Papa Francisc: Tinerii trebuie sa „aterizeze” in lumea reala - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Tinerii trebuie s㠄aterizeze” în lumea reală

[2018-05-15]
Papa Francisc
Papa Francisc a afirmat luni că este îngrijorat că tinerii sunt prea prinși în lumea virtuală a telefoanelor mobile și tehnologiei, separați de contactul uman adevărat oferit de practicarea faptelor de milostivire. Răspunzând întrebărilor despre tineri la un colocviu cu reprezentanții Diecezei de Roma, pe 14 mai, Pontiful a spus că faptele de milostivire „îi ajută atât de mult pe tineri” deoarece îi ancorează în „concret” și „intră în relații sociale”.

„Mă îngrijorează că trăiesc și comunică într-o lume virtuală”, a continuat el, subliniind că la o întâlnire recentă cu tinerii, în loc să își întindă mâinile spre el când l-au văzut, l-au „salutat” cu telefoanele, făcându-și fotografii. „Realitatea lor este fără contact uman. E grav. Trebuie să îi facem pe tineri s㠑aterizeze’ în lumea reală. Fără să distrugem lucrurile bune pe care lumea virtuală le poate avea”, deoarece unele lucruri sunt necesare, a admis Papa. Cuvintele au fost rostite la vizita făcută în Catedrala Romei, Bazilica San Giovanni in Laterano, pentru un moment de rugăciune și de informare privind activitățile Diecezei. La întâlnire au participat Episcopii Romei, preoți, persoane consacrate și laici, reprezentanți ai unor școli și ai diferitelor grupuri. În cadrul întâlnirii, a răspuns la patru întrebări, printre ele una privindu-i pe tineri și ce gândește despre pre-Sinodul din martie a.c., la care au participat 300 de tineri, anticipând Sinodul Episcopilor despre tineret și discernământ din toamnă. Sfântul Părinte a spus că a fost plăcut impresionat de întâlnirea pre-sinodală și a subliniat că participanții au muncit din greu pentru a crea documentul pre-sinodal, care este „foarte frumos… puternic”. Tinerii „au avut curajul să vorbeasc㔠și „au dorit cu adevărat să vorbească serios”.
Imediat după runda de întrebări și răspunsuri, Pontiful a ținut un discurs, în care a vorbit despre ce pot învăța catolicii din exodul israeliților din sclavia egipteană în Țara Promisă. „Istoria exodului ne vorbește despre sclavie, despre o ieșire, o trecere, o alianță, o ispită și o intrare. Dar este o călătorie.” Întâlnirea de luni a încheiat o perioadă de reflecție pentru parohiile și prefecturile din Roma despre „bolile spirituale”, începută în Postul Mare. „Așa cum ați înțeles, vă invit să intrați într-o nouă etapă a călătoriei Bisericii Romei. Într-un anume sens un nou exod, o nouă plecare, ce înnoiește identitatea noastră de popor al lui Dumnezeu, fără regrete că trebuie să plecăm.” Această perioadă de reflecție interioară trebuie să conducă spre discernământ privitor la locurile unde este prezent Dumnezeu, chiar și „în formele comune de sfințenie”, după cum se întâmplă în cazul celor ce trăiesc deja Evanghelia în prietenie cu Domnul.
Va fi necesar, a continuat Pontiful, să ascultăm strigătele poporului, așa cum i s-a cerut lui Moise, „știind cum să interpretăm, în lumina Cuvântului lui Dumnezeu, fenomenele sociale și culturale în care sunteți scufundați”. Reflecția asupra slăbiciunilor și împărtășirea lor cu alții consumă timp, a spus Papa, dar odată făcute, comunitățile catolice și credincioșii sunt mai bine pregătiți să îi slujească pe ceilalți deoarece au simțit și experimentat „darul milostivirii și plinătatea vieții pentru noi și pentru toți”. Papa a explicat că Cristos i-a iubit și continuă să îi iubească pe toți, arătând prin grija Sa pentru viețile oamenilor că ei nu sunt „creaturi abandonate destinului și sclaviei; că totul este pentru convertirea noastră și pentru binele nostru”. A mai spus și că credincioșii ar trebui să înțeleagă că Dumnezeu nu a făcut vreo greșeală când i-a pus în acest loc, în acest timp și cu aceste provocări, și că dacă se găsesc „în stare de sclavie”, aceasta a venit dintr-o dependență de lucruri create. Călătoria spre Țara Promisă a fost lungă pentru israeliți, dar nu au obosit, a spus Sfântul Părinte, invitându-i pe catolicii din Roma să petreacă un timp de pregătire pentru „a ajunge la noua țară pe care stâlpul de nor și foc” o va dezvălui.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 39, Ultimul acces: 2018-12-17 16:10:49