Roata de Jos :: Biserica Schitul Roata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Schitul Roata
Roata de Jos
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Roata de Jos
Comună:Roata de Jos
Județ:Giurgiu
Cod poștal:087195
Persoană de contact :Stroe Vasile
Telefon :0728... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiagiurgiului.ro, www.cjGiurgiu.ro, gr.prefectura.mai.gov.ro
Preot:STROE VASILE
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Detalii:BISERICA SADINA cum mai este cunoscut Schitul Roata Catunu cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” este monument arhitectonic de arta medievala.
Comuna Roata de Jos este asezata in extremitatea de nord vest a judetului Giurgiu, pe malul stang al paraului Dambovnic, fiind una dintre cele mai vechi si dinamice asezari. Prima mentiune documentara, 5 august 1451, cand Vladislav al II-lea Voievod, intareste prin hrisov stapanirea lui Costea cu fii sai Manea si Radu peste ROTA (ROATA) . Numele este legat de organizarea militara a tarii, pentru ca cuvantul slavon ROTA – cum este scris in hrisov – inseamna unitate de ostasi calari (roata de calareti) .
Biserica aceasta este tot ce a mai ramas dintr-o manastire de calugari, infiintata in anul 1668, pe timpul domniei lui Radu Leon Voievod. Ctitorii ei sunt : Mosul Serafim si bogatul negutator Iani Popa din Bucuresti, originar din Pogoniana (Epir) , tinut inabusit sub stapanire turceasca – el gasise, ca si alti compatrioti ai sai, drumul catre o tara bogata, unde ortodoxia era lasata in pace de Islam.
Nicolae Iorga da ca data a infiintarii bisericii anul 1632.
In jurul ei au fost odinioara chilii si acareturi care au disparut. Manastirea a avut mosii de la ctitori si de la alti donatori din Draghinesti, Cartojani si Gratia, precum si satul Sadina, unde se afla tigania manastirii. Cand a inceput sa decada din cauza neingrijirii, nepotii citorilor au inchinat asezamantul la manastirea Stavropoleos din Bucuresti, in anul 1729, pentru motivul ca arhimandritul Ioanichie, staretul de acolo este din „patria noastra”.
Din momentul inchinarii manastirea de la Roata a devenit metoc la manastirea Stavropoleos. Calugarii au parasit-o si aici nu mai era decat un calugar, insarcinat cu administrarea bunurilor.
Intr-adevar, ca si Iani Popa, Ioanichie era din satul grecesc Ostantia, eparhia Pogoniana, iar in 1733 manastirea Stavropoleos (inclusiv schitul Roata) era inchinata la manastirea Gura din Pogoniana.
Incepand cu anii urmatori anului 1800 aici slujesc preoti de mir, ca popa Ivan Mosteanu, apoi fiul sau Zamfir, hirotonit la 8 februarie 1825.
Biserica ridicata pe culmea unui deal, in margine de padure, pe malul stang al Dambovnicului, la jumatatea distantei dintre Sadina si Roata Catunu, din locul ales domina intreaga asezare. Ea are un plan triconc, precedat de un scurt pronaos, iar deasupra naosului se ridica sprintena o turla octogonala cu baza patrata.
Forma ei initiala se poate vedea pe o macheta zugravita in tabloul votiv al ctitorilor, pe care o tin in mana Mosul Serafim si Iani Popa.
Planul bisericii din Roata este de dimensiunile bolnitei de la Cozia (1542) .
Un cutremur, probabil cel din 26 octombrie 1802 i-a daramat cupola. La reparatia facuta in 1807 cupola a fost inlocuita cu o calota din zid. O transformare mai serioasa s-a facut in anul 1861, din initiativa preotului Stancu Duhovnicul si cu ajutorul satenilor. Cu aceasta ocazie s-a facut un nou acoperis din tabla rosie si s-a adaugat un advon in prelungirea pronaosului pentru a obtine spatiu interior mai incapator. . In jurul anului 1936 a fost nevoie de restaurare completa. Biserica fiind monument istoric, lucrarile s-au facut sub supravegherea Comisiei Monumentelor Istorice, dupa planurile arhitectului Emil Costescu. Cu aceasta ocazie s-a tinut seama de macheta de pe tabloul votiv si biserica a fost refacuta dupa modelul ei, cu scopul de a o aduce la forma initiala. I s-a refacut cupola centrala, s-a invelit cu tabla galvanizata si s-a spalat pictura. Totusi, advonul si-a pastrat din utilitate, insa refacut din temelie si adaptat la constructie. Constructia este executata din cararmida arsa, cu mortar foarte tare, caracteristic constructiilor vechi, netencuite. Planul este in forma de cruce cu abside semicirculare in interior, iar in afara cu muchii. In interior are bolti concave de zidarie. Impartirea este clasica : advon, pronaos, naos si altar.
Tampla este de lemn, fara valoare artistica, lucrarta in 1936. Edificiu mic, delimitat de ziduri, disproportionat de groase, inaltate in unele parti cu usoare stangacii de trasare, s-au adoptat solutii simple, realizate cu rusticitate, dar fara cazna.
