Papa deplange „indiferenta criminala” privind Orientul Mijlociu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa deplânge „indiferența criminal㔠privind Orientul Mijlociu

[2018-07-07]
Papa la Bari
Având alături capi ai Bisericilor creștine din Orientul Mijlociu, Papa Francisc a condamnat sâmbăt㠄tăcerea complice” și indiferența lumii față de conflictele ce afectează regiunea, cerându-le creștinilor să se roage pentru pace. „Indiferența ucide, iar noi dorim să ne ridicăm glasurile în opoziție față de această indiferență criminală”, a spus el pe 7 iulie. Ca și creștini, „dorim să fim voce pentru cei ce nu au una, pentru cei care pot doar să își șteargă lacrimile. Căci Orientul Mijlociu plânge astăzi, suferă și este scufundat în tăcere în timp ce alții calcă în picioare aceste ținuturi în căutarea puterii sau bogăției. În numele celor mici, al celor simpli, al răniților și al tuturor celor lângă care stă Dumnezeu, să cerem: ‘Să fie pace!'”

Sfântul Părinte a vorbit la momentul de deschidere al întâlnirii de astăzi cu Patriarhii și diverși lideri ai Bisericilor creștine din Orientul Mijlociu, găzduită de Bari, Italia, sub tema: „Pacea să fie cu voi! Creștinii uniți pentru Orientul Mijlociu”. Aflat în regiunea Puglia, din sudul Italiei, orașul Bari este cunoscut ca „Poarta Orientului”, dat fiind că este o punte de legătură între Biserica Catolică și cele Ortodoxe prin relicvele Sf. Nicolae, venerat de ambele tradiții. Întâlnirea ecumenică de la Bari a reunit 19 lideri, din Bisericile Ortodoxe și Ortodoxe Orientale, Asiriană și ai altor comunități ecleziale. La sosire, Papa a fost salutat de autoritățile locale, după care a mers la Bazilica Sf. Nicolae, unde i-a salutat pe cei 19 lideri și a venerat relicvele sfântului în cripta Bazilicii, cu oaspeții săi. După momentul de rugăciune, Papa și liderii ecumenici s-au întoars în Bazilica Sf. Nicolae pentru o întâlnire în spatele ușilor închise, primul moment aparținându-i Arhiepiscopului Pierbattista Pizzaballa, administrator apostolic pentru Patriarhia latină de Ierusalim. A urmat masa, după care Papa Francisc s-a întors în Roma.
În intervenția sa de la întâlnirea de rugăciune, Pontiful a spus că venerarea Sf. Nicolae „trece mările și depășește granițele dintre Biserici” și s-a rugat ca sfântul să mijloceasc㠄pentru vindecarea rănilor pe care atât de mulți oameni le poartă în ei”. Orientul Mijlociu, a spus el, este locul unde Isus a trăit și murit, și de aceea este locul de unde „lumina credinței s-a răspândit în întreaga lume”. Dar în ciuda bogatelor tradiții monastice și culturale din regiune, Orientul Mijlociu a fost umbrit de „norii grei ai războiului, violenței și distrugerii, de forme de ocupare și de fundamentalism, de migrația forțată și abandon”, a explicat Sfântul Părinte, subliniind că toate acestea au loc „în mijlocul tăcerii complice a multora”.
Orientul Mijlociu, a spus el, „a devenit pământul oamenilor care își părăsesc propriile ținuturi. Există, de asemenea, pericolul ca prezența fraților și surorilor noștri în credință să dispară, desfigurând chiar fața regiunii. Orientul Mijlociu fără creștini nu ar fi Orientul Mijlociu.” Papa Francisc a amintit că la începutul zilei, în timp ce șefii Bisericilor se rugau în fața relicvelor Sf. Nicolae, a aprins o candelă de ulei cu „o unică flacăr㔠ca simbol al unității. Ca și creștini, vrem să aprindem „o flacără a speranței” pentru Orientul Mijlociu, a spus el, și s-a rugat că lumina din candelele suplimentare aprinse în timpul adunării de rugăciune să fie un semn al luminii care continuă să strălucească în întuneric. „Creștinii sunt lumina lumii nu numai atunci când totul este luminos în jurul lor, ci și atunci când, în momentele întunecate ale istoriei, refuză să se resemneze în fața întunericului înconjurător, ci alimentează fitilul speranței cu untdelemnul rugăciunii și iubirii”, a spus Papa.
Și-a încheiat discursul îndemnându-i pe cei prezenți să se alăture rugăciunii pentru pacea în Orientul Mijlociu și pentru toți cei care suferă. A oferit o rugăciune specială pentru Ierusalim, care este centru de tensiuni religioase și politice de ani de zile și care a devenit o nouă sursă de conflict ca urmare a deciziei președintelui american Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, poziție opusă celei asumate de Națiunile Unite. Domnul „continuă să plâng㔠pentru Ierusalim, a spus Papa, și s-a rugat pentru pace în cetatea „iubită de Dumnezeu și rănită de oameni”. Și-a terminat discursul rugându-se pentru toți cei care suferă, cerând ca „Dumnezeul oricărei mângâieri, care vindecă inima zdrobită și tratează fiecare rană, să audă rugăciunea noastră”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 64, Ultimul acces: 2018-11-20 07:20:19