Papa Francisc la Bari: Pacea nu se poate cladi cu ziduri - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

>

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc la Bari: Pacea nu se poate clădi cu ziduri

[2018-07-07]
Papa la Bari
Papa Francisc a afirmat sâmbătă că pacea în Orientul Mijlociu nu va fi dobândită niciodată prin divizare, violență sau urmărirea intereselor proprii, chemând la negociere pe teme precum statutul Ierusalimului sau lungul conflict israeliano-palestinian. Așa după cum a făcut des și în trecut, Sfântul Părinte a condamnat comerțul cu arme, folosind Hiroșima și Nagasaki drept exemplu de potențial distructiv al armelor, subliniind nevoia de a se renunța la mentalitatea profitului, care exploatează pământul și pe cei săraci, alegându-se în schimb o viziune care pune interesele persoanei pe primul loc.

În discursul său din 7 iulie de la finalul întâlnirii ecumenice din Bari, cu capii Bisericilor creștine din Orientul Mijlociu, Papa Francisc a spus că pacea poate deveni o posibilitate realistă dac㠄cei la putere aleg în sfârșit și decisiv să lucreze pentru adevărata pace și nu pentru interesele proprii”. „Să se pună capăt profitării de suferințele celor mulți! Gata cu ocuparea teritoriilor, care divizează oamenii! Gata cu jumătățile de adevăr care frustrează aspirațiile oamenilor! Să se pună capăt folosirii Orientul Mijlociu pentru câștiguri ce nu au nimic de-a face cu Orientul Mijlociu!”, a spus el.
Nu există altă cale decât a păcii dacă se dorește ca Orientul Mijlociu să înflorească, a afirmat Papa, susținând că eforturile de pace trebuie să fie cultivate în această regiune greu încercată de mulți ani. „Armistițiile menținute cu ziduri și spectacole de putere nu vor duce la pace, ci doar dorința concretă de ascultare și de intrare în dialog”, a continuat el, îndemnându-i pe creștini să se dedice conlucrării și rugăciunii cu speranța c㠄arta întâlnirii va prevala strategiile de conflict”.
Papa Francisc a vorbit după întâlnirea privată avută cu liderii Bisericilor creștine din Orientul Mijlociu în călătoria de o zi, din 7 iulie, făcută la Bari, pentru întâlnirea ecumenică intitulat㠄Pacea să fie cu voi! Creștinii uniți pentru Orientul Mijlociu”. Adresându-se mulțimilor după discuția privată, Pontiful a vorbit despre riscurile și consecințele războiului, începând cu efectele asupra săracilor, „principalele victime” ale tuturor violențelor. Indicând spre Siria, a spus că războiul este „fiul puterii și sărăciei” și poate fi învins doar depășind „setea de supremație”. A abordat și problema fundamentalismului și fanatismului, ca factori ce generează multe dintre conflictele actuale ale lumii, care, „sub masca religiei, au profanat numele lui Dumnezeu – care este pace – și au persecutat vecini de secole”.
Violența de orice fel „este mereu întreținută de arme”, a spus el, subliniind c㠄nu poți vorbi de pace în timp ce pe ascuns strângi munți noi de arme. Este responsabilitatea cea mai gravă care apasă pe conștiințele națiunilor, în special a celor mai puternice.” A amintit de efectele bombelor atomice de la Hiroșima și Nagasaki, îndemnând lumea să țină mereu cont de potențialul distructiv al căutării necontrolate a puterii și profitului. „Să nu transformăm Orientul Mijlociu, de unde a izvorât Cuvântul de pace, în zone întunecate ale tăcerii.” I-a condamnat pe cei „însetați de profit, care pe ascuns exploatează petrolul și gazele, fără să respecte casa noastră comună, fără scrupule legate de faptul că piața energiei dictează acum legea conviețuirii între popoare”.
Îndreptându-și atenția spre Ierusalim, loc sacru pentru creștini, evrei și musulmani deopotrivă, Papa a spus că este îndurerat de tensiunile continue din regiune și că status quo-ul orașului „trebuie să fie respectat, după cum a decis comunitatea internațională și după cum au cerut în mod repetat comunitățile creștine din Țara Sfântă”. „Doar o soluție negociată între israelieni și palestinieni, ferm dorită și promovată de comunitatea internațională, va putea să conducă la o pace stabilă și durabilă, și să garanteze conviețuirea a două state pentru două popoare.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 57, Ultimul acces: 2018-11-20 07:21:06