Iasi :: Biserica Adormirea Maicii Domnului Galata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului Galata
Iași
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Iași
Județ:Iași
Adresa:strada Galata, nr. 5
Cod poștal:700000
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adresa web Biserica:www.admd.info
Adrese utile:www.MMB.ro, www.primaria-iasi.ro, www.icc.ro, www.prefecturaIasi.ro
Preot:Mircea Stolerium, Adrian Dinu
Hram:Adormirea Maicii Domnului, Sf. Teodora de la Sihla
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:Sfințirea locului s-a făcut în ziua de 26 aprilie 1990.
Se slujește la demisol.
În anul 2005 luna mai biserica este încă înconstrucție. Sunt pe terminate lucrările la turnuri.
Știri despre biserică:

»  Mihai Eminescu comemorat la Iași (2016-01-15)

 Închide 

Mihai Eminescu comemorat la Iași

[2016-01-15]
La Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iași va fi omagiat vineri, 15 ianuarie 2016, poetul național Mihai Eminescu. În cadrul Sfintei Liturghii care va fi oficiată astăzi se vor înălța rugăciuni pentru marele poet. Tot astăzi, de la ora 17:00, în cadrul sesiunilor „Convorbiri spirituale“, se va organiza evenimentul „O seară cu Eminescu“.
„Ziua de 15 ianuarie este o mare sărbătoare a poporului român pentru că este ziua de naștere a celui mai mare poet al neamului nostru - Mihai Eminescu, «omul deplin al culturii românești», așa cum l-a numit Constantin Noica. În cadrul manifestării culturale din biserica noastră, va fi o bucurie să medităm, să vorbim și să recităm versurile lui Eminescu, cel care a spus că «Biserica Ortodoxă este Maica neamului românesc» și «Cine combate Ortodoxia, numai român nu e». Am invitat la această sărbătoare pentru a vorbi celor prezenți pe prof. Antoniu Patraș de la Facultatea de Litere a Universității «Al. I. Cuza» din Iași și pe prof. univ. dr. Codrin Liviu Cuțitaru decanul Facultății de Litere a Universității «Al. I. Cuza» din Iași. Vom avea și un mic recital de poezie, iar corul bisericii noastre va interpreta versuri de Mihai Eminescu. Ne vom înălța sufletul fiind alături de Eminescu, cel care a iubit țara și poporul român, apărând credința și Biserica Ortodoxă”, a precizat părintele Mircea Stoleriu.
***
Camera Deputaților a adoptat în data de 16 noiembrie 2010 un proiect de lege prin care ziua de naștere a poetului național Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naționale. Actul normativ a întrunit 175 de voturi favorabile. Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie drept Ziua Culturii Naționale a fost semnat la 6 decembrie 2010, iar Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicată în M.O. nr. 831 din 13 decembrie 2010.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2508, Ultimul acces: 2019-12-08 00:14:21

»  Frânturi din copilărie, expuse într-o biserică ieșeană (2015-06-05)

