Papa Francisc: Evanghelizarea presupune vestire, slujire si gratuitate - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

>

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Evanghelizarea presupune vestire, slujire și gratuitate

[2018-06-11]
Liturghie în capela Casei Santa Marta
În predica de la Sfânta Liturghie celebrată luni, 11 iunie, în Capela Casei Santa Marta, din Vatican, Papa Francisc s-a oprit asupra celor trei dimensiuni ale evanghelizării: vestirea, slujirea și gratuitatea. Pornind de la lecturile liturgiei zilei, Pontiful a explicat că Duhul Sfânt este protagonistul vestirii, ce nu reprezintă o simplă predică sau transmiterea unor idei, ci este un moto dinamic, în măsură să schimbe inimile, datorită lucrării Duhului Sfânt. „Am văzut planuri pastorale făcute perfect”, a spus el, „dar care nu erau instrumente de evanghelizare”, pentru că reprezentau un scop în sine și erau „incapabile să schimbe inimile”. „Misiunea la care ne trimite Isus nu are nici o legătură cu un comportament antreprenorial. În schimb, este legată de Duhul Sfânt care ne dă curajul evanghelizării, neavând de a face cu încăpățânarea umană. Nu. Este Spiritul Sfânt cel care ne dă curaj și ne duce înainte”, a spus Pontiful.

Cea de-a doua dimensiune a evanghelizării adusă în prim plan de Papa Francisc a fost slujirea, oferită chiar și în lucruri mărunte. Pontiful a atras atenția asupra greșelii izvorâtă din pretenția de a fi slujiți după înaintarea în carieră. În Biserică, dorința de escaladare din punctul de vedere al carierei este un semn al necunoașterii semnificației evanghelizării, „cel care comandă trebuind să fie asemenea celui care servește”. „Nu se poate răspândi vestea cea bună fără slujire. Pentru că Duhul Sfânt nu doar impulsionează proclamarea adevărului Domnului și calea Domnului ci te conduce la slujirea fraților și surorilor. Chiar și în cele mărunte. Este urât când se întâlnesc evanghelizatori care se lasă slujiți și trăiesc pentru a fi serviți. E urât. Sunt precum prinți ai evanghelizării.”
Cea de-a treia dimensiune a evanghelizării, gratuitatea, ne sugerează că nimeni nu se poate mântui grație propriilor merite, Domnul amintindu-ne că ceea ce am primit am primit gratuit, și tot la fel trebuie să transmitem. „Cu toții am fost salvați în mod gratuit de Isus Cristos și, deci, trebuie să dăm celorlalți gratuit ceea ce am primit. Lucrătorii pastorali din sfera evanghelizării trebuie să învețe acest lucru: viața lor trebuie trăită în spiritul generozității, a slujirii, a vestirii.” (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 33, Ultimul acces: 2019-01-03 19:55:51