Manastirea Sihastria Putnei organizeaza un concurs de eseuri cu tema centenarului Marii Uniri - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Mănăstirea Sihăstria Putnei organizează un concurs de eseuri cu tema centenarului Marii Uniri

[2018-05-15]
de Florin Nicolaie

În contextul centenarului Marii Unirii, Mănăstirea Sihăstria Putnei organizează un concurs cu premii pentru cel mai frumos eseu cu tema „Care sunt foloasele unirii sau unității?”
Sunt invitați să participe elevii care își iubesc Familia, Biserica și Țara și care vor să împărtășească și cu alții această experiență.
Cerințe
Elevii vor realiza un eseu cu tema menționată, în care argumentele să fie exprimate cât mai frumos și mai convingător.
Eseul poate vorbi nu doar despre unitatea de neam, ci și despre unitatea interioară, unitatea colegială, unitatea în societate, în familie, în Biserică, unitatea de credință, de neam sau chiar la nivel mondial.
Trebuie menționate la finalul lucrării:
– Numele și prenumele elevului,
– Clasa, școala, localitatea, județul,
– Un număr de telefon.
Lucrările trebuie trimise la adresa: Mănăstirea Sihăstria Putnei, 727455, loc. Putna, jud. Suceava, fie direct, fie prin poșta electronică: sihastriaputnei@gmail.com.
Data limită de primire a materialelor este joi, 17 mai 2018.
Evaluare și premiere
Lucrările vor fi evaluate de un colectiv de părinți din mănăstire și profesori/învățători din zonă.
Premierea va avea loc în data de 28 mai 2018 (Pogorârea Sfântului Duh), la finalul slujbei de duminică.
Se vor acorda câte trei premii pentru fiecare din cele trei cicluri de învățământ astfel: premiul I – 1000 lei, premiul al II-lea: 800 lei, premiul al III-lea: 700 lei. Va exista și un premiu special, în valoare de 2500 lei.
Pentru mai multe detalii puteți scrie la adresa de email: sihastriaputnei@gmail.com.
Mănăstirea Sihăstria Putnei
Începuturile Sihăstriei Putnei urcă în istorie până la mijlocul veacului al XV-lea. Dornic de mai multă liniște, un monah din lavra Putnei, Atanasie, se retrage la trei kilometri depărtare, în pădure unde va construi o bisericuță de lemn.
Jefuuită de poloni la sfârșitul secolului al XVII-lea, bisericuța va fi rezidită cu sprijinul vistiernicului Ilie Cantacuzino, în timpul egumenului Lazăr, ucenicul Mitropolitului Dosoftei al Moldovei.
În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, Sihăstria Putnei cunoaște o înflorire deosebită. În această perioadă va fi construită o biserică din piatră, cu hramul Buna Vestire, sfințită în 1758.
După ocuparea nordului Moldovei de Imperiul Habsburgic (1775), Sihăstriei i se pun multe interdicții. Undeva spre sfârșitul veacului al XVIII-lea mănăstirea a fost desființată, având aceeași soartă ca majoritatea așezămintelor monahale din Bucovina. Viețuitorii au fost transferați la Mănăstirea Putna.
Primul egumen al reînființatului Schit Sihăstria Putnei, după trecerea celor 200 de ani de pustiire și părăsire din vremea stăpânirii austro-ungare și a regimului comunist, a fost părintele monah Sebastian Scheuleac.
Cu priceperea și hărnicia acestuia, ajutat de mulți credincioși din diferite zone ale țării, pe ruinele de altădată ale fostului schit a fost construită o biserica de piatră.
Astăzi, alături de principalele locașuri – Biserica „Buna Vestire” și Biserica „Izvorul Tămăduirii”, Mănăstirea Sihăstria Putnei mai are o bisericuță în cimitir, cu hramul „Sfântul Ioan Evanghelistul”, precum și Biserica „Acoperământul Maicii Domnului”, numită și „Biserica de la izvor”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 920, Ultimul acces: 2019-01-17 05:45:38