 Închide 

Frânturi din copilărie, expuse într-o biserică ieșeană

[2015-06-05]
Galeria de artă a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iași a găzduit miercuri, 3 iunie 2015, vernisajul expoziției de fotografie „Lăsați copiii să vină la Mine!“, potrivit mmb.ro. Evenimentul s-a bucurat de prezența unui număr mare de participanți, care au admirat cele 40 de lucrări expuse.
„Săptămâna pentru familie“ - 2015, organizată la Iași de Asociația Familia Tradițională și de Departamentul Pro Vita al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, și Ziua Internațională a Copilului sunt sărbătorite de Clubul Fotografilor Iași printr-o expoziție de fotografie. Aceasta a fost vernisată miercuri, 3 iunie 2015, în galeria de artă a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata, în prezența a numeroși membri ai Clubului Fotografilor Iași de la Casa de Cultur㠄Mihai Ursachi“ a municipiului Iași - Parcul Copou, a elevilor de la Școala „Ion Simionescu“ Iași și a numeroși invitați. Pentru început, gazda evenimentului, părintele paroh Mircea Stoleriu, și-a exprimat bucuria pentru că 12 membri ai Clubului Fotografilor Iași au expus 40 de imagini tematice în galeria de artă a locașului de închinăciune închinat Maicii Domnului din Galata. „Mă bucur că expoziția de față a surprins lucruri foarte frumoase. Există câteva fotografii care se circumscriu în tema expoziției, celelalte prezentând aspecte din viața copiilor“, a spus preotul paroh Mircea Stoleriu. Constantin Ciofu, coordonator în cadrul Clubului Fotografilor Iași, a mărturisit celor prezenți că expoziția de fotografie „Lăsați copiii să vină la Mine!“ surprinde imagini din diferite ipostaze ale copilăriei, apreciind munca depusă de membrii Clubului Fotografilor Iași în organizarea evenimentului. În același timp, au fost îndreptate mulțumiri părintelui paroh Mircea Stoleriu, pentru amabilitatea de a găzdui în galeria de artă a doua expoziție de fotografie din acest an a membrilor Clubului Fotografilor Iași.
Orientarea spre nevoile copilului
Mihaela Burlacu, membru al Clubului Fotografilor Iași, a atras atenția asupra neglijării copiilor în zilele noastre, acest fenomen intrând în categoria abuzurilor. „Echilibrul lumii în care trăim e afectat de acțiuni distructive. Mă gândesc la ce lăsăm pentru copiii de mâine... Adulții ar trebui să se ghideze nu doar spre aspectele materiale ale lumii. Un copil nu are nevoie doar de hrană, de locuință s.a. Cred că ar trebui să ne orientăm mult mai mult spre nevoile emoționale și spirituale ale copilului“, a subliniat Mihaela Burlacu. A urmat cuvântul lui Dragoș Bălinișteanu, referent în cadrul Departamentului Pro Vita al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care i-a felicitat pe organizatorii expoziției, menționând că evenimentul nu s-ar fi potrivit mai bine decât în spațiul bisericesc. Așa cum copiii din fotografii au fost înconjurați de sfintele icoane, la fel trebuie ca în viața de zi cu zi ei să se afle în preajma Mântuitorului Hristos. Dragoș Bălinișteanu a punctat apoi câteva din activitățile organizate în „Săptămâna pentru familie“ - 2015, desfășurate cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. La finalul evenimentului, părintele paroh Mircea Stoleriu a oferit câte o iconiță tuturor celor prezenți, iar copiii au primit un mic dar de 1 Iunie. Expoziția de fotografie „Lăsați copiii să vină la Mine!“ este expusă la biserica din cartierul Galata din Iași până pe 7 iunie 2015.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3451, Ultimul acces: 2019-12-08 00:14:21

»  Seară culturală în galeria Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iași (2015-02-03)

 Închide 

Seară culturală în galeria Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iași

[2015-02-03]
Galeria de artă a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iași a fost neîncăpătoare de numărul mare de ieșeni prezenți la vernisajul expoziției de fotografie „(în)Tineri(re)“. Evenimentul a avut loc duminică, 1 februarie 2015, cu prilejul unui simpozion, organizat de Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului Ortodox (2 februarie), informeaz㠓Ziarul Lumina”.
Casa de cultur㠄Mihai Ursachi“ a municipiului Iași, Clubul Fotografilor și Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata Iași au organizat duminică seară vernisajul expoziției de fotografie „(în)Tineri(re)“. Manifestarea s-a desfășurat cu prilejul Simpozionului „Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos“, organizat în contextul serbării Zilei Mondiale a Tineretului Ortodox. Pentru început, părintele paroh Mircea Stoleriu a adresat un cuvânt de bun venit ieșenilor prezenți, apreciind organizarea expoziției în galeria de artă a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“. De asemenea, părintele paroh a lansat invitația pasionaților de fotografie de la Casa de cultur㠄Mihai Ursachi“ din Iași de a organiza o expoziție cu tema „Dialog cu sacrul“. „Privind ceea ce avem ca dar din partea membrilor Clubului Fotografilor, pot spune că am circumscris ca idee această expoziție dialogului cu sacrul. Am cunoscut câțiva dintre membrii clubului și i-am văzut aici muncind. De aceea, vă invit să organizați în galeria noastră de artă o expoziție pe tema «Dialog cu sacrul». Această expoziție are fotografii artistice frumoase. Un club al fotografilor vrea să suprindă viața de zi cu zi, dar și momentele importante, chemându-ne spre ceea ce este frumos“, a subliniat preotul paroh Mircea Stoleriu.
„Pasiunea pentru fotografie va coagula o echipă mult mai puternică“
În continuare, Constantin Ciofu, organizatorul evenimentului, a explicat cum a pornit ideea organizării expoziției de fotografie „(în)Tineri(re)“, accentuând rolul deosebit al celor 11 fotografi ieșeni care au semnat cele 53 de lucrări expuse. De asemenea, Constantin Ciofu a menționat câteva instituții media care au făcut cunoscut vernisajul: TVR Iași, „Ziarul Lumina“, Portalul Doxologia și Radio TRINITAS. Nu au fost uitate site-urile din Iași și din țară care au anunțat evenimentul. „Această expoziție este un exemplu de mobilizare a pasionaților de fotografie ce se reunesc la Casa de cultură «Mihai Ursachi» din Parcul Copou. În același timp, ea este o garanție că pasiunea pentru fotografie va coagula o echipă mult mai puternică la instituția amintită“, a spus organizatorul expoziției, care a mulțumit pentru prezență lui Adi Cristi, directorul Casei de cultur㠄Mihai Ursachi“. Gânduri de recunoștință au fost îndreptate apoi către autorii fotografiilor expuse, către părintele Mircea Stoleriu, către Dan Mititelu, referent în cadrul Casei de cultur㠄Mihai Ursachi“, către jurnalistul Otilia Bălinișteanu, de la „Ziarul Lumina“ al Patriarhiei Române, către colegii fotografi și către firma Cosmos din Brașov, care a printat fotografiile expuse. Artistul fotograf Larisa Maxim a expus o perspectivă a fotografiilor oferite spre vizualizare publicului, iar Alexandru Mandachi a făcut referire la povestea personajului care apare pe afișul expoziției. A urmat un slide cu cele 53 de lucrări, apoi toți cei de față au admirat imaginile din galerie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4016, Ultimul acces: 2019-12-08 00:14:21

