„Gatim cu stramosii” si Ziua Romanilor din Chitighaz, Ungaria - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

„Gătim cu strămoșii” și Ziua Românilor din Chitighaz, Ungaria

[2019-06-04]
Consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, a participat vineri, 31 mai 2019, la o manifestare cultural-artistică, la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula, intitulat㠄Gătim cu strămoșii” .

Manifestarea „Cook with your ancestors”, care marchează cel de-al doilea trimestru de lucru din cadrul proiectului „Healthy Traditions – Science for Next Generation”, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria. Proiectul este implementat de Asociația „Iris Research” din Arad, în calitate de beneficiar și de Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) și Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB), în calitate de parteneri.

La eveniment au participat printre alții, Otilia Hedesan, prorectorul UVT, Maria Gurzău Csegledi, directorul LNB; Claudia Toma, președinte Iris Research; Eva Iova Șimon, redactor-șef al publicației “Foaia Românească”, Delia Kovacs, redactor-șef al publicației “Cronica”, Valentin Bot, primarul localității Șiria (jud. Arad), profesori și elevi, precum și alți invitați.

Consulul general Florin Vasiloni a subliniat în intervenția sa în primul rând utilitatea acestui proiect, precum și a întregului program Interreg și în al doilea rând, faptul că o mai bună cunoaștere a tradițiilor locale poate avea un efect benefic pentru păstrarea identității și a specificității comunității românești din Ungaria.

Manifestarea a cuprins un spectacol folcloric, în care au evoluat elevi ai LNB, sub coordonarea prof. Ioan Nedrău, Ansamblul“Șiriana”, finațat de Primăria Șiria și un workshop în cadrul căruia s-au gătit și gustat mâncăruri tradiționale românești.

Autoguvernarea Română din Chitighaz (Ketegyhaza) a organizat în ziua de 1 iunie o amplă manifestare, intitulat㠓Ziua Naționalității Române la Chitighaz”, la care au participat sute de persoane.

La orele dimineții s-a dat startul unui concurs de gătit la care au participat multe echipe. Partea cultural-artistică a fost asigurată de către cele mai reprezentative formații artistice ale comunității românești din Ungaria: Ansamblul de la Micherechi (Mehkerek); Ansamblul din Aletea (Elek); Ansamblul “Doina Bihorului”, coordonat de Gheorghe Gros din Chitighaz și Ansamblul Liceului “Nicolae Bălcescu” din Gyula, dar și formații artistice sosite din România precum “Doina Crișului” din Ineu și “Șiriana” din Șiria, ambele din județul Arad.

În prima parte a zilei, prof. Maria Sarca Zombai, (profesor pensionar și deputat AȚRU) a lansat la biblioteca din localitate cartea cu titlul „Instituțiile înființate de românii ortodocși din Chitighaz”. Manifestarea a cuprins și momente dedicate “ Zilei Copiului”, 1 iunie.

Manifestarea a debutat cu cuvintele de salut adresate de către consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni; Traian Cresta, purtătorul de cuvânt al minorității româneșți în Parlamentul de la Budapesta; Alexandru Fina, președintele interimar al Autoguvernării Românești pe Țară din Ungaria (AȚRU) și președinte al Autoguvernării Românești Locale Chitighaz; Erika Borbely, directorul Școlii Generale din Chitighaz și pr. Florin Olteanu, parohul Chitighazului și protopop ortodox de Gyula.

Printre participanți s-au regăsit Daniel Banu, consul general al României la Szeged; Tolnai Peter, vicepreședintele Consiliului Județean Bekes; Maria Kalcso, primarul comunei Chitighaz; Rakoczine Tripon Emese, viceprimarul Chitighazului; Gheorghe Cozma, directorul Oficiului AȚRU; Mariana Negreu Vetro, directorul Centrului de Documentare și Informare al AȚRU; Maria Gurzău Czegledi, directorul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula, Petru Sălăjan, directorul Școlii Generale din Aletea; Valentin Bot, primarul localității Șiria (jud. Arad); reprezentanți ai Mass-Media în limba română din Ungaria, ai autoguvernărilor românești din mai multe localități ungare, ș.a.Sursa: Vasiloni Trandafir Florin


Contor Accesări: 147, Ultimul acces: 2020-07-09 08:39:51