Mitropolitul Ardealului a sfintit manastirea unde functioneaza unul dintre cele mai mari centre sociale din tara - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Mitropolitul Ardealului a sfințit mănăstirea unde funcționează unul dintre cele mai mari centre sociale din țară

[2018-05-14]
de Gheorghe Anghel

Sfințirea Mănăstirii Dumbrava (2)
Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a sfințit duminică, 14 mai, biserica nouă a mănăstirii Dumbrava din județul Alba Iulia.
În cadrul așezământului monahal funcționează unul dintre cele mai mari centre sociale din țara noastră ce cuprinde: o casă de tip familial, un centru maternal, un adăpost pentru persoane vârstnice etc.
Biserica Ortodoxă Română, cel mai mare filantrop în domeniul social
Exemplul de la Dumbrava nu este unul singular, în tot cuprinsul eparhiilor Patriarhiei Române desfășurându-se activități social-filantropice și medicale în cadrul a 718 instituții și servicii sociale. În prezent se află în derulare peste 600 proiecte și programe sociale, Biserica Ortodoxă fiind cel mai mare filantrop din punct de vedere al contribuției în domeniul social.
Numai în 2017 suma investită de Biserica Ortodoxă Română în activități social-filantropice s-a ridicat la aproximativ 25 milioane euro. Raportat la ultimii 10 ani, valoarea este una impresionantă: peste 150 milioane euro.
Sfințirea bisericii și Sfânta Liturghie
Alături de Mitropolitul Laurențiu al Ardealului au slujit:
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei,
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului,
Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei si Harghitei,
Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei.
După slujba de târnosire, Părintele Mitropolit Laurențiu a rostit o omilie despre semnificațiile teologice și duhovnicești ale slujbei oficiate cu acest prilej. Înaltpreasfinția Sa a explicat credincioșilor textele biblice din cadrul slujbei și însemnătatea ritualului oficiat.
În continuare soborul de arhierei a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară al mănăstirii.
După citirea Evangheliei, Părintele Arhiepiscop Varsanufie a susținut un cuvânt în care a evidențiat mesajul pericopei evanghelice referitoare la orbirea trupească și sufletească, arătând multiple modalități de sfințire a vieții noastre și de întărire în credința dreptmăritoare.
La final, Înaptpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat „O nouă poartă a cerului la Mănăstirea Dumbrava” – ocrotită de Maica Domnului.
Daruri și distincții
În semn de apreciere pentru osteneala depusă în slujba Bisericii, din partea Patriarhului Daniel i-a fost conferită părintelui arhimandrit Vasile Crișan, duhovnicul mănăstirii, distincția Crucea Patriarhală, iar maicii starețe, monahia Mina Cerceș, i-a fost oferită o Diplomă de vrednicie.
Pr. Vasile Crișan a primit Crucea Patriarhală. Foto Credit: Arhiepiscopia Alba Iulia
De asemenea, Părintele Arhiepiscop Irineu a dăruit părintelui Vasile Crișan Crucea arhiepiscopală.
La finalul ceremoniei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu i-a îndemnat pe toți credincioșii să caute mereu pe Hristos și să vină cu credință în casa Lui, în Biserică.
În încheiere, vă îndemn pe toți să iubiți casa Domnului și să veniți în ea, ca împreună să cântați Celui Preaînalt, să vă rugați și să primiți Trupul și Sângele lui Hristos spre sănătate, bucurie și mântuire.
Mănăstirea Dumbrava
Așezământul monahal a fost ridicat pe locul unde, în 1703, în timpul uniației, a fost martirizat preotul ortodox Ioan, fiind ars de viu într-o căpiță de fân.
Mănăstirea este construită în formă de cetate cu clopotnița la intrare și biserica în centru. Lăcașul de cult păstrează stilul românesc având pridvor, pronaos, naos și altar.
Pe lângă Mănăstirea Dumbrava funcționează unul dintre cele mai mari centre sociale din țară, care cuprinde:
Centrul de servicii sociale Sfânta Veronica, în cadrul căruia funcționează o casă de tip familial destinată ocrotirii copiilor în regim săptămânal,
Centrul de formare a deprinderilor pentru viață independentă,
Casa specială Sfântul Nectarie,
Centrul maternal destinat adăpostirii temporare a mamelor care se confruntă cu situații de criză,
Căminul pentru persoane vârstnice Sfânta Maria, care are ca scop ocrotirea în regim rezidențial a persoanelor vârstnice.
În sat funcționează și un cabinet stomatologic unde lucrează ca medic una din maicile mănăstirii.
În cadrul instituțiilor sociale menționate beneficiază de servicii 82 de copii și adolescenți, peste 50 de persoane vârstnice cu handicap, persoane abandonate etc.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4297, Ultimul acces: 2019-01-17 16:33:09