»  Dezbatere dedicată familiei creștine, la Iași (2014-02-04)

 Închide 

Dezbatere dedicată familiei creștine, la Iași

[2014-02-04]
Ziua Mondială a Tineretului Ortodox a fost marcată, timp de patru zile, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iași, informeaz㠓Ziarul Lumina”. Duminică, 2 februarie, în ultima zi a manifestărilor, a avut loc dezbaterea cu tema „Familia creștină. Părinți și copii plănuind viitorul“.
Credincioșii de toate vârstele din parohia „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iași au participat duminică, 2 februarie 2014, la o întâlnire dedicată Zilei Mondiale a Tineretului Ortodox. Această zi a fost instituită, în anul 1992, la a 14-a Adunare Generală a Syndesmos - Organizația Mondială a Tineretului Ortodox. Pe marginea temei simpozionului au susținut alocuțiuni pr. paroh Micea Stoleriu, pr. lect. dr. Adrian Dinu, de la Facultatea de Teologie Ortodox㠄Dumitru Stăniloae“ din Iași, și pr. Ioan Larie, slujitor la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iași. „Misiunea noastră în lume este aceea de a ne vedea pe noi, părinții împliniți. Aceasta se vede în momentul în care copiii noștri, ca vlăstare ale noastre, se împlinesc. Ne îndurerează atunci când copiii noștri sunt într-o suferință sau pe o cale greșită. Ne dorim să-i vedem pe copii fericiți. Pentru lume, fericirea este o himeră, însă pentru creștini este o realitate. Creștinul este fericit atunci când împlinește voia lui Dumnezeu. Atunci când împlinește voia lui Dumnezeu, creștinul se bucură de binecuvântare. Noi știm că acolo unde este Dumnezeu, toate se împlinesc spre bine. De asemenea, mai știm că dacă vin ispitele, ele sunt încercare: «Privegheați și vă rugați, ca să nu intrați în ispită» (Matei 26, 41). Hristos ne-a avertizat că ispitele vor veni, însă ne-a oferit arma privegherii și a rugăciunii“, a remarcat părintele paroh Mircea Stoleriu.
„Calea dialogului trebuie deschisă prin credință“
Pr. lect. dr. Adrian Dinu a vorbit în continuare despre conflictul dintre generații și despre calea dialogului care se deschide prin credință. „Dialogul între generații, între soți, între părinți și copii se împlinește dacă este credință, rugăciune și frică de Dumnezeu în suflet. Nu ar trebui să fie conflicte între copii și părinți sau între nepoți și bunici. Sunt multe familii unde fete și băieți tineri își îngrijesc părinții. Cunosc foarte mulți studenți care își îngrijesc familia cu destoinicie. Calea dialogului trebuie deschisă prin credință și prin ceea ce a sădit Dumnezeu în sufletul nostru, ca trăire și ca simțământ. Fără discernământ, fără cugetare, fără lămurire interioară, fără mintea limpezită de rugăciune și de frica de Dumnezeu, nu se poate“, a afirmat pr. lect. dr. Adrian Dinu. În partea a doua a întâlnirii, participanții la simpozion au adresat întrebări pe marginea temei. Amintim că simpozionul dedicat Zilei Mondiale a Tineretului Ortodox s-a derulat în perioada 30 ianuarie-2 februarie și a adunat în sala de conferințe copii, tineri, părinți și bunici. „Viitorul tinerilor, din punct de vedere creștin, este atunci când vor ajunge să se împlinească în bine, în frumusețe și să facă voia lui Dumnezeu. Atunci vom avea certitudinea că viața lor va fi temeiul unei societăți a păcii și care va duce la realizarea împărăției lui Dumnezeu pe pământ. Ziua Mondială a Tineretului Ortodox este legată de sărbătoarea Întâmpinării Domnului. Așa cum Sfântul Simeon L-a întâmpinat pe Hristos cu bucurie, la fel și noi trebuie să-L întâmpinăm cu dragoste. Să deschidem sufletul nostru, să ne bucurăm și să-L slăvim pe Hristos în viața noastră“, a îndemnat părintele paroh Mircea Stoleriu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5217, Ultimul acces: 2019-12-08 00:14:21

