Pelerinajul clerului si al persoanelor consacrate la Maria Radna - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Pelerinajul clerului și al persoanelor consacrate la Maria Radna

[2018-10-09]
pelerinaj la Maria Radna
În data de 6 octombrie a avut loc și în acest an la Maria Radna pelerinajul clerului și al persoanelor consacrate la Sanctuarul marian, dar cu o deosebire față de anii precedenți. Deoarece de această dată au fost invitați și colaboratorii parohiilor și familiile pentru a sărbători împreună și pentru a se cunoaște între ei. Această sărbătoare a început cu Sf. Liturghie, care a fost celebrată de Episcopul diecezan, E.S. Iosif Csaba Pál, Episcop de Timișoara, împreună cu invitatul special, pr. dr. Fabian Măriuț, responsabil pentru pastorația familiilor în Arhidieceza de București, împreună cu clerul diecezan, călugării și călugărițele din Dieceza noastră și cu frații franciscani observanți sosiți din conventul de la Sebeș-Alba.

Pr. dr. Fabian Măriuț ne-a atras atenția, în predica sa din cadrul Sf. Liturghii, asupra a ceea ce înseamnă într-adevăr a fi creștin adevărat în era contemporană. La sfârșitul celebrării, Excelența Sa Iosif Csaba Pál le-a mulțumit colaboratorilor parohiali pentru munca depusă de-a lungul anilor. Încă la începutul anului curent, Episcopul emerit, E.S. Martin Roos, le-a cerut preoților-parohi să comunice Episcopiei numele celor mai merituoși colaboratori și angajați parohiali, cu o activitate de peste 15 sau 25 de ani în serviciul comunităților parohiale sau filiale, în idea de a-i evidenția și răsplăti printr-o medalie diecezană, de bronz, respective de argint și o diploma de onoare. „Medalia de aur o vom primi în cer” – a spus pr. Johann Dirschl, Vicar general, înaintea decernării medaliilor și el mulțumind tuturor activitatea și devotamentul lor. Decernarea a avut loc în Bazilica papală, în fața altarului, unde părintele Episcop Iosif Csaba Pál, părintele cancelar Nikola Lauš și părintele László Bakó, alături de pr. Dirschl, Vicarul general al Diecezei, i-au felicitat și îmbărbătat pe fidelii colaboratori.
După Sf. Liturghie, respectiv după momentul decernărilor, pr. dr. Fabian Măriuț a susținut o prelegere cu tema: „Evanghelia familiei: bucurie pentru lume”, care a evidențiat importanța Sacramentului Căsătoriei, respectiv a vorbit despre importanța instituției familiei în ziua de azi; toate acestea s-au bazat pe exhortația apostolică Amoris Laetitia. „Dumnezeu are o legătură nupțială cu poporul său, și Sf. Părinte Papa Francisc aceasta încearcă să arate: că o astfel de iubire trebuie să existe între soți ca între Dumnezeu și poporul Său.” De asemenea responsabilul pastoral al Arhidiecezei de București a afirmat că iubirea gratuită este foarte importantă, iar soții „să trăiască după logica acestei gratuități a iubirii pusă în relația lor, căci altfel nu am putea înțelege ce este harul, căci și harul este ceva gratuit.” De asemenea vorbitorul și-a exprimat bucuria că există speranță în parohiile Diecezei de Timișoara, căci prin decernarea medaliilor se poate observa că există pentru cine să lucrezi și cu cine să lucrezi; dar toate acestea nu trebuie să se oprească aici, ci trebuie transmisă mai departe și trebuie îndemnați tinerii la căsătorie căci ei înșiși reprezintă fiecare câte un veritabil tabernacol.
