Humoreni :: Biserica de Lemn - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica de Lemn
Humoreni
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Humoreni
Comună:Comănești
Județ:Suceava
Cod poștal:727136
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiasucevei.ro, www.comunaComanesti.ro, www.cjSuceava.ro, www.prefecturaSuceava.ro
Preot:Tiberiu Luțac
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:În partea de jos a satului Pârtești, pe vale (astăzi satul Pârteștii de Jos) , a fost construită o biserică de lemn cu hramul "Sf. Nicolae". Aceasta era în funcțiune în anul 1775, ea fiind construită înainte de ocuparea Bucovinei de către Imperiul Habsburgic. Această datare a bisericii pe la mijlocul secolului al XVIII-lea este susținută și de prezența câtorva cărți vechi românești în inventarul parohiei. În anul 1892, biserica de lemn cu hramul "Sf. Nicolae" din Pârteștii de Jos a fost donată credincioșilor ortodocși din satul învecinat Liuzi Humoreni (comuna Comănești) . [6] După aducerea ei acolo, i s-a schimbat hramul în cel al Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.
Alte informații:Satul Humoreni aparține de comuna Comănești și este situat în partea central-estică a județului Suceava, la 32 Km vest de orașul Suceava. Ajungând la fața locului, pentru început vedem la drum noua biserică, din zid, datând din anul 1996 (?) . Biserica veche de lemn, declarată monument istoric, este ”ascuns㔠printre copaci, în spatele celei noi. Ea are o istorie ceva mai aparte, data categoria ”bisericilor călătoare” din Bucovina în care se încadrează. Nu se știe precis când a fost construită biserica de lemn, probabil pe la jumătatea secolului al XVIII-lea, dar se știe clar unde și anume în satul învecinat Parteștii de Jos, situat la circa 3, 5 km distanță. De asemenea este foarte limpede că în momentul în care Bucovina a intrat sub stăpânire habsburgică (1775-1918) această biserică era activă. Cum însă în anul 1887 locuitorii din Pârteștii de Jos construiesc o biserica mai mare, din zid, vechea biserica din lemn devine ”disponibil㔠și este dăruita humorenilor in anul 1892. Biserica de lemn este adusă la Humoreni în același an (1892) , cu ocazia mutării fiindu-i schimbat și hramul, din Sfântul Nicolae la Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Interesant este insă că la Humoreni, pe aceasta locație, era deja o alta biserică de lemn, mai mică, la rândul ei adusa de la Stroiești în anul 1833. Cum vechea bisericuță de lemn (cea din Stroiești) devine la rândul ei ”disponibilă”, ea este pentru a doua oară mutată, tot în 1892, și anume în satul Brașca (peste deal, la 8, 7 km de aici) unde este și acum. Lângă biserica de lemn din Humoreni se găsește o clopotniță de zid, mai nouă. Biserica este construită din bârne de stejar care stau pe un soclu din piatra de rau. Inițial, biserica a fost acoperita cu șindrila, dar din 1948 s-a pus tabla zincata, acoperișul fiind simplu, fara turla. Pereții exteriori au fost protejați in partea superioara cu dranița fasonata, iar in partea de jos cu scanduri.
Gazda și ghid ne este parintele paroh Tiberiu Luțac, cel care s-a ingrijit mult de aceasta bisericuța. Biserica este alcauita din altar, naos și pronaos. Se intra in biserica printr-o ușa situata pe latura sudica a pronaosului. Aici exista o scara ingusta care duce la cafasul (balconul) construit in 1948, amplasat deasupra pronaosului. Pronaosul este separat de naos printr-un perete cu trei deschideri. Altarul are forma pentagonala și este decroșat fața de naos. In decroșurile de nord și sud sunt proscomidiarul și diaconiconul.
Iconostasul este original, dar icoanele mari au fost schimbate. In schimb, originale și fara intervenție asupra lor, sunt micile icoane din registrele superioare. Pereții interiori și bolta au fost tencuiți și zugraviți prin anul 1974. Inclusiv unele picturi murale dateaza de atunci. Parintele Tiberiu Luțac, dar și alți cunoscatori, considera ca aceste lucrari care au reprezentat o ”moda” a acelor vremuri nu sunt doarte reușite și ca poate ar fi fost mai bine ca biserica sa ramana in starea originala.
Cod Monument:SV-II-m-B-05559
Nr. vizualizări:5072
Data ultimei vizualizări:2021-06-20 05:52:46
Data ultimei actualizări:2018-10-17 10:52:47
Data încărcării pe sit:2006-06-04 12:34:30
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2014-08-06
Contor: 130

Vedere de ansamblu
Foto: Cezar Suceveanu