»  Ședința preoților Protopopiatului Iași 1 (2014-01-21)

 Închide 

Ședința preoților Protopopiatului Iași 1

[2014-01-21]
La Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Galata din Iași a avut loc luni, 20 ianuarie 2014, întrunirea lunară a preoților din Protopopiatul Iași 1, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, potrivit mmb.ro.
Părintele Toma Gradinciuc, protopop al Protopopiatului Iași 1, a prezentat raportul anual general privind întreaga viață bisericească din protoierie, care a fost înaintat Mitropolitului Moldovei și Bucovinei. Pe lângă discuțiile care s-au impus pe seama raportului de activitate, preoții au luat cuvântul și pe marginea temei ”Cercurile pastorale – mijloace de întărire a comuniunii și vieții duhovnicești a credincioșilor”, susținută de părintele Cătălin Adumitroae de la parohia Vlădeni. "În cadrul ședinței au fost anunțate temele de peste an la toate ședințele lunare administrative. În continuare, au fost prezentate circularele primite de la Centrul eparhial Iași și de la Patriarhie, după care preoții au luat cuvântul în legătură cu activitatea din parohiile pe care le păstoresc. Preoții au fost îndemnați, ca și în anul anterior, să-și desfășoare activitatea cu multă responsabilitate în parohiile unde au fost numiți de către IPS Teofan", a relatat pr. protopop Toma Gradinaciuc.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5246, Ultimul acces: 2019-12-08 00:14:21

»  Simpozionul de la Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Galata din Iași, la final (2013-12-10)

 Închide 

Simpozionul de la Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Galata din Iași, la final