Altarul este acoperit cu o semicalota fara decrosuri, continuata cu un semicilindru. Proscomidia larga si scunda, sapata in grosimea zidului, are deasupra un arc lat in plin centru si luminata de o ferstruica, la est flancata de o mica nisa, la sud nisa diaconiconului acoperita tot cu un asemenea arc lat.
Naosul este despartit de pronaos dupa sistemul traditional printr-un zid plin, gros de aproape un metru, strabatut de o singura deschidere ingusta, boltita in semicilindru. Deasupra naosului se inalta o turla octogonala la exterior, circulara la interior, sprijinita pe pandantivi.
Turla se sprijina la nord si sud direct pe arcele de cap ale absidelor, la est pe arcul transversal care margineste boltirea altarului, iar la vest pe ingustul semicilindru care prelungeste lungimea naosului. Pronaosul este acoperit cu o calota cu pandantivi, sustinuta de arce in consola lipite pe peretii incaperii.
Spatiul interior, cuprins ca un miez in coaja groasa a zidurilor este luminat de ferestre inguste cu glaful adanc. In altar in afara de fereastra minuscula din proscomidie se mai gaseste o fereastra pe axul bisericii.
Biserica privita dinspre miazazi apare zvelta, inaltata de turla. Monumentul se echilibreaza intr-o perfecta armonie ca un suport solid pentru o turla puternica.
Pictura este cea originala, asa cum s-a pastrat sub tempera din 1861, care a fost executata de zugravul local Dimitrie Negoescu zis Dimitrie Zugravul, tempera ce a fost inlaturata la restaurarea din 1936.
Pictura a fost executata in fresca, in stil bizantin, de mesterii zugravi Dumitru si Raducu, semnati mai jos la marginea scenei „Prezentarea la templu”. Se aseamana perfect cu pictura bisericii brancovenesti de la Mogosoaia, zugravita cu 20 de ani mai tarziu. Se observa lucratura celor doi mesteri : unul mai stangaci lucreaza boltile si scrie slavoneste, celalat foarte talentat lucreaza in partile de mai jos, zugraveste artistic si scrie greceste.
Cu toata suprafata redusa a peretilor programul iconografic al bisericii este destul de bogat.
Pisania a I-a, in naos, pe peretele din vest : „S-a ridicat din temelie aceasta vestita si preaplacuta biserica in numele Adormirei Preacuratei Stapanei noastre Nascatoarei de Dumnezeu si pururi Fecioara Maria, cu cheltuiala mosului Serafim, a cinstitilor si de bun neam boieri Iane Popa din Pogoniana, pentru sfanta si sufleteasca mantuire a lor, domnind credinciosul si luminatul domn Io Radu Leon Voievod . . . . . . . . . . . aceasta preaplacuta si dumnezeiasca biserica si s-a ispravit in (8?) iulie, in anul 7176 (1668) ”. In acelasi an, in hrisovul dat la 3 februarie pentru scutirea manastirii de dajdii, Radu Leon Voievod ii da lui Iani Popa calificativul de „boierul domniei mele” iar mosului Serafim de „nastavnic (ingrijitor) al sfantului locas”.
Pisania a II-a, la usa de la intrare in advon dupa renovarea din 1861 : „Aceasta sfanta biserica, fiind foarte veche acum s-au impreinoit si s-au infrumusetat dupa cum se vede prin sarguinta si cheltuiala preotului Stancu Duhovnicul care a zidit acest advon din nou si cu ajutorul dumnealor Oana, Dobre, Mihalcea, Matei, Ioan, Ion, Voica leat 1861”.
In ceea ce priveste arta bisericeasca din veacul al XVII – lea biserica Roata Catunu – parohia Sadina este reprezentativa pentru monumentele medievale de arta si cult si ar trebuie sa se bucure de atentia cuvenita din partea oamenilor de cultura si specialistilor in domeniu, mai ales ca in judetul Giurgiu sunt putine asemenea monumente.
Cutremurul din 4 martie 1977 a avariat turla care s-a retezat si deplasat in plan orizontal sub cupola pe care la interior este picataa icoana lui Iisus Hristos Pantocrator, avand un grad ridicat de risc seismic. Un nou seism ar putea prabusi turla, ceea ce ar provoca stricaciuni ireparabile.
Pictura s-a deteriorat de fum si de condens.
Biserica Sadina are nevoie urgenta de restaurare.
Este ignorata probabil nefiind ctitorie domneasca si nici a vreunui boier de vaza.
Sursa: Bisericile din comuna Roata de Jos Autori : Constantin Stanescu - Gheorghe Marinica Editura Printeuro Ploiesti 2003
ROATA straveche asezare din Tara Vlahilor Monografie Autori : Constantin Stanescu, Marin Stanescu, Ion Stanescu -cordonator Gheorghe Marinica Editia lll-a Editura Printeuro Ploiesti 2007
Alte informații:Parohia Sadina.
Cod Monument:GR-II-m-B-15073
Nr. vizualizări:8629
Data ultimei vizualizări:2024-04-17 11:56:38
Data ultimei actualizări:2015-02-09 03:13:45
Data încărcării pe sit:2007-02-28 21:37:35
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2006-01-01
Aparat: SyntekTPE STK1210 NUL
Contor: 380

Vedere de ansamblu
Foto: Voluntar