„Balul acordarii panglicii”, la Liceul „Nicolae Balcescu” din Gyula - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

„Balul acordării panglicii”, la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula

[2018-02-12]
Sâmbătă, 9 februarie 2018, sub genericul „Balul acordării panglicii”, la Liceul „Nicolae Bălcescu” (LNB) din Gyula, a avut loc o manifestare dedicată elevilor din clasa a XII-a. Manifestarea care are o vechime de peste 50 de ani, s-a bucurat de prezența a peste 600 de persoane, elevi, părinți și oficialități.
Printre participanți s-au aflat P.S. Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta, Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Traian Cresta, purtătorul de cuvânt al comunității românești în Parlamentul de la Budapesta, Tiberiu Juhasz, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Maria Gurzău Czegledi, directorul Liceului „Nicolae Bălcescu”, Florea Olteanu, șeful catedrei de lb. și literatura română de la Universitatea din Szarvas, Eva Iova, redactorul-șef al „Foii Românești”, Delia Covaci, redactorul-șef al publicației „Cronica”, Petru Darău, prorectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș” (UVVG) Arad ș.a.
Manifestarea a început prin cuvântul directorului Maria Gurzău Czegledi, care i-a salutat pe oaspeți, bilingv, amintind despre virtuți precum cinstea, corectitudinea și hărnicia etc. Cei 48 de elevi absolvenți, din clasele XII A și XII B, împreună cu diriginții, au urcat pe scenă și au prezentat câte un montaj literar-artistic, cu versuri, cântece și mesaje de suflet adresate în limba română și limba ungară, cadrelor didactice, părinților și celorlalți invitați.
Momentul culminant al serii l-a constituit acordarea panglicii pentru fiecare elev absolvent de către colegii lor din clasa a XI-a, care în felul acesta preiau simbolic ștafeta liceului. Un alt moment pregătit în mod elaborat l-a constituit momentul coregrafic în care absolvenții dansează vals, fetele fiind îmbrăcate în rochie de mireasă. Seara a continuat cu o cină comună, tombolă și dans.
În aceeași zi, consulul general al Românie la Gyula, Florin Vasiloni a participat la tradiționalul „Bal românesc” din orașul Aletea (Elek), organizat de către Autoguvernarea Română din localitate. Evenimentul a fost deschis de către Gheorghe Bagy, președintele Autoguvernării, după care a urmat un program cultural, susținut de „Echipa de Păstrare a Tradițiilor din Aletea”. Muzica a fost asigurată de către un ansamblu folcloric din comuna Macea (România). La eveniment au participat cca. 300 de persoane din Ungaria și România. Au mai fost prezenți Traian Cresta, purtătorul de cuvânt al românilor din Ungaria, Tiberiu Juhasz, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Laszlo Pluhar, primarul orașului Aletea, Mariana Negreu Vetro, directorul Centrului de Documentare și Informare al AȚRU ș.a.
În dimineața aceleiași zile, 10 februarie, consulul general Florin Vasiloni a participat la o recepție organizată la „Csaba Park” din Bekescsaba, de către Federația Ungară de Judo. La manifestare au participat printre alții Laszlo Toth, președintele Federației Ungare de Judo și Hano Miklos, viceprimarul orașului Bekescsaba. Federația Ungară de Judo, în colaborare cu Federația Română de Judo, aflate sub tutela Federației Internaționale de Judo (condusă de președintele Marius Vizer), derulează un proiect de implementare a acestei discipline sportive la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula, proiect sprijinit de către Consulatul General al României la Gyula.

www.youtube.com/watch? v=tI2CinbaaUI

Sursa: Vasiloni Trandafir Florin


Contor Accesări: 63, Ultimul acces: 2018-12-19 05:34:06