[2013-12-10]
Credincioșii din parohia "Adormirea Maicii Domnului" - Galata din Iași au participat duminică, 8 decembrie 2013, la ultima manifestare din cadrul Simpozionului „Hristos - Calea, Adevărul și Viața“, ediția a XVII-a. Tema dezbaterii a fost „Chemarea lui Dumnezeu și chemarea lumii“. La finalul întâlnirii, corul parohiei "Adormirea Maicii Domnului" - Galata a susținut un concert de colinde, potrivit mmb.ro.
Simpozionul „Hristos - Calea, Adevărul și Viața“, organizat de parohia "Adormirea Maicii Domnului" - Galata din Iași, a ajuns la final. Duminică seara, invitații au abordat tema "Chemarea lui Dumnezeu și chemarea lumii". Părintele paroh Mircea Stoleriu, moderatorul dezbaterii, a vorbit pentru început despre chemarea lui Dumnezeu, "care ne vine prin sfaturile evanghelice". "Chemarea lui Dumnezeu vine prin Sfânta Scriptură, prin Sfinții Părinți și prin Biserică. Fiecare din noi are o experiență de viață în care Hristos este prezent. Hristos nu va putea fi acuzat de cineva vreodată că a lăsat pe cineva fără ca să-l cheme. Toți sunt chemați. În sufletul și conștiința fiecăruia dintre noi Hristos vorbește și ne cheamă. Chemarea lumii comportă acomodarea la timp", a spus pr. paroh Mircea Stoleriu. Pr. lect. dr. Adrian Dinu de la Facultatea de Teologie Ortodox㠄Dumitru Stăniloae“ din Iași a atras atenția că în zilele noastre asistăm la o vrăjire a lumii din punct de vedere secular: "Noi ne distanțăm foarte mult de ceea ce înseamnă chemarea adevărată, de vocația pe care o avem ca oameni și ca ortodocși. Tot ceea ce a creat Dumnezeu este rațional, doar patima este nerațională. Trebuie să ne descoperim fiecare dintre noi chemările pe care ni le așează Dumnezeu în fiecare dintre noi. Să avem deschiderea față de tot ceea ce ne oferă viața pentru a ne regăsi pe noi și a rupe vraja acestei lumi care încearcă tot mai mult să ne domine și să se instaureze în sinea noastră". A urmat alocuțiunea conf. dr. Bogdan Neculau de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației a Universității "Al. I. Cuza" din Iași, inspector management educațional al Inspectoratului Școlar Județean Iași, care a vorbit despre intelectualul creștin. "Intelectualul are o mare răspundere în fața oamenilor și a lui Dumnezeu. El a fost înzestrat cu ceva în plus, având astfel obligația de a transmite acel bine oamenilor. Intelectualul trebuie să fie un exemplu, să-și încorporeze adevăratele valori și să le transmită mai apoi oamenilor. Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune «Dacă vrei să ai o bătrânețe liniștită, educă-ți copiii la timp». Pentru a oferi copiilor o educație bună, trebuie să avem fundament creștim în educația noastră. Să facem cu toții ceea ce trebuie astfel încât să dăruim copiilor ceea ce trebuie. Astfel, vom dobândi cele bune dacă vom ști să dăruim ce trebuie". Lect. dr. Laura Cuțitaru, de la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iași, a amintit în continuare câteva date biografice despre Nicolae Steinhardt, citind câteva pasaje din "Jurnalul fericirii", în care se relatează aspecte din viața fostului deținut politic, dar mărturii din timpul detenției.
"Există tensiune între voia lumii și calea lui Dumnezeu"
Scriitorul Grigore Elisei a remarcat că cerul și pământul sunt două componente esențiale ale universului spiritual. "Cerul și pământul definesc în mare măsură viața unui om. În poemul dramatic «Meșterul Manole», pubicat în 1968 de vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania, se vorbește de faptul că omul este disputat concomitent de cer și de pământ. Acesta este axul ideatic pe care este centrat acest poem dramatic. Omul este disputat de Biserică și femeie, de dragostea spirituală și de cea trupească. Mitropolitul Bartolomeu Anania a reușit să împace și să se miște cu o naturalețe cuceritoare în aceste două părți ale aceluiaș univers: cel ceresc și cel pământean. La scurt timp după ce a ajuns Arhiepiscop al Clujului, mitropolitul Bartolomeu a vizitat închisoarea de la Aiud. Era înveșmântat în haine strălucitoare de arhiereu". În continuare, arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, a amintit că Hristos a venit în lume ca să o mântuiască. "Există o tensiune între voia lumii și calea lui Dumnezeu. Aceasta transpare numai dintr-o singură comparație a modului în care sunt scrise evangheliile, care sunt pietrele de bază ale credinței noastre. Îl vedem pe Hristos de multe ori interacționând cu iudeii pe subiecte cât se poate de arzătoare, în care se vede clar opoziția lumii față de Dumnezeu și față de legea lui. Toată această lucrare culminează pe dealul Golgotei. Hristos este răstignit de o lume care nu L-a înțeles și nu L-a primit, El fiind văzut ca un reformator venit să strice comoditatea viețuirii noastre de zi cu zi. Dacă citim Evanghelia după Luca, vom vedea un Hristos aplecat asupra unor oameni care au așteptări de la Dumnezeu care paradoxal nu țin de această lume. În Evanghelia după Luca vedem o dragoste aproape nefirească pentru cei păcătoși. Nu există nimic fără voia lui Dumnezeu, iar această lume are un scop pe care, dacă învățăm cum să-l accesăm, atunci lucrurile stau un pic mai simplu. Hristos spune la un moment dat: «Eu sunt Calea Adevărul și Viața». Părinții au văzut în această afirmație o nevoie a lui Hristos de a spune un adevăr un pic mai profund decât ceea ce poate apărea la prima vedere". La final, corul parohiei "Adormirea Maicii Domnului" - Galata a susținut un concert de colinde românești, iar apoi a fost vizionat un montaj de la evenimentele precedente ale simpozionului din acest an.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5530, Ultimul acces: 2019-12-08 00:14:21

»  Simpozion în sala de conferințe a Bisericii Adormirea Maicii Domnului - Galata din Iași (2013-02-04)

 Închide 

Simpozion în sala de conferințe a Bisericii Adormirea Maicii Domnului - Galata din Iași

