Arhiepiscopia Bucurestilor va ridica un centru pentru persoane cu deficiente de auz - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Arhiepiscopia Bucureștilor va ridica un centru pentru persoane cu deficiențe de auz

[2018-02-12]
de Gheorghe Anghel

Arhiepiscopia Bucureștilor a început demersurile pentru construirea unui așezământ social destinat persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire din Municipiul București și împrejurimi. În prezent comunitatea hipoacuzicilor din Capitală numără peste 3000 de persoane.
Centrul anunțat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în cadrul Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor va fi prevăzut cu un spațiu liturgic adecvat condițiilor speciale desfășurării cultului pentru cei cu deficiențe de auz, la care se adaugă o sală pentru organizarea de activități culturale.
De asemenea, centrul are în vedere și nevoile stringente ale tinerilor cu deficiențe de auz. În prezent, în Capitală există patru școli care oferă educație la 490 de copii hipoacuzici, iar organizarea unui after school va fi de un real folos în condițiile în care în ultimii cinci ani niciun tânăr hipoacuzic din București sau Ilfov nu a promovat examenul de bacalaureat.
Ocrotitorul persoanelor hipoacuzice este Sfântul Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei, cinstit în Biserica Ortodoxă în data de 12 februarie. El a devenit patronul persoanelor cu deficiențe de auz în urma faptului că la Sinodul II Ecumenic a mărturisit credința în Sfânta Treime prin intermediul semnelor. Când a vrut să vorbească despre Taina Preasfintei Treimi, un diacon adept al arianismului i-a acoperit gura cu mâna. Atunci, Sfântul Meletie a închipuit unitatea în ființa divină a celor trei persoane ale Sfintei Treimi împreunând cele trei degete de la mână: degetul mare, arătătorul și degetul mijlociu.
Același gest este utilizat astăzi de persoanele cu deficiențe de auz, în limbajul mimico-gestual, pentru a face referire la Sfânta Treime.
Comunitatea surzilor din București a fost înființată în anul 1999, slujbele în limbaj mimico gestual fiind oficiate într-o sală din cadrul Mănăstirii Radu Vodă. Din anul 2007 comunitatea hipoacuzică din Capitală participă la cultul divin public în Biserica „Sfântul Elefterie“-Vechi.
În Arhiepiscopia Alba Iuliei, persoanele cu deficiențe de auz și vorbire beneficiază de un centru dedicat lor încă din anul 2008. Așezământul funcționează în cadrul Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, partenerii proiectului social fiind Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba.
Din data de 12 mai 2002 membrii comunității hipoacuzicilor din Timișoara participă în fiecare duminică și sărbătoare la slujbele oficiate în limbaj mimico-gestual la Parohia Iosefin.
Comunitatea timișorenilor cu dizabilități de auz și vorbire a fost înființată în anul 2001, cu sprijinul Parohiei Timișoara-Iosefin. În prezent, comunitatea cuprinde un număr de aproximativ 300 de persoane.
În cuprinsul Patriarhie Române există mai multe astfel de centre dedicate persoanelor cu deficiențe de auz și vedere.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 53, Ultimul acces: 2018-12-19 05:36:28