Arhiepiscopul Pimen la Putna: „De la Sfantul Iacob Putneanul invatam cele ale Scolii si cele ale Bisericii” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Arhiepiscopul Pimen la Putna: „De la Sfântul Iacob Putneanul învățăm cele ale Școlii și cele ale Bisericii”

[2018-05-15]
de Iulian Dumitrașcu

Arhiepiscopul Pimen a evidențiat marți la Mănăstirea Putna virtuțile Sfântului Iacob Putneanul, menționând că de la el „învățăm cele ale Școlii și cele ale Bisericii”.
Înaltpreasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie în biserica așezământului monahal împreună cu Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
După Sfânta Liturghie, Părintele Arhiepiscop a făcut referire la viața și activitatea sfântului, accentuând preocuparea sa pentru dezvoltarea învățământului românesc.
„Sfântul s-a îngrijit cu deosebire de școlari. A alcătuit un abecedar, dar în acest abecedar sunt scrise și rugăciuni, de exemplu Paraclisul Maicii Domnului”, a spus ierarhul.
Potrivit Înaltpreasfinției Sale, „în școală nu învățăm pentru note ci pentru viață, ca să fim mai buni, să distingem binele de rău, cunoscând nu numai cele ale învățăturii creștine, ci și cele ale lui Dumnezeu, purtarea de grijă si puterea Sa în creație și natură”.
Arhiepiscopul Pimen a amintit că anul acesta românii aniversează Centenarul Marii Uniri de la 1918 și a menționat că evenimentul istoric a fost posibil „datorită conștiinței oamenilor țării noastre: conștiința că vorbesc aceeași limbă și mărturisesc și trăiesc aceeași credință”.
Ierarhul a prezentat pe scurt contribuția Bisericii la Marea Unire, redând cuvintele poetului național Mihai Eminescu.
„Limba și credința au fost propovăduite cu timp și fără timp de Biserică, așa spunea Mihai Eminescu, de marii ierarhi Dosoftei, Varlaam, Iacob. Ei au promovat și au încurajat învățarea limbii române și a credinței și așa s-a format conștiința unității de neam și de credință”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, ale cărui moaște se află la Mănăstirea Putna, a fost canonizat împreună cu Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei.
Propunerile de canonizare au venit din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și au fost avizate favorabil de Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în ședința din 20 mai 2016.
Trecerea în rândul sfinților a celor patru personalități reprezentative ale vieții bisericești românești din secolul al XVIII-lea a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit în ședință de lucru la Reședința Patriarhală, în perioada 6-7 iunie 2016.
Proclamarea solemnă a canonizării sfinților putneni a avut loc în 14 mai 2017 în prezența Patriarhului Daniel și a altor membri sinodali ai Bisericii Ortodoxe Române.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1050, Ultimul acces: 2019-01-17 08:34:37