[2013-02-04]
Ziua Mondială a Tineretului Ortodox a fost marcată, timp de două zile, de Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iași. Simpozionul din acest an, având tema „Împlinirea spirituală și socială a tânărului din perspectiva credinței ortodoxe“, a cuprins, pe lângă participarea la sfintele slujbe, două întâlniri ale tinerilor de la mai multe parohii ieșene, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.
Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iași a organizat, în zilele de 2 și 3 februarie 2013, a VI-a ediție a simpozionului dedicat Zilei Mondiale a Tineretului Ortodox, sărbătorit în fiecare an de Întâmpinarea Domnului. Tema simpozionului, care a adunat tineri din mai multe parohii ieșene, a fost „Împlinirea spirituală și socială a tânărului din perspectiva credinței ortodoxe“. Participanții au abordat teme precum: împlinirea spirituală, valoarea împlinirii spirituale, rolul efortului personal și a încrederii în puterile proprii, locul credinței în dorința de realizare a omului în plan spiritual și material. De asemenea, s-a meditat asupra versetelor „Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate celelalte se vor adăuga vou㓠(Matei 6, 33), „Căci împărăția lui Dumnezeu nu este mâncare și băutură, ci dreptate și pace și bucurie în Duhul Sfânt“ (Romani 14, 17), „De poți crede, toate sunt cu putință celui ce crede“ (Marcu 9, 23).
Invitații părintelui paroh Mircea Stoleriu au fost: pr. Vasile Manole de la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh“ - Curelari din Iași, pr. lect. dr. Adrian Dinu de la Facultatea de Teologie Ortodox㠄Dumitru Stăniloae“ din Iași, pr. Ioan Larie, slujitor la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iași, prof. Marie-Jeanne Stoian, de la Grupul Școlar Economic de Turism Iași, prof. Gabriela Favu, de la Colegiul de Electronică și Telecomunicații, și Doru Mihai Barna, coordonatorul Departamentului Tabere din Arhiepiscopia Iașilor.
„Este important să medităm la faptul de a fi ortodocși“
Părintele paroh Mircea Stoleriu a remarcat, în cuvântul de deschidere al simpozionului, că tema din acest an a fost fixată pentru a răspunde unor frământări ale tinerilor. „Tema simpozionului este foarte actuală pentru că se referă la dorința voastră de a vă împlini. Împlinirea se poate realiza din punct de vedere spiritual și material. Tinerii sunt frământați uneori de împlinirea lor, însă noi, în Biserică, avem calea noastră. Nu putem vorbi despre împlinirea unui om într-o perspectivă străină Ortodoxiei. În lume, împlinirea tânărului constă în satisfacerea unor aspirații. În Biserică, noi avem o cale, care este Hristos. Pe această cale vă invităm să mergeți astăzi (n.r. sâmbătă)“, a spus pr. paroh Mircea Stoleriu.
Părintele Vasile Manole a subliniat că țelul oamenilor trebuie să fie acela de a trăi veșnic: „De aceea, nu trebuie să ne limităm la această viață trecătoare. Este important să ne împlinim pe plan profesional și să fim foarte buni în domeniul în care activăm“.
Prof. Gabriela Favu și-a exprimat bucuria de a fi împreună cu tinerii în sala de conferințe a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iași, remarcând că ori de câte ori se dorește accentuarea unei probleme se dedică o zi anume, cum este cea a tineretului ortodox. „Ne gândim la tineretul ortodox într-o zi în care sărbătorim Întâmpinarea Domnului. Fiecare dintre noi am fost aduși la biserică de părinții noștri. Este important să medităm la faptul de a fi ortodocși, mai ales că ne putem lăuda cu Mântuitorul Hristos, cu Maica Domnului, cu sfinții s.a. Îmi doresc să plecăm de aici cu fruntea sus că suntem ortodocși“, s-a exprimat prof. Gabriela Favu.
„Dumnezeu poate umple golul și neîmplinirea din noi“
Pr. lect. dr. Adrian Dinu le-a mărturisit tinerilor și invitaților la simpozion c㠄a fi ortodox înseamnă o bucurie“. „Noi trebuie să descoperim acest tezaur de credință și de rugăciune în Dumnezeu. Nichifor Crainic spunea în cartea «Nostalgia paradisului» că noi ne-am născut ortodocși. La această propoziție s-a adăugat faptul că noi trebuie să devenim ortodocși. Nu este ușor, dar este înălțător să ne pliem pe ceea ce spune Biserica, pentru a putea spori în viața duhovnicească“, a adăugat pr. lect. dr. Adrian Dinu. În continuare, tinerii și copiii participanți la eveniment au fost împărțiți în patru grupe de discuții. La final, raportorii au expus concluziile discuțiilor. Doru Mihai Barna a menționat că tema simpozionului este o provocare „pentru a ne da seama că nu suntem împliniți“. „Nefiind împliniți, avem un gol. Acest gol înseamnă lipsa de curaj și de îndrăzneală de a ne pune în fața lui Dumnezeu în această stare. Dumnezeu poate umple golul și neîmplinirea din noi. Împlinirea spirituală este o provocare“, a conchis Doru Mihai Barna. Întâlnirea s-a încheiat cu un repertoriu de cântări religioase intonate de corul Bisericii Curelari din Iași și de corul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iași. Simpozionul dedicat Zilei Mondiale a Tineretului Ortodox a continuat aseară în sala de conferințe a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“. După slujba Vecerniei, atât tinerii, cât și enoriașii parohiei au vorbit despre dialogul generațiilor. „În cadrul întâlnirii s-a discutat despre modul în care tinerii primesc intențiile educative ale celor mai în vârstă. În același timp, s-a accentuat că dialogul dintre tineri și cei în vârstă creează o punte, care este însuflețită de prezența lui Hristos, covertită în dragoste“, a declarat pr. paroh Mircea Stoleriu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6661, Ultimul acces: 2019-12-08 00:14:21

