Arhiepiscopul Ciprian isi sarbatoreste ocrotitorul spiritual - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Arhiepiscopul Ciprian își sărbătorește ocrotitorul spiritual

[2018-09-13]
de Florin Nicolaie

Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, își aniversează în ziua de 13 septembrie ocrotitorul spiritual. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, i-a transmis un mesaj de felicitare.
Arhiepiscopul Ciprian s-a născut în data de 19 aprilie 1965 în satul Suhuleț, județul Iași, la botez primind numele Cezar. A urma școala primară în satul natal, gimnaziul în comuna Ciocârlia de Jos, județul Constanța. Apoi treapta I la Liceul de filologie – istorie Mihai Eminescu din Constanța și Seminarul Teologic din Buzău în perioada 1982- 1987.
Între anii 1988-1992 a urmat cursurile Institutului Teologic, respectiv Facultății de Teologie din București, terminând ca șef de promoție. În paralel, a urmat timp de un an cursurile Secției de Muzică Bizantină din cadrul Academiei de Muzică din București.
În februarie 1992 a fost închinoviat la Mănăstirea Crasna, județul Prahova. În 13 septembrie 1992 a fost tuns în monahism cu numele Ciprian, iar în ziua următoare a fost hirotonit ierodiacon de Episcopul vicar patriarhal, Nifon Mihăiță Ploieșteanul.
În perioada 1992-1998 a urmat studii de doctorat la Facultatea de Teologie din Tesalonic, Grecia, Secția istorică. În perioada octombrie 1998 – mai 1999 a continuat studiile de doctorat, specializarea Bizantinologie, la Institutul Ecumenic San Nicola din Bari, Italia; după întoarcerea în țară, a îndeplinit următoarele funcțiile de inspector eparhial în cadrul Administrației Patriarhale, apoi consilier patriarhal la Sectorul Biserica și Societatea.
În 21 mai 2000 a fost hirotonit ieromonah de arhiepiscopul Hristodulos al Atenei și a toată Elada, apoi hirotesit protosinghel. În 7 aprilie 2002 a fost hirotesit arhimandrit și i s-a conferit distincția Crucea Patriarhală.
În 2 iulie 2002, la recomandarea Patriarhului Teoctist Arăpașu, Sfântul Sinod al Bisericii noastre l-a ales Episcop vicar patriarhal, cu titlul Câmpineanul. A fost hirotonit arhiereu în 22 septembrie 2002, în Biserica Sfântul Spiridon – Nou din București, de un sobor de ierarhi români și greci în frunte cu patriarhul Teoctist.
Din 23 septembrie 2002 i s-au încredințat spre coordonare următoarele Sectoare din cadrul Administrației Patriarhale: Relații externe bisericești, învățământ Teologic și Biserica și Societatea, pe care le-a condus cu multă competență. Între anii 2009 – 2013 a fost secretar al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
A fost membru la Conferința Panortodoxă Presinodală și în Comisia Interortodoxă de pregătire a Sfântului și Marelui Sinod Panortodox (2008- 2012). În perioada 20-27 septembrie 2010 a fost delegatul Bisericii Ortodoxe Române (împreună cu Arhid. prof. dr. Ioan Ică jr.) la cea de a XII-a Sesiune plenară a Comisiei Mixte de Dialog Teologic Catolic-Ortodox.
În data de 28 februarie 2013 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în scaunul vacant de Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, iar în 10 martie 2013, a avut loc ceremonia de întronizare a Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian ca Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 67, Ultimul acces: 2019-04-11 13:32:50