvârșesc o fărădelege neiertată de Dumnezeu. A nu cinsti pe mama ta e cel mai mare păcat, a spus Înaltpreasfinția Sa.
La rândul său, Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul a vorbit credincioșilor despre viața Maicii Domnului care se află sintetizată în troparul sărbătorii ce se cântă de la Înainteprăznuirea sărbătorii Adormirii Maicii Domnului până la Odovania Praznicului.
De Adormirea Maicii Domnului toată omenirea creștină este în sărbătoare. Ea a fost cinstită încă din timpul vieții. Noi o supracinstim pentru că e mai mare decât toți sfinții, a precizat Arhiereul Vicar al Episcopiei Mramureșului și Sătmarului.
La cea de-a 90-cea prăznuire a hramul de la mănăstirea Rohia au mai fost prezenți profesorul Nicolae Noica, cel care a fost primul ctitor al noii biserici a mănăstirii, academicianul Emil Burzo, președintele Filialei Cluj a Academiei Române și academicianul Marius Porumb, directorul Institutului de Arheologie și Istorie a Artei din Cluj-Napoca. Cei trei au primit distincția Crucea Voievodală Maramureșeană, cea mai înaltă distincție a Eparhiei.
De asemenea, arhimandritul Macarie Motogna, egumenul Mănăstirii Rohia, a acordat plachete și diplome aniversare cu ocazia împlinirii a 90 de ani de existență a vetrei monahale. Părintele arhimandrit a oferit disticții Înaltpreasfințitului Părinte Justinian, Preasfințitului Părinte Iustin, ambii foști stareți ai Mănăstirii Rohia. Au mai fost înmânate diplome fostului ministru Nicolae Noica, academicianului Eugen Burzo, academicianului Marius Porumb și lui domnului Doru Dăncuș.
Plachete aniversare au fost înmânate și cu ocazia organizării Simpozionului național 90 de ani de viață monahală la Rohia, ce a avut loc în data de 28 iulie 2016.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9029, Ultimul acces: 2020-07-06 14:32:14


Setul de evenimente 2 -
Nr. vizualizări:18516
Data ultimei vizualizări:2020-07-06 14:32:14
Data actualizare:2015-05-21 12:08:15
Data încărcării:2005-04-27 14:07:09
Nr. Mesaje:1
Rugăminte:
(2016-12-13)
Numele meu este Rodica.
Sunteti parte din sufletul meu, Sf. Manstire Rohia imi transmite energia de care am nevoie pentru catva timp, va rog pomeniti si numele meu la sfintele rugaciuni.
Cred, Doamne , ajuta necredintei mele.
@yahoo.com
Nr. Fotografii:51
Fotografi:Costel Novac D-veni: 34, Emil Șerban: 9, Wilhelm Scherz: 3, Mariko23: 1, Tehsha: 1, Cosmin Cornea: 1, Luminița Moruz: 1, Claudia Bun: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!


Setul de Fotografii 1
Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Data: 2017-08-24
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 0

Pictura biserica noaua
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2017-08-24
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 0

Interior biserica noua
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2017-08-24
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 0

Interior biserica noua
Foto: Costel Novac D-veni