»  Ziua Mondială a Tineretului Ortodox la Iași (2011-02-01)

 Închide 

Ziua Mondială a Tineretului Ortodox la Iași

[2011-02-01]
Creștinii ortodocși sărbătoresc mâine, 2 februarie, de Întâmpinarea Domnului, Ziua Mondială a Tineretului Ortodox care va fi celebrată în mod deosebit la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” - Galata din Iași, informeaz㠄Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Astăzi, după slujba Vecerniei, de la ora 18:00, va rula filmul rusesc 'Preotul', la finalul căruia vor avea loc mai multe comentarii pe marginea peliculei. Mâine dimineață va fi săvârșită Sfânta Liturghie, iar după-amiază se va oficia Vecernia, urmând ca la ora 18:00 să înceapă simpozionul dedicat Zilei Mondiale a Tineretului Ortodox. La final, corul tinerilor Bisericii 'Adormirea Maicii Domnului' va susține un concert de muzică religioasă. 'Consider că această zi a tineretului ortodox este foarte importantă, deși ea nu are un caracter sacru și nici nu face parte din calendarul Bisericii noastre. În mod deosebit, în această zi ne îndreptăm privirea spre Ortodoxia de mâine, reprezentată de tinerii zilelor noastre. Cu această ocazie, la biserica noastră ne-am străduit de câțiva ani să organizăm activități care în mod deosebit îi vizează pe tineri. Cel mai important lucru este că organizăm un simpozion în ziua de 2 februarie, manifestare ce are ca generic cuvintele Mântuitorului: 'Ție îți zic scoală-te!'. Am invitat mai multe parohii, preoți și tineri pentru a fi prezenți și participanți activi la acest simpozion. În felul acesta nădăjduim ca prin discuția ce va avea loc să fim de folos tinerilor deoarece temele sunt foarte diversificate și au un areal foarte larg duhovnicesc', a explicat pr. paroh Mircea Stoleriu.
Cu prilejul Zilei Mondiale a Tineretului Ortodox, tinerii din parohia 'Adormirea Maicii Domnului' au inițiat un proiect caritabil care constă în oferirea de bani, alimente și medicamente celor aflați în suferință, bătrânilor sau persoanelor nevoiașe. 'Programul dedicat acestei zile este benefic, deoarece trăim într-o lume cufundată în absurd. Tinerii ortodocși însuși trăiesc în această lume care îi ademenește în haosul ei. Această zi mondială a tineretului ortodox îi leagă pe toți tinerii ortodocși din lume. Este o zi bine-venită, în care ne îndreptăm atenția către tineri, încercăm să-i facem conștienți de credința ortodoxă și de valorile ei', a spus pr. paroh Mircea Stoleriu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8016, Ultimul acces: 2019-12-08 00:14:21

»  „Mărturisirea și trăirea credinței“ la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Iași (2010-12-06)

 Închide 

„Mărturisirea și trăirea credinței“ la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Iași

