Episcopul Siluan al Ungariei aniverseaza hirotonia in Arhiereu si intronizarea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Episcopul Siluan al Ungariei aniversează hirotonia în Arhiereu și întronizarea

[2018-07-08]
de Iulian Dumitrașcu

Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, aniversează duminică hirotonia în Arhiereu și întronizarea. Cu acest prilej, Patriarhul Daniel a transmis un mesaj de felicitare.
Ierarhul s-a născut în 16 septembrie 1971 în localitatea Lipova din județul Arad, din părinții Constantin și Joița, la botez primind numele Cristian Constantin. Școala primară a urmat-o în satul natal Chelmac (județul Arad), între anii 1978-1982. A continuat cu gimnaziul, la Școala Generală din comuna Conop (1982-1982) și cu Liceul Industrial Nr. 2 din Arad, la secția de electrotehnică (1986-1990).
Între anii 1990-1994 a urmat cursurile Facultății de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu, pe care a absolvit-o în anul 1994, prezentând lucrarea de licență cu titlul: „Rugăciunea lui Iisus în tradiție isihastă”, la catedra de spiritualitate a acestei facultăți.
Din septembrie 1994 și până în iulie 1995 a efectuat un stagiu de pregătire spirituală în Franța, în cadrul comunității „Le Verbe de Vie” din Aubazine, unde și-a îmbogățit și nivelul de cunoaștere al limbii franceze. Cu acest prilej a participat la viața liturgică a mânăstirii ortodoxe cu hramul „Schimbarea la Faț㔠de lângă Terasson.
La 11 august 1995 a fost tuns în monahism la mânăstirea Hodoș-Bodrog din cadrul Episcopiei Aradului, de către Preasfințitul Părinte Episcop Timotei Seviciu, naș de călugărie fiindu-i Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim Joantă, al Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Germania și Europa Centrală.
În data de 13 august 1995 a fost hirotonit ierodiacon de către Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, iar la 13 decembrie 1995 a fost hirotonit ieromonah și hirotesit duhovnic de către Preasfințitul Părinte Episcop Timotei. Din septembrie 1995, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Timotei al Aradului a slujit ca ierodiacon, iar mai apoi ca ieromonah și duhovnic la mânăstirea de maici „Sfântul Simeon Stâlpnicul” din Arad-Gai.
Între anii 1997-1998 a urmat cursuri de însușire a limbii grecești moderne, după care a continuat cu studii de masterat în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Atena (1998-2002), unde, sub îndrumarea Profesorului Gheorghe Patronos, a ales lucrarea cu tema „Legea Vechiului Testament în Predica de pe Munte a Domnului, în Sfânta Evanghelie după Matei (capitolele 5-7)”, la catedra de Noul Testament a facultății.
Din luna februarie a anului 1999 s-a transferat la Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, continuând în paralel slujirea în cadrul acestei episcopii cu studiile din Grecia.
La cererea Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie, Întâistătătorul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului, în ședința sa din 22-23 iulie 1999 i-a acordat rangul de protosinghel, fiind numit prin decizie chiriarhală și eclesiarh al Catedralei Episcopale din Giula.
În 7 august 1999 a fost hirotesit întru protosinghel de Ierarhul Giulei. Ca urmare a dorinței Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie de înființare a unui schit ortodox românesc în localitatea Körösszakál (Săcalul de Criș) din județul Bihorul Unguresc, a fost numit egumen al acestui schit cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, în data de 6 aprilie 2002.
În ședința din 22 ianuarie 2003 a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Banatului, la propunerea Chiriarhului Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, schitul de la Săcal a fost ridicat la statut de mânăstire, iar instalarea ca stareț al mânăstirii a avut loc la Sfânta Liturghie Arhierească săvârșită la Săcal de către Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie în 28 februarie 2003.
Tot la solicitarea Ierarhului Giulei i-a fost acordat rangul de arhimandrit la ședința Sfântului Sinod din 4-5 martie 2003, precum și distincția Crucea Patriarhală, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist, iar hirotesia întru arhimandrit a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie la 20 aprilie 2003.
Din data de 24 ianuarie 2003 i s-a încredințat și ascultarea de Consilier administrativ-cultural al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
În 11 martie 2007 Colegiul Electoral al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria l-a ales în funcția de episcop al acestei eparhii, alegere care a fost validată de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința sa din 21 iunie 2007.
În data de 8 iulie 2007 a fost hirotonit și instalat ca episcop al Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nicolae Corneanu al Banatului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 71, Ultimul acces: 2018-11-20 19:19:58