După această prelegere, cei prezenți s-au împărțit în grupe mici, unde au putut să aprofundeze ceea ce au auzit la prelegere și au primit și câteva întrebări concrete la care să găsească răspuns din partea pr. Fabian Măriuț. După aceasta, în atmosferă familială, au luat cu toții prânzul pe terasa mănăstirii, iar după-masă s-au organizat diferite ateliere. Ele au avut teme diferite, precum: familii, tineret și vocații, activități sociale, viața consacrată, mișcări spiritual, educație, slujirea la altar (preorator, lectori, sacristan), cantori și muzică liturgică, rugăciune și grupuri de rugăciune, precum și grupul copiilor. În cadrul acestor ateliere participanții au putut afla despre anumite programe din dieceză, despre anumite ordine și bineînțeles colaborarea dintre ele. La sfârșitul zilei, atmosfera de sărbătoare a luat sfârșit cu o Adorație euharistică, unde E.S. Iosif Csaba Pál a adus mulțumire bunului Dumnezeu și tuturor celor care au participat, pentru clipele petrecute împreună în acea zi. Tot la finalul zilei, toți participanții, încărcați spiritual și plini de bucurie au plecat spre casă în speranța revederii.
„Mulțumim în primul rând bunului Dumnezeu că am putut trăi această zi minunată, în care imaginea sponsală între Cristos mire și Biserica mireasă a fost atât de reală! Iar atmosfera prietenească ne-a creat o bucurie mare! Am primit multe impulsuri și îndemnuri edificatoare. Voi enumera câteva, la care avem de meditat și de lucrat cu adevărat: să trăim sfaturile evanghelice, (sărăcia, ascultarea și curăția) în familiile și comunitățile noastre; să îl contemplăm pe Isus cel viu, prezent între noi și în noi; să trăim după logica gratuității iubirii; suntem tabernacole în lume; să dăm mai departe copiilor credința; să folosim cuvintele care să zidească și nu pe cele care să vadă lipsurile. Apoi în atelierul de rugăciune, pe care am avut onoarea să o moderăm, am întâlnit oameni atât de însetați de rugăciune și suflete atât de frumoase și rugătoare! Cu încrederea și mulțumirea noastră față de toți care au mijlocit ca această zi să fie atât de încărcată de haruri, sperăm să fie cât mai dese astfel de întâlniri. Sfânta Fecioară Maria, Mama lucrătoare, mistica și euharistica să ne călăuzească și să ne conducă pe drumul sfințeniei!” – au spus Iulian și Clara-Tereza Ciobotaru
„Familiile – soți, soții și copii, ca celule de bază a societății, au participat la Pelerinajul clerului, al persoanelor consacrate și al colaboratorilor parohiali la Maria-Radna. Evanghelia, care este ‘citită’, urmărită în zilele noastre, este chiar viața noastră, a fiecărei familii creștine din acest secol. Tema atelierului pentru familii, condus de noi împreună cu părintele Szilvágyi Zsolt, vicar episcopal, referent pentru pastorația familiilor, paroh Timișoara IV Iosefin, a fost: ‘A aparține unei comunități sau unei grupe de familii’. Familiile participante au avut ocazia de a se pronunța în legătură cu ce fel de experiență au făcut cu o comunitate, ce însemnă pentru ei o comunitate, o grupă de familii, pentru familiile de azi. Împreună am căutat răspunsuri la întrebarea: De ce are nevoie o comunitate de familii să trăiască, să funcționeze? Principalele valori subliniate au fost: perseverență și sacrificiu, să îl avem pe Dumnezeu în mijlocul nostru, țeluri bune comune. La fel ca și celulele unui țesut, familiile – soți, soții și copii, cu ajutorul lui Dumnezeu și al Sfintei Fecioare pot crește împreună, ajutându-se, încurajându-se, reciproc cu răbdare, timp, comunicare, ascultare, rugăciune, dragoste, înțelegere.” – au spus Szilárd și Anikó Dotterer-Kiszely. (text: pr. Csaba Váncsa; foto: Episcopia Romano-Catolică de Timișoara)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 299, Ultimul acces: 2018-12-13 19:26:01