[2010-12-06]
În Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Galata din Iași s-a desfășurat în perioada 2-4 decembrie Simpozionul "Hristos, Calea, Adevărul și Viața", ediția a XIV-a. Sâmbătă seara a avut loc o sesiune de comunicări cu tema "Mărturisirea și trăirea credinței", informează "Ziarul Lumina", Ediția de Moldova.
Parohia "Adormirea Maicii Domnului" - Galata din Iași a organizat în urmă cu două zile o dezbatere în cadrul Simpozionului "Hristos, Calea, Adevărul și Viața", ediția a XIV-a. Sesiunea de comunicări a fost moderată de pr. paroh Mircea Stoleriu și a fost precedată de slujba Vecerniei. În sala de conferințe a Bisericii "Adormirea Maicii Domnului" invitații au expus referate "de o mare profunzime și frumusețe", după cum a apreciat părintele paroh Mircea Stoleriu. Prof. univ. dr. Constantin Cucoș, prodecanul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației a Universității "Al. I. Cuza" din Iași, a vorbit despre modul cum trebuie să facem mărturisirea de credință și despre cum să trăim credința, cu sinceritate, eliminând formalismul. În continuare, prof. dr. Codrin Cuțitaru de la Facultatea de Filologie a Universității "Al. I. Cuza" din Iași a explicat cum credința trece uneori din domeniul raționalului în cel al supraraționalului.
Lect. dr. Bogdan Neculau de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației a Universității "Al. I. Cuza" din Iași, inspector management educațional al Inspectoratului Școlar Județean Iași și realizatorul emisiunilor de viață spirituală la Radio Iași, a vorbit despre pelerinaj, ca formă de mărturisire și trăire a credinței. Părintele Constantin Andrei, protoiereul Protopopiatului Iași 1, a vorbit despre importanța presei religioase, care vine în întâmpinarea oamenilor, ajutându-i să înțeleagă credința pentru a o mărturisi. Pr. lect. dr. Ilie Melniciuc de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iași și slujitor la Biserica "Sf. Nectarie" din Iași a susținut o prezentare a trăirii și mărturisirii credinței din Noul Testament, oferind mai multe exemple din Sfânta Scriptură. Pr. lect. dr. Adrian Dinu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași și slujitor la Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Galata a vorbit despre Taina Mărturisirii, despre participarea la sfintele slujbe, despre rugăciune ca formă de mărturisire și trăire a credinței. Părintele Mihai Mărgineanu de la parohia Toma Cozma din Iași a atras atenția asupra formalismului la care se ajunge uneori, chiar din dorința de a trăi și mărturisi credința.
La final, corul Bisericii "Adormirea Maicii Domnului", dirijat de George Chirilă, a susținut un concert de colinde.
"Profesori, laici și preoți L-au mărturisit pe Hristos"
Simpozionul "Hristos, Calea, Adevărul și Viața", ediția a XIV-a, a debutat joi seara cu vernisajul expoziției de miniaturi și icoane "Lumină din Lumină", ediția a VI-a. În cea de-a doua zi a simpozionului, pe 3 decembrie, elevii și studenții din Iași au participat la o întâlnire intitulată "Tinerii, mărturisitori și trăitori ai credinței". După ce părintele paroh Mircea Stoleriu a prezentat referatul principal, participanții au fost împărțiți în două grupe (o grupă a vorbit despre mărturisirea credinței, iar cealaltă despre trăirea credinței). La final, un reprezentant din fiecare grupă a prezentat concluziile. "Cred că cele trei seri care au adunat un număr mare de credincioși vor fi folositoare pentru că s-au enunțat multe idei frumoase. Credincioșii noștri au văzut venind aici profesori laici și preoți care L-au mărturisit pe Hristos. A fost la un moment dat o foarte frumoasă simbioză: expoziția de icoane și de miniaturi și corurile care au intonat colinde. Toate acestea au făcut din simpozionul nostru un moment frumos și ziditor. Cred că pe viitor vom ști să mărturisim și să trăim credința mai profund", a declarat pr. paroh Mircea Stoleriu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8173, Ultimul acces: 2019-12-08 07:27:33

»  Simpozionul „Hristos-Calea, Adevărul și Viața“ la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“-Galata din Iași (2010-12-01)

 Închide 

Simpozionul „Hristos-Calea, Adevărul și Viața“ la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“-Galata din Iași

[2010-12-01]
La Biserica „Adormirea Maicii Domnului“–Galata din Iași, mâine, 2 decembrie, începe Simpozionul „Hristos, Calea, Adevărul și Viața“. Tema din acest an este „Mărturisirea și trăirea credinței”. Cu acest prilej, va fi vernisată și o expoziție de icoane, după cum a informat pentru Radio TRINITAS, părintele Mircea Stoleriu, paroh al Bisericii Adormirea Maicii Domnului-Galata din Iași.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8225, Ultimul acces: 2019-12-08 00:14:21


Nr. vizualizări:8508
Data ultimei vizualizări:2019-12-08 00:14:21
Data actualizare:2005-06-30 17:36:23
Data încărcării:2005-06-30 17:36:23
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:15
Fotografi:Alexandru Losonczy: 14, Voluntar: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-12-06
Aparat: FUJIFILM FinePix S5000
Contor: 1203

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-09-09
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 118

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-09-09
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 72

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2007-12-08
Aparat: Nikon D40x
Contor: 160

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-09-09
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 64

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-09-09
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 64

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2014-01-01
Contor: 51

Intersecție
Foto: Voluntar

Data: 2007-12-08
Aparat: Nikon D40x
Contor: 60

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-09-09
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 53

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-09-10
Aparat: Fuji FinePix S5000
Contor: 90

Vedere din spate
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-09-10
Aparat: Fuji FinePix S5000
Contor: 73

Fațada
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2007-12-08
Aparat: Nikon D40x
Contor: 58

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-09-10
Aparat: Fuji FinePix S5000
Contor: 77

Detaliu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-09-09
Aparat: Fuji FinePix S5000
Contor: 57

Turla centrală
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-12-06
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 48

Turla centrală
Foto: Alexandru Losonczy