Declaratiile Cardinalului Farrell despre pregatirea pentru casatorie cer clarificari (II) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Declarațiile Cardinalului Farrell despre pregătirea pentru căsătorie cer clarificări (II)

[2018-07-08]
Căsătoria
Preoți, teologi și operatori laici din pastorație au răspuns comentariilor făcute recent de un oficial al Vaticanului, care sugera că preoților le lipsește experiența necesară pentru a oferi cuplurilor logodite programe de pregătire pentru căsătorie. Printre reacțiile la pretinsa lipsă de credibilitate a preoților, susținută de Cardinalul Kevin Farrell, prefectul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, se numără și cea a dr. John Grabowski, profesor asociat de teologie morală și etică la Universitatea Catolică Americană, expert implicat în Sinodul din 2015 dedicat Familiei. Acesta consideră că declarația Cardinalului este validă, dar poate a mers puțin cam departe.

„Declarația Cardinalului Farrell îmi amintește puțin de stilul Papei Francisc; este foarte direct în sublinierea ce o face. Poate în acest caz a fost puțin cam exagerat, dar cred că țintește un punct valid despre importanța implicării tot mai mari a cuplurilor căsătorite în formarea maritală, atât înainte cât și după căsătorie.” Cuplurile căsătorite, a spus Grabowski, „au anumite lucruri cu care vin, legate de experiențele trăite, cu o valoare deosebită. ‘Veritatis splendor’ vorbește despre ‘cunoașterea morală experiențial㒠și aceasta joacă un rol cheie în a oferi cuplurilor, logodite sau căsătorite, cea mai bună formare și cel mai bun sprijin pe care îl poate oferi Biserica.”
Grabowski a subliniat că atât preoții cât și cuplurile laice aduc perspective unice în formarea pentru căsătorie și că formula ce combină acești doi factori formativi e esențială. „Formarea bună la căsătorie implică preoții și cuplurile căsătorite colaborând. Așa după cum căsătoriții au o experiență trăită direct, preoții aduc cu ei o perspectivă unică. Pe lângă că oferă formarea necesară în teologia căsătoriei, pot de asemenea să fie un fel de lentile cu unghi larg, oferind o perspectivă mai amplă asupra bucuriilor și încercărilor vieții de căsătorie, formată din ani de însoțire a diferitelor cupluri”, a spus el. „Soția mea și cu mine am format și pregătit cupluri pentru căsătorie de mai bine de 20 de ani și am oferit sprijin și însoțire cuplurilor și după căsătorie”, a explicat el. „Recent am publicat un program de pregătire pentru căsătorie, iar în el am recomandat explicit să fie folosit cu implicarea unui preot, tocmai din acest motiv.”
Grabowski a subliniat și că vocațiile la căsătorie și celibat se bazează una pe alta. „Nu se pune problema că o experiență este validă iar alta nu – este o contradicție falsă. Vocațiile diferite la căsătorie și celibat sunt corect înțelese când sunt văzute ca fiind complementare și sprijinindu-se reciproc, nu în opoziție. Ambele sunt despre dăruirea de sine cu trupul în slujirea din iubire adusă lui Dumnezeu și semenilor, iar când sunt corect articulate și valorificate, ele se susțin una pe cealaltă.” A mai spus: „Suntem triști să vedem scăderea vocațiilor la preoție în Statele Unite ale Americii, și cred că este un fenomen legat de criza din căsătorie și familie. Fără o înțelegere corectă a demnității căsătoriei și iubirii maritale, și celibatul își pierde valoarea. Cuplurile căsătorite și preoții lucrând împreună ajută ambele părți, dublând îmbogățirea celor care sunt subiectul pastorației lor.”
Unii preoți au declarat pentru CNA că remarcile Cardinalului perpetuează concepții greșite despre preoție. Un preot din Dieceza de Dallas, unde Mons. Farrell a fost Episcop între 2007 și 2016, a spus pentru CNA c㠄astfel de comentarii îți frâng inima”. A susținut că afirmațiile Cardinalului duc la confuzie, explicând apoi din experiența sa că prelatul „se entuziasmează de ceva și spune lucruri în moduri ce sunt poate mai puternice decât gândurile aflate în spate”. Pr. William Dailey CSC, director la Centrul Notre Dame-Newman pentru Credință și Rațiune din Dublin, a spus că afirmațiile Cardinalului submineaz㠄eforturile dedicate ale atâtor preoți care lucrează cu iubire pentru a forma cupluri în toată Biserica”. „Un preot bun știe, prețuiește și luptă pentru vocația cuplurilor căsătorite și pentru ce oferă ele lumii și Bisericii. Evident, pregătirea pentru căsătorie trebuie să includă mai mult decât vocea celibatului. Dar preotul poate oferi înțelepciune pastorală din experiența sa, călăuzire spirituală despre viața de rugăciune de exemplu și cum poate fi ea încorporată într-o relație”, a spus preotul. „Gândind pozitiv, să sperăm că afirmațiile Cardinalului au fost greșit citate și că fie își va amplifica remarcile pentru a susține altceva, fie va retracta ce a spus pentru că nu este ceea ce crede cu adevărat.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 67, Ultimul acces: 2018-11-20 07:28:24