Romfilatelia omagiaza sfintirea Catedralei printr-o emisiune de marci postale - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Romfilatelia omagiază sfințirea Catedralei printr-o emisiune de mărci poștale

[2018-12-04]
de Gheorghe Anghel

Romfilatelia a introdus în circulație emisiunea de mărci poștale intitulată Sfințirea Altarului Catedralei Mântuirii Neamului (Catedrala Națională) dedicată celui mai important eveniment pentru creștinii ortodocși, organizat în Anul Centenarului.
Pe timbrul emisiunii de mărci poștale, cu valoarea nominală de 5 lei, este ilustrată icoana Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, de pe catapeteasma Catedralei, alături de macheta lăcașului de cult.
Colița dantelată a emisiunii de mărci poștale ilustrează pe Sfântul Apostol Andrei, alături de sigla Patriarhiei și macheta Catedralei.
Pe timbrul coliței dantelate, cu valoarea nominală de 28,50 lei, este reprezentată icoana Înălțarea Domnului, de asemenea de pe catapeteasma Catedralei Naționale.
„Sfințirea Altarului și a Catapetesmei Catedralei Naționale, lăcaș de cult ridicat în memoria tuturor eroilor și martirilor români cărora le datorăm România modernă, dar și apărarea valorilor creștine ale acestei țări, reprezintă momentul care a marcat în modul cel mai vizibil, emoționant și luminos, Anul Centenar”, menționează Romfilatelia pe site-ul oficial al instituției.
Catedrala Mântuirii Neamului a fost sfințită duminică, 25 noiembrie 2018, de Sanctitatea Sa Bartolomeu Patriarhul Ecumenic împreună cu Patriarhul Daniel al României.
Slujba de sfințire a altarului și a catapetesmei noii Catedrale a avut loc în prezența tuturor ierarhilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cărora li s-a alăturat Mitropolitul Hrisostom de Patras din Grecia, care a adus cu acest prilej, spre cinstire, Mâna Sfântului Apostol Andrei.
Romfilatelia citează din Patriarhul Daniel când se referă la Catedrala din Dealul Arsenalului pe care o numește „împlinirea unui ideal al românilor, vechi de peste 130 de ani” și precizează că această construcție devine, „pe măsură ce ne apropiesm de finalizare, un timp de puternică manifestare a spiritualității credinței neamului, păstrătoare de istorie și iubire de țară”.
Totodată, făcând referire la Zilele Sfințirii Catedralei, Romfilatelia spune că acestea vor rămâne în „memorie și conștiință prin amploare și însemnătate”, fiind „un eveniment de prim rang cu multe manifestări duhovnicești, liturgice și culturale”.
De asemenea, Romfilatelia mulțumește Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române pentru sprijinul documentar și fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 142, Ultimul acces: 2019-05-21 23:45:06