Comemorarea a 50 de ani de la moartea pr. Anton Trifas - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Comemorarea a 50 de ani de la moartea pr. Anton Trifaș

[2018-03-01]
Comemorare
Ca semn de prețuire și mulțumire pentru roadele aduse de munca pr. Anton Trifaș în Dieceza de Iași, Preasfințitul Petru Gherghel, Episcop romano-catolic de Iași, Mons. Benone Farcaș, rector al Seminarului Diecezan din Iași, însoțiți de corpul profesoral al Seminarului și întregul colectiv al seminariștilor din institut, au răspuns invitației pr. paroh Daniel Bișoc, din parohia Horlești, de a petrece acest moment de pioasă aducere aminte a evenimentelor majore din viața pr. Trifaș, în biserica din satul natal, Horlești, în ziua de miercuri, 28 februarie 2018, citim într-un material de pe Ercis.ro.

Evenimentul a fost deschis prin oferirea rugăciunii Calea Crucii pentru odihna veșnică a preotului răposat, condusă de pr. Daniel Iacobuț, continuând cu celebrarea Sfintei Liturghii și a recviemului oficiat de Episcopul Petru Gherghel. Celebrarea s-a încheiat cu vizitarea mormântului și binecuvântarea acestuia. În cadrul predicii de la Sfânta Liturghie, pr. Ieronim Budulai, unul dintre foștii studenți ai pr. Trifaș, a evocat din amintirile studenției sale: „După cum am învățat din istorie, figurile ilustre care au marcat timpurile existenței lor nu vor fi uitate niciodată. O astfel de personalitate s-a dovedit a fi pr. Anton Trifaș”.
„Pr. Anton Trifaș s-a născut la 21 octombrie 1906, la Horlești, Iași. A studiat în seminariile din Iași, București și Genova, unde a fost sfințit preot la 21 mai 1932. Întors în țară, a activat în parohiile Iași, Grozești, Dărmănești și Rădăuți. La 20 august 1946 a fost numit rector al Seminarului din Iași, pe care l-a condus până în anul 1967. Sub conducerea pr. Trifaș ‘seminarul era plin până la refuz’. Era numit de către seminariști doctor practicus, deoarece s-a remarcat prin spiritul său de muncă și organizare, restaurând aproape întreg edificiul institutului. Pr. Trifaș a fost arestat la 24 august 1948, condamnat în mai multe rânduri și închis la Galata și Aiud. După eliberare a activat la Iași și Oituz. Obosit de muncă și epuizat de suferințe, pr. Anton Trifaș a murit la 29 februarie 1968, fiind înmormântat în cimitirul din Horlești”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 765, Ultimul acces: 2018-12-13 08:42:30