Pe sfintii romani sa ii avem modele de pastrare a credintei: Episcopul Ieronim la hramul Manastirii Popesti Leordeni - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Pe sfinții români să îi avem modele de păstrare a credinței: Episcopul Ieronim la hramul Mănăstirii Popești Leordeni

[2018-06-11]
de Gheorghe Anghel

„Pe sfinții români să îi avem modele de viață, modele de păstrare a credinței strămoșești, dar și a unității noastre”, a îndemnat episcopul vicar patriarhal pe credincioșii prezenți duminică la hramul mănăstirii ctitorită de Patriarhul Teoctist.
Ierarhul a remarcat c㠄este o datorie și pentru noi să le vedem credința și să le urmăm faptele. Este o datorie și pentru noi să ne iubim Biserica, să ne iubim neamul”.
Mănăstirea „Duminica Sfinților Români” a fost ridicată între anii 2003 și 2006 și are ca patroni spirituali Duminica Sfinților Români și Cuviosul Teoctist.
De asemenea, în cuvântul său, ierarhul a vorbit celor prezenți despre sfinții care s-au ostenit și s-au desăvârșit pe teritoriul țării noastre. El a oferit exemple de mari români care au dobândit cununa sfințeniei și a adus aminte de canonizările pe care Biserica Ortodoxă Română le-a declarat de-a lungul timpului.
La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiat parastasul pentru Patriarhul Teoctist, ctitorul așezământului monahal.
Credincioșii au primit din partea mănăstirii peste 600 de Biblii, dar și pachete cu hrană caldă.
Mănăstirea Sfinților Români
Sfântul locaș a fost conceput, prin arhitectură, pictură și sculptură interioară și exterioară, în stilul și frumusețea bisericilor brân­covenești.
La demisol este amenajat un paraclis, cu hramul Acoperământul Maicii Domnului. Edificiul este împodobit cu elemente cioplite artistic în piatră: capiteluri, coloane, ancadramente și 3 brâie, după modelul celor brâncovenești, unele recuperate de la bisericile demolate din București și refolosite la dorința Patriarhului Teoctist.
Peretele de vest are în registrul de sus un mozaic care înfățișează icoana „Duminicii Sfinților Români”, Mântuitorul Iisus Hristos în centru și mlădițele – chipuri de sfinți români în medalion.
Din pisania bisericii aflăm că pe lângă vrednicul patriarh, a ctitorit locașul de cult și „bunul credincios Alexandru Constantin din București”.
În cadrul lăcașului de cult se află o raclă cu fragmente din moaștele Sfântului Apostol Andrei, ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și ale Sfinților Ierarhi Ambrozie și Dionisie ai Mediolanului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 42, Ultimul acces: 2019-01-16 14:34:48