Biserica Serbiei a canonizat trei martiri - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Biserica Serbiei a canonizat trei martiri

[2018-05-15]
de Gheorghe Anghel

martiri serbia
Trei martiri au fost introduși în calendarul Bisericii Ortodoxe a Serbiei: Grigorije de Peæ, Vasilije de Peæ și Bosiljka Rajièiæ.
Hotârârea canonizării a fost adoptată de Sfântul Sinod în ședința desfășurată între 28 aprilie-10 mai, informează Orthochristian.com.
Sfântul Grigorije de Peæ
A fost un monah din cadrul obștii mănăstirii Patriarhiei de Pec. El a fost martirizat după ce a refuzat să se convertească la islam.
Pe locul martirajului său a fost construită o biserică, care apoi a fost demolată de autoritățile atee. Sfintele sale moaște au fost descoperite în timpul demolării lăcașului de cult.
Va fi prăznuit în 22 ianuarie/7 februarie.
Sfântul Vasilije de Peæ
El a trăit în secolul 17 și a fost brutar în orașul Peæ. A intervenit pentru eliberarea fiicei sale răpite și forțată să se convertească la islam. A trecut la cele veșnice în urma bătăilor suferite, pe locul martirajului său fiind construit un locaș de cult. Biserica a fost distrusă în 1999.
Va fi sărbăorit în fiecare an în data de 29 aprilie/12 mai.
Sfânta Bosiljka Rajièiæ
Bosiljka Rajièiæ avea 17 ani când a fost răpită și forțată să adopte islamul.
Pentru că a refuzat să se lepede de credința sa a fost ucisă, iar rudelor le-a fost interzisă înmormântarea tinerei. Va avea ca zi de prăznuire 13/26 octombrie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 31, Ultimul acces: 2018-12-17 17:30:57